Hedera Hashgraph (HBAR) Nedir, Nasıl Alınır?
RehberHBAR nedir? Kripto para projesinin kurucuları, çalışma sistemi, kullanım alanları ve avantajları ile ilgili merak edilen tüm detayları mercek altına alıyoruz.

HBAR Nedir?
Hedera Hashgraph nedir? sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz: Web ölçeğinde çalışan yeni ve mevcut uygulamalara destek vermek amacıyla tepeden tırnağa inşa edilmiş, herkese açık dağıtık defter ve yönetim organı olarak karşımıza çıkan Hedera Hashgraph, direkt olarak uygulamalarına yönelik bilişimsel güveni oluşturmak amacıyla dağıtık defter teknolojilerinden faydalanıyor.

Birbirini tanımayan ya da birbirine güvenmeyen bireylerin ve işletmelerin, bu şekilde hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde iş birliği gerçekleştirmelerine olanak sağlanıyor. Herkese açık dağıtık defterler; değer oluşturmaya ve takas etmeye, kritik verileri doğrulamaya, kimliği kanıtlamaya ve daha fazlasına katkıda bulunuyor.
HBAR Kurucusu Kimdir?
Hedera Hashgraph; 2018 yılında Mance Harmon ve Dr Leemon Baird tarafından hayata geçirilmiştir. Merkezi ABD'nin Teksas eyaletine bağlı Richardson şehrinde bulunan Hedera Hashgraph, 7 turdan toplam 125 milyon dolar değerinde fon toplamıştır. Vestinwolf Alternatives, BlacTower Capital, Tata Communications ve Boeing HorizonX Ventures dâhil olmak üzere 19 yatırımcı, bu şirketi finanse ediyor.
Harmon, projenin kurucu ortağı ve CEO'sudur. Tecrübeli bir teknoloji yöneticisi ve girişimci olan Harmon; yüksek teknoloji startup'larında, devlet kurumlarında ve çok uluslu şirketlerde 20 yıldan fazla bir süre boyunca stratejik liderlik deneyimine sahip olmuştur.
Dr Baird ise projenin kurucu ortağı ve baş bilim insanıdır. Söz konusu isim, Hedera genel ağını "hashgraph dağıtık konsensüs algoritması" üzerine inşa etmiştir. Projenin olumlu yönlerinden biri de yoğun hesaplama gerektiren iş kanıtına (PoW) ihtiyaç duymamasıdır. HBAR nedir? sorusuna yanıt ararken projenin çalışma sistemini de irdeliyoruz.
HBAR Nasıl Çalışır?
Hedera Hashgraph; yapısı için blockchain yerine DAG (Yönlendirilmiş Asiklik Grafik) kullanan, kurumsal odaklı bir DLT (Dağıtık Defter Teknolojisi) olarak ön plana çıkıyor. Ağda tehlikeli bir kullanıcı olsa bile üst düzey güvenlik sağlayan eşzamansız Bizans Hata Toleransı (aBFT) vasıtasıyla çalışan proje, herhangi bir tipik blok zinciri teknolojisi tarafından kullanılan sıralı yöntem yerine paralel bir işlem işleme modelini takip ettiği için Bitcoin ve Ethereum ağlarından çok daha hızlı oluyor.
İnternet Katmanı
Hashgraph düğümleri; birbirleriyle TCP/IP (Aktarma Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü) bağlantıları ile iletişim kuran ve TLS (Taşıma Katmanı Güvenliği) şifrelemesi ile güvence altına alınan, internet üzerindeki bütün bilgisayarlardır.
Ağda yer alan merkezler, IP adresi ve bağlantı noktası doğrultusunda yönlendiriliyor. Bu sebeple DNS yapısına yönelik herhangi bir saldırı, sistem üzerinde etkiye sahip olmuyor.
Konsensüs Katmanı
Düğümler, müşterilerden değişimleri alıp bir dedikodu protokolü vasıtasıyla sistem üzerinden dağıtıyor. Bütün düğümler, her işlem ve konsensüs emri için bir zaman damgası anlaşmasına varmak amacıyla hashgraph algoritması çalıştırıyor.
Paylaşılan durumun kopyası üzerinde değişiklik yapmak için her düğüm, anlaşma talebindeki işlemlerin etkilerini uyguluyor. Bütün düğümler, böylece aynı konsensüs durumunu devam ettiriyor (verilen herhangi bir shard içerisinde).
Hizmetler Katmanı
Söz konusu katman, şunlardan meydana geliyor:
- Kripto Para Birimi
Hızlı ve uygun maliyetli işlemler sunmayı hedefliyor. Bu şekilde mikro işlemleri başarılabilir ve pratik bir hale getiriyor. Herhangi bir kullanıcı, Hedera çözümü bir ölçekte çalışmaya başladığı zaman sistemde bir düğüm çalıştırma ve kripto ödemeleri alma kapasitesine sahip oluyor. Söz konusu kullanıcı, iliştirilmiş ad ya da adres olmadan sadece bir anahtar çifti yaratarak bir hesap oluşturabiliyor.
Bir kullanıcı, alternatif olarak kendisinin seçtiği herhangi bir kimlik yetkilisinden ya da üçüncü taraf onay yetkilisinden kaynaklanabilecek kimlik doğrulama hash'lerini de iliştirebiliyor. Kripto hesapları için yasal uyumluluğa imkân tanınması hedeflenirken bunun KYC (Müşterinizi Tanıyın) ve AML (Kara Para Aklamayı Önleme) yasaları ile beraber kullanılacağı dile getiriliyor.
- Dosya Depolama
Bir kullanıcının, neyin depolanıp neyin depolanmadığı ile ilgili olarak konsensüs vasıtasıyla verileri depolayabileceği yerdir. Kullanıcıların, kayıtlarının kaybolması konusunda endişe etmelerine gerek kalmıyor. Bu da dosyanın bütün shard'larda saklanmasından kaynaklanıyor.
Verileri silebilecek tek bir kişi bulunuyor. O da bunu yapmak için izne sahip kişi oluyor. Saklanan bilgiler sadece izin verilen kişiler tarafından silinebiliyor. Benzer bir bağlamda dosya sistemi, bir geri alma hizmeti olarak yön değiştirebiliyor.
- Akıllı Sözleşmeler
Hedera, Solidity denilen bir programlama dilinde yazılmış akıllı sözleşmeleri destekliyor. Hedera üzerinde değişmeden çalışabilen büyük Solidity akıllı sözleşme kodu kitaplıkları bulunuyor. Bu da Hedera üzerinde dağıtık uygulamaların rahatlıkla inşa edilmesine imkân tanıyor.
- Konsensüs
Dağıtık uygulamalar oluşturma söz konusu olduğu zaman projenin konsensüs hizmeti ideal bir seçim oluyor. Kullanıcılar tarafından belirli konulardan zaman damgası ve sıralama için Hedera'ya mesaj gönderilmesi gerekiyor.
Mesajlar, ayna düğümlerine akmasının ardından konsensüs sırasına katılıyor. Konsensüs hizmeti; Hedera defterinin tam inancı ile dağıtık uygulamalara hashgraph konsensüs algoritmasının yerel güvenlik, hız ve adil sıralama güvencelerine direkt olarak erişim imkânı sunuyor.
HBAR nedir? sorusunun yanıtı kapsamında şimdi de kripto para biriminin kullanım alanlarına göz atacağız.
HBAR Kullanım Alanları Nelerdir?
Blok zinciri tabanlı platformların karşı karşıya geldiği problemlerin üstesinden gelmeyi amaçlayan Hedera Hashgraph ağının yerel, enerji tasarruflu kripto para birimi HBAR olarak adlandırılıyor. Bu token, merkeziyetsiz uygulamaları (Dapps) güçlendirmek ve ağı kötü niyetli saldırılardan korumak amacıyla kullanılıyor.
Geliştiriciler tarafından bu token, ağ hizmetlerinin ödenmesi için kullanılabiliyor. Bu hizmetler arasında HBAR tokenlerinin transfer edilmesi, verilerin kronolojik sırayla kaydedilmesi, takas edilebilir ve takas edilemez tokenlerin yönetilmesi vb. yer alıyor.
Kripto para birimi HBAR, iki temel işleve hizmet ediyor. Bu işlevlerden biri ağ yakıtı olmasıdır. HBAR, Hedera ekosistemine güç sağlayan bir yakıt işlevini görüyor. Kullanıcılar, hizmetler için ödeme yapmak amacıyla HBAR token kullanıyorlar. Öte yandan, ağın bilişimsel kaynaklarına katkı sağlayan düğümlerin teşvik edilmesi için de HBAR token kullanılıyor.
İkinci işlev ise ağ güvenliğidir. Hedera izin gerektirmeyen düğümlere giden yol boyunca ilerlemeye başladığı zaman HBAR; coin ağırlıklı, hisse kanıtı (PoS) konsensüs mekanizması vasıtasıyla ağı kötü niyetli saldırılara karşı koruyor.
Piyasa ile ilgili güvenilir verilerin bulunduğu CoinMarketCap platformuna göre; HBAR Coin şu anda Binance, Coinbase, KuCoin, Bitstamp, Bittrex, OKX, Huobi, Gate.io ve Crypto.com gibi borsalarda listelenmiş durumdadır. Örneğin; Binance borsasında hesap açabilir ve Tether (USDT), Binance USD (BUSD), Bitcoin (BTC) ve BNB karşılığında HBAR Coin satın alabilirsiniz.
Huobi borsasında ise Tether (USDT), Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve USD Coin (USDC) karşılığında HBAR Coin satın alabilirsiniz. Varlıklarınızı ticaret ve yatırım amacıyla dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz ancak yatırım kararı vermeden önce risk yönetiminizi iyi bir şekilde yapmanız ve kendi imkânlarınızı değerlendirmeniz gerekiyor.
HBAR Avantajları Nelerdir?
Hedera, saniyede 10,000'in üstünde kripto işlemi ve düşük gecikme süresi vasıtasıyla yüksek verimlilik sağlamasından dolayı Bitcoin ya da Ethereum blok zincirlerine kıyasla daha hızlıdır. Söz konusu ağ, yenilikçi dedikodu protokolü ve sanal oylamadan faydalanıyor.
Hedera, blok zinciri konsensüs mekanizmalarına daha güvenli ve daha hızlı bir alternatif çözüm için hashgraph algoritması kullanan, sektördeki tek herkese açık defter çözümüdür. Bu mekanizma, ağda kötü niyetli saldırılar gerçekleştiği zaman bile mümkün olan en üst seviyede güvenlik sunarken işlemleri doğrulamak amacıyla daha verimli bir şekilde çalışıyor.
Ağ, en önemli küresel işletmelerden meydana gelen bir konsey tarafından yönetiliyor. Konsey üyeleri, iş ve süreç uzmanlığında aşırı ihtiyaç duyulan tecrübeyi getiriyor. Bu da projenin sektör zorluklarına çözüm getirmek için eşsiz bakış açılarına sahip olmasına imkân tanıyor. Konsey üyeleri arasında Boeing, Chainlink Labs, DBS, Deutsche Telekom, Google, IBM, LG, Ubisoft vb. olmak üzere çok sayıda büyük marka yer alıyor.
Hedera teknik çözümü; ağ durumunun kontrol altına alınmış değişkenliğini ve işlemlere kimlik sertifikaları gibi ek veri talep etme ya da ekleme potansiyelini içeriyor. Söz konusu nitelikler, gelecek işlevsellik kabiliyetini sağlıyor. Bu, isteğe bağlı olmakla birlikte son kullanıcıların kontrolünde bulunuyor. Proje, bu sebeple düzenleyici kurumlarla çalışmayı ve işletmelerin tüketiciyi koruma ve yasal uyumluluk yükümlülüklerini karşılamalarına imkân tanıyacak araçların oluşturulmasını teşvik etmeyi hedefliyor.






