Anasayfa Rehber MetaMask Nedir? Nasıl Kullanılır?

MetaMask Nedir? Nasıl Kullanılır?

Rehber

MetaMask nedir? Metamask nasıl kurulur, nasıl kullanılır? Konu ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları burada...

MetaMask Nedir? Nasıl Kullanılır?

Günümüzde hiç kimse cüzdanı olmadan alışverişe çıkmaz. Benzer bir şekilde blockchain üzerinde işlem yapmak için bir kripto para cüzdanına ihtiyaç duyulur. Bu tarz bir cüzdan insanların kriptografik dünya ile etkileşime geçmesi için kişisel anahtarıdır. Blok zincir üzerinde alım, satı ya da varlık transferlerinin yapılmasına izin verir. Bu konsepte MetaMask nedir? MetaMask nasıl kullanılır? İki cümle ile MetaMask en kapsamlı blok zincir olan Ethereum ağı için bir cüzdandır. Merkeziyetsiz finans Defi eko sistemi, değiştirilemez tokenler (NFT), ERC 20 tokenleri ve ağdaki diğer tüm özelliklere açılan kapınızdır. Bu basit açıklamadan sonra aşağıda MetaMask nedir? MetaMask nasıl kullanılır? konusuna odaklanarak bu popüler cüzdanın detaylarına bakalım:

MetaMask Nedir?

MetaMask tarayıcı uzantısı biçiminde olan kripto para cüzdan uygulamasıdır. Aynı zamanda mobil uygulaması da vardır. Tarayıcı uzantısı uygulaması Chrome, Firefox, Brave ve Microsoft Edge internet tarayıcılarında kullanılabilinir. Bu dijital cüzdan uygulamasını hem iOS hem de Android mobil cihazlarında kullanabilirsiniz. MetaMask wallet aşağıdaki iki özelliği yerine getirir:

İlk özelliğinde kullanıcının özel anahtarını saklar ve böylece kripto paralar saklanabilir. Genel olarak yanlış anlaşılan bir konu MetaMask gibi cüzdanların kullanıcının kriptolarını sakladığıdır. Aslında coin cüzdanları kullanıcının özel ve kamu anahtarını saklar, bu anahtarı kullanarak ticari işlemleri imzalar ve onaylar. Kamu anahtarı bir kişinin banka kartının hesap numarası ya da PayPal e-posta adresi gibidir. Özel anahtar bir kişinin banka kartının ya da PayPal e-post adresinin şifresi gibidir. Özel anahtar başka birisi tarafından biliyorsa bu kişi cüzdan fonlarına erişebilir ve hepsini harcayabilir. Ayrıca kripto saklama terimi kamu ve özel anahtar saklamak anlamına gelmektedir. MetaMask’da yeni bir cüzdan oluşturduğunuzda kullanıcı için cihazında saklanan kamu (public key) ve özel anahtar (private key) oluşturur. Bu anahtarlar hiçbir çevrimiçi sunucuya gönderilmez. Örneğin, bir kullanıcı bir arkadaşına ETH göndermek istediği zamanlarda olduğu gibi dijital varlık cüzdanı kullanıcının özel anahtarını kullanarak bu işlemi onaylar. Bu kullanıcının özel anahtarının cihazından çıkmadığı anlamına gelir.

MetaMask Nedir?

MetaMask wallet Ethereum (ETH) ve bu akıllı sözleşme lideri blok zinciri ağında yapılan her türlü tokeni yani ERC 20 varlıklarını destekler. Bunlar arasında Tether (USDT), USD Coin (USDC) ve Uniswap (UNI) gibileri yer almaktadır. Ayrıca cüzdana resmi olarak destek hizmeti olmasa da bazı tokenler ya da blok zincirler eklenebilir.

İkinci özelliğinde dijital varlık cüzdanı birçok merkezi olmayan uygulamalar (dApps) ile etkileşime girer. Uniswap ve PancakeSwap gibi merkeziyetsiz borsalara (DEX) bağlanabilir, Gods Unchained ve Decentraland gibi oyunları oynayabilir ya da Opensea ve Rarible gibi desteklenen NFT pazar yerlerinden NFT alabilirsiniz. Bunların hepsi karmaşık bir prosedür gerektirmeyen bir şekilde yapılır. Bunlara ek olarak uygulamada ETH ve diğer kripto para birimlerinden alabilirsiniz. Alım satım işlemleri kullanıcıyı cüzdanının alım hizmetlerine bağlar ve MetaMask wallet satın alınan her bir kripto para biriminden küçük bir ücret alır.

Ayrıca dijital varlık cüzdanında token swap yapabilirsiniz. Örneğin, ETH ile MANA tokenlerini değiştirebilirsiniz. Böyle bir işlemde dijital varlık cüzdanı otomatik olarak kullanılabilecek borsaları tarar ve kullanıcıya en uygun işlemi sunmaya çalışır. Şu anda böyle bir işlemde %0.3 ila %0.9 arasında ücret almaktadır, uygulama bu şekilde para kazanmaktadır. Bu işlemlerin ücretleri oldukça düşüktür ancak cüzdanının günlük kullanıcısı fazla olduğundan dolayı MetaMask wallet aslında yüksek miktarlarda gelir elde etmektedir. Örneğin uygulama 2021 yılında 200 milyon dolarlık gelir elde etmiştir.

MetaMask Nedir? MetaMask Nasıl Kullanılır?

Uygulama üzerinde birçok özellik bulunduğundan dolayı kullanmayı öğrenmek biraz zaman alabilir. Kripto para cüzdanı MetaMask nasıl kullanılır? konusuna adım adım bakalım:

MetaMask Nasıl Kullanılır? Tarayıcıya Yükleme:

Yapmanız gereken ilk şey tarayıcı uzantısı uygulamasını internet tarayıcınıza yüklemektir. Bunun için uygulamanın internet sitesin gidin ve “Download now” tuşuna basın. Daha sonra internet tarayıcınıza ekleyin. Chrome, Mozilla Firefox, Brave ya da Edge tarayıcılarını kullanmak zorunda olduğunuzu unutmayın. Tarayıcı uzantısı uygulamasını kurulduktan sonra uygulama sizden hesap açmanızı isteyecektir.

MetaMask Nasıl Kullanılır? Hesap Açma

Yükleme yaptıktan sonra “Get started” tuşuna basın.

MetaMask Nasıl Kullanılır? Hesap Açma

Bundan sonra zaten bir MetaMask cüzdanınız varsa uygulama sizden bu cüzdanı eklemenizi yoksa yeni bir cüzdan açmanızı isteyecektir.

MetaMask Nasıl Kullanılır? Hesap Açma

Cüzdan eklemesi yapıyorsanız cüzdanın tohum sözcük (seed phrase) öbeklerini yazın. Bu sözcük öbekleri bir cüzdanının kendi sahibine ait olduğunu doğrulayan kelimelerdir. Daha sonra en az sekiz karakterli yeni bir şifre belirleyin. Cüzdanınız yoksa “create a wallet” tuşuna basarak yeni bir wallet hesabı açın. Bunu yaparkende en az sekiz karakterli bir şifre belirlemek gerekir. Son olarak uygulamanın kullanım koşulları ve şartlarını kabul edin.

MetaMask Nasıl Kullanılır? Hesap Açma

Daha sonra karşınıza 12 tohum sözcük öbeği (seed phrase) çıkacaktır, bunlar bir kağıda yazın ve güvenli bir yerde saklayın. Bu sözcük öbeklerini unutursanız cüzdanınıza bir daha erişemeyebilirsiniz.

MetaMask Nasıl Kullanılır? Hesap Açma

Tohum sözcük öbeklerini (seed phrase) kaydettikten ve gerekli diğer bilgileri girdikten sonra sanal kripto para cüzdanınız MetaMask’ı kullanmaya başlayabilirsiniz. Kurulum bittikten sonra dijital varlık cüzdanı size uygulamayı geliştirmek için verilerinizi göndermek isteyip istemediğiniz soracaktır. Bu seçin uygulama kullanımın etkilemez ve istediğiniz cevabı verebilirsiniz.

Artık kripto para cüzdanı MetaMask’ın sunduğu tüm özelliklere erişebilirsiniz. Tarayıcı uzantısı üzerinde tüm varlıklarınızı görebilirsiniz. Varlık çubuğunda cüzdanda var olan tüm fonlarınızı görebilirsiniz. Ayrıca aktivite çubuğunda ticaret geçmişinizi görebilirsiniz.

MetaMask Nasıl Kullanılır? Hesap Açma

Ayrıca buradan kripto para birimi alabilir, gönderebilir ve swap yapabilirsiniz. “Buy” seçimine tıklayarak ETH alabilir ya da başka bir cüzdandan ETH gönderebilirsiniz. Yine de bu hizmeti kullanmak için cüzdanınıza işlemlerin ücretlerini ödemekte kullanılacak miktarda Ethereum (ETH) olması gerekmektedir. İsterseniz işlem ücretlerini yavaş bir şekilde (daha az ücret alınır), ortalama hızda (ortalama ücret alınır) ve çok hızlı (yüksek ücret alınır) bir şekilde gönderebilirsiniz. Ticari işlemlerin ücretleri sürekli olarak değişmektedir. ETH Gas Station kullanarak uygulamadaki en düşük işlem ücret oranlarını öğrenebilirsiniz. Son olarak “Swap” tuşu ile ETH temelli varlıkları Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumlu herhangi bir kripto para biriminin değişiminin yapılmasına izin vermektedir.

MetaMask Nasıl Çalışır?

Kripto para cüzdanı MetaMask’ın üç kullanım alanı vardır: Saklama, Swap’lar ve dApp olarak bilinen merkezi olmayan uygulamalar. Genel olarak bu özellikler normal bir kripto para birimi kullanıcısının Ethereum (ETH) blok zinciri ile etkileşime geçmesi için kullanması gereken özelliklerdir.

Kripto Saklama:

ripto para cüzdanı MetaMask’ın içinde bulunan coin cüzdanı akıllı sözleşme lideri Ethereum (ETH) blok zinciri ağında ERC 20 ve ERC 721 token standartları ile yapılmış tokenlerin saklanmasına olanak sağlar, kullanıcılar uygulama içinde kolaylıkla yeni adres oluşturabilir ve bunlar arasında gezinebilir. Uygulamanın gelişmiş şifreleme teknolojisi kullanıcıların güvenli bir şekilde cüzdan şifrelerini kamu ve özel anahtarlarını üzerinde daha fazla kontrol sağlayan dijital varlık cüzdanı uzantısı aracılığıyla internet tarayıcılarında saklamasına olanak sağlar. Buna ek olarak yeni kullanıcılara hesap açtığında bu kişilere 12 tohum sözcük öbeği verilir. Bu kelimeler gerekli görüldüğü takdirde hesabın kurtarılmasına yarar.

Token Swap’ları:

MetaMask kullanıcıların doğrudan cüzdanları üzerinde eşler arası (P2P) token swap’ı yapmasına olanak sağlayan ticaret fonksiyonu vardır. Bir hesap defteri, Binance gibi merkezi bir borsa yada merkeziyetsiz borsanın (DEX) likidite modeline bakmaya gerek kalmadan bu swap birden fazla DEX, DEX toplayıcıları ve otomatik market yapıcılarından (AMM) veri toplar. Cüzdandaki token swap özelliği kullanıcıların herhangi bir saklama temelli ya da aracı bir kuruluş ile etkileşime girmeden ve doğrudan coin ticareti yapmasına olanak sağlar. Böylece uyuşmazlıklar azaltılır, slipaj oranları sınırlanır ve ücretler azalır.

Merkezi Olmayan Uygulamalara Erişim

Dijital varlık cüzdanı kullanıcıları cüzdanı kullanarak kripto para borç verme ve alma ürünleri, oyunlar, NFT’ler ve diğer Ethereum (ETH) temelli merkezi olmayan uygulamalara (dApp) doğrudan erişim sağlayabilir. Buna ek olarak kripto para cüzdanı MetaMask’ın içinde bulunan cüzdanı kullanıcıların herhangi bir başka kripto wallet kullanmadan ya da gereksiz işlem yapmadan Ethereum (ETH) blockchain ağı ekosisteminde bulunan yerlerde kripto para harcama gönderme ve staking hizmetlerine erişimini kolaylaştırır. Bunun bir sonucu olarak MetaMask wallet kullanıcılara merkeziyetsiz finans (DeFi) ve diğer blok zincir temelli sektörlere ve hizmetlere kolay, basit ve doğrudan bir giriş imkanı sunar.

2020 yılında dijital varlık cüzdanı şimdiki adı BNB Chain olan blockchain ağı ile entegrasyon kurmak için güncellenmiştir. Bu kullanıcıların istedikleri zaman Ethereum (ETH) ve Binance kripto para cüzdanları arasında geçiş yapabileceği, iki ağdan birindeki merkeziyetsiz (DEX) borsalarda işlem yapabileceği ve bu iki ekosistemdeki merkezi olmayan uygulamalara (dApps) erişebileceği anlamına gelmektedir.

MetaMask Nasıl Kullanılır? Hesap Açma

MetaMask Kim Tarafından Kuruldu?

Kripto para cüzdanı MetaMask, 2016 yılında ConsenSys yazılımcısı Aaron Davis tarafından kurulmuştur. ConsenSys şu anda merkezi İsviçre’de bulunan ve ETH tokenleri için altyapı tasarlayan Amerikalı bir blockchain teknoloji şirketidir. 2019’dan önce MetaMask wallet eklentisi sadece Google Chrome ve Firefox tarayıcılarından kullanılabiliyordu. Uzun yıllar boyunca MetaMask kripto para kullanıcıları arasında popülerdi ancak resmi bir uygulamaya sahip değildi. Bu sorundan dolayı MetaMask wallet gibi davranan birçok kötü amaçlı uygulama türedi ve bu durum Chrome Web Store ve Google Play platformlarını düzenlemede teknoloji şirketi için büyük bir sorun oldu. Örneğin 1 Ocak 2020’de kararını geri almadan 1 hafta önce Google Play kripto para cüzdanı MetaMask’ın resmi beta uygulamasını yanlışlıkla mağazasından kaldırdı. 2019 yılında MetaMask wallet akıllı telefon uygulamasını kapalı beta testlerine açtı. Eylül 2020’de şirket iOS ve Android için resmi olarak uygulamasını yayınladı. Ekim 2020’de uygulamanın internet tarayıcısı eklentisi versiyonuna kendi içinde merkeziyetsiz borsa (DEX) toplayıcı hizmeti olan token swap yapma özelliği geldi. Bu özellik daha sonra Mart 2021’de akıllı telefon uygulamasında yayınlandı.

MetaMask Özellikleri Nedir?

Bu cüzdanın öne çıkan birkaç özelliğine bakalım:

  1. Kullanım Kolaylığı: Bu dijital varlık cüzdanını kullanmaya başlamak çok kolaydır. E-posta adresine gerek yoktur. Sadece şifre belirlemek ve gizli kurtarma kelimelerini (12 tohum sözcük öbekleri) unutmamak ve saklamak gerekiyor.
  2. Güvenlik: Kullanıcıların bilgileri kimsenin erişiminin olmadığı kendi internet tarayıcılarında şifrelenmektedir. Şifrenin kaybedilmesi durumunda 12 tohum sözcük öbekleri kullanılarak cüzdan kurtarılabilir. Bu kelimelerin özellikle güvenli bir yerde saklanması gerekmektedir. Bunun nedeni uygulamanın bu sözcük öbeklerini bilmemesi ve şifrenin kaybedilmesi durumunda yardımcı olamamasıdır.
  3. Kripto Alımı Yapabilme: Bu dijital varlık cüzdanı ile Bitcoin (BTC) satın alınamaz. Uygulama sadece ETH ve ERC 20 gibi standartlarla Ethereum ağında oluşturulmuş tokenleri destekler ve bunlar alım satım hizmeti sunar.
  4. Yedekleme ve Geri Alma: MetaMask wallet bir kullanıcının bilgilerini yerel olarak saklar. İnternet tarayıcısı ya da bilgisayar değiştirme gibi bir durum olduğunda kullanıcılar gizli geri alma kelimeleri ile cüzdanlarına tekrardan erişim sağlayabilir.
  5. Topluluk Desteği: Ağustos 2021’de dijital varlık cüzdanı aylık olarak 10 milyon kullanıcıya ulaşmıştır. Kullanımı kolay ve basit ara yüzü sayesinde uygulamanın kullanıcı tabanı halen artmaktadır. Temmuz 2020’den beri uygulama kullanıcılar açısından %1800’lük bir artış yaşamıştır.

MetaMask Avantajları

  • Popüler: Genel olarak kullanılan bir uygulamadır, kullanıcılar birçok merkezi olmayan uygulamaya (dApp) erişim elde etmek için sadece bir eklenti ya da akıllı telefon uygulamasına ihtiyaç duyar.
  • Basit: Özel anahtarları yönetmek yerine kullanıcılar 12 adet sözcüğü hatırlamak zorundadır. Bunun karşılığında uygulama ticari işlemleri kullanıcıların adına imzalar.
  • Her türlü cihaza kolaylık indirebilir ve kurulabilir: MetaMask wallet uygulamasını bir bilgisayara ya da birden fazla cihaza kurmak çok kolaydır. Tek bir cüzdanı açtıktan sonra 12 sözcük kurtarma kelimeleri kullanılarak diğer cihazlarda da oturum açılabilir.
  • Kişisel bilgileri istememesi: MetaMask wallet özünde bir borsa değil bir cüzdandır. Bir hesap açmak için kullanıcıların kişisel bilgilerini vermeden sadece uygulamayı indirmesi gerekmektedir.
  • Birden fazla cüzdanın açılabilmesi: Dijital varlık cüzdanı uygulamasını kurduktan sonra kullanıcılar farklı blok zincir ağlarında birden fazla cüzdan adresi oluşturabilir. Bu kullanıcılara ekstra anonimlik ekler ve hatta kullanıcıların cüzdanlarını farklı ticari işlem tiplerine bölebilmesine olanak sağlar.
  • ERC 20, NFT ve diğer blok zincir ağlarını destekler: Dijital varlık cüzdanı kullanıcıları Ethereum (ETH) ağı ile etkileşime geçebilen tokenler ve NFT’leri saklamak için kullanabilir. Desteklenen diğer ağlar BNB Chain, Polygon, Avalanche ve diğerleridir.
  • Merkezi olmayan uygulamalar: Merkezi olmayan uygulamalar MetaMask wallet ile çalışmak için tasarlanmıştır. Bundan dolayı bu uygulamalara ETH gönderme ve geri almak çok kolaydır.

MetaMask Avantajları

MetaMask Dezavantajları

  • Şifre yenileneme imkanı yok: Bir cüzdanı kurtarmanın tek yolu hesap açımı sırasında verilen 12 sözcüklü tohum anahtarı ile yapılmaktadır. Bu dijital varlık cüzdanı saklama odaklı bir cüzdan olmadığından dolayı teknik olarak kullanıcılarının şifrelerini yenilemelerine ya da tohum sözcüklerini kurtarmalarına yardımcı olamaz.
  • Sınırlı teknik destek: Destek kanalları kendi kendine yardım rehberleri, topluluk bildiri tahtası ve e-posta adresi ile sınırlıdır. Ayrıca, uygulama sorunları ile destek sınırlıdır. Uygulamanın destek çalışanları kullanıcıların kaybedilmiş şifreleri, kaybedilmiş tohum sözcükleri ve eksik ticari işlemler ya da çalınan kripto para birimleri hakkında yardımcı olamaz.
  • Bitcoin desteklemez: Bu dijital varlık cüzdanı sadece Ethereum (ETH) temelli tokenleri desteklemektedir. Dünyanın en büyük kripto para birimi Bitcoin (BTC)’i desteklememektedir.
  • Üçüncü taraf uygulaması: Bu dijital varlık wallet uygulaması kullanıcıların özel anahtarlarını kullanıcıların cihazlarında saklar. Bu bir kağıt wallet ya da Ledger ve Trezor gibi donanım cüzdanı ile karşılaştırıldığında çok daha az güvenlidir. Kullanım ve erişim kolaylığından dolayı cihaz ve wallet kolayca tehlikeye girebilir.

MetaMask Kullanmak Güvenli Midir?

Uygulamayı kullanmak güvenli olsa da bu soruya daha detaylı bir cevap vermek için aşağıdaki iki durum göz önünde bulundurulmalıdır:

Uygulamanın kodu herkese açıktır ve bu kod Least Authority adlı bir güvenlik denetleme şirketi tarafından denetlenmiştir. Şirket herhangi bir açık bulmadığını ve kodun kaliteli olduğunu söylemiştir. Yine de kötü amaçlı kişilerin bazı durumlarda kullanıcıların fonlarına erişim elde etme ihtimali vardır. İlk olarak orijinal uygulamaya benzeyen bir sahte MetaMask cüzdanı indirildiğinde kullanıcının bilgileri kötü amaçlı kişiler tarafından ele geçirilebilir. Ya da kullanıcı bu sahte uygulamaya para gönderdiğinde ya da yatırdığında bu para dolandırıcılar tarafından çalınır. Bunun olmasını önlemek için uygulamanın sadece resmi internet sitesinden indirilmesi gerekir. İkinci olarak bir kullancının hesabı ya da bilgisayarı hacklendiğinde saldırgan kullanıcının tüm dosyalarına erişebilir. Bunun olmasını engellemek için kullanıcıların uygulamayı kullanırken güvenli bir internet bağlantısı ve bilgisayar kullanması tavsiye edilir.

MetaMask Alternatifleri Nedir?

  • Coinbase Wallet: Coin borsası Coinbase tarafından geliştirilen saklama hizmeti sunan bir cüzdandır.
  • Brave Wallet: Kripto teknolojisi ile güçlendirilen internet tarayıcısı Brave’in doğrudan tarayıcısında bulunan cüzdandır.
  • MyEtherWallet: Kullanıcıların ETH ve ERC 20 tokenlerini kullanmasına izin veren popüler çevrimiçi bir cüzdandır.
  • Trust Wallet: Binance borsasının sahip olduğu Trust Wallet Bitcoin, Ethereum ve diğer tokenlerin alınmasına izin veren saklama hizmeti olmayan bir cüzdandır. Uygulama üzerinde dijital varlıklar kolayca Binance borsasının yerel kriptosu BNB ve diğer coinler ile değiştirilebilir.
MetaMask Nedir? Nasıl Kullanılır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)