Anasayfa Rehber FTX Token Nedir? Nasıl Alınır?

FTX Token Nedir? Nasıl Alınır?

Rehber

FTX token nedir? FTX token nasıl çalışır? FTX token kurucusu kimdir? FTX token kullanım alanları nelerdir? FTX borsasına ne oldu?

FTX Token Nedir? Nasıl Alınır?

FTX platformunun çökmesi, halkın önemli ölçüde takip ettiği kripto para endüstrisini büyük ölçüde etkiledi. Başlangıçta FTX, 2019'daki ilk lansmanından sonra zamanla popüler olan en büyük kripto para ticaret borsalarından biriydi. FTX'in ana tokeni, ticaret ücretlerini azaltmak ve platformdaki diğer birkaç yardımcı programlar için kullanılan bir yardımcı program tokeni olan FTT'dir. Bu makale, FTX token nedir?, FTX ve FTT tokeninin eski güzel günlerini, neden birçok yatırımcı için ilgi çekici olduğunu, daha da önemlisi FTX'in son güncellemelerinden bahsetmektedir.

FTX Token Nedir?

FTT token, Temmuz 2019'da piyasaya sürülen blockchain teknolojisi ile yapılan ve ERC-20 standartlı tokendir. Maksimum arzı, şu anda dolaşımda olan 329 milyon adet ile 352 milyon adet ile sınırlıdır. Token genel olarak tüm zamanların en yüksek seviyesi 84,18 ABD dolarında gördü. Bu ilk listelenme fiyatından 78,42 ABD doları veya %1,358,39 daha yüksekti. Edinilen bilgiye göre FTX piyasaya girdiğinden beri tokenin değeri %1.300 büyümüştü. Ancak 2022'nin son aylarında ayı piyasasıyla karşı karşıya kaldıktan sonra FTX platformu çöktü ve CEO’su iflas başvurusunda bulundu. Firma şu anda teftiş sürecinde ve FTT coin fiyatı CoinMarketCap verilerine dayanarak 1 doların altında işlem gördü.

FTX Token Nedir? Nasıl Çalışır?

FTX token iflas etmiş kripto para borsası FTX’in yerel para birimidir. Borsa iflas etmeden önce FTX token aşağıdaki çalışma mekanizmalarına sahipti:

  • Sahiplerine işlem ücretlerinde %3 indirim yapmak. Bir yatırımcı hesabında ne kadar çok FTT tutar ise bu indirim daha da artar. FTX Token ödülleri kademeli bir sisteme dayalıdır. Toplamda 12 katman var. En üst seviye “VIP 6” olarak adlandırılır ve 5.000.000,00 ABD doları tutmayı gerektirir, ancak kullanıcılar işlem ücretlerinde %60,00 indirim alır. Daha düşük seviyeler için daha düşük gereksinimler vardır. Bu katmanlı sistem için bir avantaj olarak FTX OTC'de %0,02'ye varan indirim de dahildir.
  • FTT coin, teminat havuzu gibi başka avantajlar da sağlar.
  • Staking ayrıca ek bonuslar sağlar.
  • FTT coin ayrıca, sahiplerine platformda oy kullanma hakları gibi başka avantajlar da sunar. Örneğin, token sahipleri borsada hangi coinlerin listelenmesi gerektiğine oy verebilir.
  • FTT coin ayrıca sahiplerine airdrop verir.
  • FTT coin, yak ve satın al yöntemiyle çalışır. Bu, FTT coin arzını azaltmaya yardımcı olur ve bu da fiyatı artırır.

FTX Token Nedir? Nasıl Çalışır?

FTX Token Kurucusu Kimdir?

FTX Token veya FTT, Sam Bankman Fried (SBF) ve Gary Wang tarafından kuruldu. Sam Bankman-Fried, Kripto Para Türevleri Borsası FTX’in kurucu ortağıydı. Aynı zamanda Almeda Research'ün CEO'suydu. Daha önce Centre şirketinde Etkili Fedakarlık geliştirme direktörü olarak çalışmıştır. Ayrıca 2014'ten 2017'ye kadar Jane Street Capital'de tüccar olarak görev yaptı. Sam Bankman-Fried fizik okudu ve Massachusetts Institute of Technology'den lisans derecesine sahip.

Gary Wang, Kripto Para Türevleri Borsası FTX’in kurucu ortağıydı. Aynı zamanda Almeda Research'ün teknolojiden sorumlu başkanı olarak görev yaptı. Bundan önce, Google'da yazılım mühendisliği stajyerliği yaptı ve daha sonra burada yazılım mühendisi olarak çalıştı. Aynı zamanda Facebook'ta yazılım mühendisi stajyeriydi. Massachusetts Institute of Technology'den matematik ve bilgisayar bilimleri alanında lisans derecesine sahiptir.

Not: FTX borsası iflas ettiğinden dolayı John J. Ray III, düzenleyiciler tarafından şirkete atanan iflas CEO’su olarak borsa ve borsanın diğer alt şirketlerinde yönetmektedir.

FTX Token Kullanım Alanları Nelerdir?

FTX Token Kullanım Alanları Nelerdir?

Başlangıçta FTT coin, takas işlemleri için bir ödül olarak kuruldu; ancak, yıllar geçtikçe işlevlerinin listesi büyüdü. Yine de borsa iflas ettiğinden dolayı şu anda bu kullanım alanlarının neredeyse hepsi geçersizdir. FTT token borsanın iflası öncesinde aşağıdaki alanlarda kullanılmıştır:

  • FTT coin, borsada kaldıraçlı tokenlerin oluşturulmasında kullanılır.
  • Kullanıcılar, sahip oldukları kripto para sayısına bağlı olarak FTT coin şeklinde VIP indirimleri alabilirler ve vadeli işlem pozisyonları aracılığıyla likidite sağladıkları için ödüller kazanabilirler.
  • FTX'te yapılan işlemlerden alınan komisyonların 1/3'ü FTT'yi geri almak için kullanılır. Bu şekilde kullanılan tokenler yakılır.
  • FTT tokenleri, işlem ücretlerini azaltmak ve vadeli işlem pozisyonlarını güvence altına almak için kullanılır.
  • Devasa piyasa hareketlerinden elde edilen kârlar, token sahipleri arasında dağıtılır.
  • Kurumlar ve yatırımcılar, FTX'in OTC portalının ve vadeli işlem piyasasının beyaz etiketli bir sürümünü satın alarak FTT tokenleri ile masraflarını karşılar.
  • Projeler, kaldıraçlı tokenler oluşturarak listeleme ücretlerini FTT coin ile ödeyebilir.
  • Kullanıcılar indirimlerden, bonus etkinliklerden ve işlem indirimlerinden yararlanmak için FTT coin stake edebilir.
  • FTT coin bir avantajı komisyon indirimleridir. Tüccarlar FTT'yi teminat olarak kullanırlar. FTT tüccarları, piyasa oynaklığı anlarında net kâr sağlayan ve ardından teminat tamamlama çağrısı olmadan bile ticarete devam etmeyi mümkün kılan sigorta korumasına sahip olurlar.
  • FTT'nin kaldıraçlı pozisyonlar açmak için yararlı olmasının yanı sıra, FTT coin staking ayrıca diğer avantajlara sahiptir. Bunlar; indirimler, NFT'ler kazanma fırsatı, airdroplara, bonus oylamalar ve IEO’lara katılım şeklindedir.

FTX Borsasına Ne Oldu?

2 Kasım 2022'de CoinDesk FTX’in kripto para ticaret hedge fonu olan Alameda Research'ün bilançosu olduğunu iddia eden bir belge hakkın makale yayınladı. İki şirketin sözde tamamen ayrı olmasına rağmen bu belge, bilançonun bir kısmının FTX ile karıştırılan 14,6 milyar dolarlık varlık olduğunu ortaya çıkardı. Spesifik olarak, 14.6 milyar doların 5.8 milyar doları FTX'in kendi tokeni FTT'de olduğu söyleniyor. FTT ayrıca Alameda Research'e erken benimseyici olarak çok düşük bir fiyata satıldı. FTX, FTT'nin değerini yapay olarak şişirdiğinde Alameda, FTX'in müşteri mevduatlarından diğer varlıkları ödünç almak için FTT'yi FTX'te teminat olarak kullandı.

FTX Borsasına Ne Oldu?

Ancak Alameda, dolaşımdaki FTT coin arzın çoğunu elinde tutuyordu ve FTT tokenin dolaşımdaki likiditesi çok düşüktü. Bu nedenle Alameda, yeterli likidite veya alıcı olmadığı için FTT'sinin tamamını satamayacaktı. Alameda arzın çoğunu kontrol ettiği için bu genellikle bir problem değildi. Ancak, Binance CEO'su Changpeng Zhao (CZ) Binance'ın 500 milyon doların üzerindeki tüm FTT varlıklarını satacağını açıkladı. Bundan sonra Alameda'nın CEO'su Caroline Ellison, Binance borsasının elinde bulunan tüm FTT'sini 22 dolardan satın almayı teklif etti, bu da FTT'nin değerinin diğer varlıkları ödünç almak için teminat olarak yoğun bir şekilde kullanıldığına ve daha fazla fiyat düşüşünün kredilerin tasfiye edilmesine yol açabileceğine dair şüpheleri artırdı.

Changpeng Zhao bu teklifi reddettiğinde piyasada panik başladı ve FTT'nin fiyatının 22 dolar seviyesinin altına düşmesine neden oldu ve bu da FTX'den para çıkışlarını hızlandırdı. Bu, platformda kalan kullanıcıların varlıkları Alameda'ya ödünç verildiği için varlıklarını FTX'ten çekememelerine yol açtı. Alameda Research şirketi de diğer alacaklılardan da borç aldığı için artık iflas etmiş durumda.

Borsanın iflası ile Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve geri kalan altcoinlerin fiyatı büyük bir darbe aldı. Bitcoin (BTC) fiyatı ilk olarak söylentiler ile 9 Kasım 2022’de 16.000 doların altına düştü, ilerleyen günlerde buradan toparlandı. Aynı tarihte Ethereum (ETH) fiyatı 1.100 doların altını gördü ve benzer bir şekilde ilerleyen günlerde birazda olsa toparlandı. Yine de 21 ve 22 Kasım 2022’de hem Bitcoin (BTC) hem de Ethereum (ETH) fiyatı yukarıda bahsedilen seviyelerin daha da altını gördü. Bu iki önde gelene kripto para birimine ek olarak iflas etmiş borsanın yüklü miktarlarda yatırım yaptığı Solana projesinin SOL coini belki de en büyük darbeyi aldı. Solana (SOL) fiyatı 9 Kasım 2022’de 12.40 dolar, 22 Kasım 2022’de 11 dolar ve 29 Aralık 2022’de 8 dolara düştü.

FTX Borsasına Ne Oldu?

FTX borsasının şu anda milyarlarca dolarlık borcu var ve 9 Kasım'da Binance'in FTX'i satın almayı planladığı bildirilmiş olsa da, 10 Kasım'da bildirilen son haberler, Binance CEO’sunun nihayetinde bu potansiyel satın alma işleminden uzaklaşmaya karar verdiğini ortaya koydu. 11 Kasım 2022’de Sam Bankman-Fried FTX ve alt şirketleri için ABD’de Bölüm 11 İflas Koruma başvurusunda bulundu. O zamadan günümüze kadar olan gelişmelerin netliği ve doğruluğu belli olmasa da Sam Bankman-Fried Bahamalarda tutuklandı, daha sonra ABD’ye iade edildi ve 250.000 dolarlık bir kefaletle ev hepsi şartıyla serbest bırakıldı. FTX, Alameda Research ve bu iki şirketin kurucuları hakkındaki dava halen devam etmektedir.

Sonuç

Özetlemek gerekirse, FTT, platformun ekibi ve merkezi olmayan ekosistem sayesinde ilginç kullanım durumları ve geliştirmeleri olan kripto para birimlerinden biriydi. Borsada bulunan kullanıcı fonları büyük olasılıkla tamamen kaybedildi, ancak devam eden tasfiye süreci ile bu durum belki aylar belki de yıllar içinde kesinleşecek. Yine de FTX çöküşü, her yatırımın bir riski olduğunu açıkça gösteriyor. Yatırımcılar, kripto para piyasasının oldukça değişken olduğunu akılda tutmalıdır. Bu nedenle portföy çeşitlendirmesi yapmak çok önemlidir.

FTX Token Nedir? Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)