BIS Raporu Yayınlandı: 68 Stablecoin için Kırmızı Bayrak!
AltcoinBIS tarafından yayınlanan raporda 68 stablecoin incelendi ve bunların sürekli olarak dolar sabitliğini koruyamadığı dile getirildi.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS), piyasadaki stablecoin'lerin mevcut durumuna ilişkin endişelerini vurgulayan son raporunu yayınladı.

BIS, araştırma raporunda bu coin'lerin istikrarı konusunda önemli endişeleri dile getirdi ve değer saklama ve ödeme aracı olarak güvenilirlikleri konusunda sorular yöneltti.
Çalışma, 68 stablecoin'i inceliyor ve bunların hiçbirinin, büyüklükleri ya da destekleri ne olursa olsun sürekli olarak dolar sabitliğini koruyamadığını ortaya koyuyor.
Son 10 yılı kapsayan analiz, stablecoin'lerin kripto para alanında güvenli ve istikrarlı bir alternatif sağladığı iddiasını sorguluyor. Çalışma; özellikle stablecoin ihraççılarının, kullanıcıların stablecoin'lerini tam olarak ve talep üzerine geri verebileceklerine dair bir güvence olmadığına ve bu durumun stablecoin'lerin reel ekonomideki güvenilirlikleri hakkında şüpheler uyandırdığına dikkat çekiyor.
Araştırma makalesi, stablecoin'lerin kullanımını ve kullanıcılarını anlamada önemli veri eksikliklerine dikkat çekiyor. BIS, kapsamlı veriler olmadan bu dijital varlıkların ödeme sistemleri ve genel finansal istikrar için oluşturduğu riskleri değerlendirmenin zorlaştığını belirtiyor.
BIS, ödemeler, değer saklama ve hesap birimi için yaygın olarak kullanılma potansiyellerine rağmen stablecoin'lerin özellikle 2022'de ve 2023'ün başlarında türbülansla karşı karşıya kaldığını ifade ediyor. TerraUSD dâhil olmak üzere çeşitli kripto varlıkların çöküşü ve merkezi bir kripto borsası olan FTX'in iflas başvurusu, stablecoin piyasasının istikrarını ve büyümesini etkiledi.
Bu gelişmeler, düzenleyici otoritelerin ve merkez bankalarının incelemelerinin artmasına neden olmuştur. Çalışma, diğer kripto varlıklardan farklı olarak stablecoin'lerin yarattığı potansiyel riskleri ele almak için düzenleyici ilginin aciliyetini vurguluyor. Buna ek olarak merkez bankaları stablecoin'lerin etkilerini anlamak için çabalarını yoğunlaştırıyor ve bazıları merkez bankası dijital para birimlerinin (CBDC'ler) geliştirilmesine odaklanıyor.
BIS, CBDC'leri Daha Fazla mı Tercih Ediyor?
Görünüşe göre BIS, stablecoin'ler yerine CBDC'lerin kullanımı konusunda daha fazla vurgu yapıyor. CBDC'lerin ihracı merkez bankaları aracılığıyla gerçekleştiğinden daha fazla düzenleyici netlik sağlıyorlar.
Geçtiğimiz hafta BIS başkanı Agustín Carstens, CBDC'lerin finansal sistemlerin yenilenmesi için kilit öneme sahip olduğunu söyledi. Carstens, İsviçre'nin Basel kentinde CBDC'ler üzerine düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:
İster toptan formda - bir tür dijital merkez bankası rezervi olarak - ister perakende formda - dijital bir banknot olarak - bu yeni para formlarının gelecekteki finansal sistemin merkezinde yer alacağı en azından benim için giderek daha açık hale geliyor.
Kaynak: CoinGape