Anasayfa Rehber Hardware Wallet Nedir?

Hardware Wallet Nedir?

Rehber

Bitcoin’lerinizi korumak için en güvenli yol olan hardware wallet nedir? Sorunun cevabına gelin birlikte bakalım.

Hardware Wallet Nedir?

Donanım cüzdanı anlamına gelen hardware wallet, hali hazırda mevcut bulunan kripto para biriminizi depolamak için en güvenli yollardan biri olarak bilinir. Coin cüzdanı terimi, en bilinen dijital para olan Bitcoin ile beraber hayatımıza girdi ve yatırımları yastık altı yapma devri kapandı. Bu sebeple kripto para cüzdan çeşidi olan harware wallet, tüm coin yani kripto varlıkların dijital anahtarlarını çevrim dışı olarak depolamak için kullanılan fiziksel elektronik cihazlar olarak kullanılır.

Teknoloji çağına ayak uyduran günümüzde, milyonlarca insan dijital para birimlerine merak salmış durumda ve bu yönde yatırımlara yöneliyor. Dolayısıyla bir dijital para birimini muhafaza edebilmek, en aklınızı kurcalayan durum olabilir. Güvenlik her şeyden önce gelir ve kripto para dünyasında güvenlik, en önemli unsurlardan biridir. Tabii ki hardware wallet nedir anlayabilmek için, bazı terimlere aşina olmanız gerekir.

Hardware Wallet Sisteminde Güvenlik Nasıl Sağlanıyor?

Güvenliğin nasıl sağlandığını bilmek önemli çünkü yeterince bilgiye sahip olmak, beraberinde güveni de getirir. Anahtar çiftleri, tüm verileri yetki olmayan herhangi bir erişimden korumak için kurulmuş genel anahtar şifreleme mekanizmasının temel bileşenidir. Anahtarlar, işlemleri şifrelemek veya şifreyi çözmek için kullanılır. Peki anahtarlar neyi sembolize ediyor? Anahtarlar, fiziksel olarak bir anahtarı değil, matematiksel bir ilişki içinde bulunan sayı satırlarını sembolize eder. Güvenlik kısmı tam da burada başlar. Bir genel anahtar (public key) ile şifrelediğiniz veri, yalnızca ilgili özel anahtar (private key) ile çözülür.

Kusursuz bir sistematiğe oturtulmuş anahtarların en güzel yanı; tamamen kişiye ait olmasıdır. Kendi anahtarınıza sahip olduğunuzda, tüm mali kontrolleriniz size ait demektir. Böylelikle kimse işlemlerini göremez veya müdahale edemez. Genel anahtarın paylaşılabilir olmasının aksine, özel anahtarda bu durum söz konusu değildir. Kişisel olan gizli tutulmalıdır çünkü kaybetmeniz durumunda, kripto paralarınızın olduğu dijital cüzdanınıza erişiminiz kesilir. Başka birini eline geçtiği takdirde, cüzdanınızda işlem yapabilir. Suçları önlemek amacı ile anahtarınızı çevrim dışı tutmanız önerilir. Çevrim dışı ve güvenli saklamanın en iyi yolu da donanım cüzdanıdır.

Saklama işlemi için birden fazla yöntem vardır. Çevrim dışı bir depolama aygıtı kullanabilir veya kağıt cüzdan yöntemi kullanılabilir. Kağıt cüzdan diğerlerine oranla daha az güvenli kabul edilir. Bu sebeple üzerinde anahtarlarınızın basılı olduğu kağıtları bir kasada veya benzeri bir yerde saklamak, önemle tavsiye edilir. Bazı terimlere yeterince aşina olduğumuza göre, hardware wallet nedir konusunun ayrıntılarına geçebiliriz.

Hardware Wallet Sisteminde Güvenlik Nasıl Sağlanıyor?

Hardware Wallet Nasıl Kullanılır?

Halihazırda birçok özellikle Bitcoin için hardware wallet vardı fakat Ledger Nano S, KeepKey ve Trezor en popüler olanlarıdır. Her donanım cüzdanında biraz farklılık bulunsa da, süreç genel anlamda aynıdır. Sizin için önemli oranda Bitcoin’e sahipseniz, bir hardware wallet kullanmanız önemle önerilir.

Peki bu hardware wallet teknolojisine nasıl erişiriz? Bir hardware wallet satın alıp sahip olduktan sonra, bir bilgisayar veya akıllı cihaz (tablet, telefon) desteği ile bağlanmanız gerekir. Kurulum gerçekleştikten sonra, cihaza bir PIN tanımlamanız istenir. Aynı zamanda, uygulamaya göre cüzdan erişimi için 24 kelimelik bir kurtarma cümlesi de istenebilir.

Kurtarma ifadesi de denilen kurtarma cümlesi, cüzdan ve paranıza erişmenin yoludur. Genellikle 12,18 veya 24 adet rastgele kelimeden oluşur. Bir cüzdan yapılandırdığınızda, sizden kurtarma cümlesi oluşturmanız istenir.

Dediğim gibi; dijital cüzdanlar en güvenilir yoldur. Dijital cüzdanınıza ait uygulama, size bir genel anahtar sağlayacaktır. Böylelikle kripto alma veya gönderme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Herhangi bir işlem yaptığınız takdirde, otomatik olarak tüm adımlarınız cüzdana gönderilir. PIN’inizi akılda tutmak veya güvenli bir yerde saklamak önemlidir çünkü cüzdanınızdan token gönderme gibi işlemlerde sizden talep edilir. Onay almadığı takdirde, işlem gerçekleşmez.

Neden Hardware Wallet Kullanmalıyız?

  • Öncelikle kontrol anlamında birçok avantaj sağlar. Yani, kendi anahtarlarınıza sahip olabilir ve size yönetme gücünü verir. Fonlarınızı yönetme hakkına, tam anlamıyla sahip olursunuz.
  • Anahtar sistemi ile her zaman çevrim dışı tutulan verileriniz, kötü amaçlı yazılımlara ve kişilere karşı maksimum güvenlikte korunur.
  • Yedekleme konusunda oldukça başarılıdır. Cüzdanınızı kaybederseniz, yeni bir anahtar oluşturmak veya başka bir cüzdan üzerinden fonlarınıza ulaşmak isterseniz, kurtarma cümlesi sayesinde anında erişebilirsiniz.

Hangi Donanım Cüzdanı Çeşidini Kullanmalıyız?

Coin cüzdanı çeşitliliğine değinmiştik. Hardware wallet diyince akla Ledger Nano S, KeepKey ve Trezor olmak üzere 3 isim gelir. Peki hangisini kullanacağımıza nasıl karar veririz? Ledger Nano S, en çok tercih edilen Bitcoin cüzdanı olarak bilinir. Ledger Nano S fiyatı, 25 Ekim 2022 itibarıyla yaklaşık olarak 65-70 dolar arasında seyreder. Ledger resmi web sitesinde indirme linki bulunur. Kullanım için ise yalnızca bir USB kabloya ihtiyaç duyulur. Her cüzdanda olduğu gibi Ledger Nano S Hardware Wallet da komuta için bir yazılıma ihtiyaç duyar.

Hangi Donanım Cüzdanı Çeşidini Kullanmalıyız?

KeepKey, şık ve modern bir tasarıma sahiptir fakat diğerlerine göre daha ağırdır. Dolayısıyla, taşımak daha zordur. Oldukça kullanıcı dostu fiyata sahip KeepKey Hardware Wallet, yalnızca 40 kripto para birimini (Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Dogecoin, DASH gibi) destekler. 

KeepKey’in rakiplerine oranla daha az tercih edilmesinin de sebebi budur. Mobil cihazlardan kolayca yönetilebilir. Üretildiği ilk zamanlarda 239 dolardan fiyatlanan KeepKey, günümüzde 49-50 dolar civarında seyrediyor. Aynı şekilde bir USB kablo ve bilgisayar ile kolayca kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hangi Donanım Cüzdanı Çeşidini Kullanmalıyız?

Diğer iki cüzdanda da olduğu gibi Trezor Hardware Wallet, bir ekran barındırıyor. Rakiplerine oranla Trezor, en küçük boyuta ama en büyük ekrana sahip olan dijital cüzdandır. Dolayısıyla Trezor’ı taşımak oldukça kolaydır. Test sonuçlarına ve geri dönüşlere göre, hammaddesi sebebi ile sert bir düşmeye karşı daha dirençlidir. Trezor One modeli, 67 dolar gibi bir fiyatlandırmada seyreder. Trezor, 1000 üzeri kripto para birimini destekler. Trezor resmi web sitesindeki indirme linki ile talimatları takip ederek kurulum gerçekleştirilebilir. Uygulama, Firefox ve Chrome ile uyumludur.

Hangi Donanım Cüzdanı Çeşidini Kullanmalıyız?

Hardware wallet nedir sorusuna yanıt aldıktan sonra, yatırımcılar için ne kadar gerekli ve önemli bir kavram olduğunu fark ediyoruz. İlgili teknolojide güvenliği sağlamanın en iyi yolu olan donanım cüzdanlarını kullanmanızı önemle tavsiye ediyoruz. Seçenekleri karşılaştırdıktan sonra, kendinize en uygun cüzdan ile siz de kripto para dünyasına giriş yapabilirsiniz.

Hardware Wallet Nedir? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)