Beta Finance (BETA) Nedir? Nasıl Alınır?
RehberBeta Finance (BETA) Nedir? Nasıl Alınır? BETA Finance (BETA) projesinin faydaları nelerdir? Projeye dair detaylı rehber burada...

Beta Finance ödünç verme, ödünç alma ve kripto para birimlerinde kısa pozisyona girmek için para piyasası hizmetleri sunan merkeziyetsiz finans (DeFi) start-up protokolüdür.

Beta Finance Nedir?
Beta Finance nedir? Beta Finance (BETA) ödünç verme, ödünç alma ve Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerinde kısa pozisyonlara girmek için herhangi bir çapraz zincir izin gerektirmeden kullanılabilen para piyasasıdır. Beta Finance, yerel merkeziyetsiz finans kullanıcılarının bir ticari işlemin diğer tarafında yer almasına ve oynaklığa karşı koymasına olanak sağlayan tek tık kısa pozisyon aracını oluşturmuş ve platformuna entegre etmiştir. Buna ek olarak herkes istediği herhangi bir yerden belirli bir token ya da coin için otomatik olarak para piyasası oluşturabilir. Bu yeni varlıkları kullanıma açar. BETA protokolünün hedefi uzun vadede oynaklığa karşı gelmek ve tutarlılığı sağlamaktır ve kritik merkeziyetsiz finans araçları ve altyapıları yaparak bu sektörünün ana akım bireyler ve kurumlar tarafından benimsenmesini sağlamaktır.
Kullanıcı deneyimine odaklanan Beta Finance DeFi kullanıcılarının tek bir tıklama ile kısa pozisyon açmasına, yönetmesine ve kapatmasına imkan sunarken bu işlemler tamamlanmadan önce ilgili metrikleri ve bilgileri kullanıcıya sunar. Protokolü kullanarak borç veren kişiler herhangi bir coin ile borç verebilir ve böylece eğer hala yoksa piyasada izinsizlik oluşturur ve sahip olduğu varlıklardan getiri elde edebilir. Alım satım yapan kişiler tüm token ve coin varlıklarında kısa pozisyonlara girmek ve risk azaltma ve korunma stratejileri uyguladıkları pozisyonlar için kâr payı öder.
- Tek Tık Kısa Pozisyon Aracı: Beta platformunda bulunan bu kullanımı kolay araç DeFi kullanıcılarının bir atomik ticari işlemde kısa pozisyona girmesine yarar. Kullanıcılar fiyata etki ve slipaj gibi ilişkili metrikler platformun ara yüzünden görür ve genel panelden işlemlerini değiştirebilir ve yönetebilir.
- İzin Gerektirmeyen Para Piyasaları: BETA kullanıcıların herhangi bir ERC 20 coin varlığı ile otomatik olarak para piyasası oluşturmasına olanak sağlar. Kesirlere bölünen değiştirilemez tokenlerden (NFT) Bitcoin (BTC) gibi en büyük kripto para birimlerine kadar her türlü token ve coin varlıkları Beta Finance üzerinde listelenmiştir.
- İzole Edilmiş Teminat Modeli: Oynak varlıkları desteklemek için protokol, kullanıcıların sadece pozisyonları ile bağlantılı teminat ile yükümlü olduğu izole (ayrılmış) bir ek güvence modeline sahiptir.
Beta Finance Nedir? Nasıl Çalışır?
Beta Finance (BETA) kripto para birimi, ERC 20 standartları ile oluşturulmuş tokendir. Hem Ethereum (ETH) hem de BNB Chain üzerine çalışmaktadır. Blockchain ağı 4 adet ana temele sahiptir.
- BETA sürekli olarak kod değerlendirmeleri yapar.
- Platform lider güvenlik araştırmacılarından kapsamlı değerlendirmeler yapmalarını ister.
- Gerçek zamanlı takip hizmetleri platformundan bünyesinde bulunmaktadır.
- BETA beyaz şapkalı hackerlar için zaman zaman hata avı etkinlikleri düzenler.
Bunlara ek olarak Beta Finance fonları çok imzalı soğuk cüzdanlarda ve ABD doları hesaplarında saklanır. Bu fonların taşınması için 5 Beta Finance danışmanından 3 tanesinin işlemi onaylaması gerekir. Protokol OpenZeppelin ve PeckShield güvenlik şirketleri tarafından denetlenmiştir. BETA protokolü çapraz teminat kullanımını aradan çıkaran ayrılmış ek güvence modeli ile çalışır. Bu, kendi varlıklarını çeşitlendirmek için borç alma yapan yatırım yapan kişiler için güvenli bir alan oluşturur. Örneğin 15 Ethereum (ETH) kripto para birimini ek güvence olarak kullanıldığını varsayalım, bu miktarın 6.5 ETH tokeni Cardano (ADA) ve 8.5 ETH XRP kısa pozisyonu için ayrılmış olsun. Cardano (ADA) fiyatı yükselir ve kullanıcının 6.5 ETH tokenini likit olma riski ile karşı karşıya bırakırsa, XRP pozisyonunda ek güvence olarak kullanılan 8.5 ETH risk altına olmaz ve tasfiye edilmez.
Beta Finance ağında 4 tip katılımcı vardır:
Ödünç Verenler
Platformdaki sadece popüler varlıklarla sınırlı olmamakla birlikte ödünç veren kişiler listelenen diğer kripto varlıkları ve hatta getiri çiftliği token ve coin varlıkları ile risksiz bir şekilde %1000’e varan getiriler elde edebilir. Bunu yapmak için token ve coin varlıklarının BETA protokolü yatırılması ve söz konusu tokenin para piyasasına yatırılması ya da yoksa yeni bir tanesinin açılması gerekir.
Ödünç Alanlar
Ödünç alan kişiler Ethereum (ETH) ya da USD Coin (USDC) ve Tether (USDT) gibi herhangi bir stablecoin (sabit coin) varlığını ek güvence olarak belirleyerek kripto para borcu alabilir. Bu kullanıcılara açık pozisyonlarını kaybetmeden ellerinde bulunmayan bir varlık ile diğer protokollerde işlem yapmasına olanak sağlar.
Tüccarlar
Tüccarlar Ethereum (ETH) ya da herhangi bir stablecoin (sabit coin) varlığını teminat kullanarak Bitcoin (BTC) gibi her türlü kripto para biriminde kısa pozisyona girebilir. Protokolün tek tık kısa pozisyon aracı kullanıcıların bu pozisyonları açmasını ve yönetmesini çok basit bir hale getirir.
Likidatörler
Likidatörler teminatı bitmiş pozisyonları takip ve kapatarak ek ödül kazanır.
Beta Finance Kim Tarafından Yapıldı?
Beta Finance daha önce Microsoft ve Facebook şirketlerin çalışan MIT mezunu Allen Lee tarafından yapılmıştır. Protokol, Spartan Group, ParaFi Capital, Multicoin Capital, DeFiance Capital, Delphi Digital ve diğer yatırım yapan kurumlar tarafından desteklenmektedir. ParaFi Capital başkan yardımcısı Anjan Vinod özellikle protokolün özgün varlıklara olan odağı, ayrılmış teminat modeli ve plananlanan çapraz zincir desteğinde etkilenmiştir. Spartan Group’dan Gabriel Tan ise BETA protokolüne kripto para alanında kendini iyi bir şekilde konumlandırmış gelecek vaat eden izin gerektirmeye para piyasası demiştir.
Beta Finance Nasıl Alınır?
Beta Finance (BETA) nasıl alınır? Bu kripto para birimi sadece 15 dakika içinde satın alınabilir. Bunun için bir akıllı telefon ya da bilgisayar, internet bağlantısı, fotoğraf doğrulaması ve bir ödeme aracına sahip olmak gereklidir.
- Kripto Para Borsaları: BETA satın almanın en kolay yolu bir kripto para borsası kullanmaktır. Düşük ücretli ve 24 saat müşteri desteğine sahip bir borsayı seçmeniz tavsiye olunur. Binance, Coinbase, KuCoin ve MEXC gibi merkezi borsaları ya da PancakeSwap ve Uniswap gibi merkezi olmayan borsaları kullanabilirsiniz.
- Hesap Açma: Seçmiş olduğunuz borsada hesap açmak için e-posta bilgilerinizi ve kimliğinizi doğrulamanız gerekir. Bunun için kimliğinizin fotoğrafını çekin ve akıllı telefon ya da bilgisayarınızdan doğrulamaz işlemlerini yapın.
- Para Yatırma: Hesabınız doğrulandıktan sonra tercih ettiğiniz ödeme yöntemi borsanıza para yatırın. Bu para yatırma yöntemleri kripto varlıkları, PayPal, havale ve kredi ya da banka kartı ile yapılabilir.
- BETA satın alma: Hesabınız para yatırdıktan sonra artık fonlarınız ile BETA coin alabilirsiniz. Kullanımı daha kolay olan borsalarda bu işlem almak istediğiniz miktarı girip satın al tuşuna basarak yapılır. Satın alım yaptıktan sonra BETA coin varlıklarını kullanmak olduğunuz bir cüzdana çekebilirsiniz.
Beta Finance Nedir? Avantajları Nelerdir?
BETA DeFi protokolü bireysel ve kurumsal kullanıcıların DeFi sektörünü benimsemesi için Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerinin oynak doğasını tespit etmiştir. Protokol piyasa tutarlılığı ve verimliliğini kolaylaştıran DeFi ekosisteminde açığa satış yapmayı kritik bir finansal araç olarak görmektedir. Kullanıcılar bunu kolaylıkla protokolün tek tık kısa pozisyon aracı ile yapabilir. Tek bir tıklama ile swap yapılacak merkezi olmayan borsa (DEX) seçilir ve swap yapılan teminat stake yapılır.
BETA protokolü oynak varlıkları destekleyen ayrılmış ek güvence modelini destekler. Bu, tasfiye riskinde olan teminatlı bir pozisyonun başka bir pozisyonu riske atmadığı anlamına gelir. Esasen Beta protokolü ek güvence olarak Ethereum (ETH), USD Coin (USDC), Tether (USDT) ve DAI (DAI) kullanır. Protokolün topluluğu ikinci versiyon sürümüne eklenecek ve çıkarılacak ek güvence varlıkları üzerinde oy kullanma hakkında sahiptir. Teminatlar çeşitli faktörlere tabiidir: USD Coin (USDC) ve Tether (USDT) gibi stablecoin (sabit coin) varlıklarının ek güvence faktörü %90 ve Ethereum (ETH) teminat faktörü %80’dir.
Varlıkları farklı varlık seviyelerine bölünmüştür. USD Coin (USDC) ve Tether (USDT) gibi stablecoin (sabit coin) varlıkları gibi güvenli varlıkların borca değer oranı %75’dir, bu oran daha oynak varlıklar için %50’dir. En oynak varlıklar olan şaka odaklı kripto para birimleri için borca değer oranı %20’dir. Ayrılmış ek güvence modeli kullanıcılar için daha sıkı fon güvenliği sağlar. Bu Beta protokolü üzerindeki bir varlık tehlikeli olsa bile varlıkların güvende olduğu anlamına gelir.





