Anasayfa Rehber Ethereum Madenciliği Nedir? ETH Mining Nasıl Yapılır?

Ethereum Madenciliği Nedir? ETH Mining Nasıl Yapılır?

Rehber

Ethereum madenciliği nedir? ETH mining nasıl yapılır? Ethereum staking yapmanın artıları ve eksileri nelerdir? Türkiye’de Ethereum mining yasal mı?

Son Güncelleme
24 Ağustos 2023 11:07
Ne Değişti?

İç görseller değiştirildi.

12DK 1 6659
Ethereum Madenciliği Nedir? ETH Mining Nasıl Yapılır?

Ethereum madenciliği, yeni Ether (ETH) kripto para birimleri oluşturma, üretme ve işlem bloklarını doğrulama işlemidir. Bu yapıldıktan sonra, bloklar değiştirilemez blok zinciri defterine eklenir. Ethereum blok zinciri ağı artık güç tüketimi yüksek eski tip iş kanıtları (PoW) madenciliği gerektirmeyen bir hisse kanıtları (PoS) konsensüs modeli ile çalıştığından artık CPU, ekran kartı ya da özel donanım gibi cihazlara ihtiyaç yoktur.

İş kanıtları (PoW) konsensüs mekanizması artık ağında çalışmamaktadır, bu da PoW madenciliğin kapatıldığı anlamına gelir. Bunun yerine ETH'yi stake eden doğrulayıcılar tarafından güvence altına alınır yani bu kişiler bir bakıma Ether madenciliği yapar. ETH'nizi stake etmeye bugün başlayabilirsiniz. Bu makale, Ethereum madenciliği nedir ve nasıl yapılır konularına odaklanan ve bu yeni Ether madenciliğinin avantaj ve dezavantajlarına değinen bilgi amaçlı bir rehberdir.

Ethereum Madenciliği Nedir?

Madencilik, Ethereum'un artık kullanımdan kaldırılan iş kanıtı (PoW) mimarisinde Ether blok zincirine eklenecek bir işlem bloğu oluşturma işlemidir. Madencilik kelimesi, kriptolardan değerli metal altın çıkarmak ile bağdaşlaştırılır. Altın veya değerli diğer metaller gibi dijital varlıklarda da kıttır ve bir iş kanıtı (PoW) sisteminde toplam hacmi artırmanın tek yolu madenciliktir. Ether ağının iş kanıtı kullandığı sıralarda Ether yayınlamanın tek yolu madencilikti. Bununla birlikte, altın veya değerli metallerin aksine, Ether madenciliği, blok zincirinde bloklar oluşturarak, doğrulayarak, yayınlayarak ve yayarak ağı güvence altına almanın tek yoluydu. Kısaca Ether madenciliği yapmak ağı güvenli hale getirmekti.

Madencilik, herhangi bir iş kanıtı blok zincirinin can damarıdır. Ethereum madencileri, yani madencilik yazılımı çalıştıran bilgisayarlar, zamanlarını ve hesaplama güçlerini işlemleri işlemek ve hisse kanıtına geçişten önce bloklar üretmek için kullandılar.

Ethereum 2.0 Nedir?

Birleşme adlı en önemli ETH2.0 yükseltmesi 15 Eylül 2022’de tamamlandı. Bu yükseltme Ether ağını Beacon Chain üzerindeki iş kanıtı konsensüs modelinden hisse kanıtı (PoS) modeline geçirdi. Bu, ETH2.0'ın doğuşuna yol açtı. Birleşme öncesi gerçekleştirilen tüm faaliyetler şu anda aynı şekilde yeni ağda devam etmektedir. Ağın hisse kanıtı konsensüs modeline geçişi, madencilerin zor matematik problemlerini çözmek yerine işlemleri doğrulamak için hisselerini kullanmasını zorunlu kıldı. Stake etmek ya da staking olarak bilinen bu işlemin daha az enerji yoğun, daha fazla ağ güvenliği, daha fazla ölçeklendirme fırsatı gibi çeşitli faydaları vardır.

Ethereum 2.0 Nedir?

İlerleyen aylar ve yıllarda ETH2.0 yükseltmesinin diğer aşamalarıda ağda yayınlanacaktır. Ağın geliştiricileri bunlar üzerinde çalışmaktadır ve genel olarak ETH2.0 yükseltmesi Ether ağının ölçeklenebilirliğini, güvenilirliğini, merkeziyetsizliğini ve kullanılabilirliğini artırmayı hedeflemektedir.

ETH Mining Nasıl Yapılır?

Bir PoS blok zincirinde staking, işlem doğrulamaya aktif olarak katılma sürecidir. Madencilerin hesaplama gücü miktarına dayalı olarak ödüller için rekabet etmelerini gerektiren PoW'un aksine, hisse kanıtları mekanizması, Ether coin stake edildiği toplam miktar ve zamana göre doğrulayıcıları rastgele seçer. İş kanıtı modelinin aksine, PoS doğrulayıcılarının ağı korumak için blok madenciliği yapmasına gerek yoktur. Bunun yerine, seçildiklerinde yeni bloklar oluşturmaları ve seçilmediklerinde de diğerlerini doğrulamaları gerekir. Bir katılımcı en son işlem bloğunu onayladığında, diğer katkıda bulunanlar bloğun geçerli olduğunu onaylayabilir. Yeterli onaylamaya ulaşıldığında ağa yeni bir blok eklenir. Ödüller daha sonra ağ tarafından her doğrulayıcının payıyla orantılı olarak Ether olarak dağıtılır.

Ethereum'un resmi web sitesine göre Ether mining olan staking tanımı şu şekildedir:

“Staking, doğrulayıcı yazılımını etkinleştirmek için 32 Ether yatırma eylemidir. Bir doğrulayıcı olarak, verileri depolamaktan, işlemleri işlemekten ve blok zincirine yeni bloklar eklemekten sorumlu olursunuz. Bu, Ethereum'u güvende tutacak ve bu süreçte size yeni Ether kazandıracaktır. Her şey ne kadar coini stake etmeye istekli olduğunuza bağlıdır. Kendi doğrulayıcınızı etkinleştirmek için 32 ETH'ye ihtiyacınız vardır, ancak daha az stake etmek mümkündür. Aşağıdaki seçeneklere göz atın ve sizin ve ağ için en iyi olanı seçin.”

Evde tek başına staking: Solo staking, internete bağlı bir Ether ağ düğümü çalıştırma ve 32 Ether staking yapma eylemidir. Bir doğrulayıcıyı etkinleştirmek için kullanıcıya doğrudan ağ konsensüs modeline katılma yeteneği verir. Evde tek başına staking, Ether ağının merkezsizleşmesini artırır, Ethereum'u sansüre karşı daha dirençli ve saldırılara karşı dayanıklı hale getirir. Diğer staking yöntemleri ağa aynı şekilde yardımcı olmayabilir. Solo staking, Ethereum'u güvence altına almak için en iyi staking seçeneğidir. Solo staking yapmayı düşünenler en az 32 ETH'ye ve 7/24 internete bağlı özel bir bilgisayara sahip olmalıdır. Solo staking yapmak için bazı teknik bilgilere sahip olmak gerekli olabilir, ancak bu süreci basitleştirmeye yardımcı olmak için artık kullanımı kolay birçok araç mevcuttur.

Hizmet olarak staking: Herhangi bir donanımla uğraşmak istemiyorsanız veya rahat hissetmiyorsanız, ancak yine de 32 Ether stake etmek istiyorsanız, hizmet olarak staking seçenekleri, yerel blok ödülleri kazanmanıza yardımcı olabilir. Bu seçenekler genellikle size bir dizi doğrulayıcı kimlik bilgisi oluşturma, imzalama anahtarlarınızı bunlara yükleme ve 32 ETH'nizi yatırma konusunda yol gösterir. Bu, hizmetin sizin adınıza doğrulama yapmasına olanak tanır. Bu staking yöntemi, hizmet verene belirli bir düzeyde güven duyulmasını gerektirir. Karşı taraf riskini sınırlandırmak için, ETH'nizi geri çekmenin anahtarları genellikle siz saklarsınız. Bu hizmeti sunan aracılardan bazıları BloxStaking, Abyss Finance, Kiln ve Allnodes şeklindedir.

Staking havuzu: 32 ETH'ye sahip olmayan ve staking konusunda rahat hissetmeyen ve ya bilgisi olmayan kullanıcılara yardımcı olmak için çeşitli havuz staking çözümleri mevcuttur. Bu seçeneklerin çoğu, stake ettiğiniz ETH'yi temsil eden bir ERC-20 likidite tokenini içeren 'likit staking' olarak bilinmektedir. Likit staking, kolay ve her zaman çıkış yapılmasını sağlar ve stake etmeyi bir token alım satımı kadar basit hale getirir. Bu seçenek aynı zamanda kullanıcıların varlıklarının velayetini kendi dijital varlık cüzdanlarında tutmalarına olanak tanır. Staking havuzları, Ether ağına özgü değildir. Üçüncü taraflar bu çözümleri inşa etmiştir ve bu taraflar kendi merkezi risklere sahiptir. Bu hizmeti sunanlardan bazıları Lido, Rocket Pool, StakeWise, Ankr staking, stakefish ve StaFi şeklindedir.

ETH Mining Nasıl Yapılır?

Merkezi borsalar: Pek çok merkezi dijital varlık borsası, ETH'yi kendinize ait bir cüzdan içinde tutma konusunda henüz rahat değilseniz staking hizmetleri sunar. Minimum gözetim veya çabayla Ether varlıklarınızdan bir miktar verim elde etmenize izin vermek için staking hizmeti sunar. Buradaki hizmet, merkezi sağlayıcıların çok sayıda doğrulayıcı çalıştırmak için büyük Ether havuzlarını birleştirmesidir. Bu, büyük bir merkezi hedef ve başarısızlık noktası oluşturarak ağı saldırılara veya hatalara karşı daha savunmasız hale getirdiği için ağ ve kullanıcıları için tehlikeli olabilir. Kendi anahtarlarınızı saklamakta rahat hissetmiyorsanız, bir borsayı kullanarak Ether staking yapabilirsiniz. Bu hizmeti sunan merkezi borsalardan birkaçı Binance, Bybit, eToro, Coinbase, Kraken, OKX ve Bitfinex gibidir.

Fark etmiş olabileceğiniz gibi, Ethereum staking yapmanın birçok yolu vardır. Bu yollar geniş bir kullanıcı yelpazesini hedefler ve nihayetinde her biri benzersizdir ve riskler, ödüller ve güven açısından farklılık gösterir. Bazıları diğerlerinden daha merkezi olmayan, güvenliği test edilmiş veya çok daha riskli yöntemlerdir. Herhangi bir yere Ether göndermeden önce kendi araştırmanızı yapmanız tavsiye edilir.

Ethereum Staking Yapmanın Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Yeni nesil Ether mining olan Ether staking’in artıları ve eksileri aşağıdaki gibidir:

Artıları

  • Pasif yatırım: Geleneksel kişisel finansta bir para piyasası hesabı veya mevduat sertifikası kullanmak gibi, Ether stake etmek blok zincirinde işlemleri doğrulamak için kriptolarınızı kilitlemektir. Hüküm ve koşulları kabul ettikten sonra, ETH'nizi yönetmek için sizin açınızdan herhangi bir ek çalışmaya gerek yoktur. Ödüller otomatik olarak kazanılır ve Ethereum Vakfına göre, yıllık APR şu anda ortalama %4'tür. Minimum 32 Ether gereksinimi ile yılda yaklaşık 1,3 Ether kazanabilirsiniz.
  • Topluluk duygusu: Ether varlığı ve ağı konusunda tutkuluysanız ve değerine inanıyorsanız, Ether'i stake ederek ağa yardımcı olabilirsiniz. Ether stake eden ve çalışan bireysel bilgisayarlar olan düğümler, ağın meşru olduğunu doğrulamalıdır. Ağı doğrulamak, ağın sağlığını ve güvenliğini artırmak ve bu süreçte makul bir ödül kazanmak istiyorsanız staking sizin için uygun olabilir.
  • Nispeten düşük risk: Diğer dijital varlıklar ile karşılaştırıldığında, Ether istikrarlı bir staking seçeneğidir. Popülaritesi, küresel kullanımı ve güvenliği, diğer birçok dijital varlık üzerinde bir avantaj sağlar.

Eksileri

  • Para çekimi mümkün değil: Şu anda, ETH2.0'ın piyasaya sürülmesine kadar herhangi bir stake edilmiş Ethereum'u çekemezsiniz; bu, daha fazla gecikme olmaması koşuluyla 12 ila 18 ay sürebilir. Likidite kısıtlamalarınız varsa, Binance veya Kaken gibi merkezi bir dijital varlık borsasında stake yapmıyorsanız staking sizin için uygun bir seçenek olmayabilir.
  • Ücretler: Merkezi sanal varlık borsalarında veya diğer staking hizmetlerinde staking yapıyorsanız sizden ücret ödemeniz talep edilebilir. Staking ücretleri değişiklik gösterebilir, dolayısıyla likidite maliyetleri ile stake etme ücretleri arasında bir denge vardır.
  • Doğrulayıcı cezaları: Bu nadir olsa da, Ether ağının doğrulayıcıları çevrimdışı oldukları veya yanlış işlemleri onayladıkları için cezalandırabilir. Bu olduğunda, bir ceza olabilir veya bazı doğrulayıcıların stake ettiği Ether kalıcı olarak kaldırılabilir, bu da getirileri etkileyebilir.
  • Gözaltı staking riskleri: Bir dijital varlık borsası veya staking hizmetiyle stake yaparsanız, staking seçenekleri saklama tiplidir, yani ETH'niz özel cüzdanınızda değil, kullandığınız borsa veya hizmet tarafından saklanır. Bu tür hizmetler bilgisayar korsanlığına, karşı taraf hatasına veya devlet eylemlerine açık olabilir.

Ethereum madenciliği nedir? Nasıl yapılır, Artıları ve eksileri nelerdir? konuları yukarıdaki gibidir. Şimdide bunu yapmak için gerekli olan araçlara, cihazlara ve diğerlerine bakalım. 

Ethereum Staking Yapmanın Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Ethereum Mining İçin Ne Gereklidir?

Ether mining yapmak için artık CPU, GPU, özel bir donanım, bunları satın almak için ön yatırım veya özel bir yazılım çalıştırmaya gerek yoktur. Elinizde herhangi bir miktarda Ether varsa bu coinlerinizi Ethereum ağında, bir madencilik havuzunda ya da bir borsada stake edebilirsiniz. Ethereum ağında staking yapmak için en az 32 Ether gerekmektedir. Diğer yerlerde bu giriş sınırlaması daha düşüktür. Elinizde 32 Ether yoksa yukarıda verdiğimiz örnekleri araştırarak kendinize en uygununu bulup Ether stake edebilirsiniz.

Türkiye’de Ethereum Mining Yasal mı?

Türkiye’de kripto paralar yasak değildir. Bundan dolayı ne Ethereum ne de Bitcoin madenciliği yasak değildir. Ancak bu Ether madenciliğinin tam olarak yasal olduğu anlamına gelmez. Türkiye’de kriptolar ile ilgili bir yasa yoktur sadece kriptolar ile ödeme yapılması yasaktır. Yukarıdaki Ether staking servisleri Türkiye’de kullanıldığı sürece Türkiye’de istediğiniz yerde Ether madenciliği yapabilirsiniz. Ethereum madenciliğinin yasaklanması için Türkiye’de hükumetin ya kripto varlıkları yasaklaması yada hisse kanıtları (PoS) kullanan blockchain kriptolarını yasaklaması gerekir. Bildirilene göre Türkiye halen kripto varlık yasası üzerinde çalışmaktadır.

Ethereum Madenciliği Nedir? ETH Mining Nasıl Yapılır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(1)
  • Onur atak Onur atak Bir çok arkadaşımın bahsettiği madenciliğe bende sonunda kendimi attım :) ethereum madencilik hakkında kâr süreç tüm bilgileri sayenizden edinmiş oldum ?? teşekkürler Yanıtla