Anasayfa Rehber ChatGPT’nin En Büyük Rakibi Olan Google Bard Nedir?

ChatGPT’nin En Büyük Rakibi Olan Google Bard Nedir?

Rehber

ChatGPT'nin gösterdiği başarının ardından Google, kendi yapay zekâ destekli sohbet botu Bard'ı piyasaya sürdü. İşte Bard ile ilgili merak edilenler…

ChatGPT’nin En Büyük Rakibi Olan Google Bard Nedir?

Google, bugünlerde yapay zekâ konusunda çok iddialı görünüyor. Google Bard ise onun amiral ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Yapay zekâ destekli sohbet botu olan Google Bard'ın, oldukça popüler olan ChatGPT ile rekabet etmesi hedefleniyor.

Google Bard, ChatGPT'nin yaptıklarının çoğunu tekrarlıyor ancak Google'ın, bu alana büyük bir yatırım yaptığı ve kendi sohbet botunu, ChatGPT'nin yapabileceklerinin ötesine taşıyan bazı önemli güncellemeler gerçekleştirdiği biliniyor.

Bu rehberimizde Google Bard'ın ne olduğunu ve diyaloğa dayalı olan diğer yapay zekâ hizmetlerine göre farklı yönlerini mercek altına alacağız.

Google Bard Nedir?

Google Bard, doğal dil işleme ve makine öğrenimi kullanımı ile insan konuşmalarını simüle etmek için Google tarafından tasarlanmış yapay zekâ destekli bir sohbet botudur. Google Search'ü desteklemenin yanı sıra Bard, kullanıcı sorularına gerçekçi, doğal dil yanıtları sağlamak için web sitelerine, mesajlaşma platformlarına veya uygulamalara entegre edilebiliyor.

Bard, 2022 yılının sonlarında piyasaya sürülen bir dil modeli olan Pathways Language Model 2 (PaLM 2) üzerine inşa edilmiştir. PaLM ve ondan önceki model olan Google'ın Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli (LaMDA) teknolojisi, Google'ın 2017 yılında piyasaya sürdüğü sinir ağı mimarisi Transformer'a dayanıyor. Google'ın Transformer'ı açık kaynaklı olarak yayınlaması dolayısıyla bu, ChatGPT'de kullanılan GPT-3 dil modeli de dâhil olmak üzere diğer üretici yapay zekâ araçları için bir çerçeve olmuştur.

Google'a göre; PaLM 2, bilgileri LaMDA'dan 500 kata kadar daha hızlı işleyebiliyor ve 10 kata kadar daha doğru sonuç veriyor. PaLM 2; aynı zamanda Bard'ın, kullanıcı sorgularına verdiği yanıtlarda daha görsel olmasını sağlıyor. Yanıtlarına görselleri de dâhil edecek şekilde güncellenen Bard, bu görselleri Google'dan alıyor. Böylece bir fotoğraf ile daha iyi yanıtlanabilecek bir soru sorduğunuz zaman Google'dan alınan görseller gösteriliyor.

"Arama" odaklı tasarlanan Bard, arama için anahtar kelimeler yerine daha fazla doğal dil sorgusunu mümkün kılmayı hedefliyor. Bard'ın yapay zekâsı, kulağa doğal gelen konuşma sorguları ve yanıtları temelinde eğitilmiştir. Sadece bir yanıt listesi vermek yerine yanıtlara bağlam sağlayan Bard, takip sorularına yardımcı olmak için de tasarlanmıştır. Bu, arama için yeni bir şeydir.

Bard, ilk olarak 6 Şubat 2023 tarihinde belirsiz bir çıkış tarihi ile duyurulmuştur. Google, 21 Mart 2023 tarihinde yapay zekâ destekli sohbet botuna yönelik erişimi açmaya başlamış ve kullanıcıları bir bekleme listesine katılmaya davet etmiştir. 10 Mayıs 2023 tarihinde bekleme listesini kaldıran Google, 180'den fazla ülke ve bölgede Bard'ı kullanıma sunmuştur.

Birtakım engellerin üstesinden gelen Google, ilerleyen süreçte Bard'ı Avrupa Birliği (AB) ve Brezilya'da bulunan kullanıcılara da açmıştır. İlk başta İngilizce, Korece ve Japonca olmak üzere sadece üç dilde kullanıma sunulan Bard, şu anda Türkçe, Hintçe, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Çince, Almanca, Rusça, İtalyanca ve Arapça dâhil olmak üzere 40'tan fazla dilde içerik üretebilme kapasitesine sahiptir.

ChatGPT’nin En Büyük Rakibi Olan Google Bard Nedir?

Google Bard ile Diğer Diyalogsal Yapay Zekâ Hizmetleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Google Bard ile diğer diyalogsal yapay zekâ hizmetleri arasında bulunan bazı farklar aşağıdaki gibidir.

  • Bilgi kaynağı

Diğer diyalogsal yapay zekâ hizmetlerinin aksine Bard, bilgilerini web'den alıyor. Bu da onun, mevcut en son bilgilere dayanarak yeni, yüksek kaliteli yanıtlar vermesini sağlıyor.

  • Dil modeli

Bard, teknolojiyle etkileşim kurmanın daha doğal ve sezgisel bir yolunu sağlamak için tasarlanmış olan Google'ın en gelişmiş büyük dil modeli (LLM) PaLM 2 tarafından destekleniyor. Bu model, diyalog uygulamaları için özel olarak tasarlanmış LaMDA büyük dil modelleri ailesine dayanıyor.

  • Uzmanlaşma

Bard, insan iletişimini taklit ederek doğal diyalog için daha uzmanlaşmış ve keskinleştirilmiştir. Bu da onu, soruları yanıtlama ve bilgi sağlama gibi belirli görevler için daha uygun hale getiriyor.

  • Çok yönlülük

ChatGPT gibi diğer diyalogsal yapay zekâ hizmetleri, şiir ve müzik notaları yazmaktan görüntülerin ve programlamanın anlamını açıklamaya kadar birçok görevi yerine getirerek çok yönlülük özelliği ile daha fazla ön plana çıkıyor. Bard ise daha çok doğal diyaloğa ve bilgi sağlamaya odaklanıyor.

  • Kullanım kolaylığı

Hem Bard hem de ChatGPT, kullanıcı dostu bir arayüze sahiptir. Bununla birlikte yönlendirici sorular işlevinin kalitesi, arzu edilenden çok uzaktır.

ChatGPT’nin En Büyük Rakibi Olan Google Bard Nedir?

Google Bard'ı Kimler Kullanabilir?

Google Bard, ücretsiz bir Google hesabı veya ücretli bir Google Workspace hesabı olan ve en az 18 yaşında olan herkes tarafından kullanılabiliyor. Google'ın, Bard kullanan bir kişinin en az 18 yaşında olup olmadığını nasıl tespit ettiği ise belirsizdir.

Bard, hem Google Hizmet Şartları'na hem de Google Üretici Yapay Zekâ Ek Hizmet Şartları'na tabidir. Kullanıcıların; Bard'ı, kendi makine öğrenimi modellerini veya ilgili teknolojiyi geliştirmek için kullanmaları yasaktır.

Google Bard'a Nasıl Erişim Sağlanır?

Google Bard'a erişim sağlamak ve yapay zekâ destekli sohbet botunu kullanmak için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Bard web sitesine gidin: https://bard.google.com/
  • Kişisel bir Google veya Google Workspace hesabında oturum açın.
  • Web sayfasının metin kutusuna bir bilgi istemi yazın.
  • Yanıtı değerlendirin. (Opsiyonel)
  • Soruyu ve yanıtı bir e-posta adresine veya Google Dokümanlar'a aktarın. (Opsiyonel)
  • İlgili aramaları görmek için "Google It" butonuna tıklayın. (Opsiyonel)

ChatGPT’nin En Büyük Rakibi Olan Google Bard Nedir?

Google Bard'ın Diğer Diyalogsal Yapay Zekâ Hizmetlerine Kıyasla Dezavantajları Nelerdir?

Google Bard, diğer diyalogsal yapay zekâ hizmetlerine kıyasla aşağıdaki dezavantajlara sahiptir:

  • Özgünlük eksikliği

Bard'ın yanıtları, bazen özgünlükten yoksun olabilir veya sorulan soruları doğrudan ele almayabilir. Bu durum, diğer yapay zekâ destekli sohbet botlarına kıyasla daha az ilgi çekici ya da daha az doğru etkileşimlerle sonuçlanabilir.

  • Önceki konuşmaları hatırlayamama

Bard'ın öğrenme algoritması, henüz önceki konuşmaları "hatırlama" yeteneğine sahip değildir. Bu, geçmiş etkileşimlere dayalı kişiselleştirilmiş yanıtlar sağlayamayacağı anlamına geliyor. Sonuç olarak Bard'ın özel ve bağlama duyarlı yanıtlar sağlama yeteneği sınırlı oluyor. 

  • Doğal diyaloğa odaklanma

Bard, doğal diyalog ve insan iletişimini taklit etme konusunda başarılı olsa da çok çeşitli görevleri yerine getirme konusunda ChatGPT gibi diğer diyalogsal yapay zekâ hizmetlerine kıyasla daha az başarılı olabilir. Bard'ın doğal diyaloğa odaklanması, diğer alanlardaki yeteneklerini sınırlayabilir.

  • Yönlendirici sorular işlevinin kalitesi

Bard'daki yönlendirici sorular işlevinin kalitesi, geliştiricileri tarafından belirtildiği üzere beklentileri karşılamayabilir. Bu özellik, konuşmayı yönlendirmede istenen düzeyde rehberlik veya yardım sağlamayabilir.

Bu dezavantajlara rağmen uzun vadede Bard'ı çeşitli görevler için kullanmayı dört gözle bekleyebiliriz. Arama motoru entegrasyonu, Bard'ı özellikle kullanışlı hale getiriyor. Diğer yapay zekâ destekli sohbet botları, bir arama özelliğinin kendi platformlarıyla nasıl çalışabileceğini anlayana kadar bu entegrasyon, rekabet avantajı olmaya devam edecektir.

Bard'ın yetenekleri etkileyici olsa bile Google Search'ü gölgede bırakması pek de olası değil gibi görünüyor. Aslında her ikisinin de dijital dünyamızda bir rolü bulunuyor. Bard, yapay zekâ etkileşiminin geleceğine dair heyecan verici bir bakış açısı sunarken şimdilik Google Search, internetten bilgi edinme aracı olarak tacını koruyor. Bard'ın bu tacı ele geçirip geçirmeyeceğini ise zaman gösterecek. 

ChatGPT’nin En Büyük Rakibi Olan Google Bard Nedir? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)