Anasayfa Rehber Celer Network (CELR) Nedir? Nasıl Alınır?

Celer Network (CELR) Nedir? Nasıl Alınır?

Rehber

Celer Network nedir, nasıl alınır? CELR fiyat tahminleri, analizleri, yorumları ve daha fazlası burada...

Celer Network (CELR) Nedir? Nasıl Alınır?

Celer Network Nedir?

Celer Network, ekosistem ve ağ teşvikleri içerisinde birlikte çalışabilirliğe imkân tanıyan, çeşitli blockchainlerde merkeziyetsiz uygulamaları etkin kullanmak amacıyla hayata geçirilen bir Layer-2 ölçeklendirme platformu olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu platform, Polkadot ve Ethereum gibi diğer blockchain yapılarının üzerinde akıllı sözleşmeler olarak bulunuyor. 

Ekibin, ekosistem için işlevsellikleri geliştiren uygulamalar inşa ettiği ve Layer-2 ölçeklendirme araştırmalarına öncülük ettiği belirtiliyor. Blockchain tabanlı bir e-spor platformu olarak mobil uygulama yayınlayan ekip, CelerX olarak adlandırılan uygulamayı türünün ilk örneği haline getirmeyi başardı. Ekip, aynı zamanda Layer-2 ölçeklendirme için ilk defa mobil SDK’yı (yazılım geliştirme kiti) yayınladı. 

Merkeziyetsiz finans (DeFi-Decentralized Finance) ekosisteminde yer alan diğer projeler ile kıyaslandığında Celer Network, zincir dışı bir altyapıya sahiptir. Akıllı sözleşmeler için sorunsuz faaliyetler ve hızlı zincir dışı işlemlerin yanı sıra her tür blockchain platformunda merkeziyetsiz uygulamalar için güvenli bir ortam sunmayı hedefleyen projenin arkasındaki fikir, geliştiricilerin bu uygulamaları Layer-2 protokolü vasıtasıyla ölçeklendirmelerine katkıda bulunuyor. 

Akıllı sözleşme platformlarının karşı karşıya kaldığı en büyük problemlerden bazılarına çözüm getirmek için gerekli bütün araçları ve işlevleri sunmayı hedefleyen proje, Ethereum gibi akıllı sözleşme platformlarından bazılarının ölçeklenmesi ve güvence altına alınması amacıyla bir destek görevi görüyor. Celer Network nedir? sorusunun yanıtı kısacası bu şekildedir. 

Celer Network (CELR) Nedir? Nasıl Alınır?

Celer Network Ne İşe Yarar?

Celer Network; hızlı, uygun maliyetli, güvenli ve kullanıcı dostu blockchain uygulamalarının oluşturulmasına imkân tanıyor. Bu şekilde ödemeler ve akıllı sözleşmeler için hızlı, güvenli ve kolay zincir dışı işlemlerin sunulduğu görülüyor. Herhangi bir blockchain için Layer-2 ölçeklendirme çözüme imkân tanıyan Celer Network, bu şekilde likidite potansiyelini artırıyor. 

Peki, CELR nedir? Celer Network platformunun yerel kripto para birimi CELR olarak adlandırılıyor. Söz konusu para biriminin kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

Likidite kanıtı (PoLC): Zincir dışı ekosistem için likidite sunan sanal bir madencilik sürecidir. Belirli bir süre boyunca CELR token kilitleyen kullanıcılar daha fazla token ile ödüllendiriliyor. 

Likidite backing auction (LiBA): LİBA, zincir dışı hizmet sağlayıcılarının kitle kredilendirme vasıtasıyla likidite talep etmelerine imkân tanıyor. Kredi verenler için mutluluk puanına dayalı bir sıralama sistemi bulunuyor. Skor; faiz oranı, sağlanan likidite miktarı ve yatırılan CELR miktarı ile belirleniyor. Kredi veren olarak ne kadar çok CELR stake ederseniz zincir dışı hizmet sağlayıcılara likidite sağlamak için o kadar yüksek önceliğe sahip oluyorsunuz.

State Guardian Network (SGN): Kullanıcılar aktif olmadan önce belirli bir ücret karşılığında durumlarını SGN’ye iletebiliyor ve koruyuculardan belirli bir süreliğine durumlarını korumalarını talep edebiliyor. Sorumluluk puanına dayalı olarak bundan sorumlu olmak üzere rastgele birkaç koruyucu seçiliyor.  

Öte yandan, CELR varlığının iyi bir yatırım aracı olup olmadığına yönelik farklı tahminler bulunuyor. Bu nedenle her yatırımcının kendi portföyü ve imkânları doğrultusunda yatırım kararı vermesi önem arz ediyor. 

Celer Network (CELR) Nedir? Nasıl Alınır?

Celer Network Nasıl Çalışır?

Celer Network, Dapp geliştiricileri ve platform kullanıcıları için zincir dışı işlemler vasıtasıyla ölçeklendirme ve güvenli faaliyetler sunmak amacıyla diğer blok zinciri platformlarının üzerine inşa edilmiş bir Layer-2 platformu olarak nitelendiriliyor. Layer-2 platformlarının anatomisi, çok sayıda blok zinciri tabanlı ağ için en büyük problemlerden ikisi olan birlikte çalışabilirlik ve ölçeklendirme için bir çözüm sunuyor.

Ağın temel protokolünün değiştirilmesi ya da güncellenmesi gerekmediğinden Layer-2 protokolleri ölçeklenebilirlik için harika bir çözüm getiriyor. Söz konusu protokoller, Ethereum gibi bir blok zincirinin üzerinde akıllı sözleşme olarak çalışıyor ve zincir dışı uygulamalar ile etkileşime giriyor. 

Celer ağını oluşturan temel teknolojiler arasında “yan zincir teknolojisi” ve “genelleştirilmiş durum kanalı ağı” yer alıyor. Yan zincirler sayesinde birlikte çalışabilirlik daha kolay bir hale getirilirken genelleştirilmiş durum kanalı ağı vasıtasıyla zincir dışı işlemler mümkün kılınıyor. 

Oldukça karmaşık olan genelleştirilmiş durum kanalı, Lightning Network ile kıyaslanabilir. Lightning Network’ün Bitcoin blok zincirinde daha uygun maliyetli ve daha hızı işlemler sunması gibi genelleştirilmiş durum kanalı ağı da Ethereum gibi blok zincirleri için hızlı zincir dışı işlemler sunarak merkeziyetsiz uygulamaların ölçeklenmesine olanak sağlıyor. 

Celer Network (CELR) Nedir? Nasıl Alınır?

Platformun ana ürünleri aşağıdaki gibidir:

Celer State Guardian Network (SGN): Tendermint üzerine inşa edilmiş ve farklı zincirler arasında mesaj yönlendiricisi olarak hizmet sunan bir hisse kanıtı (PoS) blockchainidir. Doğrulayıcı düğümler, SGN’nin konsensüs sürecine katılmak amacıyla CELR tokenlarını stake ediyor. Söz konusu staking süreci, “Celer Inter-chain Messaging Framework” ve “Celer cBridge” gibi Dapp’lerin ekonomik güvenliğinin önemli bir parçasıdır. 

SGN’nin mesaj yönlendirme hizmetinin kullanılması ve çoklu imza onayının saklanması için kullanıcıların buraya bir ücret ödemesi gerekiyor. Söz konusu kullanım ücretleri, normal PoS blok ödüllerinin yanı sıra ağın güvence altına alınmasına yönelik çalışmalarından dolayı CELR stake edenlere ve doğrulayıcılara dağıtılıyor.

Celer cBridge: Kullanıcılar tarafından farklı blockchainler arasında düşük maliyetli, güvenli ve hızlı bir şekilde çeşitli tokenların transfer edilmesine imkân tanıyan, merkeziyetsiz ve gözetimsiz bir varlık köprüsü olarak nitelendiriliyor. Şu anda 30’un üstünde blockchain ve Layer-2 rollup’larında 130’dan fazla tokenı destekliyor. 

Celer Inter-chain Message Network (Celer IM): Farklı blockchainlerde genel mesaj aktarımını ve akıllı sözleşme çağrılarını destekleyen özelliktir. Geliştiriciler, bu özellik vasıtasıyla zincirler arası yerel Dapp’ler oluşturabiliyor.

Bir kullanıcı ya da bir dApp ilk olarak niyetini mesaj olarak kaynak zincirde bulunan bir Message Bus sözleşmesine gönderiyor. Böyle bir mesajın varlığı konusunda konsensüse varan State Guardian Network, eş zamanlı olarak stake ağırlıklı bir çoklu imza onayı oluşturuyor. Söz konusu onay daha sonra mesajı imzalayan bir Executor (Uygulayıcı) vasıtasıyla hedefe iletiliyor. 

Hedef zincirde mesajın geçerliliğini kontrol etmek amacıyla aynı Message Bus sözleşmesi mevcut oluyor. Söz konusu sözleşme, mesajla ilgili mantığı ya hemen ya da zaman aşımından sonra harekete geçiriyor.

Layer2.finance: DeFi’ye yönelik kitlesel benimsemeyi engelleyen en önemli iki sorunun üstesinden gelmek amacıyla 2021 yılının Nisan ayında piyasaya sürüldü. Söz konusu sorunlardan biri olağanüstü yüksek işlem ücretleriyken diğeri ise kullanımın çok zor olmasıdır. Layer2.finance, insanların bütün DeFi protokollerine maliyetinin çok altında erişim sağlamalarına imkân tanıyan bir çözümdür.

Celer Network Avantajları Nelerdir?

Şu ana kadar zincir dışı çözümlerin (Plasma, Raiden ve Lightning Network gibi) ortaya çıkması ve benimsenmesi konusunda önemli bir ilerleme kaydedildi. Bu çözümler, dağıtık defter teknolojilerinin karşı karşıya geldiği ölçeklenebilirlik problemine çözüm getiriyor. Saniyede yalnızca 4-7 Bitcoin işleminin gerçekleştirilebilmesi kitlesel benimsemenin önünde büyük bir engel olarak görülüyor. Celer Network projesinin vizyonunu gerçekleştirmesi ve mevcut çözümler konusunda başarılı olması halinde uzun vadede değerine değer katması bekleniyor. 

Projenin kripto piyasasındaki en önemli kurumlardan bazıları ile kayda değer ortaklıklara imza atması da önemli bir avantaj olarak görülüyor. Bu kurumlar arasında Pantera, FBG Capital, 500 Startups, Waves, DHVC, Fenbushi Capital ve NGC yer alıyor. 

Projenin, CELR fiyatını artırabilecek önemli dönüm noktalarından geçtiği biliniyor. Bunlardan biri de 2022 yılının Ağustos ayında piyasaya sürülen Celer IM Scan’dir. Kullanıcılar, sorgulama portalında arama yaparak Celer Inter-chain Messaging Framework (Celer IM) kullanan herhangi bir zincirler arası transferi sorgulayabiliyor. Celer IM Scan; aynı zamanda toplam işlem sayısını, son 24 saatteki toplam işlem sayısını, önceki 31 gün içerisindeki günlük işlem sayısını ve Celer IM tarafından desteklenen farklı zincirler ile bunlara karşılık gelen işlem sayılarının bir listesini sunan gerçek zamanlı bir ekolojik veri grafiği içeriyor. 

Öte yandan, projenin MUX Protocol ile kurduğu ortaklık da önemli bir gelişmedir. Celer’in muxToken’ları (muxETH ve muxUSD) için zincirler arası köprüleme işlevinin dâhil edilmesiyle MUXLP’nin BNB Chain, Avalanche ve Fantom dâhil olmak üzere desteklenen herhangi bir zincir üzerinde stake edilebileceği veya varlıkların söz konusu zincirlerden çekilebileceği ifade edildi. Böylece protokolün genel likidite verimliliğinin, kullanıcı deneyiminin ve birlikte çalışabilirliğin önemli ölçüde artış göstermesi bekleniyor.  

Celer Network (CELR) Nedir? Nasıl Alınır?

CELR Nasıl Alınır?

Celr Coin satın almak için Coinbase, Binance, Bithumb, Gate.io, Kucoin, OKX, MEXC ve Crypto.com gibi popüler kripto para borsaları kullanılabilir. İşlem hacminin Binance tarafından sunulan CELR/USDT paritesinde yoğunlaştığı görülüyor. CELR satın almak için yapmanız gerekenler konusunda Coinbase örneğini vereceğiz. Söz konusu kripto para borsası üzerinden Celr Coin satın almak için yapmanız gerekenler şöyle:

Adım 1: Coinbase borsasında hesap oluşturun. Kayıt için geçerli bir kimliğe sahip olmanız gerekiyor. Bunun dışında adresinizin yer aldığı bir belge de talep edilebilir. 

Adım 2: Ödeme yöntemi eklemek için ilgili kutuya tıklayın. Bunun için banka kartınızdan ya da banka hesabınızdan faydalanabilirsiniz. Havale işlemleri de bir seçenek olabilir. 

Adım 3: İnternet sitesinde yer alan Alım ve Satım seçeneğine tıklayın. Mobil uygulamayı kullanıyorsanız ana sayfada bulunan (+) Satın Al seçeneğine tıklayın. 

Adım 4: İnternet sitesinde bulunan Satın Alma paneline basın. Mobil uygulamayı kullanıyorsanız arama bölümüne “Celer Network” yazın. Karşınıza sonuçlar çıkacak. Buradan gerekli seçimini yapın.

Adım 5: Satın alma ekranını açıktan sonra harcamayı dilediğiniz miktarı yerel para birimi olarak girin. Sayısal tuş takımını kullanarak istediğiniz miktarı girebilirsiniz. Söz konusu miktar otomatik bir şekilde CELR miktarına dönüştürülüyor. 

Adım 6: Şimdi Satın Alma Önizlemesi seçeneğine tıklayın. Burada işleminizin bütün detaylarını göreceksiniz. Bilgilerin doğruluğunu kontrol ettikten sonra Şimdi Satın Al seçimini yapın.

Adım 7: Yukarıdaki adımları tamamladıktan sonra karşınıza onay ekranı çıkacak. CELR satın almak için yapmanız gerekenler bu kadar basit. 

Celer Network (CELR) Nedir? Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)