Anasayfa Rehber Algorand (ALGO) Nedir, Nasıl Alınır?

Algorand (ALGO) Nedir, Nasıl Alınır?

Rehber

Algorand nedir? ALGO nedir? Ağın kurucusu, çalışma sistemi, kullanım alanları ve avantajları ile ilgili tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

Algorand (ALGO) Nedir, Nasıl Alınır?

Algo Coin Nedir?  

Algorand nedir? sorusuna verilebilecek en basit yanıt şu şekildedir: Blockchain teknolojisinin "merkeziyetsizlik", "ölçeklenebilirlik" ve "güvenlik" çıkmazını çözüme kavuşturmak amacıyla algoritmik bir rastgelelik kullanan pure proof of stake (saf hisse kanıtı) platformudur. Birçok platformdan farklı olarak Algorand, proof of work (iş kanıtı) yerine proof of stake (hisse kanıtı) algoritmasının eşsiz bir kombinasyonunu gerçekleştirmesinden dolayı minimum hesaplama gerektiriyor.   

Algorand, halka açık bir blok zinciri platformu olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle geliştiriciler, bunun üzerine merkeziyetsiz uygulamalar inşa edebiliyor. Adı "Algoritmik Rastgelelik"ten (Algo+Rand) türetilen platform, diğer herhangi bir blockchain projesinin merkezinde yer alan defterlerin verimsizliklerine çözüm getirmeyi hedefliyor. Bunlar arasında enerji israfı, ölçeklenebilirlik ve yüksek maliyetler yer alıyor. İzlenebilirliği sağlamak amacıyla Algorand'ın merkezi bir platform ve merkeziyetsiz projelerin yönetişim modeli gibi verimli ve etkili olduğunu söyleyebiliriz.   

Algorand, kısacası Algorand Vakfı tarafından kripto para birimlerinin tasarlanma şeklini değiştirmek için hayata geçirilen açık kaynaklı bir blockchain platformudur. Bunu merkeziyetsizlikten ödün vermeden işlem hızını artırarak, işlem süresini azaltarak ve blok zincirinin güvenliğini artırarak yapan Algorand, "blockchain trilemma"yı çözmeye hazır protokollerden biridir. Blockchain trilemma düşüncesinin altında yatan temel argüman; merkeziyetsizlik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik özelliklerinin bir arada bulunduğu bir blok zincirinin imkânsız olması yani bu özelliklerin birinden mutlaka fedakârlık edilmesi gerektiğidir.   

Algo Coin Kime Aittir?  

Algorand (ALGO) Nedir, Nasıl Alınır?

Algorand, 2019 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) bilgisayar bilimi profesörü olan Silvio Micali tarafından hayata geçirilmiştir. Micali, kripto para birimleri ve blok zinciri protokolleri ile ilgili çalışmalarından dolayı 2012 Turing Ödülü'nün sahibi olmuştur. Aynı zamanda Gödel Ödülü'nün de sahibi olan Micali, tanınmış bir kriptograftır.   

Micali, kripto dünyasında özellikle birçok özel coin için çok önemli olan "sıfır bilgi kanıtı" teknolojisinin ortak mucidi olarak da biliniyor. Roma Sapienza Üniversitesinde matematik eğitimi gören Micali, daha sonra Kaliforniya'ya taşınmış ve Berkeley'de teorik bilgisayar bilimi alanında doktora yapmıştır. Micali, bunun üzerine Kanada'ya gitmiş ve Toronto Üniversitesinde post doktora yapmıştır.   

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünün (MIT) bilgisayar bilimi ve yapay zekâ laboratuvarında çalışan Micali, uzun bir süre boyunca kriptografi ile ilgilenmiş ve daha sonra ekonomik mekanizmalar üzerinde çalışmaya başlamıştır. 

Algo Coin Nasıl Çalışır?  

Algorand (ALGO) Nedir, Nasıl Alınır?

Algorand nedir? ve ALGO nedir? sorularının yanıtı merak edenler için hep birlikte konunun derinliklerine inebiliriz. Merkeziyetsizlik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik, her kripto para ağının kurucusunun dengelemesi gereken seçeneklerdir. Blockchain çıkmazı, bir projenin kabul edilebilir olması için gereken bu üç özelliği tanımlamak amacıyla kullanılan bir terimdir. 

Genel olarak merkeziyetsiz ve son derece güvenli bir ağ, ölçeklenebilirlikten ödün verir. Merkeziyetsiz ve ölçeklenebilir bir ağ, saldırılara karşı savunmasızdır. Güvenli ve ölçeklenebilir bir ağ ise gerçek merkeziyetsizliğe ulaşmayı zor bulabilir.

Algorand, işlemlerin onaylanması için onaylayan taraflardan sadece üçte iki mutabakat istiyor. Sistemi başarılı bir şekilde ihlâl etme fırsatını elde etmek için token arzının üçte birinden fazlasına sahip olmanız gerekiyor. Fakat mevcut piyasa değeri ile bu pek muhtemel değildir.  

Akıllı sözleşmeler denilince akla gelen platformun temel özellikleri şu şekildedir: 

  • Kriptografik Kura 

Algorand, bloklarını bölümlere ayırmak için kura adı verilen özel bir rastgele seçim yöntemi kullanıyor. Bölümler daha sonra teklif aşaması ve oylama turu denilen iki gruba ayrılıyor. Kriptografik kura, işlemlerin hızlı bir şekilde tamamlanmasında ve kesinlik kaydının sağlanmasında faydalı oluyor. Bu şekilde herhangi bir işlemin gerçekleşip gerçekleşmediğini ve ne zaman gerçekleştiğini öğrenmek için 20 veya daha fazla onay beklemeniz gerekmiyor. 

Teklif aşaması: Bir sonraki bloka dâhil edilmek üzere rastgele bir token seçiliyor. Herhangi bir manipülasyon ya da müdahaleden uzak durmak amacıyla teklif sahibi ilk olarak ağdan gizleniyor. Teklif sahibi sadece yayılım aşamasında yani müdahale etmeye çalışmanın saçma olacağı bir zamanda tanıtılıyor. Bir tokenın seçilme şansı, ağdaki diğer herhangi bir token ile aynı oluyor.  

Oylama turu: Teklif aşamasından sonra ilk kullanıcı tarafından önerilen bloku onaylamak için her biri en az 1,000 tokena sahip bir insan topluluğunun seçildiği oylama turu geliyor. Sabit komite sisteminin aksine komite üyelerinin seçimindeki rastgelelik ve kendiliğindenlik, protokolü saldırılara karşı dayanıklı ve güvenli bir hale getiriyor.  

Algorand, izin gerektirmiyor yani tokene sahip olan herkes (aynı zamanda çevrim içi olan) düğümleri doğrulama sürecine katılabiliyor. Süreç çok kolay bir şekilde ilerliyor. Katılımların yalnızca AlgoExplorer'a gitmeleri gerekiyor. AlgoExplorer; faaliyetler, adresler ve varlıklar için ağı keşfetmenize ve araştırmanıza imkân tanıyor. Öte yandan, ağda yer alan tarihsel verileri, istatiksel verileri, staking ödül programını ve diğer faaliyetleri sunuyor. 

Platformda iki tür düğüm bulunuyor. Bunlardan biri katılım düğümleri arasındaki iletişimi geliştirmede faydalı olan röle düğümleridir. Katılım düğümleri ise oylama ve diğer karar verme süreçlerinde katkı sağlayan düğümlerdir.  

Algorand (ALGO) Nedir, Nasıl Alınır?

  • Algorand Sanal Makinesi (AVM)

Sanal makine; Algorand'ın hızlı, ölçeklenebilir ve düşük maliyetli altyapısı üzerinde merkeziyetsiz uygulama oluşturmak isteyen geliştiricilere çok sayıda araç sunmak amacıyla 2021 yılında hayata geçirilmiştir. AVM motoru, ağ içerisindeki her düğüm üzerinde çalışıyor. AVM, geliştiriciler için yüksek performanslı bir blockchain oluşturma kolaylığını artırmak amacıyla güvenilir ve işlevsel araçlar sunuyor. AVM'nin geliştirilmesi, platformun daha fazla geliştiriciyi bünyesine katmasına olanak sağlıyor. 

Akıllı sözleşmeler, Algorand'ın önemli bir parçasıdır. İşlemlere dayalı imzaları ve akıllı sözleşmeleri yöneten sanal makine, işlemleri reddetmek ya da bunlara gerekli değişiklikleri uygulamak üzere programlanmıştır. Üretilen değişiklikler, sadece başarılı olması halinde ağa taahhüt ediliyor. Bunun dışında akıllı sözleşmedeki mantık, söz konusu sözleşmeyle ilişkili temel verileri değiştirebiliyor.

Algo Coin Kullanım Alanları Nelerdir?  

Algorand (ALGO) Nedir, Nasıl Alınır?

Algorand; merkeziyetsizlik, ölçeklenebilirlik ve güvenlik ile ilgili teknik engelleri aşmayı hedefleyen bir Layer 1 blok zinciri projesidir. Blok zinciri çatallanmamıştır, bu nedenle kodda büyük değişiklikler ya da yükseltmeler uygulamak için bölünmesi gerekmiyor. Algorand blok zinciri, ödeme ağlarıyla ve finansal ağlarla rekabet etmek için saniyeler içerisinde blokları sonuçlandıran, izin gerektirmeyen bir konsensüs mekanizması yani pure proof of stake (saf hisse kanıtı) kullanıyor. Ağ, saniyede 1,200 işlemi işleyebiliyor. Algorand Vakfı; proof of stake kullanımının, çevresel bakımdan sürdürülebilir olduğuna dikkat çekiyor.  

Ethereum, merkeziyetsiz uygulamalarını (Dapps), oyunları ve tedarik zincirlerini oluşturmak amacıyla genel olarak 100'ün üstünde şirket, startup ve fintech için temel olmuştur. Buna karşılık Algorand; stablecoinler, kripto varlıklar, kimlik güvenliği, sigorta ve kamu sektörleri için uygulamalara sahiptir. Kripto varlık brokeri Voyager, finans çözümleri için kullanılan Opulous ve ödeme çözümü protokolü Bleumi gibi merkeziyetsiz uygulamaların (Dapps) tamamı Algorand üzerine inşa edilmiştir. Buradaki en popüler uygulamalardan biri de blok zincirlerine yönelik bir veri ve analiz platformu olan Chainalysis'tir.   

Peki, ALGO nedir? Algorand'ın yerel kripto para birimi ALGO olarak adlandırılıyor. Ağın güvenliğini sağlamak ve işlem ücretlerini ödemek için kullanılan ALGO, utility token (hizmet tokenı) olarak ön plana çıkıyor. ALGO token, stake edilebiliyor ve ekosistemde ödüller kazanmak amacıyla kullanılabiliyor. Topluluktaki bütün ödemeler ALGO token ile yapılıyor.   

ALGO Coin satın almak için çeşitli kripto para borsalarını tercih edebilirsiniz. En popüler borsa olan Binance'de Tether (USDT), Binance USD (BUSD), Bitcoin (BTC), BNB ve Ethereum (ETH) gibi kripto para birimleri karşılığında ALGO Coin satın alabilirsiniz. ALGO Coin satın almak için Coinbase, KuCoin, Kraken, Bitfinex, Bitstamp, Bittrex, OKX ve Huobi Global gibi kripto para borsalarını da kullanabilirsiniz. Algorand nedir? ve ALGO nedir? sorularına yanıt verdiğimiz bu yazıda projenin avantajlarıyla devam edebiliriz.   

Algo Coin Avantajları Nelerdir?  

Algorand (ALGO) Nedir, Nasıl Alınır?

Algorand, yüksek işlem hızlarıyla beraber akıllı sözleşmelere olanak sağlamasından dolayı merkeziyetsiz finansın (DeFi), ödeme çözümlerinin ve düzenlenmiş dijital varlıkların benimsenmesinde rol oynamayı amaçlıyor. Ağ, aynı zamanda geliştiricilerin Algorand Standard Assets (ASA) işlevi vasıtasıyla blok zincirinde direkt olarak NFT'leri piyasaya sürmelerine imkân tanıyor.   

Projenin internet sitesine göre; "Algorand'ın performansı ve temel işlevselliği, büyüyen NFT ekosistemlerine destek vermek amacıyla eşsiz bir şekilde konumlandırılmıştır. NFT'ler giderek daha popüler bir hale gelirken Algorand; ölçeklenebilirlik, hız, maliyetler ve çevresel etki için çözüm bulmaktadır."

Algorand; Terra, Binance ve Avalanche gibi diğer Layer 1 blok zincirleriyle birlikte kendisini artan bir rekabet içerisinde buluyor. DeFi Llama tarafından sağlanan verilere göre; Algorand, yazının hazırlandığı sırada 134,54 milyon dolarlık kilitli toplam değere sahiptir. Ethereum ise 24,77 milyar dolarlık kilitli toplam değere sahip görünüyor.   

Merge güncellemesi ile proof of stake sistemine geçiş yapan Ethereum, bu şekilde Algorand'ın üstesinden gelmeyi hedeflediği bazı eksiklikleri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Söz konusu ağ, Merge güncellemesiyle birlikte daha yüksek hızlar ve daha düşük maliyetler sunmayı amaçlıyor.  

Algorand Vakfı, ağa Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uyumluluğu eklemek amacıyla 10 milyon dolar değerinde bir hibe duyurmuştur. Vakfın CEO'su Staci Warden, şu ifadeleri kullanmıştır:  

Algorand, çok zincirli bir dünyaya inanıyor. Algorand üzerinde Ethereum için yazılmış akıllı sözleşme çalıştırmak, popüler merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerinin ve NFT projelerinin birden fazla zincire hizmet etmesinin önündeki engelleri ortadan kaldırırken katılımcıların maliyetlerini de önemli ölçüde azaltır.  

 Ethereum blok zincirine bir köprü ile Algorand'ın Ethereum merkeziyetsiz uygulamalarına (Dapps) bağlanması ve daha fazla likidite çekmesi hedeflenmiştir. Vakıf, daha sonra akıllı sözleşme işlevselliğini ve zincirler arası birlikte çalışabilirliği genişletmek amacıyla büyük bir yükseltme duyurmuştur. Sözleşmeden sözleşmeye çağrıların tanıtılması ile geliştiricilerin, işlevselliklerini ve kullanılabilirliklerini genişletmek için diğer akıllı sözleşme tabanlı Dapp'lerle etkileşime girebilen karmaşık Dapp'ler oluşturmaları sağlanmıştır.   

Algorand (ALGO) Nedir, Nasıl Alınır?

Yükseltmenin, aynı zamanda "durum kanıtları" oluşturmak amacıyla kullanılacağı bildirilmiştir. Durum kanıtları, Algorand'a cep telefonları ve akıllı saatler gibi düşük güçlü ortamlarda ve diğer blok zincirleri üzerinde erişilmesine imkân tanıyan yeni bir altyapıdır. Projenin baş ürün sorumlusu Paul Rigle, konu ile ilgili şu açıklamayı yapmıştır:  

Algorand'ın akıllı sözleşme platformunun gücü ve şekillendirilebilirliği son aylarda değişmiştir. Geliştiriciler, çok çeşitli endüstrileri altüst eden ve etmeye de devam edecek olan çok yönlü merkeziyetsiz uygulamalar geliştiriyorlar.  

Algorand'ın 2022 yılının Eylül ayında Visa'nın eski iletişim yöneticisi olan Michele Quintaglie'yi pazarlama kurulu başkanı (CMO) olarak işe alması da önemli bir gelişmedir. Birçok merkez bankası dijital para biriminin (CBDC) Algorand protokolü kullanılarak inşa edilmesi, ağ tarafından merkezileşme problemini çözen bir proof of stake algoritmasının kullanılması, ağın daha verimli bir ölçeklendirme sunması ve saniyede 1,200 işlemi işleyebilmesi önemli avantajlar arasında yer alıyor. 

Etkileyici kullanım alanlarına sahip olan Algorand, aynı zamanda Python programlama dilini kullanıyor. Geliştiricilere Algorand Sanal Makinesinin (AVM) temellerinin yanı sıra akıllı sözleşme yazımına ilişkin çeşitli ipuçları sunuluyor. Bu da ağ üzerinde meydana gelen gelişmelerin artmasını sağlıyor.  

Algorand (ALGO) Nedir, Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)