Blockchain Platformu Hack'lendi: Yüz Binlerce Dolarlık Kayıp Var!
SektörelFantom Vakfı'nın hack'lenmesi sonucunda yüz binlerce dolar değerinde kripto paranın kaybedildiği öğrenildi.

Yenilikçi çözümleriyle tanınan bir blockchain platformu Fantom Vakfı, 17 Ekim'de önemli bir kripto saldırısının kurbanı olduğunu doğruladı. Bu siber olay, Fantom Vakfı fonlarından önemli bir miktar da dâhil olmak üzere yüz binlerce dolar değerinde kripto para biriminin kaybıyla sonuçlandı.

Duyuru, Fantom'un resmî Twitter hesabı aracılığıyla kamuoyuna duyuruldu. Proje, talihsiz olayı şeffaflıkla ele aldı:
Bugün erken saatlerde az sayıda Fantom cüzdanının ele geçirildiğini gösteren raporların farkındayız. Bu noktada Fantom Vakfı fonlarındaki 550 bin dolar da dâhil olmak üzere söz konusu cüzdanların etkilendiğini doğrulayabiliriz.
Fantom Vakfı; kripto topluluğuna, "saldırının varlıklarının önemli bir çoğunluğunu tehlikeye atmadığını ve fonlarının yüzde 99'undan fazlasının güvende kaldığını" garanti etti. Bu açıklama, Fantom destekçilerini bir nebze rahatlattı ve projenin zorluklar karşısında dirençli olduğunu gösterdi.
Vakıf, ayrıca daha önce Vakfa ait olduğu sanılan bir çalışan cüzdanının da etkilenen hesaplar arasında olduğunu açıkladı. Vakıf, bu durumu "hedefli bir kişisel saldırı" olarak nitelendirdi ve çalışanın fonlarının durumunu takip etme ve araştırma sözü verdi.
Google Chrome'daki Bir Güvenlik Açığından Yararlanmış Olabilir
İlk raporlar, saldırının popüler web tarayıcısı Google Chrome'daki bir sıfır gün açığından yararlanmış olabileceğini öne sürerken, Fantom hala saldırının doğasını ve kaynağını araştırma sürecinde olduklarını vurguladı. Böyle bir tarayıcı açığının kullanılması, derhal ele alınmadığı takdirde diğer kullanıcıları da benzer saldırılara maruz bırakabileceğinden endişe kaynağı olacaktır.
Olayın ardından bağımsız kripto yorumcusu Spreek, Fantom'un Telegram kanalında bir yönetici tarafından yayınlanan bir mesajı paylaştı. Bu mesaj, saldırıya bir Google Chrome güvenlik açığının olası katılımını araştırdı.
Spreek'in ayrı raporları, saldırganın cüzdanlarından birinin bir noktada şaşırtıcı bir şekilde 6,7 milyon dolar tuttuğunu da belirtti. Fakat bu fonların tamamının söz konusu saldırıyla doğrudan ilgili olup olmadığı belirsizliğini koruyor.
Spreek, aralarında 3,4 milyon dolar kaybeden bir ekip üyesinin de bulunduğu birden fazla Fantom çalışanının cüzdanının mağdur edildiği gerçeğini ortaya çıkardı. Bu durum, söz konusu saldırıların kripto sektöründeki bireyler üzerinde yaratabileceği kişisel ve finansal etkileri vurgulamaktadır.
CertiK'ten gelen ek raporlar; saldırganın çalınan fonları, şu anda 7,0 milyon dolar değerinde olan başka bir Ethereum adresinde birleştirdiğini öne sürdü. Bu durum, kripto para ekosistemindeki fonların güvenliği ve projelerin ve bireylerin varlıklarını korumada karşılaştıkları zorluklarla ilgili soruları gündeme getiriyor.
Fantom Vakfı, herhangi bir yasal işlem başlatıp başlatmayacaklarını ya da çalınan fonları geri almaya çalışıp çalışmayacaklarını açıklamadı. Bununla birlikte bu olay, kripto alanında güvenlik önlemlerinin artırılmasına yönelik süregelen ihtiyacın ve güvenlik açıklarının tespit edilmesi ve potansiyel tehditlerin ele alınması için hızlı soruşturmaların öneminin altını çizmektedir.
Kaynak: AZCoin News