Anasayfa Rehber Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

Rehber

Arz ve talep (supply and demand) nedir? Arz ve talep bölgeleri nelerdir? Arz ve talep bölgelerinde nasıl ticaret yapılır?

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

Arz ve talep (supply and demand), ekonominin dört ilkesinden biridir. Bir şey satın alırsak, onun için talep yaratırız. Bir şey satarsak, onun için arz yaratırız. Arz ve talep, finansal piyasaları yönlendiren ekonomik ilkelerdir. Arz satılan miktar, talep ise alınan miktardır. Arz bölgeleri, tüccarların kâr elde etmek için satış emirleri girdiği direnç seviyeleridir ve talep bölgeleri, tüccarların kripto para satınalım emirleri girdiği destek seviyeleridir. Aslında arz ve talep mekaniği ticaret psikolojisi tarafından yönlendirilir. Bu kavramları anlarsanız, kripto para piyasasının nasıl hareket ettiğini anlayabiliriz.

Arz ve Talep Bölgeleri Nelerdir?

Arz ve talep bölgeleri, tüccarların kripto para birimi alıp sattığı alanlardır. Arz ve talep bölgeleri, bir kripto paranın fiyat hareketini belirleyen fiziksel engellere benzer. Tüccarlara düşükten alıp yüksekten satmaları öğretilir, bu da tüccarların alıp satma olasılığının en yüksek olduğu psikolojik seviyeleri belirleyebileceğimiz ve işlemlerimizi buna göre yapabileceğimiz alanlar olduğu anlamına gelir. Arz ve talebe dayalı ticaret, bu bölgeleri bulmak ve ardından bu bilgilere göre hareket etmekle ilgilidir.

Bu bölgeler destek ve direnç seviyeleri ile doğrudan ilişkilidir. Bir destek seviyesinde, tüccarlar fiyatın düşük olduğunu varsaydıkları için satın alırlar. Bir direnç seviyesinde, fiyatın yüksek olduğunu varsaydıkları için satış yaparlar. Fiyat hareketi (price action) dinamiktir, bu da bu bölgeler için kesin sınırları asla doğru bir şekilde tahmin edemeyeceğimiz anlamına gelir. Fiyat arz fiyatını aşabileceği gibi talep fiyatının altına da düşebilir. Ancak, çoğu durumda, bu bölgeler sağlam destek ve direnç alanları olarak çalışırlar.

Kripto paralardaki kurumsal yatırımcılar sipariş defterine dayalı piyasa etkinliğini analiz ederek bu bölgelere dayalı alım satım emirleri girerler. Daha fazla tüccar belirli bir seviyede otomatik satış emrine sahipse, bunu bir arz bölgesi olarak tanımlayabiliriz ve tam tersinde, daha fazla tüccar belirli bir seviyede otomatik alım emrine sahipse, bunu bir talep bölgesi olarak tanımlayabiliriz.

Not: Talep bölgelerinde alıcılar vardır, alıcılar demek destek demektir. Arz bölgelerinde satıcılar vardır, satıcılar ise direnç demektir.

Arz Bölgesi Nedir?

Arz bölgesi, tüccarların satış yaptığı bir direnç alanlarıdır. Arz bölgesi, mevcut spot fiyattan daha yüksektedir ve kâr alma emirlerinin bulunduğu alandır. Örneğin Bitcoin fiyatı arz alanına ulaştığında, fiyat dirençle karşılaşır ve satın alma baskısı satış baskısını geçmediği sürece fiyat düşer.

Talep Bölgesi Nedir?

Talep bölgesi, tüccarların satın alım yaptığı destek alanlarıdır. Talep bölgesi mevcut spot fiyattan daha düşüktür ve 10.000 dolar, 20.000 dolar veya benzer psikolojik seviyelere yakın olabilir. Kurumsal arz ve talep bölgeleri genellikle düz rakamlara yerleştirilir ve fiyat genellikle trende bağlı olarak yukarı veya aşağı hareket eder.

Arz ve Talep Bölgelerinde Nasıl Ticaret Yapılır?

Arz ve talep ticareti hem uzun vadeli hem de kısa vadeli stratejiler için uygulanabilir. Bu stratejinin ana noktası, fiyat talep bölgelerindeyken satın alım yapmak ve fiyat arz bölgelerindeyken satış yapmaktır. Günlük alım satımlarda arz ve talep bölgeleri 4 saatlik grafikte çizilmelidir. Uzun vadeli değer yatırımı için, döngü zirvesinin altındaki herhangi bir alan bir talep bölgesidir. Trend çizgilerinizi çizmek için temel olarak destek ve direnç seviyelerini kullanabilir ve bu seviyelere ve bireysel ticaret hedeflerinize göre limitli alım ve satım emirleri belirleyebilirsiniz.

Not: Fiyatın nerede olduğu ve hangi seviyeleri ziyaret edebileceği konusunda daha yüksek zaman dilimlerine bakmak her zaman daha iyidir.

Şimdi aşağıda resimlerle birlikte arz ve talep bölgelerin nasıl işlem açıldığına bakalım:

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

2 Hafta

2 haftalık bir grafik ile başlayalım. Bu zaman aralığı daha yüksek zaman aralığı düzeylerini en iyi şekilde tasvir eder.

Bu Grafikten Ne Elde Edilir?

14 bin dolara kadar büyük bir ralli vardı. O zamandan beri fiyat düşüş trendi içinde ve fiyat lower high (daha düşük yüksek tepe) ve lower low’lara (düşük dipler) gidiyor. 7,600 dolarda kalan son destek seviyesi, 10 bin dolardaki arz bölgesinin yeniden test edilmesine neden oldu, bundan sonra fiyat düşüşe geçti ve şimdi direnç olarak hareket etmesi gereken kırmızı çizginin altına kırarak düşüş eğilimi başladı.

Ayrıca, fiyatın şimdi mavi kutu ile gösterilen önemli bir talep bölgesinde olduğu da belirtilmelidir. Sadece bu değil 2 haftalık grafikte kanıtta vardır; fiyat gerçekten burada talep görmüştür ve bu da 14 bin dolara doğru yükselişe neden olmuştur.

Burada Ne Yapabiliriz?

Bu noktada uzun bir pozisyona körü körüne girmek tavsiye edilmez, önceki 2 haftalık mum güçlü düşüş hareketini gösterir ve fiyatın yukarıda belirtilen mavi kutuya (talep bölgesi) nasıl tepki vereceğini beklemek zorundayız.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Gün

Fiyat hedefimize yaklaştıkça daha düşük bir zaman aralığına, örneğin yukarıdaki resimde olduğu gibi günlük zaman aralığına bakmak gerekir. Piyasaya boğaların dönüp dönmediğinin hala bir kanıtı yoktur ve bu nedenle uygun bir tepkiyi beklemek zorundayız.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Gün

Fiyat talep bölgesine yaklaştıkça boğaların fiyatı mavi kutunun üzerine nasıl çıkardığını ve soldaki swing low’un nasıl kırıldığını görebiliriz ve böylece SFP oluşur ve düşüş olarak görülmemesi gereken direncin (siyah) yeniden test edilmesiyle reddedildiğini görebiliriz. Bu sadece seviyeye doğal bir tepkidir ve burada önemli olan şu anda fiyatın nerede olduğu ve daha önce yaptığı harekettir. Not: SFP, fiyat trendi yükseliş trendinde yeni zirveler belirleyemediğinde veya düşüş trendinde yeni dipler yapamadığında zaman ortaya çıkar. Bu model, tüccarların piyasaya ne zaman girip çıkacaklarına karar vermelerine yardımcı olur.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

Biraz daha fazla yakından bakarsak ilginç kısmı görebiliriz. Günlük ön yargımızdan elde ettiğimiz gibi fiyat makro talep bölgesinden destek daldı ve düşük dirençte toparlanmaya başladı. Analize göre, boğalar bu seviyelerde aktiftir ve bu yüzden burada alım yapmak ya da uzun pozisyonlara girmek için fırsat arayabiliriz.

Hedef Ne?

Bu konuda tecrübe gereklidir ancak bu yöntem her zaman ve her yerde uygulanabilir. Piyasa dengesizliklerine bakmak gerekir. Fiyat hangi seviyeden kuvvetle uzaklaştı? Bugünlerde herkes bu sorunun cevabını bir grafik üzerinde nasıl göründüğünü bilmesi gerekiyor.

Talep Bölgesi

Yukarı doğru çıkmadan önce aşağı yönde mum:

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

Arz Bölgesi

Aşağı doğru hareket etmeden önce yukarı mum:

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

Yukarıdaki 1 saatlik grafikte bu tür dengesizliği tam olarak tespit edebiliriz. Bu bilgi, fiyatın makro talep bölgesine gerilemesi ve günlük bir SFP’nin oluşmasıyla birleştiğinde bu talep bölgesine (gri kutu) ve yaklaşık haftalık direnç seviyesine (kırmızı kutu) kısa bir ralli olmasını bekleyebiliriz.

Bu Aşamada Yapılmaması Gerekenler:

Bu noktada desteğin ya da direncin kırılması beklenemez. Destek ya da direncin zayıfladığına dair bir kanıt yoktur. Dolayısıyla sadece küçük hamleler yapılabilir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

Güvenli davranabilir ve günlük seviye 7,2 bin dolar gibi mantıksal direnç seviyelerinde kâr alınabilir ya da kırmızı kutu civarında kâr al emri koyulabilir. Bu hareketin ne kadar süreceğini bilmek önemlidir. Aylarca debam eden düşüşlerden sonra trendlerde tam tersine dönüşler gerçekleşmez.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

4 saatlik grafikte açıkça görüldüğü gibi, biraz daha yüksek bir zaman diliminde yükseliş hareketinin devam etmesi daha açık bir şekilde görülüyor. 4 saatlik mum daha önceki düşük seviyeleri temizledi, 1 saatlik mumda talep aşağı yönlüydü ve konsolidasyonda fiyat kapandı. Özellikle 4 saatte fiyatın daha fazla toparlanma ve günlük direnç seviyesini (siyah) aşma potansiyelini görebiliriz.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

Mum çubuğu fiyatın 1 günlük seviyesinin üzerine çıkardı, ancak fiyat bir kez daha direnç seviyesine karşı doğal bir tepki verdi. Günlük SFP’ye her şeye bağlanamaz ama bu, hala 1 saatlik mumdan elde edilen bilgilere göre daha güçlüdür.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

4 saatlik grafikteki SFP’den sonra 4 saatlik mumlarının nasıl kapandığı göz önüne alındığında, bu noktada düşüş yanlısı olmanın mantığı yoktur.

Yapılmaması Gerekenler:

Son zamanlarda kırılan haftalık destek seviyesinin tekrardan kırılmasını beklemek mantıklı değildir. Bu seviye şimdi dirence dönüşmüştür. Bu seviye aksi kanıtlanana kadar dirençtir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

Fiyat hareketi geliştikçe, haftalık direnç seviyesinde hareketin yavaşladığını görülebilir. Fiyat bu seviyeden uzaklaşırsa bu teyit edilir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

36 saat sonra burada short pozisyona girmenin işe yaramayacağını görüyoruz. Şimdi burada bir çeşit tecrübe gerekiyor. Ancak 4 saatlik mumları yakından gözlemlersek, kırmızı kutu içindeki düşüş hareketinin fiyat haftalık seviyeye (kırmızı çizgi) ilk kez dokunduktan ve kırmızı kutu ile haftalık seviye arasında sıkışmasının fiyatı nasıl bir düşüş hareketine soktuğunu görebiliriz.

Bu Tür Durumlarda Şu Sorular Sorulabilir:

  • “Direnç ise fiyat neden daha da düşmüyor?”
  • “Destek ise fiyat neden daha artmıyor?”
  • “Düşüş hareketi varsa fiyat neden düşmüyor?”
  • “Fiyat neden direncin altında?”
  • “Fiyat düşüyorsa neden dirençten geri çekilmiyor?”

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 saat

Bir kez daha bu noktada tecrübe öne çıkıyor ve bunun sahte bir fiyat hareketi olduğuna dair kanıtlar var.

Bu Sahte Hareket Nasıl Tespit Edilir?

  1. Fiyat büyük bir düşüş trendinde.
  2. Daha yüksek bir zaman diliminde (1 gün veya daha fazla) görülmediği sürece, değer aralığının tersine döndüğünü gösteren herhangi bir kırılma dikkatle ele alınmalıdır.
  3. Trend değişmedi, higher high’lar higher low’lar yok.

Eğer sabırlı olursak fiyatın menzile nasıl geri döndüğünü ve haftalık direnç seviyesinin altına düştüğünü fark ederdik. Hareketin yavaşlamasının bir başka göstergesi de “kırılmadan” sonra 4 saatlik mumların içinde birden fazla fiyat hareketine devam edemeyen mumlardır. Burası HFT (yüksek frekans ticareti) ticaretinin kısa vadeli bir ralliden daha önemli olduğu bir noktadır.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

Zaman ilerledikçe fiyat aşağı doğru geri çekilmeye devam ederek yeni bir arz bölgesi yaratıyor.

Bu Bilgilerle Ne Yapabiliriz?

HTF trendi uzun süre boyunca short pozisyonların işine yarıyor, ancak yeni geliştirilen aralıktaki orta menzilde görülen yüksek ve düşük fiyat seviyelerine küçük sıçramalar olduğu sürece long pozisyonlara da girilebilir. Fiyatın daha önceki gri kutuya gerilediğini ve buradan uzaklaştığını biliyoruz. Şimdi bu bölgede satın almanın hala elverişli olduğunu varsaymak mantıklı olacaktır, ancak bu doğru değildir. Talep mumu, insanların stop loss emirlerini hemen altına koymaları için mükemmel bir seviyedir. Yani fiyat bu alana geri dönerse daha derin bir geri çekilme olabilir.

Bir sonraki mantıksal ilgi alanı 7,160 dolar civarı 4 saatlik konsolidasyondur. Fiyat düşmeye devam ettikçe 1 günlük seviyesinde bir miktar konsolidasyon görüyoruz ve fiyat 7.2 bin dolarda destek direnç değişimine küçük bir geri dönüş yapıyor. Fiyat aşağı yönlü kapanıyor ve bir noktada bu hareketine devam etmesi bekleniyor.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

Fiyat hafta sonu boyunca düştükçe CME vadeli işlemler tablosunda bir boşluk ortaya çıktı. Böylece bu boşlukların doldurulmasının ihtimali arttı. Ancak sadece bu değil, CME boşluğunun etrafında yeni bir 1 saatlik tedarik bölgesi oluştu. Şimdi fiyat ilk ilgi alanımıza geri dönüyor. Bu noktadan itibaren her şey oldukça basit. Gri kutu kırılır ve fiyat bu kutunun altında kapanırsa fiyatın gerileyip 6,8 bin dolar civarında durması muhtemeldir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

Daha yüksek zaman dilimi görünümü göz önüne alındığında, bu noktada shortlar hala tercih edilmektedir. Büyük düşüş trendi hala değişmemiştir. Eğer günlük yatırımcısıysanız, bu küçük zıplamalarda piyasaya girilebilir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

1 saatlik grafiğe yaklaşınca, fiyatın bu noktada tersine dönebileceğine dair henüz bir kanıt yoktur ve bu nedenle bir kez daha beklemek gereklidir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

Yukarıdaki grafikte yer alan yapısal elemanları da takip etmek önemlidir.

  1. Ayıların piyasayı kontrol ettiğini gösteren bir dizi lower high var.
  2. Bu lower high’lar arz bölgesinin tam altınadır.
  3. Fiyat çok önemli bir alan olan talep bölgesine geriliyor.
  4. Yukarıda CME boşluğu var.
  5. Fiyat önemli seviyesini kıramıyor.

Bu yukarıdaki grafikte 1 saatlik boğa SFP’sinden sonra, geç girilen short pozisyonların tasfiye edilmesini ve CME boşluğuna potansiyel bir geri dönüşün fiyatın düşmeye devam etmesinden daha muhtemel olduğu gösteriyor. Daha garip bir şekilde: Likidite bu seviyenin altında değil üstündedir.

Tüm Bunlar Bize İki Seçenek Sunuyor:

  1. Long pozisyona girin ve aşağı yönlü bir kırılmadan önce lower high oluşmasını bekleyin.
  2. CME boşluğunun etrafına satış emri girin.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

15 Hafta

Yukarıda ki 1 günlük grafikte olduğu gibi fiyatın destek seviyesini kırması, kısa bir süre içinde konsolide olması ve hemen trendin tersine dönmesi olağan dışı değildir. Bu durumun tam tersi de mümkündür ve daha önceki 4 saatlik grafikte bu vardır.

15 haftalık zaman diliminde, fiyatın en düşük seviyelere nasıl ulaştığını ve hemen desteğin üzerine geri döndüğünü görüyoruz ve böylece olası bir geri dönüşün olabileceği hakkında bilgi elde ediyoruz. Daha yüksek zaman aralığı göz önüne alındığında, yukarıdaki grafiklerde gösterildiği gibi lower high’ların kırılması artık daha olasıdır. Bu görüşün bozulacağı seviye ise fiyatın yakın zamanda görülen düşük seviyelerin altına düşmesidir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

Eğer long pozisyona girmeye karar vermiş olsaydınız ve kırmızı kutu, haftalık direnç veya 1 saatlik arz bölgesi (gri kutu) satış yapmak için iyi bir fikir olurdu. Bir kez daha, büyük düşüş trendinin değişmediğini ve fiyatın aşağı ya da yukarı yönlü kırılmasını beklememek önemlidir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

İleriye baktığımızda bir sürü fiyat hareketi var. Bununla birlikte, haftalık direnç hala güçlü bir seviye olarak hareket ediyor ve fiyatın daha da yükselmesini sürekli olarak reddediyor.

Burada CME boşluğuna doğru çıkan mum bir anomali olarak görülebilir ve bu nedenle bir swing low seviyesi olarak göz ardı edilebilir. Bu yalnızca satıcıların kontrol altında olduğunu gösterir. Fiyat yükseldikçe gri kutuya dikkat etmek önemlidir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

Ne kadar çok fiyat hareketi olursa, bu noktadan itibaren yükseliş hareketinin devam etmesinin ihtimali azalır. Bu özel fiyat hareketinde son 1 haftalık dirençten red ve SFP’nin 1 haftalık arz bölgesine (gri kutu) girmesiyle bir önceki high’ların kırılması ve fiyatın bu şekilde kapanmasıdır.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

1 haftalık direnç seviyesinin bir kez daha reddedilmesinden sonra fiyat benzer 3 tane düşük seviyenin kırılmayı beklediği işlem gördüğü değer alanının orta aralığına geri dönüyor.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

Bir kez daha ileri bakıldığında, gri kutuda boğalar fiyatı yukarı doğru çekmek için bir kez daha deneme yaptı, ancak ikinci mum önceki mumların altında kapandı ve böylece trendin aşağı yönlü olduğu doğrulandı.

Daha önce de hatırlayacağınız gibi, swing seviyesi (A) özellikle ilgilenilen bir alan değildir. Bu destek bölgesinin kaybedilmesindendir ve özellikle gri kutunun aşağı yönlü olarak kırılması, düşüş hareketinin devamın bir göstergesidir. Ancak fiyatın nereye gittiğini unutmamak önemlidir. Büyük mavi kutu hala önemli bir destektir ve şimdiye kadar sadece birkaç kez test edilmiş ve yukarı yönlü kırılırsa fiyatın daha üst seviyelere çıkabileceği düşünülebilir. Aksi kanıtlanana kadar mavi kutu destektir. Bu noktada talebin az olduğunu düşünmek yanlıştır.

Şimdilik odak noktası ikinci swing noktasıdır (B).

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

Fiyat Burada Ne Yapacak?

Sonunda fiyatlanma geri döndü ve 1 haftalık yükseliş SFP’si ile büyük zaman dilimindeki talep bölgesine dokunarak fiyat olası bir geri dönüşü işaret ediyor. Bu, temelinde fiyatın gri kutu talep alanına yani 7,1 bin dolara ulaşması ile aynı sinyaldir. Bundan sonra fiyatın düşük seviyesini yukarı yönlü kırdıktan sonra destek seviyesini hızlıca geri alır ise yükseliş beklenebilir. Ayrıca likidite lower high’ların üstündedir. Bir de yukarıda fiyatın çıkmadığı bir 1 haftalık arz bölgesi de (kırmızı kutu) var.

Ama neden 6,8 bin dolar tedarik bölgesi iyi bir kar alma alanı veya potansiyel bir short pozisyon değil?

  1. Fiyat büyük bir talep bölgesinde.
  2. Fiyat büyük bir düşüş seviyesini (B) kırdı.
  3. Direncin anında yeniden test edilmesi düşüşün devam edeceğini göstermez, seviyenin kendisi ile tekrar test edilmesi arasında zaman ve boşluk yoktur.

Ve böylece gri kutuda, 1 günlük direnç seviyesinde veya 1 günlük arz bölgesinde (kırmızı kutu) kâr almak daha olasıdır.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

4 saatlik zaman aralığına geri dönünce 4 saatlik mumun arkasında güçlü bir hareket olduğunu görürüz. Evet fiyat bu alakasız arz bölgesinde duruyor, ancak fiyatın ralliye başladığı daha yüksek zaman aralığını hatırlarsak burada shortların işe yaraması pek mümkün değildir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

1 günlük seviye direnç olarak işlev görür, daha yüksek zaman aralığı seviyelerinden herhangi birinde kâr almak burada hiçbir zaman yanlış değildir. Büyük düşüş trendi hala değişmemiştir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

Fiyat konusunda işimize yarayabilecek gün içi yön sapmasını elde etmemize yardımcı olabilecek iki HTF seviyesi de vardır: Haftalık kapanış ve haftalık SFP.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Hafta

Büyük bir swing-high ve swing-low olduğu için bu noktaya %50 orta seviyesi eklenerek fiyatın gün içi yönü hakkında bir fikir elde edilebilir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Gün

Haftalık seviyelerin (yukarıdaki grafikler) nerede olduğunu not etmek önemlidir. Bu seviyeler genellikle “bu olduysa sonradan bu olur” durumu için ipuçları verir ve kırılmaları tahmin etmeye veya önemli destek ve direncin olduğu yerleri belirlemeye yardımcı olur.

Artık orta seviyenin burada diğer şeylerle birikte hareket ettiğini görebiliyoruz.

  1. Çok önemli gri kutu.
  2. %50 orta seviye.
  3. Haftalık destek (mor).
  4. Yıllık açılış seviyesi.

Yani, fiyat orta aralığın üzerinde kalırsa yüksek aralığın ve bu durumda haftalık direnç seviyesinin (kırmızı çizgi) tekrardan test edilme olasılığı daha yüksektir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

İleriye gidildiğinde fiyat bir kez daha haftalık dirence geri döndü ve ardından 4 haftalık düşüş eğilimi devreye girdi. Büyük düşüş trendi hala kırılmadı. Yukarı yönlü fiyat hareketlerinde hala satış yapılıyor. Ancak ilginç bir şekilde, haftalık destek seviyesinin (mavi çizgi) içinde bulunduğu 4 haftalık arz bölgesi “kırıcı” bir seviyeye dönüştü. Ayrıca, fiyatın orta seviyede ve gri kutunun altında biriken satış noktalarında ne kadar zaman harcadığı da dikkat çekicidir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Hafta

Fiyat haftalık direnç seviyesinin üzerinde kapanamadığından, kapsamlı bir şekilde test edilmiş orta aralığa doğru geriliyor. Aşağı doğru destek bölgeleri oluşuyor ve bu seviyeler scalp short pozisyonlara (gri kutular) girmek için kullanılabilir. Hangi arz bölgesinin test edildiği ve hangisinin olasılık geliştirici olup olmadığına dikkat etmek bu noktada çok önemlidir. En başa doğru bakarsanız bazı benzerlikler vardır. Bir dengesizliğin ve dolayısıyla talebin nerede arttığına bakabilirsiniz (gri kutu 6.9 bin dolar). 

Yani burada birden fazla uyuşma var:

  1. Kırıcı nokta.
  2. Talep bölgesi.
  3. Haftalık destek seviyesi.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

Bir kez daha ileriye bakarsak haftalık direnç seviyesinde önceki fiyat reddini bağlamda kavramsallaştırılmak için, haftalık seviyedeki üst gri kutunun (mor) yeniden testinin geçerli olması için yeterli zaman ve alan olmuştur. Fiyat orta aralığa geri dönerse, kapsamlı bir şekilde test edildikten sonra artık bir kırılma yapma olasılığı daha yüksektir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

1 Saat

Yıllık açılış orta seviyesi, haftalık destek (mor) ve önemli gri kutu fiyat hareketinin yönü hakkında bilgi edinmek için kullanılabilir. Zayıflatılmış desteğe döndükten sonra destek kırıldı ve düşük seviyeler süpürüldü. Fiyat haftalık destek seviyesinin (mavi çizgi) içinde bulunduğu daha önce bahsedilen 1 saatlik arz bölgesine doğru geriledi.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

Yakından bakarsak daha önce karşılaştığımız benzer bir davranışı tekrardan gözlemleyebiliriz:

  1. Fiyat desteği kırdı.
  2. Düşük seviyeler süpürüldü.
  3. Daha sonra destek hemen geri alındı.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

15 Hafta

Bir kez daha geç short pozisyonları korku içinde bırakarak satın alma seviyeleri süpürülüyor ve fiyat sihirli bir şekilde taze arz bölgesine, orta seviyeye ve yıllık açılışın üzerine geri dönüyor.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

4 Saat

Aksi ispatlanana kadar destek ve direnç buradadır. Fiyat bir swing seviyesine sahip dokunulmamış (8 bin dolar civarında) bir talep bölgesine sahiptir. Herhangi bir seviyeye körü körüne girmeden önce onaylama beklemek her zaman mantıklıdır. Aşırı abartılı bir hamle ile fiyatın yükselmesi ve daha sonra tekrar aşağıdaki aralığa geri çekilme ihtimali tamamen imkansız değildir.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir?

12 Saat

Sonuç

  1. Bir fiyat seviyesi birden fazla test edilmeden ve zayıfladığına dair kanıt olmayana kadar destek, direnç veya orta seviyeden bir kırılma hareketi beklememek gerekir.
  2. Büyük trend aksi ispatlanana kadar geçerliliğini korur.

Arz ve talep (supply and demand), kripto para piyasalarına yansıyan temel ekonomik ilkelerdir. Piyasa dinamiklerinin nasıl çalıştığını anlayarak, stratejik olarak alım satımlar yapabilir ve kâr elde edebiliriz. Kripto para alımı yapmak için ideal zaman genel olarak fiyatın talep bölgesinde olduğu zamandır. Tersine, fiyat direnç seviyelerine ulaştığında ve arz talepten daha ağır basmaya başladığında kâr alımı yapılmalıdır.

Arz ve Talep (Supply and Demand) Nedir? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)