Ethereum Cüzdanlarından Hangisini Kullanmalısınız?
RehberEthereum cüzdan seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken faktörler nelerdir? En iyi Ethereum cüzdanları hangileridir? Ayrıntılar burada...

Günümüzde kripto para birimleri giderek daha popüler hale gelirken birçok kişi bu alanda alım satım ve yatırım ile ilgilenmeye başlamıştır. Kripto borsaları üzerinden dijital varlık satın alan kişiler, bu varlıkları saklamak amacıyla cüzdan arayışına girmektedirler. Bu rehberimizde Ethereum cüzdan seçimi yaparken göz önünde bulundurulması gereken kriterleri inceleyeceğiz.

Ethereum Cüzdan Türleri Nelerdir?
Ethereum cüzdanı, kullanıcıların Ethereum blockchain ile etkileşimde bulunmalarına imkân tanıyan bir yazılım ya da donanım parçası olarak nitelendiriliyor. Cüzdanlar, kullanıcıların Ethereum ağında yer alan hesaplarını yönetmelerine olanak sağlıyor.
Kripto para sektöründe iki temel cüzdan türü bulunuyor. Sıcak cüzdanlar, masaüstü PC ya da Mac gibi internete bağlı olan cihazlarda ve mobil cihazda saklanan cüzdandır. Soğuk cüzdanlar ise kullanıcının özel anahtarlarını çevrim dışı olarak saklayan cüzdandır.
Daha spesifik olarak inceleyecek olursak kripto para birimleri için tercih edilebilecek bazı cüzdan türleri şu şekildedir:
Mobil Cüzdanlar
Mobil cüzdanlar, kullanıcıların tüm blockchain'i indirmelerini gerektirmeyen hafif düğümlerdir. Google Play'den ya da App Store'dan herhangi bir uygulama kadar kolay bir şekilde mobil cihazlara indirilebilen cüzdanlar, hücresel bağlantının kullanımı ile paranıza erişim sağlamak için kullanabileceğiniz uygulamalardır.
Masaüstü Cüzdanları
Masaüstü cüzdanlar; Microsoft Windows, macOS ya da Linux OS gibi işletim sistemlerinde çalışıyor. Bu cüzdanlar, paralarını masaüstü bilgisayarlarda idare etmek isteyenler için idealdir.
Donanım Cüzdanları
Donanım cüzdanları, kullanıcıların özel anahtarlarını çevrim dışı olarak saklayan donanım parçalarıdır. Donanım cüzdanı, paranın taşınması için bir bilgisayara bağlı olmalıdır. Soğuk cüzdanlardan biri olan donanım cüzdanı, parola ya da PIN korumalıdır.
Kağıt Cüzdanlar
Daha basit bir soğuk cüzdan türü olan kağıt cüzdan, parayı kontrol eden özel anahtarların bir kağıt parçasına yazılmasını ve saklanmasını içeriyor. Bu tür bir cüzdanın temel avantajı erişilebilir olmasıdır çünkü sadece bir kalem ve bir kağıt parçası yeterlidir.
Web Cüzdanları
Web cüzdanları, kullanıcıların cüzdanlarını arayüzlere bağlamalarının ardından Etheruem blockchain ile etkileşime girmelerine imkân tanıyan web siteleridir. Bu cüzdanlar, hesaplarına bağlanmak isteyen kullanıcıların bir web tarayıcısı kullanmalarına imkân tanıyor.
Ethereum Cüzdanlarında Güvenliğin Önemi
Şu anda kripto dünyasında alım satım ve yatırım işlemlerine yönelik yoğun bir talep söz konusu. Bu nedenle cüzdanlara yönelik bir rağbet de var. ETH ve diğer ERC-20 tokenleri gibi değerli dijital varlıkları saklayan Ethereum cüzdanları için güvenlik çok önemlidir.
Uygun güvenlik tedbirlerinin alınmaması, finansal anlamda büyük kayıplara yol açabilirken bazı durumlarda kullanıcıların itibarlarına ve finansal durumlarına yönelik telafi edilemez hasarlar verebiliyor. Cüzdan seçimi yaparken güvenlik faktörünü mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
Mobil cüzdanlar kolay bir şekilde hack'lenebiliyor. Cüzdanınızın kaybolması halinde Ethereum fonlarınıza olan erişiminizi kaybedebiliyorsunuz.
Masaüstü cüzdanlar, internete bağlı olmalarından dolayı sıcak cüzdanlardan biri olarak değerlendiriliyor. Masaüstü cüzdanların özel anahtarları harici bir sunucu yerine kullanıcıların cihazlarında saklandığı için hack'e karşı savunmasız hale geliyor.
Donanım cüzdanları, diğer cüzdan türlerine kıyasla daha yüksek seviyede bir güvenlik sunuyor. Söz konusu cüzdanlar, özel anahtarları internetten uzakta yani çevrim dışı olarak saklıyor. Bu da hack riskini azaltırken özel anahtarların güvende tutulmasını sağlıyor. Kötü niyetli bir aktörün, fonlara ulaşmak için cihaza fiziksel olarak erişim sağlaması ve fonları koruyan şifreyi de bilmesi gerekiyor.
Kağıt cüzdanlar ise fiziksel hasara, hırsızlığa ve kayba karşı savunmasız olabiliyor. Bu cüzdanların güvenli ve kuru bir yerde saklanmaları önem arz ediyor. Kötü niyetli aktörlerin, fonlara ulaşmak için kağıt parçasına erişmeleri gerekiyor.
Web cüzdanlarını doğrudan kullanmak riskli olabiliyor çünkü kullanıcılar, özel anahtarlarını bir web sitesine emanet ediyorlar. Kullanıcılar, cüzdanların kendisi ile ilgili olmayan çok sayıda saldırıya karşı savunmasız olabiliyor. Bu saldırılar arasında hacker'ların geçerli web ara yüzünü taklit eden bir web sitesine erişebildikleri kimlik hırsızlığı şemaları yer alıyor.
Ethereum Cüzdanlarında Kullanıcı Deneyiminin Önemi
Kullanıcı deneyimine dayalı bir Ethereum cüzdanı seçimi yaparken uygunluk, kullanım kolaylığı, güvenlik ve maliyet gibi faktörleri göz önünde bulundurmalısınız.
Mobil cüzdanlar, hareket halindeyken fonlarına erişmesi gereken kullanıcılar için en uygun seçenektir. Web cüzdanlarına internet bağlantısı olan her yerden erişim sağlanabiliyor. Donanım cüzdanları ise bir cihaza fiziksel bağlantı gerektiriyor.
Mobil cüzdanlar ve web cüzdanları, herhangi bir teknik bilgi ya da kurulum gerektirmediğinden genel olarak donanım cüzdanlarına kıyasla daha kolay kullanılıyor. Daha karmaşık olabilen donanım cüzdanlarının hem kurulması hem de kullanılması için teknik uzmanlık gerekebiliyor.
Yukarıda da söz ettiğimiz gibi donanım cüzdanı, özel anahtarları çevrim dışı tuttuğu ve çoklu güvenlik özellikleri ile korunduğu için ETH varlıklarını depolamak üzere en güvenli seçenek olarak görülüyor. Mobil cüzdanlar ve web cüzdanları ise daha az güvenli olmakla birlikte iki faktörlü kimlik doğrulama ve şifreleme gibi güçlü güvenlik tedbirleri de sunabiliyor.
Donanım cüzdanı genellikle diğer cüzdan türlerine kıyasla daha yüksek bir maliyet karşılığında edinilebiliyor. Fakat bu cüzdanlar hem üst düzey güvenlik hem de dayanıklılık gibi özelliklerinden dolayı daha iyi bir uzun vadeli değer sunabiliyor.
Ethereum Cüzdanı Seçerken Hangi İşlevlere Dikkat Edilmeli?
Ethereum cüzdan seçimi yaparken özel ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak staking, ERC-20 token desteği, merkeziyetsiz uygulamalar (Dapps), merkeziyetsiz finans (DeFi) platformları ve likidite madenciliği gibi işlevleri mercek altına alabilirsiniz.
Staking
Bazı cüzdanlar, kullanıcıların hisse kanıtı (PoS) konsensüs mekanizmasına katılarak ödül kazanmalarına imkân tanıyan staking işlevini sunuyor. MetaMask tarafından MetaMask Staking özelliğinin kullanıma sunulduğu ve cüzdanlarındaki ETH'leri kilitleyen kullanıcıların bu şekilde gelir sağlayabildikleri biliniyor.
ERC-20 Token Desteği
Birçok cüzdan, Ethereum blockchain'de ortak bir standardı takip eden ERC-20 tokenlerini destekliyor. Kullanıcılar; cüzdanlarında ERC-20 tokenlerini yönetebiliyor, gönderip alabiliyor ve bakiyelerini ve işlem geçmişlerini görüntüleyebiliyorlar.
Merkeziyetsiz Uygulamalar (Dapps)
Cüzdanlar, kullanıcıların Ethereum blockchain üzerinde çalışan merkeziyetsiz uygulamalar ile etkileşimde bulunmalarına olanak sağlayabiliyor. Söz konusu kullanıcılar; etkileşimde bulunmak, birtakım etkinliklere katılmak ve token gönderip almak amacıyla cüzdanlarını Dapp'lere bağlayabiliyorlar.
Merkeziyetsiz Finans (DeFi) Platformları
Cüzdanlar; kullanıcıların faiz kazanmalarını, varlıkları borç almalarını ve borç vermelerini, token alım satım işlemlerini yapmalarını ve daha fazlasını gerçekleştirmelerini sağlayan çeşitli DeFi platformlarını da destekleyebiliyor. Kullanıcılar, söz konusu özelliklere erişim sağlamak için cüzdanlarını bir DeFi platformuna bağlayabiliyorlar.
Likidite Madenciliği
Cüzdanlar, likidite madenciliğini destekleyerek kullanıcıların varlıklarını likidite havuzlarına yatırmalarına ve ödül kazanmalarına izin verebiliyor. Bunun için cüzdanları bir likidite madenciliği platformuna bağlamak yeterli oluyor.
Ethereum Cüzdanlarında Yedekleme ve Kurtarma Seçenekleri
Cüzdanları seçerken yedekleme ve kurtarma seçeneklerinin hesaba katılması önemlidir. Bu seçenekler, cihazın kaybolması veya arızalanması halinde fonlara erişimi mümkün kılıyor.
Kurtarma ifadesi olarak da bilinen seed phrase, bir cüzdanın özel anahtarını temsil eden 12,18 ya da 24 kelimelik bir ifadedir. Bu ifade, genel olarak bir kullanıcının yeni bir cüzdan oluşturması ya da mevcut bir cüzdana yeni bir hesap eklemesi halinde görüntüleniyor.
Seed phrase, orijinal cüzdanın kaybolması, çalınması ya da hasar görmesi halinde cüzdana olan erişimi kurtarmak için kullanılıyor.
Bazı cüzdanlar, kullanıcıların özel anahtarlarını yedeklemelerine izin veriyor. Bunlar, kullanıcıların dijital varlıklarına erişim sağlamalarına imkân tanıyan eşsiz kodlardır. Söz konusu kullanıcılar, siber tehditlerden korunmak amacıyla özel anahtarlarını çevrim dışı olarak saklamak için kağıt cüzdanları ya da donanım cüzdanlarını kullanabilirler.
Bazı cüzdanlar, Google Drive ya da Dropbox gibi bir bulut hizmetine cüzdan verilerinin yedeklenmesine izin veriyor. Bu da kullanıcıların cihazlarını kaybetmeleri ya da cüzdanlarını yanlışlıkla silmeleri halinde verileri hem kolay hem de hızlı bir şekilde geri yüklemelerini sağlıyor.
En İyi Ethereum Cüzdanları Hangileridir?
Cüzdanların birbirinden farklı yönlerini değerlendirdikten sonra kişisel ihtiyaçlarınıza göre bilinçli bir karar vermenize katkıda bulunmak için en iyi Ethereum cüzdan seçeneklerini aktarıyoruz. Borsa üzerinden alım yaptıktan sonra varlıklarınızı şu cüzdanlarda saklayabilirsiniz:
Ledger Nano X
Ledger, donanım cüzdanı alanında öncü olmayı başarmıştır. Ledger Nano X, herkesin kullanabileceği gelişmiş bir donanım cüzdanıdır. Cüzdanın özellikleri arasında hareket kabiliyetini artırmaktan da sorumlu olan Bluetooth ve pil yer alıyor. Ayrıca, aynı anda daha fazla dijital para yönetimi mümkün oluyor.
Trezor
Trezor, Bitcoin için geliştirilen ilk donanım cüzdanı olsa da şu anda MyEtherWallet web arayüzü vasıtasıyla Ethereum için de kullanılabiliyor. Cüzdan, kullanıcıların ETH varlıklarını sadece parola ile oturum açıldığında aktif hale getirilen güvenli bir elektronik çipte çevrim dışı olarak depoluyor.
MetaMask
Başlangıçta bir tarayıcı uzantısı olarak var olan şu anda bir mobil uygulamaya da sahip olan MetaMask, piyasadaki en popüler kripto cüzdanlarından biridir. Dünya genelinde çok sayıda kişi, Ethereum tabanlı varlıklarını yönetmek ve Ethereum ekosisteminde yer alan merkeziyetsiz uygulamalar ile etkileşimde bulunmak için MetaMask cüzdanını kullanıyor.
MyEtherWallet
MyEtherWallet, diğer geleneksel web cüzdanlarından farklıdır. Diğer web cüzdanlarının aksine kullanıcılar, Ethereum'un özel anahtarını cihazlarında kontrol ediyorlar. Üçüncü taraf sunucuları olmayan açık kaynaklı bir cüzdan şeklinde karşımıza çıkan MyEtherWallet; akıllı sözleşmelerin oluşturulması, geliştirilmesi ve kullanılması ile ilgili işlevleriyle ön plana çıkıyor.
Exodus
Exodus, dünyanın ilk çoklu kripto masaüstü cüzdanıdır. 100'e yakın kripto para birimini destekleyen cüzdanın kullanımı ücretsizdir. Çekici bir kullanıcı arayüzüne sahip olan cüzdanı açan kullanıcılar, coinlerin oluşturduğu portföyü gösteren bir pasta grafiği ile karşılaşıyorlar.
Alım satım ve yatırım ile ilgilenen bir kişiyseniz sadece kripto para borsası için değil kripto para cüzdanı için de tercih yaparken ihtiyaçlarınızı ön planda tutmanız gereklidir. Bu noktada güvenlik, kullanıcı deneyimi, işlevsellik, yedekleme ve kurtarma seçenekleri gibi faktörleri değerlendirmeniz önemlidir. Sizin için en ideal borsa ve cüzdanı tercih ederek kripto varlıklarınızın kontrolünü elinize alabilirsiniz.






