Anasayfa Rehber EOS Coin Nedir, Nasıl Alınır?

EOS Coin Nedir, Nasıl Alınır?

Rehber

EOS coin nedir? EOS coin nasıl alınır? Bu rehberimizde kripto para projesi ile ilgili merak edilen tüm ayrıntılara yer vereceğiz.

EOS Coin Nedir, Nasıl Alınır?

EOS Coin Nedir?

EOS, rekor kıran bir ICO (İlk Dijital Para Arzı) ve eşsiz özellikleri sebebiyle medyada yoğun bir şekilde yer almayı sürdüren yeni nesil bir blockchain ekosistemi olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu ekosistem hem akıllı sözleşmelerin programlanmasının ve entegrasyonunun hem de merkeziyetsiz uygulamaların (Dapps) geliştirilmesinin kolaylaştırılması hedefiyle piyasaya dâhil olmuştur.  

EOS platformunun en ilginç taraflarından biri, eşsiz yapısından dolayı işlem ücretlerini hemen hemen ortadan kaldırmasıdır. Platform, aynı zamanda önemli ölçüde ölçeklenebilir olmasıyla ön plana çıkıyor. Raporlar; EOS platformunun, saniye başına işlem bakımından Visa gibi büyük kredi kartlarından daha iyi bir performans gösterebileceğini ortaya koyuyor. EOS, böylece Dapp geliştiricileri için harika bir temel sunuyor.

Merkeziyetsiz uygulamalar, blockchain gibi merkeziyetsiz ağlarda faaliyet göstermek üzere tasarlanmış olan protokollerdir. Merkezi uygulamalardan büyük ölçüde farklı olan merkeziyetsiz uygulamalar, çalışmak için merkezi bir desteğe gereksinim duymuyorlar. Merkeziyetsiz uygulamalar, sektör içerisinde birlikte çalışabilirliğe olanak sağlamak üzere birtakım standartlara dayanırken piyasaya yönelik daha kapsayıcı bir yaklaşım getiriyor.  

EOS, Ethereum ile benzer şekilde merkeziyetsiz uygulamalar için bir tür işletim sistemi olarak faaliyet gösteriyor. Platform, şu anda merkeziyetsiz uygulama geliştiricilerinin gereksinim duydukları en popüler hizmetleri ve işlevleri içeriyor. Bu stratejinin, bütün Dapp programlama sürecini kayda değer bir şekilde basitleştirdiğini ifade edebiliriz.

EOS, en popüler blockchainlerden bazılarının en beğenilen niteliklerini bir araya getiriyor. Geliştiriciler; platformun, Ethereum ile benzer şekilde programlama kolaylığına ve Bitcoin ile benzer şekilde güvenliğe sahip olduğunu dile getiriyorlar. Platformun, ayrıca Ripple'ın kabiliyetlerini gölgede bırakan bir ölçeklenebilirliğe de sahip olduğu görülüyor.  

EOS, yukarıda yer verdiğimiz özellikleri sayesinde günümüzde var olan en üst düzey Dapp platformlarından biri olarak kayıtlara geçiyor. Devrim niteliği taşıyan platformun destekçileri, EOS için "Ethereum katili" ifadesini kullanıyorlar.

Ethereum'un temel işlevlerinin büyük bir bölümü için yükseltmeler sunan EOS'un, yine de Ethereum'u tahtından edebilmek için katetmesi gereken uzun bir yol bulunuyor. Bu rehberimizde EOS coin nedir? ve EOS coin nasıl alınır? sorularına yanıt ararken kripto para projesinin kurucusu ile devam ediyoruz.  

EOS Coin Kime Aittir?

EOS Coin Nedir, Nasıl Alınır?

EOS ağı, EOSIO yazılımının üzerine inşa edilmiştir. Söz konusu yazılım, Block.one şirketi tarafından geliştirilmiştir. EOSIO yazılımı, aynı zamanda Dan Larimer tarafından tasarlanmıştır. Larimer, EOSIO tarafından benimsenen delegated proof of stake (DPoS) yani yetkilendirilmiş hisse kanıtı konsensüs mekanizmasının geliştirilmesine de katkıda bulunmuştur.  

Blockchain tabanlı açık kaynaklı bir yazılım olan EOS, 2018 yılının Haziran ayında bir grup merkeziyetsiz blok üreticisi tarafından piyasaya sürülmüştür. Blok üreticileri, Block.one şirketinin ICO'sundan token dağıtımı ile ilgili anlık durum görüntüsüne dayalı olarak ağı kendi çabalarıyla geliştirmişlerdir.  

EOS blok üreticileri, Yves La Rose tarafından faaliyete geçirilen EOS Ağı Vakfını (ENF) finanse etmek için 2021 yılının Ağustos ayında fikir birliğine varmışlardır. Bu vakıf, ağın büyümesini ve gelişmesini teşvik etmek amacıyla finansal ve finans dışı desteği birbirine göre ayarlıyor. 

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak nitelendirilen vakıf, EOS ağının merkezi olarak kabul ediliyor. Vakıf, aynı zamanda EOS için düzenli bir gelecek planlamak amacıyla olumlu bir küresel değişim için merkeziyetsizliğin gücünden faydalanıyor. Bu rehberimizde EOS coin nedir? ve EOS coin nasıl alınır? sorularına yanıt ararken kripto para projesinin çalışma sistemine bir göz atalım.  

EOS Coin Nasıl Çalışır?

EOS Coin Nedir, Nasıl Alınır?

EOS ekosistemi çok özellikli bir kimlik doğrulama sistemi içeriyor. Kullanıcı hesaplarını programlayabilen geliştiriciler, ayrıca her hesaba direkt olarak EOS panelinden önayarlı bir izin düzeyi verebiliyorlar. Bunun, şu anda birçok merkeziyetsiz uygulamanın önemli bir parçası olduğunu vurgulayabiliriz.

Platform, veritabanı erişiminin işletmeler tarafından ağda yer alan herkesle paylaşılmasına da imkân tanıyor. Şirketler, tam tersi olarak EOS ağından verileri alıp bunları yerel olarak depolamayı da tercih edebiliyorlar. Söz konusu strateji kapsamında şirket isteyene kadar veriler blok zinciri dışında kalıyor.  

EOS geliştirme paketinde bulunan önemli araçlardan biri de bulut depolama olabilir. Piyasaya yönelik geniş kapsamlı yaklaşımın bir parçası olarak merkeziyetsiz uygulama geliştiricilerine bulut depolama ve sunucu barındırma sağlayan EOS ekosisteminin bileşenleri, kendisini en hızlı büyüyen merkeziyetsiz uygulama protokollerinden biri olarak konumlandırıyor.

Uygulamaları kolay bir şekilde inşa edip devreye alabilen geliştiriciler, gereksinim duydukları her şeye direkt olarak parmaklarının ucunda erişim sağlayabiliyorlar. İndirme bant genişliği, bulut depolama ve barındırma gibi nitelikler, geliştirmeyi kolay bir hale getiriyor. Geliştiriciler, sonuç olarak donanım ile ilgili endişeler yerine merkeziyetsiz uygulamaların işlevlerine yoğunlaşabiliyorlar.

EOS, geliştiricilerin merkeziyetsiz uygulama performanslarını takip etmelerine katkıda bulunmak amacıyla ileri düzey bir analitiği entegre ediyor. Bu verilerin derinlemesine bir incelemesi ise geliştiricilere uygulamalarını nasıl ilerletebilecekleri ile ilgili olarak kıymetli bilgiler sunuyor. Söz konusu özelliklerin ödemesi, doğrulanmış bir cüzdanda EOS token stake edilmesi ile gerçekleştiriliyor.  

EOS geliştiricileri, Bitcoin blockchaininde mevcut olan ve proof of work (PoW) yani iş kanıtı olarak bilinen konsensüs mekanizmasından kaçınmaya karar vermişlerdir. PoW mekanizması ile ilgili sınırlamaların farkına varan geliştiriciler, bunun üzerine farklı bir seçeneğe yönelmişlerdir. Bu seçenek de proof of stake (PoS) yani hisse kanıtı denilen konsensüs mekanizması olmuştur.  

Burada işlem doğrulayıcısı olmayı hedefleyenler, EOS coin alıp bunları cüzdanlarında stake ediyorlar. Staking, kripto para biriminin bir cüzdanda tutulmasını ifade ediyor. Ne kadar fazla EOS coin stake ederseniz bir sonraki işlem blokunu doğrulama ve ödülü alma ihtimaliniz o kadar fazla artıyor.

EOS, böylece saldırganları vazgeçirebiliyor. Ağa saldırmayı hedefleyen herkesin ilk olarak büyük miktarlarda EOS coin satın alması ve bunları stake etmesi gerekiyor. En sonunda ağın risk altına girmesi halinde sadece kendi çıkarlarına zarar vermiş oluyorlar.

EOS, ölçeklenebilirlik endişelerine de son veriyor. Platform, blockchainin tüm durumu yerine her işleme odaklanıyor. EOS düğümleri, ağ durumunun kusursuz kalmasını sağlamak amacıyla olay dizisini doğruluyorlar. Düğümler yeniden başladıkları zaman blockchainin tüm durumunu tamamıyla tekrar doğruluyorlar. 

Burada blockchainin tüm durumunun doğrulanması, bir PoW mekanizmasına kıyasla daha uzun sürüyor. Diğer yandan, çoğu düğümün sadece olay dizisini doğrulamasından dolayı ağın saniyede binlerce işlemi gerçekleştirebilmesi mümkün oluyor.  

EOS platformu ile ilgili her şeyin performansı yükselttiği fark ediliyor. İşlem bloklarının her 0,5 saniyede bir üretilmesi buna bir örnek olarak verilebilir. Bitcoin'de blok onayının 10 dakika sürdüğünü hatırlatalım. EOS, söz konusu blokları döngülere de ayırabiliyor. Yeniden yapılandırma, işlemlerin ortasında işlemler göndermenize ve bunları yanıtlamanıza olanak sağlıyor. EOS, esas itibarıyla doğrulama mesajını göndermek için gerekli olan sürede işlemleri halledebiliyor.

Bütün büyük kripto para projelerinde olduğu gibi EOS platformu ile ilgili olarak da çeşitli endişeler ortaya çıkmıştır. Topluluk, zamanla kabul edilen yetkilendirilmiş hisse kanıtı (DPoS) sistemi içerisinde büyük bir merkezileşmeye dikkat çekmeyi sürdürüyor. Bu sistem tarafından ağ içerisinde 20 ana blok doğrulayıcı yaratılıyor. EOS token sahipleri, işlemleri doğrulamaktan sorumlu temsilcileri seçmek için stake'lerini devrediyorlar. Token sahiplerine sistemdeki stake'lerine bağlı olarak yönetişim gücü de veriliyor.  

Buradan hareketle ekosistemin bir diğer önemli tarafının da yönetişim modeli olduğunu aktarabiliriz. Burada blok üreticileri, ağın gidişatı üzerinde çok fazla kontrole sahip oluyor. Söz konusu blok üreticilerinin ilgili konularda oy kullanabilmeleri mümkün oluyor. Bu konular, hangi işlemlerin doğrulandığını ya da bir uygulamanın doğru çalışıp çalışmadığını içerebiliyor.  

Oy hakları, bireysel uygulamaların kaynak koduna yönelik değişiklikler gibi önemli konuları da kapsıyor. Blok üreticileri, böylece sistemdeki hataların ne zaman düzeltileceğinin yanı sıra sürüm yükseltmenin ve sürüm düşürmenin ne zaman olacağını kontrol ediyorlar. Bunların hepsi, EOSIO sisteminin kullanımı ile demokratik olarak gerçekleştiriliyor. Bu rehberimizde EOS coin nedir? ve EOS coin nasıl alınır? sorularına yanıt ararken kripto para biriminin nasıl alınabileceğine bir bakalım.  

EOS Coin Nasıl Alınır?

EOS Coin Nedir, Nasıl Alınır?

EOS coin satın almak için çeşitli kripto para borsalarını kullanabilirsiniz. EOS coin; Binance borsasında Tether (USDT), Binance USD (BUSD), Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve BNB gibi kripto para birimleri karşısında işlem görüyor. EOS coin satın almak için borsa olarak Coinbase, KuCoin, Kraken, OKX, Gate.io ve Huobi gibi popüler kripto para platformlarından da faydalanabilirsiniz. Bunun haricinde altcoin alımı için BtcTurk gibi bir Türk kripto para borsası tercih edebilirsiniz.  

Kripto para borsası hesabı açtıktan sonra hesabınızı finanse edip alım satım veya yatırım işlemlerine koyulabilirsiniz. Kripto para piyasası oldukça değişken bir piyasa olarak kabul ediliyor. Bu nedenle EOS coin ile alım satım ve yatırım işlemlerinizi yaparken adımlarınızı dikkatli bir şekilde atmanız gerekiyor.

EOS Coin Avantajları Nelerdir?

EOS Coin Nedir, Nasıl Alınır?

EOS avantajlarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Yüksek verimlilik, daha hızlı onaylar ve düşük gecikme süresi: Ekosistem, ağ düğümlerinin yeni blokların doğrulamasını tamamlamaları için düşük bekleme süresi sağlayan DPoS konsensüs mekanizmasını benimsemiştir.
  • Programlanabilir ekonomi ve yönetişim: Ekosistemde programlanabilir ekonomi ve yönetişimin benimsenmesinden dolayı yönetişim kuralları ve coin kaynak tahsisi kolay bir şekilde ve minimum çaba karşılığında değiştirilebiliyor.  
  • İş modeli uyarlanabilirliği: Yazılım geliştiricileri, platformda değişmez akıllı sözleşmeleri etkin kullanabiliyorlar. Bu da akıllı sözleşmelerin orijinal tasarımı ve amacı değiştirilmeden iş modeli uyarlanabilirliğini sağlıyor.  

Şu anda aklınızda şöyle bir soru işareti canlanmış olabilir: EOS blok zinciri, Ethereum blok zincirini geride bırakıp bir numaralı merkeziyetsiz uygulama sağlayıcısı haline gelebilir mi? Buna yanıt vermek pek kolay değil. Yine de EOS, merkeziyetsiz uygulamaları güvenli bir şekilde kitlelere ulaştırma amacına yoğunlaşırken genel olarak destek toplamayı da sürdürüyor.  

EOS Coin Nedir, Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)