Maker (MKR) Nedir, Nasıl Alınır?
RehberMaker nedir? MKR nedir? Projenin kurucusu, ekosistemi, avantajları ve daha fazlası burada…

MKR Coin Nedir?
Kripto para birimi alanında son yıllarda çok sayıda yeni stablecoin ortaya çıktı. Bunun ilk ve en yaygın olarak kullanılan Tether (USDT) ile ilgili endişeler üzerine kısmen potansiyel bir stablecoin boşluğunu doldurma ihtiyacından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Kuşkusuz ki daha yaygın olarak kullanılacak daha az volatiliteye sahip varlıklar geliştirmek için kripto para birimi alanında süregelen bir ivmeden söz edebiliriz. Yazımızda MakerDAO’nun merkezindeki yönetişim tokenı olan Maker (MKR) mercek altına alınacak.

MKR, MakerDAO tarafından oluşturulmuştur. En önemli amacı ise DAI’nin istikrarını desteklemek ve Dai Kredi Sistemi için yönetişim sağlamaktır. MKR sahipleri, sistemin işleyişi ve geleceği ile ilgili kritik kararlar alabiliyorlar.
MakerDAO, özetle MKR ve DAI olmak üzere iki varlığa sahiptir. DAI, daha değişken kripto para birimlerine bir alternatif olmasının yanı sıra yeni bir finansal sistem türü sağlamak için tasarlanmış bir stablecoin olarak karşımıza çıkıyor. MKR ise DAI’yi sabit tutmak amacıyla kullanılıyor.
Geleneksel stablecoinler, herhangi bir kripto para birimini sabit tutmak amacıyla onu gerçek dünya varlıklarının değerine sabitlemek için itibari para birimlerini ve hatta altın rezervlerini kullanıyor. Bunun sorunlu olduğunun kanıtlanması nedeniyle MakerDAO, fiyat dalgalanmalarına karşı bir denge ağırlığı işlevi görmek için MKR kullanıyor. Maker nedir? ve MKR nedir? sorularının yanıtı için konunun derinliklerine inebiliriz.
MKR, merkeziyetsiz borç verme platformu Maker için ana hizmet ve yönetişim tokenıdır. Maker ise herkesin kredi kontrolü olmadan kripto para birimi borç vermesine ve borç almasına imkân tanıyan, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş bir merkeziyetsiz özerk organizasyon (DAO) olarak nitelendiriliyor. Ağ, söz konusu görevi yerine getirmek için gelişmiş akıllı sözleşmeleri eşsiz bir şekilde sabit tutulan bir stablecoin ile birleştiriyor.
MKR: Maker projesine yönelik bir yatırımı temsil eden merkeziyetsiz bir ERC 20 tokenıdır. Ethereum blok zincirinde ilk ticareti yapılabilir tokenlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda Maker, en popüler ETH tabanlı platformlardan biridir.
Merkeziyetsiz Özerk Organizasyon: Maker, aynı zamanda ilk DAO’dur. DAO’lar şirketlerin işlevlerini alıp bütün yönleri akıllı sözleşmelere dönüştürüyor. Bu sistemler de topluluğun herhangi bir kuruluşu şeffaf bir şekilde yönetmesine olanak sağlıyor. Bunlar, kısmen Maker’ın başarısından dolayı şu anda piyasada yaygındır.
Peki, Maker hangi sorunlara çözüm getiriyor? Geleneksel finans endüstrisinde karşılaşılan çok sayıda sorunu düzeltmeye çalışan platform, bu görevi gerçekleştirmek amacıyla eşsiz bir özel teknoloji seçkisini birleştiriyor. Maker, şu anda merkeziyetsiz finans (DeFi) topluluğunun önemli bir parçası olarak işlev görüyor. Merkeziyetsiz finansal kurumların sürekli büyüyen sektörünü ifade eden DeFi, halka açık mevcut merkezi finansal hizmetlere uygulanabilir çözümler sunmayı hedefliyor.
Şeffaflık Sorunları: Platformun düzeltmeye çalıştığı temel problemlerden biri şeffaflıktır. Ağ, herhangi bir tarafa güvenme ihtiyacına son vermek amacıyla akıllı sözleşmeleri kullanıyor. Tether (USDT) gibi büyük stablecoinler, ağın rezervlerine güvenmenizi gerektiriyor. Şirketin varlıklarını doğrulamak amacıyla genel olarak üçüncü taraf denetçilere güvenmek zorunda kalıyorsunuz.
Maker, merkezi kuruluşlara güvenme ihtiyacını ortadan kaldırıyor. Böylece harici denetimleri ya da şirket açıklamalarını beklemeniz gerekmiyor. Bütün ağ, blockchain vasıtasıyla takip edilebiliyor. Bununla yetinmeyen Maker, bir adım daha ileri gidiyor. Şirket personeli, bütün kullanıcıların inceleyebilmesi için toplantı kayıtlarını SoundCloud sayfasında yayınlıyor.
Volatilite: MKR’nin temel işlevi, DAI’nın dolara sabitliğini sağlamaktır. İkili kripto stratejisi, volatilitenin önlenmesine katkıda bulurken kullanıcılara projenin esnekliği açısından daha fazla güvenlik sağlıyor. Maker nedir? ve MKR nedir? sorularının yanıtı en basit haliyle yukarıdaki gibidir.
MKR Coin Kime Aittir?
Maker, 2015 yılında yatırımcılara ve borçlulara Maker ekosistemine katılmanın bir yolunu sunmak amacıyla hayata geçirildi. Platformun merkezi Danimarka’da yer alıyor. Ağın, Rune Christensen olarak bilinen bir programcı tarafından kullanıma sunulduğu biliniyor. Christensen, şirketin CEO’su olarak görev yürütmeye devam ediyor. Kurulduğundan beri projenin Digix, CargoX, Request Newtork, Swarm ve OmiseGo ile çeşitli ortaklıklara imza attığı fark ediliyor.
MKR Coin Nasıl Çalışır?
MKR, Maker sisteminde çok sayıda amaca hizmet ediyor. Mesela Bitcoin gibi küresel olarak değer göndermek amacıyla MKR’yi kullanabilirsiniz. Maker sisteminde bu varlığı kullanarak işlem ücretlerini de ödeyebilirsiniz. MKR, özellikle de herhangi bir Ethereum hesabı ya da söz konusu varlığın transfer işlevini kullanacak şekilde ayarlanmış herhangi bir akıllı sözleşme tarafından gönderilebilir ve alınabilir.
Madencilik Yapılmıyor
Birçok kripto para biriminin aksine MKR, sadece DAI fiyat dalgalanmalarına yanıt olarak oluşturuluyor ya da ortadan kaldırılıyor. Sistem, DAI değerinin 1 dolara sabitlenmesine katkıda bulunmak amacıyla dış piyasa mekanizmalarını ve ekonomik teşvikleri kullanıyor. DAI değeri genellikle hiçbir zaman tam olarak 1 ABD Doları olmamıştır. Çoğu durumda bu değerin 0,98 ABD Doları ila 1,02 ABD Doları arasında olduğu fark ediliyor. Borç verme akıllı sözleşmesinin yürütülmesi tamamlandığı zaman MKR imha ediliyor.
Yeni Bir Strateji
Maker, öncü stratejisinin bir parçası olarak iki eşsiz kripto para birimini tanıtıyor: DAI ve MKR. Ağ, aynı zamanda sert piyasa düşüşleri esnasında bile DAI’yi dengede tutmak üzere üç temel protokol kullanıyor.
- Hedef Fiyat:
Hedef fiyat sistemi, ABD Doları’na kıyasla bir ERC 20 tokenının değerini hesaplıyor.
- Hedef Hız Geri Bildirim Mekanizması (TRFM):
TRFM, şiddetli piyasa koşullarında DAI’nin volatilitesini düşürmek amacıyla USD sabit fiyatını kırıyor. Protokol, zamanla hedef fiyatı değiştirme işlevi görüyor. Öte yandan, duyarlılık parametre sistemi de bulunuyor. ABD Doları hareketi karşısında DAI’nin fiyat değişikliği oranını takip eden sistem, herhangi bir piyasa çöküşü halinde TRFM’yi devreden çıkartmak amacıyla da kullanılabiliyor.
- Teminatlı Borç Pozisyonu (CDP):
Alıcılar, akıllı sözleşmeye dayalı teminatlı borç pozisyonu (CDP) satın aldıklarında DAI piyasaya sürülüyor. CDP’ler, ETH ile satın alınıyor ve karşılığında DAI veriliyor. Bu durumda ETH, kredinin teminatı olarak işlev görüyor. Sistem, bireylerin esas itibarıyla ETH varlıkları karşılığı bir kredi alabilecekleri manasına geliyor. Kredi geri ödendiği zaman DAI yakılıyor ya da imha ediliyor. Süreç boyunca MKR olarak ücretler ortaya çıkıyor.
MKR ise ETH fiyatının DAI sisteminin başa çıkamayacağı kadar hızlı düştüğü bir senaryo için çözüm oluyor. Teminat sisteminin DAI değerini karşılamak için yeterli olmaması halinde ilave teminat toplamak amacıyla MRK oluşturuluyor ve piyasaya satılıyor.
MKR, ağ için ana yönetişim tokenı olarak da kullanılıyor. Kullanıcıların risk yönetimi çalışmalarında söz sahibi olmalarını sağlıyor. Oylamalar; yeni CDP türlerinin ilave edilmesi, risk parametreleri, duyarlılık değişiklikleri ve küresel bir anlaşmanın etkin kılınıp kılınmaması ile ilgili olabiliyor.
DAI, MKR’nin desteklemesi için tasarlanan stablecoindir. CDP akıllı sözleşmelerini kullanan MakerDAO, DAI tokenlarını üretiyor. DAI, Ethereum blok zincirindeki ilk merkeziyetsiz stablecoin olarak kayıtlara geçiyor.
MKR Coin Avantajları Nelerdir?
Maker Coin bazı avantajlara sahiptir. Maker Coin tarafından kullanıcılara sunulan avantajlar şu şekildedir:
Topluluk Yönetişimi: MKR sahipleri, ekosistemin yönetişimine dâhil olabiliyor. Topluluk yönetişimi, ağın geleceği üzerinde kullanıcılara daha fazla kontrol sunuyor. Merkeziyetsiz yönetişim mekanizması, aktif teklif akıllı sözleşmelerine dayanıyor. Söz konusu sözleşmeler aracılığıyla kullanıcılara sistem üzerinde kontrol sunmak ve platform genelinde daha üst seviyede şeffaflık yaratmak hedefleniyor.
Deflasyon Protokolü: MKR, zamanla değerini korumaya yardımcı olması için bir deflasyon protokolünden faydalanıyor. Bir CDP akıllı sözleşmesi kapanırken MKR olarak küçük bir faiz ücreti ödeniyor. Bu ücretin bir bölümü yakılıyor. Sistem, böylece token arz ve talebi arasında sağlam bir denge kurabiliyor. DeFi alanında deflasyon protokollerinin standart bir özelliğe dönüştüğünü görebiliyoruz.
MKR Coin Nasıl Alınır?
Maker Coin satın almak oldukça kolay bir süreçtir. Tıpkı diğer varlıklarda olduğu gibi Maker Coin satın almak için de çeşitli kripto para borsalarını kullanabilirsiniz. Kripto para biriminin listelendiği en popüler borsa olan Binance’de Tether (USDT), Binance USD (BUSD) ve Bitcoin (BTC) karşılığında Maker Coin satın almanız mümkün. Token; bunun dışında Coinbase, KuCoin, FTX, Huobi Global, Kraken, Uniswap, Gemini, Bitfinex, Gate.io, Poloniex ve Bittrex gibi platformlarda da listelenmiş durumdadır.






