Anasayfa Rehber Kyber NETWORK (KNC) Nedir, Nasıl Alınır?

Kyber NETWORK (KNC) Nedir, Nasıl Alınır?

Rehber

Kyber Network nedir? KNC Nedir? Kripto para projesinin kurucuları, çalışma sistemi, özellikleri ve kullanım alanları ile ilgili tüm ayrıntıları inceliyoruz.

Kyber NETWORK (KNC) Nedir, Nasıl Alınır?

KNC Nedir? 

Kyber Network nedir? sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz: Zincir üstü bir likidite protokolü olan Kyber Network, var olan bütün kaynaklardan likiditeyi toplayıp bunları tek bir ağa getiriyor. Likidite, merkeziyetsiz finans (DeFi) uygulamalarının - özellikle de merkeziyetsiz borsaların (DEX) başarısı için oldukça kritik bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Bu, projenin tam olarak çözüm getirmeyi hedeflediği bir problemdir.  

Projenin amiral gemisi ürünü KyberSwap olarak ön plana çıkıyor. Merkezi bir üçüncü taraftan geçmeden token takasları gerçekleştirmenize olanak sağlayan çok zincirli bir DEX aggregator'ı ve otomatik piyasa yapıcı (AMM) olan KyberSwap, DeFi alanında daha iyi bir iş birliği geliştirmeyi amaçlıyor. KyberSwap, 10'un üstünde destekleyici ağ ile bunu kesinlikle başarmıştır. En iyi DEX olan Uniswap ise sadece 5 ağı destekliyor. KyberSwap ile ilgili bilgi verdikten sonra projenin kurucularına bakabiliriz.  

KNC Kimin? 

Kyber NETWORK (KNC) Nedir, Nasıl Alınır?

Kyber Network, Singapur merkezli olmakla birlikte Victor Tran ve Loi Luu tarafından hayata geçirilmiştir. 

Projenin kurucu ortağı olan Victor Tran, VNU Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri lisans mezunudur. Tran, daha önce 24/7 Digital Group ve Clixy şirketlerinde baş teknoloji sorumlusu olarak görev yürütmüştür. 

Projenin bir diğer kurucu ortağı olan Loi Luu da VNU Mühendislik ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri lisans mezunudur. Singapur Ulusal Üniversitesinde doktora yapan Luu, burada araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. Luu, şu anda projede CEO olarak yer alıyor.  

2017 yılından 2019 yılının ortalarına kadar projenin baş teknoloji sorumlusu olarak çalışan Yaron Velner, artık burada çalışmıyor. Velner, şu anda B Protocol olarak bilinen İsrail şirketinin CEO'luğunu yapıyor.  

Yatırımcıları arasında Rockaway Blockchain Funds, Iconium, IOSG Ventures, 8 Decimal Capital, Fenbushi Capital, Chain Capital, Hashed, Fundamental Labs, Amino Capital vb. bulunan şirketin, 13 yatırımcıdan şu ana dek 600 milyon dolar değerinde fon sağladığı bildiriliyor. Şirketin ise Delta Exchange'e yönelik yatırım gerçekleştirdiği ifade ediliyor. Bunun dışında İlk Dijital Para Arzı (ICO) esnasında yatırımlarının 5 milyon dolar değerinde olduğu aktarılıyor.  

KNC Nasıl Çalışır? 

Kyber NETWORK (KNC) Nedir, Nasıl Alınır?

Kyber Network nedir? sorusuna yanıt ararken projenin çalışma sistemine de değinmemiz gerekiyor ancak ilk olarak çeşitli kullanıcı türlerini ya da kullanıcı rollerini anlamalıyız. Bunlar şu şekildedir: 

  • Kullanıcılar,
  • Rezerv Varlıkları,
  • Rezerv Katkıcıları, 
  • Rezerv Yöneticisi, 
  • Kyber Ağ Operatörü. 

Yukarıda yer verdiklerimizin her biri belirli rollere sahip oluyor. Rol tanımının kapsamı içerisinde olan herhangi bir kişi ya da kuruluş, bu şekilde sınıflandırılacaktır. Bu da akıllı sözleşme tarafından her biriyle farklı şekilde etkileşimde bulunulmasından kaynaklanıyor.  

Kullanıcılar, Kyber Network'e token gönderen bir trader ya da herhangi biri olabiliyor. Bu, ayrıca bir akıllı sözleşme hesabı da olabiliyor. Rezerv Varlıkları, protokole likidite sağlayanlara deniyor. Rezerv Varlıklarına fon sağlayanlar ise Rezerv Katkıcıları olarak tanımlanıyor. 

Rezerv Yöneticileri, çeşitli kripto para birimleri arasındaki değişim oranlarını hesaplıyorlar. Kyber Ağ Operatörü, ağda hangi tokenlerin listeleneceği ile ilgili olarak karar verirken hangi rezerv varlıklarının platformda duracağını ve hangilerinin platformdan uzaklaştırılacağını da kararlaştırıyor. 

Protokol üzerinde likidite sağlayan ana bölüm, Dinamik Rezerv Havuzu tarafından yönetiliyor. Çeşitli Rezerv Varlıklarını Dinamik Rezerv Havuzuna yerleştiren protokol, tekelin önüne geçmek amacıyla yenilikçi bir sistem ortaya koymuştur. Bir kullanıcının Kyber vasıtasıyla ETH'yi herhangi bir ERC 20 token ile takas etmeyi hedeflemesi ve bunu talep etmesi halinde en iyi oranları sunan Rezerv Varlığı protokol tarafından aranıp seçiliyor.  

İki tür Rezerv Varlığı söz konusu: Birincisi dâhili ve ikincisi ise harici. Kyber protokolünün herhangi bir harici Rezerv Varlığını dâhil etme sebebini merak ediyor olabilirsiniz. Bu, protokolün merkeziyetsiz doğasının güvence altına alınmasına katkıda bulunuyor. Harici aktörlerin dâhil edilmesi, düşük hacme sahip olan yeni tokenlerin protokolde listelenmesi için bir seçenek de sağlıyor. Normalin tamamen dışında görünen takas oranlarının, ağ içerisinde kötü unsurların yer almadığını kesinleştirmek amacıyla özel bir kontrolden geçmesi gerekiyor. 

Rezerv Katkıcıları da protokolün işleyişinde rol üstleniyor. Bunların herkese açık Rezerv Varlıkları ile ilişkileri bakımından nasıl bir rol üstlendiklerini kavrayalım. Herkese açık Rezerv Varlıklarına likidite sunan bireyler olan Rezerv Katkıcıları, bunun karşılığında ise ödül olarak kâr payı alıyorlar. 

Kyber Network, şu anda sadece Rezerv Katkıcıları tarafından herkese açık Rezerv Varlıklarına fon sağlanmasına imkân tanıyor. Protokol, herkese açık rezervlerindeki fonların güvence altında olmasına olanak sağlamak amacıyla bir yönteme karar vermiştir. Bütün değiş tokuşların herkese açık rezerv vasıtasıyla idare edilmesi için şeffaf bir fon yönetimi uygulanmaya başlanmıştır. 

KyberSwap  

KyberSwap; traderlar, likidite sağlayıcıları ve geliştiriciler dâhil olmak üzere DeFi ekosisteminde çeşitli kullanıcıları teşvik etmek ve güçlendirmek amacıyla stratejik olarak gelişmiş özelliklerini kullanıyor. Bir DEX aggregator'ı olarak KyberSwap, traderlarına en iyi oranları sunmak amacıyla binlerce borsada yer alan oranların analizini gerçekleştiriyor. Kyber, popüler bir oracle ağı olan Chainlink ile iş birliği vasıtasıyla KyberSwap'ta üst düzey kaliteye sahip ve doğru fiyat feed'leri sağlıyor.  

KyberSwap, aynı zamanda sektörün lider likidite protokollerinden likiditeyi bir araya getiriyor. Likidite sağlayıcıları, bu sayede kripto varlıklarından kazanç elde ediyorlar. KyberSwap Klasik Protokol ve KyberSwap Esnek Protokol olmak üzere iki temel protokol bulunuyor. 

  • KyberSwap Klasik Protokol 

KyberSwap Klasik Protokol, her işlem çifti için uyarlanmış olan programlanabilir fiyatlandırma eğrileri vasıtasıyla AMM'yi uyguluyor. Likidite sağlayıcıları için üst düzey getiri sağlamak amacıyla kendinden ayarlı bir dinamik ücret modeli kullanıyor. 

  • KyberSwap Esnek Protokol 

KyberSwap Esnek Protokol ise likidite sağlayıcılarının likidite sunmak üzere bir fiyat aralığını düzenlemelerine imkân tanıyarak likiditeyi yoğunlaştırıyor. Uniswap v3'ün de ötesine geçerken likidite sağlayıcı ücretlerini otomatik olarak bileşik faize tekrar yatırıyor.  

KNC Özellikleri Nelerdir? 

Kyber NETWORK (KNC) Nedir, Nasıl Alınır?

Kyber Network nedir? sorusunun yanıtı kapsamında şimdi de protokolün özelliklerini mercek altına alıyoruz. 

Protokoldeki her takas tek bir blockchain işleminde tamamlanıyor. Böylece token değiş tokuşu anlık olarak gerçekleşiyor. Alıcılar, bu sayede işlemin gerçekleşmesini beklemek zorunda olmuyorlar.  

Protokolde kısmi işlem uygulaması söz konusu olmuyor. Sadece tam işlem olabiliyor ya da hiç işlem olmuyor. Bu yüzden emrin tamamen yerine getirilmeme olasılığı bulunuyorsa işlem iptal ediliyor.  

Kullanıcıların token değiş tokuşu için alacakları oranları kontrol etmelerine olanak sağlanıyor. Böylece kullanıcılar, ticareti sürdürüp sürdürmemeye yönelik bir karar alabiliyorlar. 

Çoklu ticaret uygulamasına izin veren anlık bir token değiş tokuşu sunmak amacıyla protokolün herhangi bir akıllı sözleşmeye entegre edilmesi çok kolay oluyor.  

KNC Kullanım Alanları Nelerdir? 

Kyber NETWORK (KNC) Nedir, Nasıl Alınır?

Peki, KNC nedir? KNC, Kyber Network'ün yönetişim tokeni olmakla birlikte Kyber Network Crystal olarak da biliniyor. KNC, yönetişim fonksiyonunun yanı sıra ekosistem içerisindeki ekonomiye de güç sağlıyor. KNC, aynı zamanda hazine işlevselliğine de sahip olarak ağın daha fazla gelişimini finanse ediyor. 

KNC coin kullanım alanlarını şu şekilde özetleyebiliriz: 

  • Bir kullanıcı, protokol içerisindeki herhangi bir işlem için ödeme yapıyor. Protokolde token takas eden bir kullanıcı, işlemi kolaylaştırmak amacıyla KNC coin ile ödeme gerçekleştirebiliyor. Ağda mevcut olan yeni ürünler ve hizmetler aracılığıyla ekosistem içerisinde ana para birimi olarak KNC coin kullanımının artması bekleniyor. 
  • Yönetişim tarafına gelecek olursak herhangi bir KNC coin sahibi, protokol seviyesinde ve çeşitli zincirlerde genişletilmiş ağ seviyesinde oy haklarını elde ediyor. Varlık, işlem ücretlerini almak için KyberDAO'nun yönetişim platformunda oy kullanabilen sahipler tarafından stake ediliyor. 
  • KNC coin, hazine işlevselliği altında geliştirme ekibinin ağı daha da geliştirmesini sağlıyor. DAO üyeleri, pazarlama ve büyüme ile bağlantılı faaliyetler için ağın KNC fonlarından faydalanabiliyorlar.  

KNC coin, yazının hazırlandığı sırada piyasa değeri bakımından en büyük 186'ncı kripto para birimidir. Maksimum arz ise 226 milyon olarak belirlenmiştir. Alım satım veya yatırım işlemleri için KNC satın almak istiyorsanız Binance, Coinbase, KuCoin, Kraken ve Bitstamp gibi büyük kripto para borsalarını tercih edebilirsiniz. Örneğin; borsa olarak Binance’a kayıt olabilir ve Tether (USDT), Binance USD (BUSD), Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) veya BNB karşılığında KNC satın alabilirsiniz. Coinbase platformunda da Bitcoin karşılığında alım yapabilirsiniz.  

Bitcoin kullanıma sunulduktan sonra Ethereum dâhil olmak üzere çok sayıda kripto para projesi ortaya çıkmıştır. Sadece Bitcoin ve Ethereum değil çok sayıda kripto para projesi yatırımcıların ilgi odağı haline gelmeye başlamıştır. Günümüzde giderek büyüyen bu sektörün nasıl bir ilerleme kaydedeceğini bekleyip göreceğiz.  

Kyber NETWORK (KNC) Nedir, Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)