Anasayfa Rehber Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı

Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı

Rehber

Donanım cüzdan nedir? Kripto paranızı korumak için tercih edebileceğiniz 5 adet en iyi donanım cüzdan için hangilerini örnek olarak verebiliriz? İşte ayrıntılar…

Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı

Donanım Cüzdan Nedir? 

Donanım cüzdanı, Bitcoin gibi kripto varlıklarınızı güvende tutmak amacıyla tasarlanmış fiziksel cihazlardır. Herhangi bir kripto para cüzdanı oluşturduğunuz zaman size iki çift anahtar veriliyor: halka açık anahtar ve özel anahtar.

Halka açık anahtar, kripto para almak için kullanabileceğiniz ve paylaşabileceğiniz halka açık kripto para adreslerini oluşturmak amacıyla kullanılıyor. Özel anahtar ise işlemleri imzalamak ve sahipliği onaylamak amacıyla kullanılıyor. Bu, sizin dijital imzanız oluyor. Söz konusu anahtarınızı başka birinin alması halinde bütün kripto varlıklarınızı kaybediyorsunuz. 

Bu anahtarların gizli tutulmasının sebeplerinden biri de budur. Kripto para cüzdanı oluştururken size “kurtarma ifadesi” ya da “tohum” adı verilen anımsatıcı bir ifade sağlanıyor. Bu ifadeyi de gizli tutmanız tavsiye ediliyor çünkü cüzdanınızı kurtarmanın ya da sahipliği elinizde tutmanın tek yolu bu oluyor. 

Bir tarafta bütün bilgilerin cihazınız ve internet sağlayıcınız vasıtasıyla işlendiği yazılım cüzdanları var. Bunlar “sıcak cüzdan” olarak da anılıyor. Diğer yanda ise varlıklarınız için soğuk depolama sağlayan donanım cüzdanları var. Bunlar da “soğuk cüzdan” ya da “soğuk depo” olarak nitelendiriliyor. 

Özel anahtarlarınızı fiziksel cihazın kendisinde yer alan güvenli çipin içerisinde tutmak ve güvence altına almak amacıyla tasarlanan donanım cüzdanını yapılandırırken kurtarma ifadesi fiziksel cihazınızda gösteriliyor. Bu da çevrim dışı olduğu anlamına geliyor. Kurtarma ifadesini yazmanız gerekiyor. Bunun öneminin farkında olan birçok kişinin, güvenliği sağlamak amacıyla basınca dayanıklı, su geçirmez ve yanmaz çelik kasalar ve kapsüller kullandığını biliyoruz. 

Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı

Donanım Cüzdan Nasıl Çalışır?

Donanım cüzdanı satın aldığınızda ve bir cihaza bağladığınızda bütün önemli bilgiler sadece donanım cüzdanı cihaz ekranınızda sunuluyor. Öte yandan, kurtarma ifadesini alıp pin kodunu ayarlıyorsunuz.

Kurtarma ifadesini ise paket içerisinde gelen kurtarma kağıdına veya herhangi bir kâğıt parçasına yazıp güvende tutmanız gerekiyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi çelik kasalar ve kapsüller kullanabilirsiniz. Soğuk cüzdanınızın hasar görmesi ya da çalınması halinde kurtarma ifadesini kullanarak Bitcoin gibi kripto varlıklarınızı kolay bir şekilde kurtarabilirsiniz. 

Pin kodu, donanım cüzdanı cihazınızın kilidini açmaya yarıyor. Bunu sık sık kullanacağınız için hatırlamanız kolay olacaktır. Kurtarma ifadesini herhangi bir cihaza yazmayın çünkü bu cihaz da ele geçirilebilir. Ayrıca kurtarma ifadesini asla kimseyle paylaşmayın! 

Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı

Donanım Cüzdan Çeşitleri Nelerdir?

Bitcoin gibi kripto para birimleri hayatımıza girdikten sonra insanlar bu varlıkları güvenli bir şekilde saklamanın yollarını aramaya başladılar. Böylece  soğuk depolama ile ön plana çıkan hardware wallet kavramı da hayatımıza girdi. Şimdi en iyi 5 hardware wallet listemizi sizlerle paylaşıyoruz.

Trezor Model T

Trezor markası, Prag merkezli Satoshi Labs şirketinin bir eseridir. İlk cihaz, 2013 yılında piyasaya sürülmüştür. Trezor, Çekçede “kasa” anlamına geliyor. 1,000’in üstünde kripto para birimini destekleyen Trezor Model T’nin fiyatı 280 dolardır. 

Trezor, üçüncü taraf güvenlik araştırmacıları tarafından denetlenmiş olmakla birlikte uzun süredir koruduğu başarılı bir sicile sahiptir. Piyasaya sürüldüğü günden beri kullanıcı fonlarının kaybına neden olabilecek herhangi bir başarılı uzaktan saldırı örneğine henüz tanıklık edilmemiştir. 

Model One ile kıyaslama yaptığımız zaman Model T’nin en belirgin avantajlarından biri; daha fazla coin desteğine sahip olmanız, pin kodu ve kurtarma ifadeleri gibi hassas bilgilerin direkt olarak dokunmatik ekrana girilmesi ve bu şekilde bütün hassas bilgilerin bilgisayardan uzak tutulmasıdır. Soğuk cüzdanın diğer bir avantajı ise kullanıcı dostu, renkli bir dokunmatik ekrana sahip olmasıdır. 

Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı

Ledger Nano X

Fransa merkezli bir şirket olan Ledger, piyasada bir standart olarak kabul ediliyor. Ledger Nano X, 1,800’ün üstünde kripto para birimini destekliyor. CC EAL5+ sertifikalı, “secure element” olarak bilinen bir çip dâhil olmak üzere endüstri lideri bir güvenlik ile donatılmıştır. Söz konusu soğuk cüzdan, USB kablosu vasıtasıyla bir masaüstü bilgisayara bağlanabilir. Aynı zamanda bir Bluetooth bağlantısı üzerinden masaüstü ya da mobil cihazlara bağlanabilir. Ledger; Android, iOS, Linux, Mac ve Windows üzerinde çalışabilir.

Ledger Live yazılımının kullanımı sayesinde soğuk cüzdan kullanıcıları, faaliyette olan işlemler için kripto para birimlerini masaüstü ya da mobil cihazlarda yönetebiliyorlar. Nano X ile Nano S kıyaslaması yapacak olursak fiyatı 119 dolar olan Nano X daha pahalıdır. Nano S’deki her şeye sahip olan Nano X, bunun dışında Bluetooth bağlantısı, biraz daha büyük bir ekran ve 100 uygulama depolama yeteneği ile birlikte geliyor. Her ikisi de Metamask gibi Web3 cüzdanlarıyla entegrasyonu destekleyerek kullanıcıların çeşitli DeFi platformlarına erişim sağlamalarına imkân tanıyor. 

Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı

NGRAVE ZERO

NGRAVE ZERO’nun şu ana kadar yapılmış en güvenli kripto cüzdanı olduğu iddia ediliyor. Bu iddiayı desteklediklerini de inkâr edemeyiz. Woodstock Fund, DFG Group, Morning Star Ventures ve daha fazlası gibi yatırımcılardan ve kripto kullanıcılarından büyük bir ilgi gören NGRAVE ZERO, yüzde 100 hava boşluklu olmasıyla dikkat çekiyor. 

Dünyadaki en yüksek güvenlik sertifikası standardı EAL7’ye ulaşan tek soğuk cüzdan olması önemli bir ayrıntı olarak görülüyor. Trezor gibi ROHS ve CE sertifikasına sahip olan NGRAVE ZERO, rakiplerine kıyasla daha yüksek bir güvenlik standardı elde ediyor. 

Işık sensörüne, biyometrik tarayıcılara ve pin korumasına sahip olan soğuk cüzdan, aynı zamanda kurcalamaya da dayanıklıdır. Bu da teknik bakımdan diğerlerine göre daha güvenli olmasını sağlıyor. Metal kasaya sahip olan NGRAVE ZERO, askerî düzey birinci sınıf malzemelerden yapılmıştır. NGRAVE ZERO, kullanıcı deneyimi konusunda da iyi bir iş çıkarıyor. 

Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı

KeepKey

Güzel bir tasarıma sahip olan soğuk cüzdan KeepKey'in fiyatı 49 dolardır. Tüm rakiplerine kıyasla daha sağlam bir metal kasaya ve daha büyük bir ekrana sahiptir. KeepKey, 2017 yılında ShapeShift tarafından satın alınmıştır. Bu yüzden kripto para cüzdanı, ShapeShift platformu ve borsası ile tam entegrasyona sahiptir. Diğer yandan, sadece 12 kelimelik bir kurtarma ifadesi oluşturma seçeneğini barındırmaktadır. Cihaz USB aracılığıyla bir bilgisayara bağlandığı zaman kullanıcılar, ShapeShift platformu vasıtasıyla fonlarını yönetiyorlar. 

Rakip Ledger, KeepKey’den pin kodlarını çıkarmanın bir yolunu bulmuştur. Bu nedenle cihazın güvenliği riske girmiş ancak hatanın daha sonra bir güncelleme ile düzeltildiği görülmüştür. KeepKey; Bitcoin, Bitcoin Gold, Bitcoin Cash, Dogecoin, Dash, Kyber Network, Ethereum, DigiByte ve Litecoin’i destekliyor ve herhangi bir ERC 20 tokenını desteklemek için MyEtherWallet ile eşleştirilebiliyor. Bunun rakiplerine kıyasla hala oldukça sınırlı bir liste olduğunu söyleyebiliriz. Yani söz konusu soğuk cüzdan, özellikle çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olan kişiler için ideal olmayabilir.

Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı

ELLIPAL Titan

Titan, gerçek bir çevrim dışı soğuk depolama için tam ağ yalıtımı ile çalışan, hava boşluklu bir kripto para cüzdanıdır. Fiyatı 169 dolardır. Yazımızda yer verdiğimiz diğer cüzdanlara kıyasla en kapsamlı kripto para birimi desteğine sahiptir. Soğuk cüzdan, toz geçirmez ve su geçirmez olduğundan emin olmak için mühürlenmiştir. Birisi fiziksel olarak zorla girmeye çalıştığında tüm özel anahtarların silinmesi için kurcalamaya dayanıklı bir özelliğe sahiptir. 

Cihazın kendisi bir şifre ile güvence altına alınmıştır. Bu nedenle kullanıcılar, bu cihazla güçlü bir şifre kullandıklarından ve Titan’ı herhangi bir donanım cüzdanında olduğu gibi güvenli bir yerde sakladıklarından emin olmalıdırlar.  

ELLIPAL Titan, bu listede ağ bağlantısından tümüyle ayrı tutulan tek kripto para cüzdanıdır. Veri aktarımı için sadece QR kodlarına dayanan gelişmiş bir güvenlik sunan ELLIPAL Titan; USD, Wifi ya da Bluetooth gibi herhangi bir bağlantıya sahip olamıyor. Bu da kripto varlıklarınızı uzaktan saldırılara ve ağ saldırılarına karşı koruyor. 

46 farklı blockchaini ve her ay eklenen yeni coinler ile birlikte 10,000’in üstünde kripto para birimini etkileyici bir şekilde destekleyen ELLIPAL Titan, kullanıcıların buraya yüklenebilen uygulamalar vasıtasıyla varlıkları stake etmelerine, faiz kazanmalarına ve hatta kripto para satın almalarına ya da kripto para takas etmelerine imkân tanıyor. Donanım cüzdanı hem iOS hem Android’de yer alan ELLIPAL mobil uygulamasıyla beraber kullanılabiliyor. 

Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı

En İyi Donanım Cüzdan Hangisidir?

En iyi donanım cüzdan için yukarıda yer verdiğimiz Trezor Model T, Ledger Nano X, NGRAVE ZERO, KeepKey ve ELLIPAL Titan’ı tercih edebilirsiniz. Bunun dışında güvenli bir şekilde coin saklamak için Ledger Nano S Plus, SafePal S1, D’CENT, SecuX V20, Keystone Pro, BitBox02, Ledger Nano S, Trezor Model One, Opolo, Coldcard MK3, Satochip ve Archos Safe-T Mini’yi de kullanabilirsiniz. Kripto varlıklarınızın güvenliği konusunda rahat olmak istiyorsanız soğuk cüzdanları tercih etmenizde fayda var. Soğuk cüzdanlar ile kripto varlıklarınızı saldırı riskinden uzak bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. 

Kripto Paranızı Korumak İçin En İyi 5 Donanım Cüzdanı içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)