Coinbase Nedir? Coinbase Güvenilir mi?
RehberCoinbase nedir? Coinbase güvenilir mi? Borsanın çalışma sistemi, komisyon oranları, hesap açma ve kripto para satın alma işlemleri dâhil her şey burada…

Coinbase Nedir?
Coinbase, kullanıcılara Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve Dogecoin (DOGE) gibi 100’ün üstünde kripto para birimini alıp satma ve takas etme imkân tanıyan bir kripto alım satım ve yatırım platformu olarak karşımıza çıkıyor. 103 milyonun üstünde doğrulanmış kullanıcıya sahip olan Coinbase, 217 milyar dolar değerinde olan üç aylık işlem hacmi ile ön plana çıkıyor.

Yeni başlayanlar kolay alım ve satım emirleri için muhtemelen orijinal Coinbase platformunu tercih ederken daha ileri seviye kullanıcılar ise Coinbase Pro vasıtasıyla ek özelliklere ve emir türlerine erişim sağlayabiliyor. Nispeten yeni bir varlık sınıfı olan kripto para birimlerinin riskli ve değişken olmasının yanı sıra tüm yatırımcılar için uygun olmadığı da biliniyor. Coinbase, hem kripto para birimleriyle yeni ilgilenmeye başlayanlar hem de çok tecrübeli olanlar için iyi bir seçenek olarak görülüyor.
Coinbase şirketi, 2012 yılının Haziran ayında Brian Armstrong tarafından Bitcoin göndermek ve almak için bir yer olarak kuruldu. Y Combinator olarak bilinen startup kuluçka programına kaydolan Armstrong, 150,000 dolar ile şirketi kurmayı başardı. Eski bir Goldman Sachs traderı olan Fred Ehrsam, aynı yıl şirketin kurucu ortağı olarak ona katıldı. Blockchain.info’nun kurucu ortağı olan İngiliz programcı Ben Reeves, söz konusu ikilinin yanında yer alacaktı ancak yeni şirketin işleyişindeki farklılıklardan dolayı çekildi.
Merkeziyetsiz bir şirket olan Coinbase, çok sayıda eşsiz kripto para birimini destekleyecek kadar büyürken dünya genelinde binlerce çalışana sahip oldu. Coinbase, şu anda 100’den fazla ülkede bulunan kullanıcılar ile faaliyet gösteriyor. Coinbase, bağımsız bir kripto para cüzdanı hizmetinin yanı sıra iki ayrı alım satım platformu işletiyor. Şirketin ürünleri arasında kripto para portföyü ya da alım satım planı oluşturmak ve yönetmek için ihtiyaç duyduğunuz her şeyi bulmanız muhtemel görünüyor. Coinbase nedir? sorusunun yanıtı ana hatlarıyla bu şekildedir.
Coinbase Nasıl Çalışır?
Şirket tarafından Coinbase ve Coinbase Pro olmak üzere iki farklı platform işletiliyor. Platformların her ikisi de kripto para birimleri alıp satmanıza imkân tanıyor ancak bu platformların eşsiz özellikler sunduğunu da belirtmekte fayda var.
Coinbase
ABD merkezli kripto para borsası Coinbase’de alım satım yapmak, yeni başlayanlar için uygundur. Temel bilgisayar becerilerine sahip olan herkes için kullanışlıdır. Coinbase, web’de ya da Android ve iOS mobil cihazlarda kullanılabiliyor. Önceden online broker vasıtasıyla hisse senedi alım satımı gerçekleştirdiyseniz biraz buna benzer bir deneyim yaşayacağınızı söyleyebiliriz.
Ana gösterge panelinde portföyünüzü rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz. Kripto para alıp satmak için sadece bir ekran yeterli olacak.
Kripto para piyasalarının hiç durmadan çalıştığı biliniyor. Bu nedenle dilediğiniz zaman giriş yapabilir ve alım satım gerçekleştirebilirsiniz. Satın alma işlemleri, hesabınızda bulunan para kullanılarak ya da direkt olarak bağlı bir banka hesabı veya kart aracılığıyla yapılabiliyor.
Kripto para satın almak için kullandığınız ödeme yöntemine göre ek ücretler uygulanabiliyor. Alımlarınız anında hesabınıza yatırılıyor ancak para çekmeden önce mutlaka para yatırma sürecinizin sona ermesini beklemeniz gerekiyor.
Coinbase Pro
Coinbase Pro ise profesyonel yatırımcılar için özel olarak tasarlanmış bir platform olarak göze çarpıyor fakat Coinbase hesabına sahip olan herkes bu sürüme erişim sağlayabiliyor. Daha fazla ticaret türü sunan Coinbase Pro, özellikle ana Coinbase platformunda mevcut olmayan limit emri ve stop emri ile ön plana çıkıyor.
Coinbase Özellikleri Nelerdir?
Coinbase, 100’ün üstünde kripto para biriminin alım satımını desteklerken düzenli olarak yeni listelemelere de imza atıyor. Platformda listelenmiş olan en popüler kripto para birimleri arasında Bitcoin (BTC), Cardano (ADA), Polkadot (DOT), Dogecoin (DOGE), Litecoin (LTC), Algorand (ALGO), Polygon (MATIC), SushiSwap (SUSHI), Ethereum (ETH), Solana (SOL), USD Coin (USDC), Uniswap (UNI), Shiba Inu (SHIB), Stellar (XLM) ve Dai (DAI) yer alıyor.
Artılar:
Kripto para alanında yeni olanlar için kullanışlı olması: Ana Coinbase internet sitesinin ve mobil uygulamasının kullanımı oldukça kolaydır. Kripto para birimlerini hızlıca alıp satmanıza ve takas etmenize imkân tanıyor.
Çok sayıda kripto para birimi desteği: Coinbase şu anda alım satım için 100’ün üstünde kripto para birimine destek veriyor. Bu sayının istikrarlı bir şekilde arttığı görülüyor.
Kripto para kazanma şansı: Geçerli bakiyelerde faiz kazanabiliyor ya da Coinbase Earn vasıtasıyla küçük bir miktar yeni para birimi alabiliyorsunuz.
Coinbase Pro ile daha düşük fiyatlandırma: Herhangi bir müşteri, daha fazla özelliğe ve düşük ücretlere sahip, aktif bir alım satım platformu olan Coinbase Pro’ya geçiş yapabiliyor.
Eksiler:
Yüksek işlem ücretleri: Ana Coinbase platformunda işlem ücretleri genel olarak yüksektir.
Müşteri hizmetleri problemleri: Coinbase, hesap güvenliği bakımından ciddi problemlerde bile müşteri hizmetleri konusunda düşük puanlara sahip görünüyor.
Çok sayıda altcoine erişim olmaması: Coinbase kayda değer sayıda kripto para birimini listelemiş olsa bile çoğunun hala eksik olduğu söylenebilir.
Coinbase Hesap Açma Nasıl Yapılır?
Coinbase’de ve hatta genel olarak kripto para alanında yeniyseniz bazı şeyler can sıkıcı gibi görünebilir ancak endişelenmenize gerek yok. Öncelikle Coinbase hesabını nasıl açmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.
Coinbase borsa hesabı açmak kolaydır. Bunun için yerine getirmeniz gereken koşullar şu şekilde:
- En az 18 yaşında olmak
- Devlet tarafından verilmiş bir fotoğraflı kimlik (Sürücü belgesi de olabilir.)
- İnternet erişimine sahip akıllı telefon ya da bilgisayar
- SMS doğrulaması için telefon numarası
- İnternet tarayıcınızın en son sürümü
Bu koşulları yerine getirdikten sonra borsa hesabı açmaya hazır olacaksınız. Şimdi aşağıda yer alan adımları takip edin:
Adım 1: Platformun internet sitesine giriş yapın. Ana sayfanın sağ üst köşesinde yer alan “Oturum Aç” seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan sayfanın sağ üst köşesinde bulunan “Kaydol” butonuna basın.
Adım 2: Adınızı ve soyadınızı, e-posta bilgilerinizi girin. Güçlü ve eşsiz bir şifre belirleyin. En az 18 yaşında olduğunuzu doğruladığınıza ve Kullanıcı Sözleşmesi ile Gizlilik Politikasını kabul ettiğinize ilişkin yazının yanında bulunan kutucuğu işaretleyin. “Hesap Oluştur” butonuna basın.
E-posta adresinize doğrulama bağlantısı gelecek. Bu yüzden e-posta adresinize girip bu bağlantıya tıklamanız gerekiyor.
Adım 3: Hangi ülkede yaşadığınızı seçin. Telefon numaranızı yazın. (Başına +90 eklemeyin. Yaşadığınız ülkeyi seçtiğiniz için telefon numaranızın başına 0 koymanıza gerek yok.)
Telefonunuza kısa mesaj gelecek. Söz konusu mesajda 7 haneli bir kod olacak. O kodu yazmanız gereken bir ekran ile karşılaşacaksınız. Şimdi o kodu girin.
Bu adımları tamamlamanızın ardından kimlik doğrulama yapmanız gerekebilir. İlgili ekran açıldıysa talimatları yerine getirmeye devam edin.
Adım 4: “Kimlik Gönder+Fotoğraf Doğrulama” seçeneğine tıklayın. Kişisel bilgilerinizi girmeniz gereken bir sayfanın açıldığını göreceksiniz.
Adım 5: Ad ve soyadı, adres, doğum tarihi, sosyal güvenlik numarasının son 4 hanesi ve meslek gibi alanları doldurup “Devam Et” seçeneğine tıklayın.
Adım 6: Şimdi fotoğraflı bir kimlik belgesi paylaşmanız gerekecek. Bunun için ehliyetinizi veya farklı bir fotoğraflı kimliğinizi kullanmayı tercih edebilirsiniz. Cihazınızda yer alan bir fotoğrafı paylaşabilir ya da yeni bir fotoğrafınızı da çekebilirsiniz. Burada asıl önemli olan nokta fotoğrafınızın net olması gerektiğidir. Net olmaması halinde fotoğrafınız doğrulanmaz. Bütün bilgilerinizi doğru bir şekilde girip fotoğrafınızı da net bir şekilde yüklediğinizden eminseniz her şey tamam!
Hesabınızın güvenliğini iyice artırmak için iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) kurabilirsiniz. Bunu kurmak için “Ayarlar” ve “Güvenlik” seçeneklerine sırasıyla tıklayın. İki faktörlü kimlik doğrulama alanına gittikten sonra “Enable Authenticator” butonuna basın. Telefonunuza yeni bir kod geldiğini göreceksiniz. 7 haneli kodu yazın.
Coinbase, bunun üzerine sizin için kimlik doğrulama kodu oluşturacak. Bu, yaygın olarak kullanılan güvenlik önlemlerinden biridir. Google Authenticator isimli uygulamayı telefonunuza indirip Coinbase’in oluşturduğu kodu buraya girebilirsiniz. Söz konusu uygulama, benzersiz ve sık sık değişen kodlar meydana getirecek. Böylece hesabınıza erişmek isteyen bir kişinin öncelikle telefonunuza erişmesi gerekli olacak.
Coinbase Komisyon Oranları
Dünyanın en güvenilir kripto para borsalarından biri olan Coinbase üzerinden gerçekleştirdiğiniz belirli işlemler için ücret ödemeniz gerekli olabiliyor. Kripto para birimlerini alıp sattığınız ya da dönüştürdüğünüz zaman sizlerden çeşitli ücretler istenebiliyor. Emri verdiğinizde hesaplanan ücretler; ödeme yöntemi, likidite, volatilite ve emrin büyüklüğü gibi koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Bu ücretleri işlem ön izleme ekranında görebiliyorsunuz.
- Toplam işlem tutarının 10 doların altında olması halinde ücret = 0,99 dolar
- Toplam işlem tutarının 10 dolar ile 15 dolar arasında olması halinde ücret = 1,49 dolar
- Toplam işlem tutarının 25 dolar ila 50 dolar arasında olması halinde ücret = 1,99 dolar
- Toplam işlem tutarının 50 dolar ila 200 dolar arasında olması halinde ücret = 2,99 dolar
Yatırımcıların, kripto para borsasını kullanmaya başlamadan önce komisyon oranlarını incelemeleri tavsiye ediliyor. Coinbase kripto para borsasında komisyon oranları kısacası şu şekilde:
- Banka veya kredi kartı ile anında satın almada yüzde 3,99 komisyon ödersiniz.
Coinbase’de coin satın almak için banka veya kredi kartı kullanmanız anında satın alma olarak tanımlanıyor yani seçtiğiniz kripto para birimini anında satın almış oluyorsunuz. Bunun için yüzde 3,99 komisyon ödemeniz gerekiyor.
- Banka veya kredi kartı ile para çekmede yüzde 2 komisyon ödersiniz.
Para çekme işlemlerinde TR banka havalesini yöntem olarak seçtiğinizde herhangi bir ücret ödemezsiniz ancak parayı kartınıza geri çekmek istediğiniz zaman yüzde 2 komisyon ödersiniz.
- Yatırım komisyonu yüzde 1,49’dur.
Standart yatırım komisyonu yüzde 1,49’dur. Kripto para alımı yaptığınız zaman yüzde 1,49 işlem ücreti ödersiniz. Kripto para satışı yaptığınız zaman da aynı ücreti ödersiniz.
Diyelim ki 1,000 dolarlık Bitcoin alımı yapacaksınız. TR banka hesabınızdan parayı ücretsiz olarak havale edeceksiniz. Paranız ulaştıktan sonra yüzde 1,49 komisyon ücreti ödeyeceksiniz. Bir süre sonra Bitcoin yatırımınızdan kâr sağladığınızı düşünelim. Bu kârı nakde dönüştürüp almayı hedeflemeniz durumunda tekrar yüzde 1,49 komisyon ücreti ödeyeceksiniz.
- Coinbase’de kripto para dönüştürme imkânınız da var. Mesela sahip olduğunuz Bitcoin (BTC) varlıklarınızı direkt olarak Ethereum (ETH) varlıklarına dönüştürebiliyorsunuz. Bu işlem üzerinden yüzde 2 spread ekleniyor.
Coinbase Kripto Para Nasıl Alınır?
Banka hesabı, banka kartı ya da banka havalesi gibi ödeme yöntemlerinden birini seçtiyseniz alım satım işlemlerini kolay bir şekilde yapabilirsiniz. (PayPal, sadece ABD’deki müşteriler tarafından kullanılabiliyor.) Coinbase platformunda bulunan hesabınıza giriş yaptıysanız kripto para birimi satın almak için şu adımları takip edin:
Adım 1: Sağ üst köşede yer alan “Al/Sat” butonuna tıklayın.
Adım 2: Bunun tek seferlik mi yoksa günlük/haftalık/aylık mı olduğunu belirtin.
Adım 3: Satın alma tutarınızı girin.
Adım 4: Satın almak istediğiniz kripto para birimini seçin.
Adım 5: Ödeme yönteminizi belirleyin.
Banka hesabı kullanılarak yapılan işlemlerin tamamlanması genel olarak 3 ila 5 iş günü sürebiliyor.
Kripto para borsası Coinbase ile satış yapmak ise daha kolay olabiliyor. Bunun için tek yapmanız gereken ne kadar satmak istediğinizi yazmak (ya da “Tümünü Sat” seçeneğine tıklamak) olacak. Daha sonra hangi kripto para birimini satmak istediğinizi ve nasıl ödeme almak istediğinizi belirtin. Alım satım yaparken aynı ücretlerin geçerli olduğunu hatırlatalım.
Coinbase Güvenilir mi?
Kripto para alanında en önemli kriter güvenilirliktir. Peki, Coinbase güvenilir mi? Kullanıcı varlıklarının güvenliğini sağlamayı hedefleyen Coinbase, bu hedef doğrultusunda verilerinin yüzde 98’lik kısmını çevrimdışı olarak saklıyor. Depolama cihazlarında muhafaza edilen verilerin internet ile herhangi bir bağlantısı olmuyor. Bu sayede çevrimiçi saldırıların, kayıp ve çalıntıların önüne geçiliyor.
Önemli verilerin internet ile bağlantısının tamamen kesilmiş olduğu ve yedeklemeyle bölünen verilerin AES-256 ile şifrelendiği belirtiliyor. Bu veriler, kâğıt yedeklerin yanı sıra FIPS-140 USB sürücülere kopyalanıyor. Bunlar da dünyanın farklı noktalarında yer alan güvenli ve fiziksel depolarda saklanıyor.
Kullanıcıların çevrimiçi cüzdanlarındaki varlıklarında kayıp yaşadıklarını varsayalım. Kripto para borsası Coinbase tarafından bu kullanıcılara yönelik sigorta hizmeti sunuluyor. 250,000 dolara kadar olan tüm hesapların sigortalanmış olduğu ifade ediliyor. Kullanıcıların çalınan varlıklarının sigorta tarafından iade ediliyor olması çok önemlidir.
Coinbase kripto para borsasında hesabınız varsa kendi güvenlik önlemlerinizi de alabiliyorsunuz. İki faktörlü kimlik doğrulama, SMS doğrulaması ve e-mail doğrulaması gibi önlemlerle kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz. Hesabınıza giriş yaptığınız zaman telefonunuza mesaj gönderiliyor. Bu mesajda yer alan benzersiz kodu girmeniz gerekiyor. Hesabınıza tanınmayan bir cihaz üzerinden girmek istediğinizde ise e-mail doğrulaması yapmanız talep ediliyor. Böylece olası saldırılar büyük ölçüde engelleniyor.





