Curve Finance Coin (CRV) Nedir? Nasıl Alınır?
RehberCurve Finance Coin nedir? Projenin çalışma sistemi, ekibi ve avantajları ile ilgili aradığınız bütün bilgiler burada.

Curve Finance Coin Nedir?
Ethereum, gelişmekte olan merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolleri için adeta bir yuva haline gelmiştir. Farklı hedeflere sahip olan DeFi projeleri, merkezi olmayan blockchain teknolojilerinin kullanımı ile eski teknolojilere kıyasla daha etkili alternatifler bulmak için uğraşıyor. Curve Finance de bu projelerden biri.

Ethereum üzerine inşa edilen Curve Finance, kullanıcıların sağladıkları kripto para havuzlarının oluşumu aracılığıyla ticareti kolaylaştırıyor. Kullanıcılar, ilerleyen süreçte yatırdıkları kripto varlıklarından ücret kazanabiliyorlar. Balancer ve Uniswap gibileriyle ciddi bir rekabet içerisinde olan Curve Finance, özellikle bir itibari para birimine bağlı kripto para birimleri olan stablecoinlere yoğunlaşarak diğerlerinden ayrı bir konuma sahip olmayı başarmıştır.
CRV Coin nedir? sorusuna yanıt verecek olursak bunun Ethereum ve Polygon ağlarına dayanan bir merkeziyetsiz uygulama (Dapp) olduğunu söyleyebiliriz. Daha spesifik olmak gerekirse Curve Finance, merkeziyetsiz borsa (DEX) ya da otomatik piyasa yapıcı (AMM) olarak nitelendiriliyor.
Telefonunuzda büyük bir ihtimalle hesap makinesi, takvim, TikTok, Facebook vb. olmak üzere birbirinden farklı uygulamalar vardır. Dapp'ler de söz konusu uygulamalarla bir nevi aynıdır. Aralarında bulunan tek fark ise Dapp'lerin merkezi olmaması, yani tek bir şirkete ya da kuruma ait olmamasıdır. Yukarıda söz ettiğimiz diğer terimleri projenin çalışma sistemi ile ilgili bölümde açıklayalım.
Curve Finance Coin Nasıl Çalışır?
Curve Finance çalışma sisteminde karşımıza ilk olarak otomatik piyasa yapımı kavramı çıkıyor. Bunun gerçekten çok karmaşık bir finansal konu olduğunu ifade edebiliriz ancak çok basit bir şekilde açıklamak gerekirse AMM'ler, insanların farklı bir kişi yerine bir likidite havuzu ile ticaret yapmasına (kripto ile olanlar gibi) katkıda bulunan araçlar olarak tanımlanıyor.
Kafanızda herhangi bir soru işareti kalmaması için bir örnek verelim. 100 dolar değerinde bir Ethereum (ETH) varlığına sahipsiniz ve bunu eşdeğer miktarda Bitcoin (BTC) ile takas etmeyi hedefliyorsunuz. Ethereum (ETH) varlığını geleneksel bir kripto para platformunda Bitcoin (BTC) ile takas edebilirsiniz.
Diyelim ki o anda sizinle bu ticareti yapmak isteyen herhangi bir kişi yok. Bu durumda ne olacak? Ticaretinizi desteklemek için havuzda yeterli fon olduğu sürece problemsiz bir şekilde işlem yapabilirsiniz. Bunun Curve Finance ile bağlantısını kurabilmek için yazımızı okumaya devam etmenizde fayda var.
AMM'lerin var olabilmesi için yatırımcılara ihtiyaçları oluyor. Ne de olsa havuzlarda yer alan fonlar aniden ortaya çıkmıyor. Likidite havuzu ile ticaret yaparken ve etkileşimde bulunurken ücret ödüyorsunuz. Daha sonra bu ücretler, katkılarının karşılığında yatırımcılara ödül olarak dağıtılıyor.
Bir otomatik piyasa yapıcıya yatırımcı olarak çok sayıda varlık havuzundan birine katkıda bulunuyorsunuz. Diğer insanlar bu havuz ile işlem yaptıkça ödüller almaya başlıyorsunuz. Projenin çalışma sistemi bu şekildedir. CRV Coin nedir? sorusunun yanıtı için hep birlikte konunun derinliklerine inelim.
Curve Finance'in bir merkeziyetsiz borsa olarak kabul edildiğini biliyoruz. DEX'ler, insanların anonim olarak kripto para alım satımı yapmak için tercih ettikleri yerlerdir. Bir DEX kullanımı ile kimliğinizi açıklamadan kripto para alım satımı gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi Curve Finance merkeziyetsiz borsa mı yoksa otomatik piyasa yapıcı mı? Cevap, "Her ikisi de!" olacak.
Curve Finance, web sitelerine girip farklı kripto para birimlerini - özellikle de stablecoinleri takas etmenize imkân tanıyor. Stablecoin alım satımı yapmak istemiyorsanız platformun getiri kazanma gibi alternatif özelliklerden faydalanabilirsiniz.
Curve Finance'in özel bir kütüphane olduğunu ve buraya diğer insanların gelip okuyabilmeleri için kitaplarınızı bırakabildiğinizi hayal edin. Kitaplarınızı okumak isteyenlerin kütüphaneciye küçük bir ücret ödemeleri gerekiyor. Söz konusu kütüphaneci de bu ücreti size ödül olarak veriyor. İşte bu kadar kolay! Curve Finance ile kripto varlıklarınızı bir havuza kilitleyebilir ve başka hiçbir şey yapmaya gerek olmadan pasif gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.
Projeye ilk başta StableSwap adı verilmiştir. Bu da sadece merkezi olmayan stablecoin takaslarıyla ilgili olmasından kaynaklanmıştır. Stablecoinler, 1 dolarlık sabit fiyata sahip olan kripto para birimleridir. Bu yüzden hangi stablecoini alırsanız alın hepsinin fiyatının aynı yani 1 dolar olması gerekiyor. Bunun sadece teoride ve anaakım, merkezi kripto para platformlarında doğru olduğunu görüyoruz.
Bazı stablecoinleri merkezi olmayan bir şekilde ve anonim olarak alıp satmak istediğinizde ne olur? Bu durumda yolunuz AMM'lere ve DEX'lere düşecektir. Curve’ün her iki işleve de sahip olduğunu belirtmiştik. Bunların sınırlı bir stablecoin arzına sahip olabilmeleri önemli bir sorundur. Bu, stablecoinlerin fiyatlarını yükseltiyor. Sonuç olarak alım satımlar kayda değer bir şekilde mantıksız bir hale geliyor.
Elinizde 100 dolar değerinde USDT stablecoini olduğunu düşünün. Bunu diğer bir yaygın stablecoin olarak bilinen USDC ile takas etmek istediğiniz zaman büyük bir coin kıtlığı olmasından dolayı sadece 80 dolar değerinde USDC alıyorsunuz. Kaybettiğiniz 20 dolar ise "slipaj" olarak adlandırılıyor. Slipajı mümkün olduğu kadar azaltmayı amaçlayan bir grup insan bir araya gelerek StableSwap'ı hayata geçirmiştir.
StableSwap, zamanla diğer kripto para birimlerini de desteklemeye başlamış ve böylece Curve Finance adını almıştır. Platform, artık DeFi alanında en fazla puan alan yıllık faiz getirisi (APY) projelerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Curve, aslında bir merkezi olmayan otonom organizasyon (DAO) olarak kabul ediliyor. Projenin yerel kripto para birimi CRV'ye sahip olanlar; güncellemeler, geliştiricilerin işe alımı ve platformun gidişatı gibi kararlarda oy kullanabiliyorlar.
Platforma gelen yatırımcılar, atıl kripto para birimlerini mevcut likidite havuzlarından birine kilitliyorlar. Her havuzun kendi özel yıllık faiz getirisi bulunuyor. Diğer insanlar fonlarınızı AMM ile ticaret yapmak ve etkileşime girmek için kullandıklarından genel olarak herhangi bir zamanda alınabilecek pasif getiriler elde edebiliyorsunuz.
APY'ler yüzde 20'ye kadar çıkabiliyor. Şanslı bir insansanız ve biraz daha risk alma konusunda herhangi bir endişeniz yoksa bu daha da fazla olabiliyor. Curve, temel APY'lerin yanı sıra CRV token ile ödenebilecek ödüllere sahiptir. Bu sayıların tamamı günlük olarak ve kripto para birimlerinizi devretmeyi düşündüğünüz havuza bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Curve Finance Coin Kime Aittir?
CRV Coin nedir? sorusunun kapsamında projenin kime ait olduğu da bilinmesi gereken bir detaydır. Michael Egorov, Curve Finance'in kurucusu ve şu anki CEO'sudur. Egorov, projeden önce NuCypher ve LoanCoin'in kurucu ortağı olmuştur.
Daha önce LinkedIn'de çalışan Egorov, Swinburne Teknoloji Üniversitesinde Fizik alanında doktora derecesi almıştır. Egorov, bir bilim insanı ve fizikçi olarak kuantum hesaplama ve kriptografi ile ilgili araştırmalar üzerinde çalışmıştır.
Ekibin geri kalanı ile ilgili fazla bir detay bulunmuyor ancak en az 5 üyenin daha proje için Egorov'a katıldığı ifade ediliyor. Buna Ben Hauser ve Angel Angelov olmak üzere iki geliştirici ve üç topluluk yöneticisi dâhildir.
Curve Finance Coin Avantajları Nelerdir?
Curve, bir CEO'ya sahip olmasına rağmen 2020 yılının Ağustos ayında protokolü yönetmek amacıyla kendi merkezi olmayan otonom organizasyonunu oluşturmaya başlamıştır. Curve DAO Token (CRV) ise bu organizasyona üyeliğin anahtarı olmuştur.
Yatırımcılar, CRV Coin'i borsalar vasıtasıyla satın alabiliyorlar. Söz konusu yatırımcılar, bunu aynı zamanda yield farming yoluyla da kazanabiliyorlar. CRV ödülleri, DAI stablecoininin likidite havuzuna sağlanması halinde alınıyor.
Yatırımcılar, token kilitleyip bunun karşılığında oy hakkı kazanıyorlar. Oylanacak muhtemel teklifler; ücretlerin değiştirilmesini, yeni likidite havuzlarının eklenmesini ya da getiri ödüllerinin belirlenmesini içerebilir. Sahip olunan ve kilitlenen CRV miktarı ne kadar fazla olursa oylama gücünün yüzdesi de o kadar yüksek oluyor.
CRV avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Düşük risk: Curve’ün stablecoinlere odaklanmasından dolayı likidite havuzları, değişken varlıklardan kaynaklanan "geçici kayıp" riskinden kaçınıyor.
- Likidite çıkarma: Proje, likiditenizi dilediğiniz zaman havuzlardan çıkarmanıza izin veren bir protokol kullanıyor.
- CRV staking + artırma: CRV token, kullanıcılara ödüllerini artırma fırsatı veriyor. Platform, belirli havuzlar için de para yatırma bonusları sağlıyor.
- DeFi uyumluluğu: Curve'de kazandığınız tokenler, DeFi ekosisteminde yer alan diğer uygulamalarda kullanılabiliyor.
- Azaltılmış slipaj: İşlem çiftleri, ticaret yaparken slipajın önüne geçmek için yeterince benzer olacak şekilde tasarlanmıştır.





