Cosmos (ATOM) Nedir? Nasıl Alınır?
RehberCosmos nedir? Kurucusu kimdir? Ekosistemi nelerden oluşmaktadır? ATOM nedir? Hangi borsalarda listelenmiştir? İşte merak edilen tüm detaylar…

Cosmos Nedir?
Blockchain, ilk kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) ile hayatımıza girmiştir. Bitcoin (BTC) piyasaya sürüldükten sonra yeni blockchain ve kripto paralar kullanıma sunulmuştur. Bu bakımdan Bitcoin (BTC) önemli bir dönüm noktası olmuştur. Cosmos, geliştiricilere halka açık hisse kanıtı (proof of stake) blockchainleri oluşturmaları için açık kaynaklı sistemler sunan bir Layer 0 blockchain ağıdır. “Blockchainlerin interneti” olarak adlandırılan Cosmos; bağımsız, kişiselleştirilebilir ve birbirine bağlı blok zincirlerden oluşan bir ekosistem meydana getirmeyi hedefliyor. İnternet sitesine göre, Cosmos tabanlı popüler blok zincirleri arasında THORChain (RUNE), BNB Chain (BNB) ve Crypto.org (CRO) bulunuyor.

Cosmos blok zincirleri, bölgelerin mimarisi vasıtasıyla etkileşime girebiliyor. Kullanıcılar; çoklu varlık, halka açık yetki kanıtı (PoA) ve hisse kanıtı (PoS) blok zincirleri oluşturabiliyor. Kişiselleştirilebilirlik ve birlikte çalışabilirlik üzerine odaklanan Cosmos ağı, bu şekilde diğer blok zinciri ağlarından farklılık gösteriyor.
Cosmos ekibi tarafından yapılan açıklamada, “Geliştiriciler; kolay bir şekilde birbirine bağlanabilen, tümüyle özerk, uygulamaya özel blockchainler oluşturmayı tercih edebiliyorlar. Bu da önde gelen diğer blockchainlerden farklı olarak, artık başka birinin zincirinde akıllı sözleşmeler olarak var olmaya zorlanmayacakları manasına geliyor.” ifadelerine yer verilmiştir.
Farklı blockchainlerin birbirleriyle herhangi bir sorun olmadan iletişim kurmalarını sağlamayı amaçlayan Cosmos, herhangi bir blockchainin diğerleriyle iletişim kurmasına, işlem yapmasına ve veri paylaşmasına imkân tanıyarak piyasadaki uyuşmazlığı “gelişme için olumlu bir itici güç” haline getirebiliyor.
Blockchainler arasında bir köprüden daha fazlası olan Cosmos, aynı zamanda kendisini cazip bir seçenek haline getiren bir ürün ve özellik paketini de barındırıyor. Cosmos, blok zinciri yaratma verimliliğini artıran güçlü araçlara geliştiriciler tarafından erişilebilmesine izin veren yeni nesil bir teknoloji yığını sunuyor.
Geliştiriciler, Cosmos ekosisteminde bir hafta içerisinde karmaşık blok zincirleri oluşturabiliyorlar. İkinci nesil blok zincirlerinin kullanılması durumunda ise aynı görevin haftalarca sürebileceğini söyleyebiliriz. Blok zinciri ekosistemi olarak nitelendirebileceğimiz Cosmos, bu şekilde büyüyen bir merkeziyetsiz uygulama (Dapp) topluluğuna tanıklık ediyor. Bu da daha fazla kullanıcı etkileşimi sağlamaya katkıda bulunuyor. Cosmos nedir? sorusunu yukarıdaki gibi yanıtladıktan sonra Cosmos çalışma sistemini gelin hep birlikte inceleyelim.
Cosmos Nasıl Çalışır?
Blok zinciri ekosistemi olan Cosmos, piyasada karşılaşılan birlikte çalışabilirlik eksikliğini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Blockchain sektörü, birbirinden farklı hizmetleri ve işlevleri kapsıyor ancak her blok zinciri şu anda bir ada olarak çalışıyor. Bu da piyasanın, daha fazla kripto para yanlısı mevzuat için lobi çalışmaları veya sektöre yönelik diğer kritik iyileştirmeler gibi görevleri gerçekleştirme yeteneğini zayıflatıyor.
Farklı blok zincirleri, Cosmos sayesinde kendi özel kullanım durumlarıyla bir arada var olabiliyor. Böylece pazarlamanın yanı sıra rekabetle ilgili diğer faaliyetlere çaba harcamak zorunda kalmayan geliştiriciler, yalnızca iyileştirmelere odaklanabiliyor. Cosmos, ayrıca farklı blok zincirlerinin, kullanılabilirliklerini geliştirmek amacıyla diğer platformların kabiliyetlerinden faydalanmalarına da imkân tanıyor.
Ağında yer alan blok zincirleri arasında birlikte çalışabilirliği kolay hale getirmek için çeşitli özel açık kaynaklı araçlar kullanan Cosmos, bunun için söz konusu blok zincirlerinin durumunu bağımsız olarak izliyor. Ekosistemde yer alan her bir ağ ise “bölge” olarak biliniyor.
Bölgeler
Blok zinciri ekosistemi olan Cosmos ekosisteminde bulunan bölgeler, ağlarının tam işlevselliğinden faydalanıyor. Görevlerini tamamlamak için gereksinim duydukları herhangi bir işlemi gerçekleştirebilen bağımsız ağlar olarak nitelendirilen blok zincirleri kendi ağlarında yeni tokenlar piyasaya sürebiliyor ve söz konusu tokenları dağıtabiliyor; yeni hesapları ve işlemleri onaylayabiliyor; protokol yükseltmelerini oylayabiliyor ve yürütebiliyor.
Cosmos Hub
Cosmos ekosistemindeki birincil blockchain olarak ön plana çıkıyor. Birincil blockchain olan Cosmos Hub, diğer zincirlere temel hizmetler sunuyor. Bu hizmetler arasında staking, oylama, zincirler arası hesaplar ve zincirler arası güvenlik yer alıyor. Tüm blok zincirlerinin buluştuğu yer olan Cosmos Hub, bir aracı işlevi görüyor.
Cosmos ağında yer alan her bölge, direkt olarak merkeze bağlanıyor. Merkez ise bölgenin mevcut durumunun sabit bir kaydını tutuyor. Herhangi bir bölge buraya bağlandığı zaman ağda bulunan diğer bütün bölgelerle birlikte çalışabiliyor.
Peki, hepimizin sık sık duyduğu ATOM nedir? ATOM, Cosmos Hub’ın yerel tokenıdır. Kripto para olan ATOM Coin, genel olarak burada staking ve oylama için kullanılıyor. ATOM Coin stake edenler, işlem ücretleri ile ödüllendiriliyor. Staking ödülleri, Cosmos Hub’a dağıtılıyor.
Cosmos internet sitesine göre; zincirler arası güvenlik ve blok zincirleri arası köprüler gibi ek hizmetlerin tanıtılmasıyla birlikte staking ödülleri artış gösterecek. Kısacası coin olarak ATOM, ekosistem için önemli bir yere sahiptir. ATOM token, Cosmos ağına güç veren bir kripto para birimidir. ATOM nedir? sorusunu da yanıtladıktan sonra Cosmos ekosisteminin diğer bileşenleriyle yolculuğumuza devam edebiliriz.
Katmanlar
Bütün blockchain endüstrisini bir araya getirmek isteyen Cosmos ekosistemi üç katmana dayanıyor.
- Cosmos ekosistemindeki ilk katman, “uygulama katmanı”dır. İşlemlerin işlenmesini idare eden katmandır. Ağ durumunu takip etmekten de sorumludur.
- Cosmos ekosistemindeki ikinci katman, “ağ oluşturma katmanı”dır. Ayrı blok zincirlerinin iletişim kurmasına imkân tanıyan katmandır. Tümüyle farklı teknolojilere, konsensüs mekanizmalarına ve araçlara sahip olan farklı blok zincirleri, söz konusu sistemin kullanımı ile birbirlerinin hizmetlerinden faydalanabiliyor.
- Cosmos ekosistemindeki üçüncü katman ise “konsensüs protokolü”dür. Cosmos, Tendermint Bizans Hata Toleransı mekanizmasını kullanıyor. Tendermint Bizans Hata Toleransı mekanizması, bir yandan ağı güvence altına alırken diğer yandan düğümler tarafından mevcut durumun korunmasını sağlıyor. İşlemleri doğrulayan protokol, aynı zamanda blockchaine bloklar da ekliyor.
Tendermint Bizans Hata Toleransının proof of stake yani hisse kanıtı (PoS) yönetişim mekanizması olduğunu ifade edebiliriz. Cosmos ağının kullanıcıları, Tendermint Bizans Hata Toleransı denilen mekanizma kapsamında doğrulayıcı olarak hareket ediyorlar. Kullanıcılar, Cosmos ağında kripto paralarını yani ATOM varlıklarını stake ettikleri zaman ödüller kazanıyorlar. Ne kadar çok ATOM token stake ederseniz o kadar çok ödül sahibi oluyorsunuz.
Cosmos ağının cüzdanında belirli bir miktarda kripto varlığın ödüller karşılığında kilitlenmesi olarak tanımlanan staking, alım satıma kıyasla sahip olduğu düşük riskten dolayı en yaygın özelliklerden biri haline gelmiştir. ATOM Coin, kısacası staking için de önemli bir yere sahiptir.
IBC (Inter Blockchain Communication/Blok Zincirler Arası İletişim)
Inter blockchain communication (IBC) protokolü, Cosmos tabanlı blok zincirlerinin birbirleriyle etkileşime girmelerine, token transferlerine ve veri paylaşımına imkân tanıyor. Ekosistem içerisinde yer alan farklı bölgelerin Cosmos Hub ile iletişim kurmasına izin veren protokol, bu şekilde birbirine bağlı bölgeler arasında bütün bilgilerin serbest ve güvenli bir şekilde dolaşmasına olanak sağlıyor.
Cosmos SDK
Cosmos yazılım geliştirme kiti (SDK), projenin merkezinde bulunuyor. Geliştiricilerin, Cosmos ekosistemindeki diğer blok zincirleriyle yerel olarak birlikte çalışabilen özel blok zincirlerini kolay bir şekilde oluşturmalarına imkân tanıyor. Eklentileri kullanabilen geliştiriciler, projenin temel işlevlerini günler içerisinde sonuçlandırabiliyor.
Düğümler
ATOM kripto varlıklarını stake eden kullanıcılar, bu şekilde pasif gelir elde edebiliyorlar. ATOM token, doğrulayıcı düğümlerin katılımını güçlendirmek amacıyla kullanılıyor. Cosmos ağında doğrulayıcı olmak için bir kullanıcının en az ilk 100 staker arasında olması gerekiyor. Herhangi bir finansal darbede kaybedecek çok fazla şeye sahip olacakları için kötü düğümler caydırılmış oluyor.
Yönetişim
İlk 100 staker arasına giren bir kullanıcı, aynı zamanda oylama kabiliyetlerini de kazanıyor. Stake ettiğiniz ATOM token miktarı ile oy gücünüz denk oluyor. Bunun dışında ATOM tokenlarınızı diğer doğrulayıcılara devredebiliyorsunuz. ATOM tokenlarınızı diğer doğrulayıcılara devrettiğiniz zaman yine de blok ödülünün bir bölümünü kazanıyorsunuz.
ATOM Coin Kime Aittir?
ATOM Coin projesinin kime ait olduğunu da açıklayalım. Blok zinciri ekosistemi olan Cosmos, bilgisayar bilimcisi Jae Kwon tarafından 2014 yılında Tendermint’in geliştirilmesinden sonra ortaya çıktı. Kwon, ilerleyen süreçte Ethan Buchman ve Zarko Miloseviç olarak bilinen iki popüler kripto geliştiricisi ile bir araya geldi.
2017 yılının Nisan ayında Interchain Foundation (ICF) tarafından bir ICO düzenlendi. Bunun sonucunda kripto para projesi için 17 milyon doların üstünde fon toplandı. Kurucu ortaklar, 2019 yılında Cosmos ile ilgili bir whitepaper yayınladı. Aynı yılın Mart ayında ise resmî olarak Cosmos ana ağı başlatıldı. Böylece ATOM Coin projesi ortaya çıktı.
ATOM Coin Nasıl Alınır?
Peki, ATOM Coin nasıl alınır? Piyasa ile ilgilenen bir kişiyseniz herhangi bir borsa üzerinden ATOM Coin satın almak sizin için oldukça kolay bir işlem olacaktır. Piyasa meraklısı olarak kripto para satın almak için farklı kripto para borsalarını kullanabilirsiniz. ATOM Coin; Binance, Coinbase, KuCoin, Huobi Global, Kraken, Poloniex, Bitfinex ve FTX gibi popüler kripto para platformlarında listelenmiş durumdadır.
Kripto para satın alma işlemi için Binance borsasında hesap oluşturabilir ve Tether (USDT), Binance USD (BUSD), Bitcoin (BTC), Türk Lirası (TRY), Ethereum (ETH) ve BNB karşılığında ATOM Coin satın alabilirsiniz. Öte yandan, kripto para alımı için borsa tercihinizi diğerlerinden yana da kullanabilirsiniz.
Coin platformlarında ATOM Coin satın almak üzere işlem gerçekleştirmek genel olarak oldukça basittir. Piyasa değeri yüksek olan Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi kripto varlıklar karşılığında ATOM Coin satın almak üzere borsa listesini görmek için CoinMarketCap platformunu kullanabilirsiniz.





