Anasayfa Rehber Hızlı, Güvenli ve Yatırımcıların Gözdesi: Avalanche Nedir?

Hızlı, Güvenli ve Yatırımcıların Gözdesi: Avalanche Nedir?

Rehber

Avalanche nedir? Çalışma sistemi nasıldır? AVAX nedir? Ne İşe Yarar? İşte meraklıları için tüm detaylar…

Avalanche (AVAX) Nedir, Nasıl Alınır?

Avalanche (AVAX) Nedir?

Avalanche, kullanıcılar tarafından merkeziyetsiz uygulamaların (dApps) piyasaya sürülmesine imkân tanıyan özellikler ve araçlar ortaya koyan bir blockchain platformu olarak karşımıza çıkıyor. Finansal varlıklar yaratmak amacıyla çeşitli araçlara sahip olduğu bilinen Avalanche, alım satıma ve kurumsal ölçekte finans çözümlerinin bulunmasına olanak sağlıyor. 

2009 yılında Bitcoin blok zincirinin hayata geçirilmesiyle birlikte Ethereum dâhil olmak üzere çok sayıda blok zincirinin tasarım ve icadının önü açıldı. Diğer yandan, NFT’ler ve DeFi protokollerinin büyük ölçüde kullanımıyla beraber orijinal blok zinciri tasarımının teknik sınırlamaları daha da belirginleşti. 

Mesela Bitcoin’in iş kanıtı (PoW) olarak adlandırılan konsensüs mekanizması, kaynak yoğun doğrulama süreci sebebiyle bir dereceye kadar merkeziyetsizliğin önüne geçiyor. İşlemlerin de daha yavaş olma eğiliminde olduğu fark ediliyor. Şu anda birçok Ethereum uygulaması, bahsedilen problemleri ortadan kaldırmak amacıyla Layer-2 ölçeklendirme çözümlerinden yararlanıyor. Layer-2’nin kullanımıyla işlemler ana zincirden uzaklaştırılıyor. Bunlar daha sonra düzenli demetler olarak toplanıyor ve Ethereum zincirine geri gönderiliyor.

Zorluk katmanları ekleyen bu çözüm, ağı bazı güvenlik tehditlerine karşı açık duruma getiriyor. Peki, blok zinciri her şeyi merkeziyetsiz, ölçeklenebilir ve aynı zamanda güvenli bir Layer-1 protokolünde nasıl tutabilir? İşte Emin Gün Sirer’in kurduğu Ava Labs tam olarak bu noktada devreye girdi. Blok zinciri ile ilgili kritik problemler için çözümler getiren Ava Labs, 2020 yılının Eylül ayında finansman turları esnasında 6 milyon dolar toplamasının ardından Avalanche blok zincirini hayata geçirdi. Sonraki token satışlarında ise bu miktar 48 milyon dolara kadar yükseldi. Proje ekibi, çeşitli dijital varlıklar için global bir işlem pazarı oluşturulmasını amaçlıyor. 

Avalanche (AVAX) Nedir, Nasıl Alınır?

Dijital varlıklar ve DeFi'nin potansiyelinden faydalanan Avalanche, akıllı sözleşme faaliyetlerine dayalı olan açık kaynaklı merkeziyetsiz bir sistem olarak nitelendiriliyor. Bir saniyeden daha kısa bir süre içerisinde işlemleri sonuçlandırmayı başaran ilk akıllı sözleşme platformu olduğu belirtilen Avalanche, Ethereum ağında kullanılan bütün araç takımına destek veriyor. Avalanche, test ağında blok üreten çok sayıda düğüme sahip olmasıyla da dikkat çekiyor. 

Saniyede 4,500’in üstünde işlem işleme kabiliyetine sahip olan Avalanche, böylece sektördeki en hızlı blockchainlerden biri haline geliyor. Avalanche, kullanıcılar ve işletmeler tarafından  “finansal varlıkların”, “çeşitli kullanım alanları için DeFi uygulamalarının” ve “özel ve genel blockchain ağlarının” oluşturulmasına imkân tanıyor. Kullanıcılar, kişiselleştirilmiş blockchain ağları yaratabiliyor ve ağı çalıştırmak amacıyla kendi kurallar dizisini meydana getirebiliyor. Avalanche nedir? sorusuna bu şekilde yanıt verdik. Peki, AVAX nedir?  

Kullanıcıların hem farklı ağlarla hem de ağ üzerinde yaratılmış uygulamalarla etkileşimde bulunabilecekleri birlikte çalışabilir bir ekosistem sunan Avalanche’nin yerel kripto para birimi AVAX olarak adlandırılıyor. Kripto para birimi, yönetişim sisteminin en kritik bileşeni olmakla birlikte oylama için stake edilebiliyor. Aynı zamanda ağdaki temel ödeme yöntemi olarak da kullanılabiliyor. Kullanıcılar, AVAX ile ücret ödeme imkânına sahip oluyor. 

Avalanche (AVAX) Nedir, Nasıl Alınır?

Avalanche (AVAX) Nedir? Nasıl Çalışır?

Blok zinciri, küresel olarak dağıtık katılımcılar (doğrulayıcılar) arasında karara varılabilmesi için bir yönteme gereksinim duyuyor. Bu, herhangi bir protokol tarafından yönetilen konsensüse ulaşmanın bir yöntemi olarak değerlendiriliyor. 

Avalanche projesinde söz konusu rol, Ava Labs’ın öncüsü olan Team Rocket takma adlı grubun 2018 yılında ortaya koyduğu Avalanche Konsensüs Protokolü tarafından yerine getiriliyor. Protokol, “Nakamoto” ve “Classical” olarak bilinen diğer iki konsensüs protokolünün yararlarını bir araya getirdiğini ileri sürüyor. 

Nakamoto Protokolleri: Bitcoin yaratıcısı Satoshi Nakamoto tarafından oluşturulduğu biliniyor. Bitcoin’de olduğu gibi merkeziyetsiz, ölçeklenebilir ve sağlam blockchainler sunuyor. Diğer yandan, işlemler hızlı değildir. Ağın çalıştırılması ise maliyetlidir. 

Klasik Protokoller: Hızlı ve çevreci protokollerdir. Az bakım gerektiren bu protokoller, genel olarak merkeziyetsiz ya da ölçeklenebilir değildir. Klasik protokollerden biri olan HotStuff, Meta’nın (eski adıyla Facebook) stablecoin projesi Diem’de (eski adıyla Libra) kullanıldı.

Blockchain teknolojisini sürekli olarak geliştirmek için çaba harcayan Avalanche yaratıcıları, Bitcoin gibi eski blockchainlerin bazı ortak problemlerine çözüm getirmeyi hedefledi. Söz konusu problemler arasında birlikte çalışabilirlik bakımından yaşanan yetersizliğin yanı sıra kullanılabilirlik ve ölçeklenebilirlik ile ilgili sorunlar da yer alıyor. 

Avalanche (AVAX) Nedir, Nasıl Alınır?

Proje, üç farklı blockchain kullanımı ile bu sorunlara karşı eşsiz bir yaklaşım sergiliyor. Ana ağı oluşturan üç blockchain şu şekildedir: “C Zinciri,” “X Zinciri” ve “P Zinciri”.

C Zinciri: Snowman konsensüs protokolü tarafından desteklenir. Akıllı sözleşmeler oluşturmak amacıyla kullanılır. 

X Zinciri: Avalanche konsensüs protokolü tarafından desteklenir. Varlıkları yönetmek amacıyla kullanılır.

P Zinciri: Snowman konsensüs protokolü tarafından desteklenir. Doğrulayıcıları koordine etmek amacıyla kullanılır. 

Avalanche Konsensüs Protokolü, bütün düğümlerin birbirleriyle paralel olarak çalışmasına imkân tanıyarak doğrulayıcıların işlem onaylarını rastgele bir şekilde kontrol ediyor. Sürekli olarak rastgele kontrol yapmanın, herhangi bir işlemin doğru/geçerli olma ihtimalini artırdığı düşünülüyor. Neredeyse aynı şekilde çalışan Snowman konsensüs protokolü, blokları doğrusal bir süreçte kullanmasıyla farklılık gösteriyor. 

AVAX Ne İşe Yarıyor?

AVAX nedir? sorusunun yanıtını tekrar hatırlatalım. Avalanche platformunun yerel kripto para birimi olmakla birlikte maksimum arz 720 milyon token ile sınırlıdır. Tokenın ağda minimum üç kullanım alanı mevcuttur.

Birinci kullanım: Avalanche kullanıcıları, ağdaki işlem ücretlerini ödemek amacıyla AVAX’a ihtiyaç duyuyor. Tıpkı Ethereum’da gas ücretlerini ödemek amacıyla ETH’nin kullanılması gibi. Aslında platformun ücret algoritmaları, Ethereum’un EIP-1559 denilen dinamik gas ücreti modeline dayanıyor. Ethereum’um gas ücreti kısmen yakılıyor ve kısmen madencilere ödeniyor. Avalanche’nin ücreti ise tamamen yakılıyor. 

İkinci kullanım: Doğrulama sürecine katılmak ve blockchain güvenliğini sağlamaya katkıda bulunmak üzere staking için kullanılıyor. Bitcoin gibi iş kanıtı ağları, kendilerini güvence altına almak için madencilik teçhizatlarını (güçlü bilgisayarları) çalıştıran doğrulayıcılara güveniyor. Avalanche gibi hisse kanıtı ağlarında ise doğrulama hakkı verilmesi için gereken ekonomik kaynak dijital varlıkları kilitlemektir. 

Minimum 2,000 AVAX stake eden kullanıcılar, doğrulayıcı düğümlerini çalıştırabiliyor ve AVAX ödüllerini alabiliyor. Daha az token sahipleri ise tek bir doğrulayıcı olmak için staking havuzlarına katılabiliyor ve varlıklarını diğerleriyle bir araya getirebiliyor.

Üçüncü kullanım: Bunun daha teknik bir kullanım alanı olduğu ve normal kullanıcılar için daha az cazip olduğu söylenebilir. AVAX, birden fazla alt ağ arasında temel bir hesap birimi olarak kullanılıyor. Alt ağ, konsensüse ulaşmak üzere çalışan bir dizi doğrulayıcı olarak tanımlanıyor. 

Avalanche (AVAX) Nedir, Nasıl Alınır?

AVAX Nasıl Alınır?

AVAX satın almak için Binance, Coinbase, FTX, KuCoin, Huobi Global, Gate.io, Kraken ve Poloniex gibi popüler kripto para borsaları kullanılabilir. Dünya genelinde en popüler kripto para borsalarından biri olarak tanınan Binance, kullanıcıların kolay bir şekilde kripto para birimi satın almalarına imkân tanıyor. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şöyle:

Adım 1: Borsada hesap oluşturun. Ana sayfadaki “Kripto Al” seçeneğine gidin. Hesabınıza itibari para yatırmak için “Kredi/Banka Kartı” seçimini yapın. 

Adım 2: Karşınıza çıkan ekranda işlem yapmak istediğiniz Türk Lirası miktarını belirleyin. Coin bölümünden de “Tether (USDT)” seçeneğine tıklayın. USDT alımını tamamladınız ancak süreç sona ermedi.

Adım 3: Sol üstte yer alan “Al-Sat” seçeneğinin ön izlemesini yapıp “Klasik” seçeneğine gidin.

Adım 4: “USDT” sekmesini seçtikten sonra arama bölümüne “AVAX” yazın. Paritelerden de “AVAX/USDT”ye tıklayın. 

Adım 5: Ortada bulunan “AVAX Al” bölümüne gidin. Ne kadar satın almak istediğinizi yazın. 

Adım 6: İşlemlerinizi onaylayın. İşte bu kadar!

Avalanche (AVAX) Nedir, Nasıl Alınır?

AVAX Nasıl Saklanır?

Resmî Avalanche cüzdanında AVAX varlıklarınızı rahatlıkla saklayabilirsiniz. Web tabanlı cüzdanı basit bir şekilde oluşturabilir ve varlıklarınızı tam gözetim ile saklayabilirsiniz.

Fonlarınızı saklayabileceğiniz farklı yerler de bulunuyor. Hangi amaçla kullanmayı düşündüğünüze ve ne kadar fon saklamanız gerektiğine bağlı olarak cüzdan seçimi yapabilirsiniz. Trezor ya da Ledger olarak bilinen donanım cüzdanları, dijital para birimlerini saklamak için en güvenli yöntem olarak görülüyor. Diğer cüzdan türlerine göre yüksek maliyetli olması ve daha fazla teknik bilgi gerektirmesi nedeniyle daha tecrübeli kullanıcılar, daha büyük miktarlardaki varlıklarını buralarda saklayabilirler. 

Diğer bir seçenek ise yazılım cüzdanlarıdır. Kullanıcı dostu ve ücretsiz olan yazılım cüzdanları, masaüstü uygulamaları ya da akıllı telefon uygulamaları olarak indirilebiliyor. Bunlar gözetimli veya gözetimsiz olabiliyor. Gözetimli cüzdanlarda özel anahtarların yönetimi hizmet sağlayıcı tarafından gerçekleştiriliyor. Gözetimsiz cüzdanlarda ise özel anahtarların saklanması için cihazınızda bulunan güvenli öğelerden faydalanılıyor. Yazılım cüzdanları, daha küçük miktarlarda dijital varlıkları saklamak isteyen tecrübesiz kullanıcılar için ideal olabilir.

Web cüzdanlarının (çevrimiçi cüzdanlar) da kullanışlı ve ücretsiz olduğu biliniyor. Bir web tarayıcısının kullanımı ile çok sayıda cihazdan erişim sağlanabiliyor. Diğer alternatiflerine kıyasla daha az güvenli kabul edilen web cüzdanları, daha küçük miktarlarda dijital varlıkları tutmak ya da daha sık alım satım gerçekleştirmek isteyenler için ideal olabilir. 

Hızlı, Güvenli ve Yatırımcıların Gözdesi: Avalanche Nedir? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)