Kusama (KSM) Nedir, Nasıl Alınır?
RehberKusama KSM coin nedir? Kusama KSM coin nasıl çalışır? Kusama ve Polkadot arasındaki farklar nelerdir? Kusama KSM coin kime aittir?

Kusama (KSM), Polkadot (DOT) blockchain ağının kardeş zinciridir ve herkese açık bir test zinciri olarak kullanılır. Kusama genellikle "Kanarya ağı" olarak adlandırılır ve DOT ağındaki projelerin ilk versiyonlarının gerçek zamanlı olarak işlenmesini kolaylaştırır. Aşağıda daha fazla detaylara inerek Kusama (KSM) nedir? konusunu açıkladık. Kusama (KSM) ağının nasıl çalıştığından avantaj ve dezavantajlarına kadar merak edilen her türlü bilgiyi bu makaleden öğrenebilirsiniz.

Kusama (KSM) Nedir?
Kusama, yeni blok zincirleri veya uygulamaları Polkadot (DOT) blockchain ağında yayınlamadan önce herhangi bir geliştiricinin denemeler yapmasına ve ürünlerini test etmesine olanak tanır. Bu şekilde, Kusama'nın DOT ağında yayınlanması planlanan projelerin ilk sürümlerini test etmek isteyen geliştiriciler için bir tür korumalı alan işlevi gördüğü söylenebilir, ancak KSM adlı gerçek kripto para birimi açık piyasa üzerinde işlem görmektedir.
Resmi Polkadot yükseltmeleri de yayınlanmadan önce Kusama'da test edilir. Birincil kullanım durumu testleri kolaylaştırmak olduğu için Kusama, geliştiricilere DOT projelerinin tasarımını sonlandırırken daha fazla esneklik sağlamaya çalışır. Bundan dolayı Kusama, Polkadot blok zincir ağından daha gevşek kurallara sahiptir ve bunlara daha az katı yönetişim parametreleri de dahildir.
Diğer açılardan Kusama, Polkadot'un başlıca tasarım özelliklerinin çoğuna sahiptir. Örneğin, Kusama iki tür blockchain kullanır: İşlemlerin kalıcı olduğu Röle zinciri adı verilen ana ağ ve Parachain adı verilen kullanıcılar tarafından oluşturulan ağlar. Parachain ağları herhangi bir kullanım için özelleştirilebilir ve güvenlik için Röle aktarma zincirinden yararlanabilir.
Kusama'da bir proje başlatmanın potansiyel bir avantajı, DOT projelerinin bir kullanıcı tabanı oluşturmasına ve resmi lansmandan önce toplulukta ilgi çekmesine izin vermesidir. Projenin mevcut geliştirme durumu hakkında bağlantıda kalmak isteyen kullanıcılar, son ayrıntılar için projenin resmi blogunu takip edebilirsiniz.
Bitcoin (BTC) ve geri kalan kripto para birimlerinin 2021'de yaşadığı rallide Kusama KSM fiyatı 18 Mayıs 2021 günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak 623 dolara kadar çıktı.
Kusama (KSM) Nedir? Nasıl Çalışır?
Kusama Network, iki tür blok zincirine sahiptir.
- Röle Zinciri: Ana Kusama blok zinciri olan bu ağ, işlemlerin tamamlandığı yerdir. Daha yüksek bir hız elde etmek için Röle zinciri, yeni işlemlerin eklenmesini bu işlemleri doğrulama eyleminden ayırır.
- Parachain'ler: Parachain'ler, işlemlerin doğrulamak için Röle zincirinin bilgi işlem kaynaklarını kullanan özel zincirleridir.
Röle Zinciri
Kusama Röle zinciri, ağı genel olarak hemfikir bir durumda tutmak için bir tür konsensüs mekanizması olan hisse kanıtları (PoS) varyasyonu olan atanmış hisse kanıtı (NPoS) kullanır. Bu sistem, kripto para birimini özel bir sözleşmede kilitleyerek KSM coin stake eden herkesin, ağın işleyişi için gerekli olan aşağıdaki rollerden bir veya daha fazlasını gerçekleştirmesine izin verir:
- Doğrulayıcılar: Parachain bloklarındaki verileri doğrular. Ayrıca fikir birliğine katılırlar ve ağda önerilen değişiklikler üzerine oy verirler.
- Aday Gösterenler: Güvenilir doğrulayıcılar seçerek Röle zincirini güvence altına alırlar. Adaylar, stake edilmiş KSM tokenlerini doğrulayıcılara devreder ve böylece oylarını onlara tahsis eder.
Not: KSM coin stake eden ve bu rolleri gerçekleştiren kullanıcılar KSM coin ödülleri almaya hak kazanır.
Kusama Yönetişimi
Üç tür Kusama kullanıcısı blok zincir yazılımın gelişimini etkileyebilir.
Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Referandum Odası: KSM coin satın alan herkes, ağda değişiklikler önerebilir ve başkaları tarafından önerilen büyük değişiklikleri onaylayabilir veya reddedebilir.
- Konsey: KSM coin sahipleri tarafından seçilen konsey üyeleri, değişiklik önermekten ve KSM coin sahipleri tarafından önerilen hangi değişikliklerin yazılıma uygulanacağını belirlemekten sorumludur. Kusama Konseyi yedi koltuk ile başladı, ancak topluluk ilgisi arttıkça bu sayının artması amaçlanıyor.
- Teknik Komite: Kusama'yı aktif olarak inşa eden ekiplerden oluşan bu grup, acil bir durumda özel önerilerde bulunabilir. Teknik komite üyeleri, Konsey üyeleri tarafından seçilir.
Kusama ve Polkadot Arasındaki Farklar
Kusama coin, Polkadot blok zinciri için bir "kanarya ağı" olarak markalanmıştır, yani denetlenmemiş ve Polkadot'ta başlatılmadan önce mevcut olan kodların testi bu ağda yapılır. İki ağ arasındaki ilk temel fark, yönetişim sisteminin hızıdır. Kusama coin ağında referandumda oy kullanmak yedi gün ve oylamalardan sonra değişiklikleri uygulamak sekiz gün sürerken, Polkadot'ta her biri birer ay sürer.
İkincisi, minimum staking gereksinimleri Polkadot'tan çok daha düşük olduğu için Kusama'da doğrulayıcı olmak çok kolaydır. Kusama'nın deney amaçlı bir blockchain ağı olduğunu ve ağın hızını artırmak için kararlılık ve güvenlikten vazgeçtiğini akılda tutmak önemlidir.
Kusama (KSM) Kime Aittir?
Kusama coin, Ethereum'un kurucu ortaklarından ve Polkadot'un yaratıcıları Gavin Wood, Peter Czaban ve Robert Habermeier tarafından 2016 yılında kuruldu. Gavin Wood, geliştiriciler tarafından Ethereum'da merkezi olmayan uygulamalar (dapp'ler) yazmak için kullanılan dil olan Solidity'yi icat etti. Aynı zamanda Ethereum Vakfı'nın ilk CTO'suydu ve daha önce Microsoft'ta araştırma bilimcisi olarak çalıştı. Wood, 2015 yılında Parachains oluşturmak isteyen Kusama coin geliştiricileri tarafından kullanılan bir yazılım geliştirme çerçevesi olan Substrate'i piyasaya sürdüren Parity Technologies adlı bir şirket kurdu. Aynı zamanda, Polkadot'un token satışlarını yürüten ve bu süreçte yatırım yapanlardan kabaca 200 milyon dolar toplanan kâr amacı gütmeyen Web3 Foundation'ın da başkanıdır.
Kusama (KSM) Avantajları Nelerdir?
Kusama'yı alıp almamaya karar verirken dikkate alınması gereken bazı artılar ve eksiler var. Önce bazı avantajlarına ve daha sonra dezavantajlarına bakalım:
Avantajları:
- KSM token ağının modeli, çok sayıda projenin ağ üzerinde yavaşlamadan barındırılabilmesi koşuluyla ölçeklenebilirliğe izin verir.
- Bu ölçeklenebilirlik, ağın, Bitcoin (BTC) blockchain ağının kullandığı iş kanıtları (PoW) modeline kıyasla daha az enerji tüketen olan hisse kanıtı konsensüs mekanizmasını kullanması sayesinde mümkün olmaktadır.
- Kusama'nın altyapısı, geliştiricilerin kripto para birimi KSM’yi kullanarak farklı blok zincirlerine erişmesine olanak tanır.
- KSM kripto parasına sahip olan kullanıcılar, Kusama'nın merkezi olmayan doğasına hitap eden ağın yönetişimini kontrol eder.
Dezavantajları:
- Kusama KSM, Polkadot ağındaki değişiklikler için bir test alanı görevi gördüğünden, zorunlu olarak yüksek risk alır.
- Kusama KSM, Polkadot için bir test platformu olduğu için, Polkadot ağı tamamlandıktan sonra Kusama’nın Polkadot'tan bağımsız olup olmayacağı yoksa KSM token projesinin eninde sonunda kapanıp kapanmayacağı belli değildir.






