Anasayfa Rehber Balancer (BAL) Nedir? Nasıl Alınır?

Balancer (BAL) Nedir? Nasıl Alınır?

Rehber

Balancer (BAL) coin nedir? BAL nasıl alınır? Balancer coin fiyatı, piyasa değeri, grafikleri, analist yorumları Koinbox'da...

Balancer (BAL) Nedir? Nasıl Alınır?

Merkeziyetsiz finans (DeFi) alanına olan ilginin son aylarda patlamasından sonra kripto para varlık ticareti yapmak ve pasif gelir elde etmek açısından merkeziyetsiz borsalar (DEX) popülerlik kazandı. Bu tarz merkeziyetsiz borsaları Balancer gibi otomatik piyasa yapıcı (AMM) kullanan DeFi protokolleri güçlendirmektedir. Merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolleri arasında kendine has sistemi ile öne çıkan Balancer nedir? BAL nedir?

Balancer Nedir?

Balancer (BAL) nedir? Bu proje herhangi bir merkezi kuruma güvenmeden ERC-20 varlıklarının değiştirilmesine yarayan Ethereum blockchain ağı üzerine inşa edilen AMM, DEX ve likidite havuzu protokolüdür. İzin gerektirmeyen bir platform olarak herkes Metamask, WalletConnect, Portis, Coinbase Cüzdan ya da Fortmatic gibi Balancer tarafından desteklenen bir cüzdana sahipse Balancer’a erişim sağlayabilir. Bir AMM, ticari işlemleri merkezi borsalarda kullanılan alım satım teklifleri sistemi yerine bir algoritma ile yöneten platformdur. Bu algoritma varlıkların değerini belirler. Bu sistem esasen, merkeziyetsiz borsaların işlemesi için likidite havuzlarına kripto para yatıran topluluk tarafından desteklenen akıllı sözleşmelerdir.

Balancer Nasıl Çalışır?

Balancer protokolü 3 farklı kullanım alanına sahiptir. Likidite sağlayıcıları Balancer üzerinde bulunan likidite havuzlarına katkıda bulunur, tüccarlar ve arbitrajcılar likidite kaynakları arar ve geliştiriciler Balancer üzerinde yeni yazılımlar yapar. Protokolün bu kullanım alanlarına daha derinlemesine bakalım:

Alım Satım Yapma

Balancer havuzları tüccarların platform üzerinde nasıl token değiştireceğini belirleyen akıllı sözleşmelerdir. Bu havuzları diğerlerin daha farklı kılan özellik sınırsız esnekliğe sahip olmalarıdır. Yüksek miktarda token miktarına sahip Balancer havuzları endeks fonlarına benzer, böylece kullanıcıların kripto para birimi piyasasına olan erişimi çok yüksek hale getirilir. Protokolün geleneksel finans hizmetlerinden farkı ise akıllı sözleşme kullanması ve ticari işlem ücretleridir. Bir aracının havuz içeriğini tekrardan dengeye getirmesi için ücret ödemek yerine Balancer havuzları alım satım yapan tüccarlar tarafından sürekli olarak denge sağlanır ve böylece ticari işlem ücretleri dağıtılır.

Likidite Sağlayıcıları

Balancer havuzları merkeziyetsiz borsa olarak görev görür. Kullanıcılar kendi varlıklarını değiştirebilir ya da herhangi bir merkezi aracıya güvenmeden protokole likidite sağlayabilir. Balancer havuzları kullanıcıların tokenlerini havuzlara yatırarak pasif gelir elde etmesine izin verir. Likidite sağlayıcıları (LP) likidite sağladıkları havuzda yapılan her değişim işleminden ödül kazanır. Buna ek olarak likidite sağlayıcıları Balancer üzerindeki geliştirme tekliflerinde oy vermek gibi yönetişim süreçlerinde kullanılan BAL tokeninden kazanabilir. Platforma daha fazla likidite çekilmesi için Balancer yüksek öneme sahip likidite havuzlarını hedefleyen ve piyasanın yüksek volatile zamanlarına hızlı cevap veren esnek Likidite Madencilik Programına sahiptir.

Arbitraj Fırsatları

Flaş Swaps

Balancer havuzu üzerinde fiyat farkı fırsatı gören her kullanıcılar flaş swap yapabilir. Flaş swap yapan arbitrajcı alım satım yapmak için herhangi bir tokene sahip olmak zorunda değildir. Arbitraj fırsatı iki ya da daha fazla varlık analiz edildikten sonra fiyat dengesizliği görüldüğünde ortaya çıkar, daha sonra arbitrajcı Vault’a (kasa) swap yapılmasını söyler ve böylece kâr elde eder.

Flaş Krediler

Flaş krediler ödünç alınan aynı ticari işlemde ödenmesi gereken teminatlandırılmamış kredilerdir. Flaş kredilerin en büyük iki kullanım alanı arbitraj işlemleri ve teminatlandırılmış swap’lardır.

Swap Ücretleri

LP getirilerini optimize etmek için swap ücretleri belirlemek karmaşıktır ancak bu tüccarların ne kadar fayda elde ettiğini artırır ve zincir içi ticaretin rekabetçi olduğundan emin olur. Likidite sağlayıcıların protokole sağladıkları sermaye üzerinden getiri elde ettiğinden dolayı swap ücretleri merkeziyetsiz piyasa yapıcılığını güçlendirir. Ayrıca tüccarların protokole giriş ücretlerini belirler ve sürekli olarak en düşük işlem ücretlerinin sağlanmasını hedefler. Bunun yapılması için Balancer protocol V2 ağırlıklı havuzları LP getirilerini artırmak, hacmi yükseltmek ve sermaye verimliliğini artırmak için dinamik olarak swap ücretlerini yönetir.

Balancer Nasıl Çalışır?

BAL Nedir?

BAL nedir? Bal tokeni Balancer protokolünün yerel kripto para birimidir ve yönetişim süreçlerinde kullanılır. Yönetişim tokeni Bal coin sahipleri Balancer üzerindeki yükseltme teklifleri hakkında oy verebilir. Kısaca, yönetişim tokeni Bal coin sahipleri böylece Balancer protokolünün geleceği hakkında söz sahibi olan taraflardır. Bu teklifler Balancer protocol ücretlerinin ne kadar olmasından özellikle Balancer Likidite Madenciliğinde verilen Bal token dağıtımının nasıl ve ne kadar miktarlarda olacağına kadar uzanmaktadır.

Balancer V2

Merkeziyetsiz finans (DeFi) likiditesi açısından bir numaralı platform olma hedefine uygun olarak Balancer protokolü geçtiğimiz sonbahar aylarında V2 versiyonunu piyasaya sürdü. Balancer V2 protokolün güvenlik, esneklik, sermaye verimliliği ve işlem ücretleri verimliliğini geliştirdi. V2’nin ana konusu Balancer havuzlarına eklenen tüm varlıkları saklayan ve yöneten tek bir Vault (kasa) sistemine geçişti. Havuzlar, kasaya dışsal olarak bağlanan sözleşmeler olduğundan dolayı isteğe bağlı olarak tasarlanmış otomatik piyasa yapıcı mantığını uygulayabilirlerdir. Şu andaki kasa yapısı token muhasebesini ve yönetimini havuz mantığından ayırıyor ve havuz sözleşmelerinin artık aktif olarak kendi varlıklarını yönetmesine ihtiyaç duyulmadığından dolayı basitleştiriyor.

Diğer V2 özellikleri arasında tüm Balancer havuz varlıkları içi protokol kasası, ticari işlem ücretlerini azaltmak için işlem ücretlerinin verimliliğini geliştirme, izin gerektirmeyen ve isteğe bağlı olarak değiştirilebilir AMM, varlık yöneticileri aracılığıyla sermaye verimliliğinin artırılması, düşük işlem ücretleri ve esnek Oracle’lar ve topluluk tarafından yönetilen protokol ücretleri yer almaktadır.

Balancer Havuzları

Balancer havuzları tüccarların protokol üzerindeki işlemlerini tanımlayan akıllı sözleşmelerdir. Sınırsız olarak esnekliğe sahiplerdir. Protokolün mimarisi herkesin kendi havuz türünü yaratmasına olanak sağlar. 5 farklı çeşidi vardır.

Ağırlıklı Havuzlar: Ağırlık havuzlar çok yönlü ve ayarlanabilirdir. Genel kullanım durumları için idealdirler ve kullanıcıların 80’e 20 gibi farklı token miktarları ve 60’a 20 20 gibi ağırlık oranları ile havuz yapmasına olanak sağlar.

Sabit Havuzlar: Sabit havuzlar stabil kripto para ya da sentetik varlıklar gibi değerinin başka bir varlığı eşit olduğu enstrümanlar içindir.

MetaSabit Havuzlar: Sabit havuzların bir uzantısıdır, MetaSabit havuzlar bilinir değişim oranlarına sahip varlıklardan oluşur. Kullanım alanlarından biri Balancer’ın DAO temelli staking platformu Lido’dur.

Likidite Ön Yükleme Havuzları (LPBs): LPB’ler dinamik olarak token ağırlığını değiştirebilen havuzlardır. Satış baskısı ve adil market avantajları oluşturabilirler.

Yönetilen Havuzlar: Esneklik için tasarlanan bu havuzlar kullanıcıların 50’ye kadar farklı tokeni yüklemesine izin verir. Bu havuzlar ayrıca fon yöneticileri için çerçeve sağlar ve daha geniş kripto para birimi piyasasını izlemek için kullanılabilirler.

Balancer Nasıl Çalışır?

Balancer Kurucusu Kimdir?

Balancer, Fernando Martinelli ve Mike McDonald tarafından 2017 yılında kurulan BlockScience adlı bir yazılım danışmanlığı firması tarafından 2018 yılında araştırma projesi olarak başlatıldı. Proje daha sonra 2020 yılında Balancer Labs adı altında 3 milyon dolar fon topladı. Balancer labs bu etkinlikte 100 milyon adet BAL coin arzından protokole yatırım yapanlara 5 milyon adet BAL coin satıldı ve 25 milyon token hissedarlara ve çalışanlara dağıtıldı. 10 milyon adet BAL token kenera ayrıldı, bunun 5 milyonu ekosistem katılımcılarına ödül vermek ve geri kalan 5 milyon adet BAL coin gelecekte yatırım yapacak kişiler için kenera ayrıldı.

BAL Coin Nasıl Alınır?

BAL token Binance ve Coinbase gibi kripto para birimi borsa platformlarının çoğundan satın alınabilir. Ancak BAL coin satın almanın en kolay yolu platformun yerel uygulamasını kullanmaktır. Aşağıdaki adımları izleyerek popüler web ve mobil cüzdanı MetaMask kullanarak 4 adımda BAL alabilirsiniz.

Adım 1: MetaMask cüzdan hesabınız ve uygulamanız olduğundan emin olun. Daha sonra cüzdanınıza yeterli Ethereum (ETH) ya da protokolün desteklediği ERC-20 tokenlerinden olduğunu kontrol edin. Kontrolleri sağladıktan sonra ETH/BAL ticaret çiftine gidin.

Adım 2: Aşağıya doğru açılan menüde BAL token karşılığında ticaret etmek istediğiniz enstrümanı seçin. Örnek olarak ETH karşılığında BAL coin alınabilir. Bu süreç diğer işlem çiftlerinde de aynıdır. Aşağıdaki kutuya satın almak istediğiniz BAL miktarını yazın. Daha sonra Balancer size ne kadar bakiyenin gerekli olduğunu söyleyecek ve güncel kuru gösterecektir.

BAL Coin Nasıl Alınır?

Adım 3: Satın alım detayları size uygunsa Cüzdan Bağla tuşuna basın ve daha sonra MetaMask cüzdanınızı seçin.

Adım 4: Cüzdanınızı seçtikten ve protokole bağlandıktan sonra satın alım ekranına yönlendirileceksiniz.

Karşınıza çıkan fiyattan memnunsanız Swap tuşuna basın. Bir kez daha Metamask açılacaktır, burada işlemin detaylarını, hesabınızdan çekilecek miktarı ve işlem ücretlerini onaylayın. Onayla tuşuna bastıktan sonra satın alım işleminiz sıraya alınacaktır. Bu süreç tamamlandığında BAL tokenleriniz Metamask hesabınıza geçecektir.

Balancer (BAL) Nedir? Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)