Ethereum Enterprise Alliance: İş Dünyasında Blok Zincir Devrimi
RehberEthereum Enterprise Alliance'ın, blockchain teknolojisinin dünya çapındaki işletmelere entegrasyonunu nasıl hızlandırdığını hep birlikte keşfedelim.

Ethereum Enterprise Alliance (EEA), bütün işletmeleri güçlendirmek için Enterprise Ethereum ve Mainnet Ethereum blockchain teknolojisinin açık kaynaklı kullanımını teşvik etmeyi hedefleyen, üyelerin yönlendirdiği bir endüstri kuruluşu olarak karşımıza çıkıyor. Bu rehberimizde Ethereum Enterprise Alliance'ın misyonunu, söz konusu kuruluşun günlük faaliyetlerini yönlendiren görevleri ve daha fazlasını mercek altına alacağız.

Blockchain Devrimini Hızlandıran Ethereum Enterprise Alliance Nedir?
Ethereum Enterprise Alliance, en büyük blockchain'lerden biri olan Ethereum'un benimsenmesi ve kullanılması için iş birliği yapan bir kuruluşlar topluluğu olarak ön plana çıkıyor.
EEA; Fortune 500 şirketlerini, startup'ları, akademisyenleri ve teknoloji sağlayıcılarını içerirken onları Ethereum konusunda uzman kişiler ile bir araya getiriyor. 28 Şubat 2017 tarihinde 30 üye ile hayata geçirilen EEA, 2017 yılının Temmuz ayı itibarıyla dünyanın en büyük açık kaynaklı blockchain girişimi haline gelmeyi başarmıştır.
EEA üyeliği, çok sayıda avantaja sahiptir. Söz konusu üyelik, profesyonel amaçlarla çevre edinerek ilişkiler kurma açısından faydalıdır. Üyeler; birbirleriyle bağlantı kurabilir, yatırımcı bulabilir ve etkinliklerde konuşma fırsatı elde edebilirler.
EEA, ayrıca bir Ethereum eğitimi kaynağı olarak da görülüyor. Üyeler; teknoloji vitrinlerine, uzman görüşlerine ve teknik stratejilere ücretsiz erişim sağlayabiliyorlar.
Ethereum Enterprise Alliance'ın Misyonu Nedir?
Ethereum Enterprise Alliance, vizyonunu "yeni bir güven temeli üzerine inşa edilmiş bir iş birliği dünyası" olarak açıklarken misyonunu ise "kuruluşların günlük faaliyetlerinde Ethereum teknolojisini benimsemelerini ve kullanmalarını sağlamak" olarak dile getiriyor.
EEA resmî web sitesinde şu ifadeler yer alıyor:
Ethereum, açık ve kapsayıcı bir topluluk tarafından oluşturulmuş ve dünyadaki bütün insanların kullanımına açık olacak bir teknolojidir.
Dünyanın bilgi ve değer paylaşma biçimini dönüştürmek; coğrafyalar, toplumlar, etnik kökenler, yaşlar, ırklar, kültürler, cinsiyet ve cinsel kimlik arasında bir düşünce ve deneyim çeşitliliği gerektiriyor.
EEA; farklı üyeler ve liderler grubunun daha iyi bir sonuç yarattığına ve söz konusu grubun, Ethereum ortamı kadar açık ve kapsayıcı olması ve dünyayı temsil etmesi gerektiğine inanan bir grup iş birlikçidir.
EEA; Ethereum'u, üyelerinin ve diğer şirketlerin kullanabileceği kurumsal düzeyde bir teknolojiye dönüştürmek istiyor. İşletmeler, blockchain teknolojisinin kullanımı ile yönlendirilen işlem sürelerinden ve hacimlerinden ve aynı zamanda Ethereum aracılığıyla sunulan diğer blockchain uygulamalarından faydalanabilir.
Ethereum'un, tercih edilen bir blockchain olmasının birden çok sebebi olmuştur. Ethereum, akıllı sözleşmeleri yürütebilen ilk blockchain ağıdır. Akıllı sözleşme; bir blockchain'e programlanmış, kendiliğinden uygulanan bir sözleşmedir. Kapasite; blockchain teknolojisinin kullanım alanlarını, işlemleri doğrulayabilmenin ve kaydedebilmenin ötesinde önemli ölçüde genişletmiştir.
Ethereum, aynı zamanda oldukça büyük bir küresel geliştirici topluluğuna sahiptir. Bu da bir blockchain projesi için daima bir avantaj olarak kabul ediliyor. Ethereum'un yerel kripto para birimi Ether (ETH) ise piyasa değeri bakımından en büyük ikinci kripto para birimi olarak dikkat çekiyor.
Ethereum Enterprise Alliance'ın Çalışma Sistemi Nasıldır?
İşletmeler tarafından Ethereum teknolojisinin kullanılmasını mümkün kılmayı hedefleyen Ethereum Enterprise Alliance'ın faaliyetlerini yönlendiren dört görev bulunuyor: kurumsal ihtiyaçları anlama, bu ihtiyaçları karşılayan standart özellikleri oluşturma, halka açık Ethereum blockchain'i kapsama alma, sertifika programları vasıtasıyla küresel birlikte çalışabilirlik elde etme.
EEA, misyonunun bir parçası olarak kurumsal blockchain alanındaki gelişmelere dikkati çekmek için devamlı olarak etkinlikler düzenliyor ve araştırmalar yürütüyor. EEA; kurumsal kullanıma hazır, birlikte çalışabilir blockchain uygulamaları geliştirmek için açık standartlar olan "EEA Şartnamesi"ni oluşturmuştur.
EEA'ya katılmak isteyen kuruluşlar, grubun resmî web sitesinde yer alan başvuru formunu doldurmalıdır. Bu formda şirketin adı, büyüklüğü, faaliyet alanı ve adresi gibi birtakım bilgilerin girilmesi talep ediliyor. EEA'nın üyelik kriterleri şu şekildedir:
- Başvuru sahibi, Ethereum tabanlı kurumsal uygulamaları destekleyen ve kolaylaştıran bir kuruluş olmalıdır.
- Başvuru sahibi; "EEA kurallarını", "fikri mülkiyet haklarını", "gizlilik ve ifşa etmeme politikasını" ve "antitröst politika ve yönergelerini" kabul etmelidir.
- Başvuru sahibi, yerel yasa ve yönetmeliklere uymalıdır.
Başvurunun gönderilmesinin ardından EEA üyelik ekibi, 1-3 iş günü içerisinde başvuruyu inceliyor ve herhangi bir soru olması halinde iletişime geçiyor. Başvurusu onaylanan kuruluş, EEA Üyelik Sözleşmesi'ni imzalaması için DocuSign'dan bir e-posta alıyor.
Kuruluşun EEA yönetim belgelerini incelemesi ve EEA Üyelik Sözleşmesi'ni uygulaması gerekiyor. Bununla birlikte kuruluşun büyüklüğüne ve türüne göre belirlenen yıllık üyelik aidatı oluyor. EEA; havale, çek ve ETH yoluyla ödeme kabul edebiliyor.
EEA üyelerinin çoğu finansal hizmetler ya da blockchain şirketleridir fakat yönetim, sağlık, enerji, ilaç, sigorta ve pazarlama gibi alanlarda faaliyet gösteren kuruluşların da üye olduğunu söyleyebiliriz.
Santander, Accenture, Microsoft, Blockapps, Consensys, Ethereum Foundation, JP Morgan, The Open Foundation, Palm NFT Studio ve Ernst & Young gibi üye şirketlerin temsilcileri, EEA yönetim kurulu olarak görev yapıyor.
Ethereum Enterprise Alliance'ın Avantajları Nelerdir?
Ethereum Enterprise Alliance, önemli avantajlara sahiptir. Ethereum ile ilgilenen farklı kuruluşları bir araya getiren EEA, bu sayede iletişimi kolaylaştırıyor ve iş birliğini hızlandırıyor. Bu kuruluşların, birlikte çalışarak sorunları daha iyi çözebilmeleri ve Ethereum'u ileriye taşıyabilmeleri hedefleniyor.
EEA; her yıl üyelerin etkileşime girebilecekleri, bilgi edinebilecekleri ve paylaşımda bulunabilecekleri birkaç faydalı etkinlik düzenliyor. JP Morgan ve Microsoft dâhil olmak üzere tanınmış birkaç şirketin katılımı, EEA'nın güvenilirliğini sağlıyor.
Her tür kuruluş, üyelik kriterlerini karşılaması koşuluyla EEA'ya katılabiliyor. Birçoğu finans ve teknoloji şirketi olsa da diğer alanlardaki kuruluşlar da başvurabiliyor.
Ethereum Enterprise Alliance, "topluluk odaklı projeler" ve "üye odaklı projeler" olmak üzere iki tür projeye sahiptir. Topluluk odaklı projeler; kodun, API'lerin, standartların ve referans uygulamalarının açık kaynaklı gelişimi için destek sağlıyor. Topluluk projelerinden biri olan Baseline Protocol, şirketlerin kurumsal süreçleri senkronize etmelerine ve doğrulanmış kayıtları gizlilikle tutmalarına imkân tanıyor.
Üye odaklı projeler ise EEA üyelerinin bilgi alışverişi yapabildikleri, kullanım alanlarını paylaşabildikleri ve belirli hedefler doğrultusunda beraber çalışabildikleri iş birlikleridir. Üye odaklı projeler, EEA'nın çıkar grupları ve çalışma grupları listesinden bulunabilir.
Ethereum Enterprise Alliance'ın Dezavantajları Nelerdir?
Ethereum Enterprise Alliance, sadece Ethereum için kurumsal uygulamalara odaklanıyor. Ethereum, en büyük programlanabilir blockchain olsa da Avalanche, Solana ve Cardano gibi birçok farklı blockchain de bulunuyor.
EEA, üyeleri kapsamlı bir şekilde incelemediği gerekçesiyle eleştiri oklarına maruz kalmıştır. Kuailian, ponzi şeması olduğunu gösteren çok sayıda olumsuz bulguya sahip olmuştur. 2021 yılında çöken Kuailian, şu anda hala bir EEA üyesi olarak listeleniyor.
Kripto para piyasasının değişken ve istikrarsız olduğunu biliyoruz. Bu, kripto para yatırımı yapanlar için en önemli şey olmasının yanı sıra ayı piyasalarında büyümek için mücadele edebilecek EEA gibi kripto kuruluşları için de bir sorun teşkil edebilir.
Sonuç olarak Ethereum'a yatırım yapıyorsanız ya da yapmayı düşünüyorsanız EEA, söz konusu blockchain ağı hakkında iyimser olmanız için bir neden olabilir.
EEA'nın üye listesi, birkaç üst düzey şirketi içeriyor. Bu da şirketlerin, Ethereum'un potansiyeline inandıklarına dair iyi bir işaret olarak kabul ediliyor. EEA, şirketlerin Ethereum tabanlı kurumsal çözümler ile ilgili iletişim kurmaları ve birlikte çalışmaları için bir alan sağlıyor.
Blockchain teknolojisinin kurumsal faaliyetlerdeki rolünün zamanla daha da önemli bir hale gelmesi bekleniyor. EEA, işletmeleri blockchain teknolojisinin dönüştürücü gücünden faydalanmaları konusunda teşvik ediyor. Böylece EEA, iş dünyasında blockchain devrimine hız kazandırıyor.






