Anasayfa Rehber IOTA (MIOTA) Nedir, Nasıl Alınır?

IOTA (MIOTA) Nedir, Nasıl Alınır?

Rehber

Nesnelerin İnterneti teknolojisine kendini adamış olan benzersiz proje IOTA nedir? MIOTA nedir? Nasıl çalışır? İşte tüm detaylar..

IOTA (MIOTA) Nedir, Nasıl Alınır?

Her ne kadar anlamını biliyor veya bilmiyor olsanız da, Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi, hemen hemen hayatımızın her alanında bulunur. Muhtemelen evinizde veya iş yerinizde denk gelmişsinizdir çünkü; akıllı televizyonlarda hatta arabanızın yağının biteceğini haber verdiği sensörde bile bu teknoloji bulunabilir. Adından da anlaşılacağı üzere bu teknoloji, bir Wi-Fi veya hücresel veri bağlantısı olmadığı takdirde kullanılamaz. Eğer bu konu dikkatinizi çektiyse ve kripto para birimlerine ilgiliyseniz, Iota nedir? Iota coin miota nedir? Nasıl çalışır? öğrenmekte fayda var. Benzerlik ve amaçları bakımından Stellar Lumens (XLM) ile oldukça karşılaştırılan bu iota coin kavramlarına, gelin daha yakından bakalım.

Iota Nedir?

Iota nedir? IOTA, insanlar ve bilgisayarlar arasında veri alışverişi için kullanılan benzersiz bir ağ türü olan “Nesnelerin İnterneti” için tasarlanmış, merkezi olmayan dağıtılmış defter ve akıllı sözleşme platformudur.

Az önce de belirttiğim gibi iot teknolojisi her yerde bulunabilir fakat cihazlar arasında cüzdan işlemleri ve ödemeleri kolaylaştırmak zordur. IOTA, bu cihazlar arasında mikro işlemleri desteklemek için tasarlanmıştır.

IOTA kısaca şöyle de tanımlanabilir; yatırımcıların ve şirketlerin IoT'dan gelen veri akışlarından para kazanmasına yardımcı olan bir ağdır. IOTA'nın en önemli yeniliği, işlemleri onaylamak için kullanılan bir düğüm sistemi olan, birazdan daha ayrıntılı bahsedeceğim Tangle'dır. Peki iota nedir cevabına biraz aşina olduktan sonra, isimlerini hep yan yana duyduğumuz iota coin miota nedir?

Miota Nedir?

Iota coin olarak bilinen Miota, yatırım ve işlemleri kolaylaştırmak için iota ağı tarafından kullanılan bir yerel kripto para birimidir. Ayrıca token, ağ katılımcıları ve destekçileri için bir ödül olarak kullanılır. MIOTA, madenciliği yapılan bir kripto para birimi değildir.

Miota tokeni, ilk çıkışından sonraki üç ay içinde 2016-2017 yılları arasındaki boğa piyasasında 14,5 milyar dolarlık zirve değerine ulaştı. Ancak, daha sonra diğer birçok kripto para birimiyle birlikte değeri düştü. IOTA kurucuları tarafından var olması planlanan toplam token miktarı 27.000.000.000.000.000 (27 katrilyon) MIOTA’dır.

Miota Nedir?

IOTA’nın Kurucusu Kimdir ve Ne Zaman Kurulmuştur?

Eylül 2014’te çalışmalarına başlanan iota ağı, David Sønstebø, Dominik Schiener, Dr. Serguei Popov ve Sergey İvancheglo tarafından Ekim 2015’te kullanıma sunulmuştur. Ekibin her zaman birincil amacı; Nesnelerin İnterneti’ni güçlendirmektir.

Proje, Ekim 2015'te çevrim içi bir Bitcoin (BTC) forumunda token satışını duyuran bir yazıyla duyurulmuştur. Kurucular IOTA’nın, standart blok zincirleri üzerinde geliştirilen kripto para birimlerini rahatsız eden, madenciliğin belirli bir gruba merkezileştirilmesi, düşük ağ hızları gibi problemleri çözdüğünü iddia ediyor.

IOTA (MIOTA) Nasıl Çalışır?

IOTA, Bitcoin (BTC) gibi diğer kripto para birimleri ile karşılaştırıldığında, blok zincirinden biraz farklı olan dağıtılmış bir defter teknolojisi üzerine kuruludur. Kullanıcıların kendi IOTA işlemlerini tamamlamak için iki işlemi doğrulamasını gerektiren bir fikir birliği algoritması olan “Tangle” adlı bir veri yapısı kullanır. Teknik olarak Tangle, Yönlendirilmiş Döngüsel Olmayan Grafik (DAG, Directed Acyclic Graph) konsensüs algoritmasıdır.

Tangle, sayısal gösterimleri emsalsiz bir şekilde depolar ve yönetir. Bu, “geleneksel” blockchain kullanımıyla ilişkili topografik engelleri ve buna özgü sınırlamaları ortadan kaldırarak, iota ağının Bitcoin (BTC) gibi bir kripto para biriminin “ölçeklenebilirlik” sorununun üstesinden gelmesine olanak tanır.

IOTA (MIOTA) Nasıl Çalışır?

IOTA’nın yerel tokeni MIOTA, önceden çıkarılır ve işlemleri bir DAG olan Tangle kullanılarak doğrulanır. Bu DAG’ler, mevcut blok zinciri teknolojisine uygulandığında gerçekten dahice bir uygulamaya sahip olan matematiksel bir sistemdir.

Tangle işlemleri, diğer blok zincirlerinden farklı olarak aynı anda işlenebilir; onaylanmamış işlemler bir sırayı takip etmek zorunda değildir. IOTA, Tangle daha fazla düğüm aldıkça, ağın daha verimli ve güvenli hale geleceği şekilde tasarlanmıştır.

IOTA’nın sistemi, tam düğüm madencileri gerektirmediğinden, geleneksel blockchain tabanlı sistemlerden “daha ucuz, daha verimli ve daha az güç tüketen” bir sistemdir.

IOTA’nın Avantajları ve Dezavantajları

IOTA her ne kadar kusursuz bir sistematiğe oturtulmuş gibi gözükse de, avantajları olduğu gibi, kullanıcı tarafından dezavantajları da mevcuttur. Şunu belirtmekte fayda var; IOTA'nın dezavantajları teknik zorluklarından kaynaklanmaktadır.

Avantajları

  • Bir konsensüs mekanizmasına ihtiyacı olmadığı için, işlem hızı diğer kripto para birimlerine oranla daha hızlıdır. Zaman zaman değişiklik gösterse de, Bitcoin (BTC) blok zinciri saniyede 5 işlem (TPS) gerçekleştirebilirken, iota coin ağının yaklaşık 1.000 TPS'yi işlemesi mümkündür.
  • İşlemlerin daha hızlı olması sebebiyle IOTA ölçeklenebilirdir.
  • İşlem ücreti yoktur. Madenci ve doğrulayıcılar olmadığı için, ücretsiz bir veri aktarım protokolüdür.
  • IOTA'nın 2.0 sürümü tamamen merkeziyetsizdir.

Dezavantajları

  • MIT, ağın güvenlik ihlallerine karşı savunmasız olabileceğini düşünüyor. 2018 yılındaki bir kimlik avı saldırısında, ağdan 11 milyon dolar değerinde MIOTA çalındı. IOTA'nın yeni 2.0 sürümü, güvenlik açığı sorunlarını iyileştirmeyi hedefliyor.
  • Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin, IOTA'nın ölçeklenebilirlik sorunlarını çözme yeteneği konusunda şüphe duyduğunu dile getirdi.
  • DAG teknolojisinin kullanımı kanıtlanmamıştır.
  • Sistem henüz geliştirme aşamasında, dolayısıyla katılımcıların ağı ne kadar benimseyeceği belli değildir.

IOTA Vakfı

2018 yılında kurulan IOTA Vakfı’nın amacı, iota teknolojisinin araştırma, geliştirme, eğitim ve standardizasyonuna yardımcı olmaktır. IOTA Vakfı, Uluslararası Güvenilir Blockchain Uygulamaları Birliği’nin (INATBA) yönetim kurulu üyesidir ve aynı zamanda MOBI kurucu üyesidir.

2017 yılında erken dönem iota coin yatırımcıları, projenin geliştirilmesine devam etmek ve daha sonra IOTA Vakfı’na dönüşecek kuruluşu oluşturmak için toplam token arzının %5’ini bağışlamıştır.

İOTA Vakfı

IOTA’nın kurucu ortakları Sønstebø ve Ivancheglo arasındaki bir anlaşmazlığın ardından Ivancheglo, 23 Haziran 2019 yılında yönetim kurulundan istifa etti ve 10 Aralık 2020’de, İOTA Vakfı Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu, vakıf ile kurucu ortak David Sønstebø’nun yollarının resmi olarak ayrıldığını duyurdu.

IOTA Vakfı'nın finansal ilişkiler başkanı Dan Simerman, "iota yerel tokeni miota’yı insan ile makine ekonomisi arasındaki bağ dokusu olarak görüyoruz ve ikisi arasında birlikte çalışabilirlik oluşturuyoruz." diyor.

Stellar Lumens (XLM) ile karşılaştırıldığında iota miota, piyasa içindeki diğer projelere oranla benzersiz ve oldukça yenilikçi bir kripto para yatırım projesidir. Iota nedir öğrendikten sonra anlıyoruz ki; bu proje, Nesnelerin İnterneti’nde devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla gelecekteki akıllı şehir teknolojilerine ilgili yatırımcıların bu projeye mutlaka bir göz atması gerekir. IOTA’nın çok cazip bir ödeme seçeneği haline gelmesi ihtimali vardır.

IOTA (MIOTA) Nedir, Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)