Anasayfa Rehber FTX Token (FTT) Nedir, Nasıl Alınır?

FTX Token (FTT) Nedir, Nasıl Alınır?

Rehber

FTT Nedir? FTX borsası nedir? Kripto alım satım platformunun özellikleri, FTT’nin avantajları ve daha fazlası burada…

FTX Token (FTT) Nedir, Nasıl Alınır?

FTT Coin Nedir?

FTX Token (FTT), FTX ekosisteminin borsa tokenı olarak karşımıza çıkıyor. Kripto para birimi; vadeli işlem pozisyonları için teminat görevi görüyor. Bunun dışında işlem ücretlerinde indirimler, OTC (tezgâh üstü piyasa) indirimleri ve daha fazlası için kullanılabiliyor. FTT nedir? sorusuna verilebilecek en basit yanıt bu şekildedir. Kripto para borsası FTX, kaldıraçlı tokenların yanı sıra OTC ve vadeli işlem ticareti sunarken blockchain dünyasında en iyi kripto türev borsası haline gelmeyi planlıyor. 

FTT Coin Kurucusu Kimdir?

FTX platformunun arkasında yer alan ekip; Wall Street ile Facebook, Jane Street, Google, Susquehanna ve Optiver gibi büyük teknoloji şirketlerinde çalışmış isimlerden meydana geliyor. Hisse senedi türevleri ticaretinde kapsamlı bir geçmişe sahip olan FTT token yaratıcıları, blockchain dünyasının lider kripto türev platformları olarak bilinen OKX ve BitMEX’in önüne geçmeyi hedefliyor.

Sam Bankman-Fried (CEO), platformu Gary Wang (CTO) ve Nishad Singh (Mühendislik Direktörü) ile beraber kurdu. Kripto para alanında faaliyet yürüten Alameda Research isimli nicel ticaret şirketini kuran Bankman-Fried, Wang ve Singh, bunun üzerine FTX üzerinde çalışmaya başladı. Bankman-Fried, kripto para dünyasının karmaşık ürünler için profesyonel seviyede bir alım satım platformunun eksikliğini yaşadığını tespit etti. 

FTX’in merkezi, kripto para dostu politikalarıyla dikkat çeken Hong Kong’da yer alıyor. Bankman-Fried, dünyanın en büyük problemleri ile ilgili kafa yoran ve bu problemleri çözüme kavuşturmak amacıyla etkili adımlar atan insanların bulunduğu küresel bir topluluk oluşturmayı hedefleyen The Centre for Effective Altruism (CEA) isimli yardım kuruluşunda direktör olarak görev yapmış ve FTX’teki net işlem ücretlerinin yüzde 1’ini hayır kuruluşlarına bağışlamaya başlamıştır. Bankman-Fried, kripto para alanında etkili bir figür haline gelmiştir. 

FTX Borsası Nedir?

FTT nedir? sorusuna yazımızın başlarında yanıt vermiştik. FTX ise diğer kripto para borsalarının eksik yönlerini iyileştirmeyi hedefleyen, kullanıcılarına kullanışlı ve kârlı bir platform sunan vadeli işlem borsası olarak nitelendiriliyor. FTX platformunun resmî para birimi FTX Token (FTT) olarak adlandırılıyor. FTT, bu platformdan indirimler ve staking avantajları elde etmek amacıyla kullanılabiliyor. 

FTX kripto alım satım platformu, minimum takas ve kaldıraçlı token ücretleri talep ediyor. Ethereum (ETH), ERC 20 tokenları ya da BTC çekme operasyonları haricinde herhangi bir para yatırma ya da para çekme ücreti ise talep etmiyor (Sadece 0.01 BTC’den az para çekme işlemleri bir ücrete tabi oluyor). FTX’in özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

FTX Token (FTT) Nedir, Nasıl Alınır?

Vadeli İşlemler

FTX; Tether (USDT), XRP, EOS, Ethereum (ETH) ve Bitcoin (BTC) dâhil olmak üzere çok sayıda kripto para birimi için vadeli işlemleri listeliyor. Her kripto para biriminin “bu çeyrekte biten sözleşme”, “sonraki çeyrekte biten sözleşme” ve “sürekli vadeli sözleşme” olmak üzere üç vadeli işlemi bulunuyor. 

Bu işlemler stablecoin ile ödeniyor. Yani bunlar için teminat olarak stablecoin yatırıyorsunuz ve PnL’niz (kâr ve zarar) stablecoin ile ödeniyor. Herhangi bir banka hesabına gereksinim olmadan ABD Doları bazında geçerli bir fiyat etkisine ve ödemeye sahip oluyorsunuz. Bütün sözleşmeler için aynı temel para birimini teminat olarak kullanabiliyorsunuz. Böylece pozisyonlarınızı değiştirmeniz daha kolay bir hale geliyor. 

İflas riski altındaki hesapları desteklemek üzere devreye giren FTX vadeli işlemleri, clawback (ödenmiş parayı geri alma) önleyici eşsiz bir backstop likidite sağlayıcı programını barındırıyor. Büyük fiyat hareketlerinden uzak durmak amacıyla bu işlemler, dikkatli ve ölçülü marj çağrılarına sahip oluyor.

Kaldıraçlı Tokenlar

FTX, marj yönetimine gerek olmadan yatırım yapan kişilerin kısa ya da kaldıraçlı pozisyonlara girmelerine imkân tanıyan kaldıraçlı tokenlar sunuyor. İki tür kaldıraçlı token bulunuyor. Bunlardan biri “HEDGE” olarak adlandırılan 1x kaldıraçlı tokenlar iken diğeri ise “BULL/BEAR” olarak adlandırılan 3x kaldıraçlı tokenlardır. 

Kaldıraçlı tokenların her biri, fiyat hareketlerini platformdaki vadeli işlemler aracılığıyla gerçekleştiriyor. Bunu bir örnek ile net hale getirelim. 10,000 dolar değerinde ETHBULL oluşturmayı hedeflediğinizi düşünelim. Bunu yapmak için 10,000 dolar gönderiyorsunuz ve 30,000 dolar değerinde bir pozisyon açılıyor. Bunun sebebi de BULL/BEAR işlem çiftlerinin kendiliğinden 3x kaldıraçlı olmalarıdır. 

Öte yandan, net varlık değerleri için de kaldıraçlı tokenlardan faydalanabilirsiniz. Bunun için 10,000 dolar değerinde ETHBULL’unuzu platforma geri gönderip kullanabilirsiniz. Bu durumda ETHBULL hesabı 30,000 dolar değerindeki vadeli işlemleri geri satar ve hesabınıza 10,000 dolar yatırır. 

Spot piyasada yer alan normal ERC 20 tokenları gibi kaldıraçlı token satın alabilmeniz mümkün. Bunun için marj, teminat ya da tasfiye fiyatları yönetimine gerek olmuyor. Yukarıda yer verilen örneğe göre; sadece 10,000 dolar değerinde ETHBULL satın alıp 3x kaldıraçla pozisyon açıyorsunuz. Kaldıraçlı tokenların ERC 20 tokenları olduğunu hatırlatalım. Yani bu varlıkları hesabınızdan çekebilir ya da hesabınıza yatırabilirsiniz. Cüzdanınızdan herhangi bir ETH cüzdanına kaldıraçlı token transfer edebilirsiniz. 

FTX Token (FTT) Nedir, Nasıl Alınır?

Staking

FTX, kullanıcıların FTX Token (FTT) varlıklarını stake edebilecekleri bir platform sunuyor. Belirli bir süre boyunca FTT varlıklarınızı harcamadan tutmanın karşılığında ödül kazanıyorsunuz. Bunun faydaları ise şu şekildedir:

  • Artan referans (referral) indirim oranları: FTX’e arkadaşlarını davet eden ve FTT stake eden kişilere referans ücretlerinin daha yüksek bir bölümü ödeniyor. 
  • Yapıcı (maker) ücreti indirimleri: Staking yapan kişiler yapıcı ücreti indirimleri alıyorlar (standart FTT ücreti indirimlerine ek olarak). 
  • Ücretsiz NFT’ler: Staking yapan kişiler, ücretsiz NFT kazanma fırsatı için çark çevirebiliyorlar. 
  • Bonus oylar: Staking yapan kişiler, platformun anketlerinde bonus oy alıyorlar (elde tutulan FTT ile işlem hacmine dayalı standart oy sayısına ilaveten). 
  • Artan airdrop ödülleri: Staking yapan kişiler, daha fazla SRM (Serum ekosistem tokenı) airdrop elde ediyorlar. 
  • Silinen blockchain ücretleri: Staking yapan kişiler, gün içerisinde çok sayıda ücretsiz ERC 20 ve ETH para çekme operasyonlarından faydalanıyorlar.
  • Silinen itibari para ücretleri: Staking yapan kişiler, her hafta ekstra ücretsiz itibari para çekme hakkı kazanıyorlar.
  • IEO (İlk Borsa Arzı) biletleri: Staking yapan kişiler, platformda barındırılan IEO’ler için bilet alabiliyorlar.

FTX Token (FTT) Nedir, Nasıl Alınır?

FTT Coin Nasıl Alınır?

Kripto para piyasası ile ilgilenen bir kişi olarak FTT Coin satın almak için çeşitli kripto para platformlarında hesap oluşturabilirsiniz. FTX kripto alım satım platformunda işlem hacminin FTT/USD paritesinde yoğunlaştığı fark ediliyor. Burada Tether (USDT) ve Bitcoin (BTC) karşılığında FTT Coin satın alabilirsiniz. 

FTT Coin, Binance platformunda da listelenmiş durumdadır. Burada Tether (USDT), Binance USD (BUSD), Ethereum (ETH) ve Bitcoin (BTC) karşılığında FTT Coin satın alabilirsiniz. 

FTT Coin satın almak için yukarıda yer verilen kripto alım satım platformları dışında Huobi Global, KuCoin, Poloniex, Gate.io, SushiSwap, Uniswap ve Bancor Network gibi platformları kullanabilirsiniz.

FTX Token (FTT) Nedir, Nasıl Alınır?

FTT Coin Avantajları Nelerdir?

FTX Token (FTT) kullanmanın en büyük avantajlarından birinin işlem ücretlerinde indirim almak olduğunu söyleyebiliriz. FTT sayesinde kripto vadeli işlemlerinde daha düşük bir ücret ödersiniz ve daha dar bir spread (alış-satış farkı) elde edersiniz. FTX kripto alım satım platformunda aktif yatırımcılar için yüzde farkı yüzde 60 kadar yüksek olabiliyor. Yatırım yapan kişiler, ayrıca vadeli işlem pozisyonları için FTT’yi teminat olarak kullanabiliyor. 

Kripto para piyasası için önemli bir yere sahip olan FTT’nin sigorta korumasıyla beraber geldiği biliniyor. Bu şekilde clawback önleyici olduğu görülüyor. Sigorta, istikrarsız piyasa esnasında teminat tamamlama çağrılarını tetiklemeden alım satıma devam etmeleri için yatırımcılara rezerv sunan net bir kâr sağlıyor. 

Kaldıraçlı tokenların kullanımında sigortanın fazlasıyla yararlı olduğunu ifade edebiliriz. FTT, kaldıraçlı tokenlar oluşturmak amacıyla kullanılabiliyor. Bunlar, kâr ve zararın kaldıraç oranına göre artırıldığı pozisyonların alınmasına imkân tanıyor. 

FTT, bunun dışında staking olanağı da sağlıyor. FTT sahiplerinin bir işlemi doğrulamalarına izin veren sürecin çok sayıda avantajı bulunuyor. Mesela yatırım yapan kişiler, ek indirimlere sahip olabiliyorlar ve ücretsiz NFT kazanmak amacıyla çark çevirebiliyorlar. Diğer avantajlar arasında artırılmış airdrop ödülleri, bonus oylar ve IEO (İlk Borsa Arzı) biletleri yer alıyor. 

Peki, kripto para borsası FTX’in avantajları nelerdir? Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eşsiz türev ürünleri: Kripto türev platformu olan FTX, eşsiz türev ürünleri ve ticaret koşulları sunarak diğer platformlardan ayrı bir konuma sahip oluyor. 
  • Kullanışlı bir arayüz: FTX, diğer büyük kripto para platformlarından farklı olarak öğrenme eğrisine sahip değildir. Anlaşılması kolay özellikler mevcuttur. Bu da yatırımcıların kendilerini rahat hissetmelerini sağlamaktadır.
  • Global erişim: Herkesin yalnızca internet bağlantısı ile FTX platformunda kolay bir şekilde hesap açabilmesi ve dakikalar içerisinde alım satıma başlayabilmesi mümkündür.  
FTX Token (FTT) Nedir, Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)