Anasayfa Rehber Blockchain Ağlarında Doğrulanmamış İşlem Nedir?

Blockchain Ağlarında Doğrulanmamış İşlem Nedir?

Rehber

Doğrulanmamış işlem nedir? Blockchain ağlarında işlem onayları ne kadar sürer? Blockchain ağlarında işleminiz onaylanmadığında ne yapmalısınız?

Blockchain Ağlarında Doğrulanmamış İşlem Nedir?

Bir banka ile işlem yaptığınızda, banka işlemi defterine kaydeder ve bakiyenizi günceller. Ancak kripto para birimlerinde banka gibi bir aracı taraf yoktur; işlemler merkezi olmayan deftere (DLT) kaydedilir ve geçerliliği madenciler tarafından doğrulanır. Peki bir blok zincir kullanan sistemde (borsa, cüzdan transferi vs.) işlem yaptığınızda karşılaşılan doğrulanmamış işlem nedir? Blok zincirde işlem onayları ne kadar sürer? Blok zincirde işleminiz onaylanmadığında ne yapmalısınız? ve blockchain ağlarında onaylanmamış bir Bitcoin işlemi nasıl iptal edilir? gibi en çok merak edilen sorulara açıklık getirelim.

Blockchain Ağlarında Bloklar Nasıl Doğrulanır?

Doğrulanmamış işlem nedir? konusuna geçmeden önce bu merkezi olmayan ağlarda işlem gruplarının bulunduğu blokların nasıl doğrulandığına bakmamız gerekiyor. Cüzdanınızdan bir kripto para işlemi gönderdiğinizde, bu işlem düğüm ağına yayınlanır. Düğümler, blockchain ağlarında onaylanmamış işlemleri bellek havuzlarında (mempool) depolar. Daha sonra madenciler bu işlemleri bellek havuzundan alır ve bloklara dahil eder. Bu, işlemi blok zincirinin bir parçası haline getirir ve işleme ilk onayını verir. Bu noktada, blok öksüz olarak damgalanmadığı sürece işlem artık geri alınamaz. Ancak, işlem aslında henüz tam olarak doğrulanmamış olabilir.

Çoğu kripto para birimi cüzdanı ve borsası, bir işlemi kabul etmeden önce birkaç blok onayı ister. Bu, işlemlerin güvenilir olduğuna dair ekstra güvence sağlar, bu nedenle işlemleri kabul etmeden önce birkaç blok daha beklemek mantıklıdır. Bunun iki nedeni vardır ve bunlar:

  1. Birkaç onaydan sonra, işleminizin bulunduğu bloğu hacklemek çok daha zor hale gelir.
  2. Bazen iki madenci aynı anda bir blok oluşturur. Bu, kısa bir süreliğine paralel bir zincir oluşturur. Kısa bir süre içinde düğümler, blok zincirinin hangi sürümünün "doğru" olduğu konusunda hemfikir olur ve paralel zincir terk edilir. Böyle durumlarda borsalar ve cüzdanlar yalnızca tek bir onayla işlemleri kabul ederse, terk edilmiş zincirde kalabilirler.

Her cüzdan veya borsa, kaç onay gerektirdiği konusunda kendi sınırını belirler. Bu sayı ayrıca blok zincir ağına göre de değişir. Ethereum işlemleri için ortalama blok onay süresi 20 saniyenin altındadır. Bazı borsalar, Ethereum (ETH) para yatırma işlemini kabul etmek için 12 blok onayı gerektirir. Ücret (veya gas limiti) yeterince yüksekse, transferiniz 4 dakika içinde yerine getirilebilir.

Bitcoin ise blok onayı için ortalama 10 dakikaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle, 12 blok onayını beklemek çok uzun sürer. Ancak BTC bloklarının hacklenmesi daha zordur (çünkü daha fazla madencilik gücü gereklidir), dolayısıyla gerekli onay sayısı genellikle çok daha düşüktür. Bazı borsalar, Bitcoin (BTC) para yatırma işlemlerini kabul etmeden önce 3 onay ister.

Blockchain Ağlarında Doğrulanmamış İşlem Nedir?

Doğrulanmamış İşlem, blok zincirine kalıcı olarak kaydedilmemiş bir kripto para biriminin satın alınması, satılması veya transfer edilmesi gibi bir blok zinciri işlemini ifade eder. Doğrulanmamış işlem durumu, madencilerin veya doğrulayıcılar ağının, kullanılan aynı kripto para birimini içeren bekleyen herhangi bir işlem olmadığını belirlemek için işlemi tam olarak incelemediği anlamına gelir.

Bir kripto para göndericisinin işlem ücretlerini kaldırması veya azaltması veya sıkışık bir ağda ücretleri artırmaması durumunda, madenciler ve doğrulayıcılar işlemi basitçe göz ardı edebilir. Bir işlem uzun süre onaylanmadığında, işlem bir bloğa eklenmez ve ağ bu işlemi tamamen bırakabilir.

Blockchain Ağlarında Doğrulanmamış İşlem Nedir?

Blockchain Ağlarında İşlem Onayları Ne Kadar Sürer?

Bir işlemin bir onay alması için geçen süre, kullanılan kripto para birimine ve ağ koşullarına bağlı olarak değişir. Ortalama olarak, bir Bitcoin işlemi için altı onay 10 dakika ile bir saat arasında sürebilir. Ancak, gerçek süre, belirli bir zamandaki ağ trafiği oranına, hash oranına ve işlem ücretlerine bağlıdır. Ağ tıkanmışsa, işlemleri yeni bir bloğa eklenmeden önce depolayan ve sıralayan organize bir işlem sırası olan mempool'da işlem birikimi olur. Bu, sonuçta kullanıcıların daha hızlı bir onay için daha yüksek işlem ücretleri ödemesine neden olur ve bu da daha düşük ücretler ödeyen diğer işlemleri bellek havuzundaki sıranın arkasına iter. Çoğu durumda, kripto para birimi işlemleri sorunsuz bir şekilde onaylanır. Ancak bazı koşullar, bir işlemin başarısız olmasına veya takılıp kalmasına neden olabilir.

Blockchain Ağlarında İşleminiz Onaylanmadığında Ne Yapmalısınız?

Bir işlem yaptığınız anda, bir Blockchain gezginine gidebilir ve durumunu izleyebilirsiniz. Kullanabileceğiniz birkaç blockchain gezgini şu şekildedir. Bitcoin için blockchain sitesine giderek BTC gezginine bakabilirsiniz. Ethereum için Etherscan websitesini kullanabilirsiniz. BSC ağındaki kripto para birimi işlemlerini takip etmek için BSCscan internet sitesini kullanabilirsiniz. Ayrıca Blockchair gibi toplu bir blok gezgini websitesi kullanarakta blockchain işlemlerinizi takip edebilirsiniz. Son olarak işleminiz beklediğinizden daha uzun süre onaylanmazsa, aşağıdakileri yapabilirsiniz:

  • Sabırlı olun ve onay için bekleyin; doğrulama nadir olsa da bazen bir hafta sürebilir.
  • İşleminizin süresi dolabilir ve bellek havuzundan kaldırılabilir; bunun olmasını bekleyin ve ardından işlemi daha yüksek ücretlerle tekrarlayın.
  • Ücrete göre değiştirme (RBF) yöntemini kullanarak işlemi değiştirin. RBF, aynı işlemi daha yüksek bir ücretle oluşturma işlemidir. Bu, bellek havuzundaki işleminizin öneceliğini artırmanıza yarar.

Blockchain Ağlarında İşleminiz Onaylanmadığında Ne Yapmalısınız?

Blockchain Ağlarında İşlemler Hızlandırılabilir mi?

İşlem ücretini artırmanın yanı sıra, işlemlerin en düşük olduğu yoğun olmayan saatlerde işlem yapmayı seçebilirsiniz. Yine, bunu anlamak için blockchain gezginini kontrol edebilirsiniz. İşlemleri hızlandırmak için BTC Nitro gibi hızlandırıcıları da kullanabilirsiniz. BTC Nitro, işlemlerinizi dünya genelindeki birkaç düğüme yeniden yayınlar. Hatta bekleyen işleminizi madencilere hatırlatır. Premium sürüme kaydolursanız, işlemin ağ ortakları tarafından kabul edilmesini sağlayabilirsiniz.

Blockchain Ağlarında Onaylanmamış Bir Bitcoin İşlemi Nasıl İptal Edilir?

Onaylanmamış bir işlemi iptal edemez veya geri alamazsınız. Bazı cüzdanlar, orijinal işleminizi yüksek bir ücretle gelen yenisiyle değiştirmenize izin veren RBF (Ücrete Göre Değiştir) protokolünü destekler. Daha sonra orijinal işlem, yenisine eklenen daha yüksek ücret nedeniyle büyük olasılıkla mempool'dan ve benzerlerinden düşecektir. RBF protokolü tüm cüzdanlarda mevcut değildir.

Blockchain ağlarında onaylanmamış bir işlemi hızlandırmanın başka bir yolu da, daha yüksek bir ücretle çifte harcama yapmaktır. Çifte harcama onaylanmamış işlemin orijinal tutarına eşit ancak ücreti önemli ölçüde yüksek olan yeni bir işlem yapılması anlamına gelir. Bazı durumlarda, çift harcamayı destekleyen başka bir cüzdan veya özel yazılım kullanmanız gerekebilir.

Blockchain Ağlarında Doğrulanmamış İşlem Nedir? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)