Digibyte (DGB) Nedir, Nasıl Alınır?
RehberDGB nedir? DGB nasıl alınır? Projenin kurucusu, çalışma sistemi, avantajları ve kullanım alanları ile ilgili tüm bilgiler burada.

DGB Coin Nedir?
DGB nedir? sorusuna verilebilecek en anlaşılır yanıt şu şekildedir: DigiByte, 10 Ocak 2014 tarihinde başlatılan ve blockchainini doğrulamak amacıyla bir proof of work/iş kanıtı (PoW) konsensüs mekanizmasını kullanan, açık kaynaklı bir blockchain ağıdır.

Whitepaper'a göre; DigiByte, "ölçeklenebilirlik, güvenlik ve hız" konularına odaklanırken Bitcoin (BTC) gibi diğer ağlardaki hız kısıtlamalarının üstesinden gelebilir. Ağ, Bitcoin'den 40 kat ve Litecoin'den 10 kat daha hızlı olacak şekilde işlemleri neredeyse 15 saniye içerisinde doğrulayabildiğini ileri sürmüştür. DGB nedir? sorusuna yanıt aradığımız yazımızda projenin kime ait olduğu ile devam ediyoruz.
DGB Coin Kime Aittir?
DigiByte, 2012 yılından beri Bitcoin (BTC) ile ilgilenen bir programcı olan Jared Tate tarafından 2013 yılında kurulmuştur. Bitcoin'in blockchain teknolojisinin genişletilmesi ve daha geniş bir topluluğa hızlı bir şekilde ulaşabilecek merkeziyetsiz, güvenli bir ağın yaratılması hedeflenmiştir. Açık kaynaklı blockchain ağının Bitcoin ile bazı benzerliklere sahip olduğu görülse de birkaç kritik fark söz konusu.
Ağ, 10 Ocak 2014 tarihinde halka açılmıştır. Blockchain ağının yerel tokeni DGB'nin küçük bir bölümü ise resmî lansman tarihinden önce çıkarılmış ve lansmanın akabinde söz konusu kripto paranın geliştirilmesini destekleyenlere verilmiştir. Başından beri çok sayıda iyileştirmeyi bir araya getiren DigiByte, 2014 yılında hem DigiShield hem de MultiAlgo gibi özelliklerle karşımıza çıkmıştır.
DigiByte, 2017 yılının Nisan ayında ölçeklenebilirliği geliştirmek amacıyla SegWit kullanan ikinci büyük blok zincir olarak kayıtlara geçmiştir. 2019 yılının Temmuz ayında ise ağ, güvenliği daha da artırmak amacıyla eşsiz bir hash algoritması olarak bilinen Odocrypt'i hayata geçirmiştir.
DigiByte'ın hızı, blok zincirinin 2014 yılında piyasaya sürüldüğü günden beri kayda değer bir şekilde artış göstermiştir. Projenin o dönemde tek bir algoritma kullandığı görülmüştür. Bazı yükseltmelerin ve çoklu algoritmaların ortaya çıkmasının ardından güvenlik ve hız iyileştirilmiştir.
Bunu bir örnek ile açıklayacak olursak 2014 yılında blok madenciliği hızının yaklaşık bir dakika olduğu tespit edilmiştir. 2022 yılında ise bu hızın 15 saniye civarında olduğu fark edilmiştir.
DGB Coin Nasıl Çalışır?
DigiByte; yüksek hızı ile popüler hale gelen, ölçeklenebilir bir blok zinciri olarak nitelendiriliyor. Dünyanın farklı noktalarında bulunan kullanıcılar, DGB Coin kullanımı sayesinde Bitcoin (BTC) ya da Litecoin (LTC) ile yapabileceklerinden daha hızlı bir şekilde geri alınamaz, izin gerektirmeyen işlemleri tamamlayabilirler.
Merkeziyetsiz blockchain, işlemleri doğrulamak ve güvence altına almak amacıyla PoW konsensüs mekanizmasını kullanıyor. Blok ödülleri madencilere hala verilebilirken DGB Coin, 21 milyar ile sınırlı bir arza sahiptir. PoW konsensü mekanizması, Bitcoin'inkine çok benziyor. Fakat burada madenci ödüllerini azaltan halving olayları bulunmuyor. Bunun yerine blok ödülleri, 21 milyar DGB'nin tümü basılıncaya dek aylık olarak yüzde 1 düşürülüyor.
Blok zinciri üç katmandan meydana geliyor: uygulama katmanı, konsensüs katmanı ve ağ katmanı.
- Uygulama Katmanı: DGB Coin takas etmek ve merkeziyetsiz uygulamalara (Dapps) erişim sağlamak amacıyla kullanılan, blok zinciri ağının kullanıcıya bakan bölümüdür. Akıllı sözleşmeler ve diğer DigiAssets'ler de bu katmanda takas ediliyor.
- Konsensüs Katmanı: DigiByte işlemlerini kaydedip yöneten katmandır. Madencilere yeni kripto para birimi sunan konsensüs katmanı; verimli, elektronik bir genel defter olarak işlev görüyor.
- Ağ Katmanı: Blok zinciri yazılımını çalıştıran cihazlar için bütün işletim prosedürlerini yöneten katmandır. Küresel düğüm ağı da işlemleri doğrulamaktadır.
Uygulamalar/DigiAssets
DigiAssets, DigiByte blok zincirinde yer alan özelleştirilebilir kripto varlıkları ifade ediyor. Akıllı sözleşmeler ve noter onaylı belgelerden NFT'lere ve geleneksel finansal varlıklara kadar her şeyi temsil edebildiklerini söyleyebiliriz. Çok sayıda dijital aracın kullanımı ile oluşturulabilen DigiAssets, bu şekilde altında yatan teknolojiyi halk için erişilebilir duruma getiriyor.
Digital Varlıklar/Genel Defter
Orta katmanda yer alan dijital varlıklar, üst katmanda bulunan DigiAssets'ten farklıdır. Orta katman, işlemleri kaydetmeye ve blok zincire güvenlik sağlamaya yoğunlaşıyor. Blok zincirdeki tokenlerin değer tutmasının ve takas edilen verilerin gerçek olmasının sağlanması hedefleniyor. Genel defter, ağdaki her işlemi kaydediyor.
DigiByte ekosistemi için güvenlik son derece önemlidir. Bu nedenle nükleer fırlatma kodlarını korumak amacıyla yararlanılan aynı anahtar şifreleme yöntemlerini kullandığını görüyoruz. Sahtekârlık, kopyalama, bilgisayar korsanlığı ve diğer güvenlik problemlerini azaltmak amacıyla 5 farklı proof of work madenciliği algoritması kullanılıyor: Scrypt, Skein, SHA-256, Odocrypt ve Qubit.
Scrypt, Dogecoin ve Litecoin dâhil olmak üzere çok sayıda altcoin tarafından kullanılıyor. Bu, madenciliğin merkezi hale getirilmesini aktif bir şekilde azaltan bir madencilik algoritmasıdır. Skein, madenci tarafından kullanılan donanım türünden bağımsız olarak madenciliğin daha verimli hale getirilmesine katkıda buluyor. Skein, SHA-256 algoritmasından çok daha hızlıdır.
SHA-256, Bitcoin tarafından da kullanılmakla birlikte dijital imza ve doğrulama olarak işlev görebilen eşsiz bir 32 baytlık hash oluşturuyor. Odocrypt, DigiByte düşünülerek tasarlanmıştır. ASIC hâkimiyetinin önüne geçmek amacıyla her 10 günde bir olmak üzere kendisini otomatik olarak değiştiriyor.
Son olarak Qubit; güvenli, verimli ve hızlı bir algoritmadır. Önceden sadece CPU donanımı ile uyumlu olan algoritma, artık ASIC ve GPU madenciliği donanımı ile de uyumluluk göstermektedir.
Çekirdek Protokol/Küresel Ağ
İşletim prosedürleri alt katmanda tamamlanıyor. Projenin web sitesine göre; dünya genelinde binlerce insan her an DigiByte yazılımını kullanıyor. Söz konusu alt katman, ağda bulunan düğümler arasında iletişimi sağlıyor.
DGB Coin Avantajları Nelerdir?
Projenin avantajları şu şekildedir:
Tam olarak merkeziyetsiz olması: DigiByte hiçbir zaman bir ICO (İlk Dijital Para Arzı) veya önemli ölçüde önceden çıkarılmış (pre-mined) coinler vasıtasıyla finanse edilmemiştir. Herhangi bir şirket ya da CEO tarafından kontrol edilmeyen proje, gönüllülük odaklı olması ve küresel bir topluluk tarafından yürütülmesiyle ön plana çıkıyor.
Daha güvenli olması: Madenciliğin merkezileşmesini ve hash gücü dalgalanmasını önlemek isteyen DigiByte, bunun için yukarıda da söz ettiğimiz gibi 5 kriptografik algoritma ve gerçek zamanlı zorluk ayarı kullanıyor.
Daha hızlı olması: Bloklar her 15 saniyede bir oluşuyor. Erken SegWit entegrasyonu ve blok zincir sertliği, önemsiz ücretlerle saniyede 1,066'ya kadar zincir üstü işlem yapılmasına imkân tanıyor.
İleri düşünceli olması: Proje, son 7 yıl içerisinde DigiShield kalkanı, MultiAlgo madenciliği, SegWit uygulaması, Odocrypt algoritması, Dandelion++ gizlilik protokolü, DigiAssets ve Digi-ID ile kendisini farklı bir konuma getirmiştir.
DigiShield
DigiShield aşırı enflasyona karşı korunmaya katkıda bulunmak amacıyla madencilik zorluğunu ayarlıyor. 2014 yılının başlarında havuzlar, blok ödülleri değiştikçe kârlılığı artırmak amacıyla hızlı bir şekilde kripto para birimleri arasında geçiş yapma eğilimi göstermiştir. Bu, hash gücünde dalgalanmalar yaratırken blok ücretimini de önemli ölçüde hızlandırmıştır.
Daha sonra da büyük bir duraklama ve artan bir madencilik zorluğu gelmiştir. DigiShield, blok zorluğunun gerçek zamanlı olarak ayarlanmasına olanak sağlayarak dalgalanmalara karşı korunmaya katkıda bulunan bir mekanizmadır.
MultiAlgo
MultiAlgo olarak da bilinen çoklu algoritma madenciliği, söz konusu sürecin merkezileşmesine karşı mücadele ederek güvenliğe güç kazandırıyor. Merkezi madencilik, havuzların büyüyüp bir ağın hash gücünün kontrolünü ele geçirmesiyle birlikte bir tokenin toplam değerini büyük oranda azaltabiliyor.
Çoklu algoritma madenciliği, yeni blok ödüllerini çıkarmak amacıyla kullanılan gücün bir bölümünün tekrar dağıtılmasına yardımcı oluyor. Bu da ödüllerin tutarlı olmasını sağlıyor.
SegWit
Doğru ölçeklendirme, büyümenin bir anahtarı olarak görülüyor. Segregated Witness ya da SegWit protokolünün kullanıma sunulması, zincir üstü ölçeklenebilirliği en uygun hale getirmiştir.
Blokun veri giriş alanında imzaları işlem verilerinden ayıran protokol, böylece bir blok içerisinde daha fazla işlem saklanmasına izin verip hızı artırmıştır.
Dandelion++
DigiByte, 2019 yılında gizliliği daha da artırmayı hedefleyen yeni bir yükseltmeyi kullanıma sunmuştur.
Dandelion++, kullanıcıların fiziksel konumlarının tespit edilmesini önlerken söz konusu kullanıcıların IP adreslerinin gizlenmesine yardımcı oluyor. DigiByte, gizlilik artırıcı protokolü uygulayan ilk büyük UTXO blok zinciri olmuştur.
Digi-ID
Kimlik doğrulama ve güvenlik, proje için kritik bir önem arz ediyor. Digi-ID, kullanıcı adlarını ve parolaları güvenli bir şekilde değiştirmek amacıyla hayata geçirilmiş basit bir uygulamadır.
Merkeziyetsiz bir ağ olarak DigiByte, kişisel bilgileri saklamıyor. Digi-ID, kullanıcıların tümüyle anonim kalarak güçlü bir güvenlik seviyesini sürdürmelerine olanak sağlıyor.
DGB Coin Nasıl Alınır?
DGB nasıl alınır? Digibyte Coin satın almak için farklı kripto para borsalarını kullanabilirsiniz. Digibyte Coin; şu anda Binance, KuCoin, Bittrex, OKX ve Huobi gibi çeşitli kripto para platformlarında listelenmiş durumdadır. Piyasa ile yeni ilgilenmeye başlamış olsanız bile kolay bir şekilde bu platformlar aracılığıyla token alabilir ve yatırım yapabilirsiniz.
Kripto para birimi satın almak için bir borsa hesabı oluşturabilir, kimlik doğrulama yapabilir ve daha sonra alım ve yatırım için harekete geçebilirsiniz. Örneğin, Binance borsasında Tether (USDT), Binance USD (BUSD) ve Bitcoin (BTC) karşılığında coin satın alabilirsiniz.
DGB Coin Kullanım Alanları Nelerdir?
Akıllı sözleşme işlevi ile DigiByte, birçok potansiyel kullanım alanına sahiptir. Geliştiriciler, merkeziyetsiz finans (DeFi) hizmetleri oluşturmak için DGB Coin kullanabilir. Söz konusu varlık, aynı zamanda NFT’lerin basılıp satılması ve blockchain oyunları için de kullanılabilir.
Bunun dışında varlığın kullanım alanlarından bazıları şu şekildedir:
- ABACO Hosting, 2007 yılından beri internet hizmetleri sağlamakla birlikte hem küçük hem de orta ölçekli işletmeler için çözümler sunuyor. Bu şirket, DGB ödemelerini kabul ediyor.
- OGM Digital, Google hizmetlerine odaklanan bir dijital pazarlama ajansıdır. Burada DGB ile ödeme yapabilirsiniz.
- Lynx Art Collection, birbirinden farklı kripto temalı sanat eserleri satan bir sanat galerisidir. Herkes, Lynx Art ürünlerini DGB ile satın alabilir.
- Crypto Bantam, kripto tasarımlı kıyafetler için alışveriş yapabileceğiniz bir yerdir. Burada DGB temalı kıyafetler satın alabilir ve token ile ödeme yapabilirsiniz.
- VPNBaron, VPN hizmetleri sunan bir platformdur. Müşteriler, DGB ve diğer kripto para birimleri ile platformun VPN'i için ödeme yapabilirler.






