Metaverse Nedir?
RehberMetaverse nedir? Söz konusu teknoloji nasıl bu kadar popüler oldu? Metaverse ETP nedir, nasıl alınır? Konu ile ilgili tüm ayrıntılar burada...

Metaverse nedir? sorusuna verilebilecek en doğru cevap bu yeni sözcüğün ne kadar belirsiz ve karmaşık olduğunu anlayarak elde edilebilir. Bunun için rehberimiz basit bir alıştırma ile başlayacağız: Akılınızda ‘Metaverse’ sözcüğünü ‘siber alan’ sözcüğü ile değiştirin. %99 oranında, okuduğunuz metnin anlamı büyük oranda değişmeyecektir. Bunun nedeni Metaverse teriminin tam olarak bir teknolojiye atıfta bulunmaması, bunun yerine geniş bir açıdan bu teknoloji ile nasıl etkileşime girdiğimizi açıklamasıdır. Tam olarak Metaverse, geleceğe odaklanan şirketlerinin açıklamalarına göre sanal gerçekliktir, bu sanal evren insanların katılımı olmadığı zamanlarda bile var olmaya devam eder. Aynı zamanda Metaverse hem gerçek hem de dijital dünyayı birleştiren artırılmış gerçeklik evrenidir. Katılımcılar bu yeni alana adım atarken VR ya da AR kullanmak zorunda değildir.

Metaverse heyacanına katılan birçok şirket aynı zamanda yeni dijital ekonomi oluşturmayı hedeflemektedir, bu dijital ekonomide kullanıcıların mal oluşturabilmesi, satabilmesi ve alabilmesi hedeflenmektedir. En iyi versiyonunda bu dijital dünya birbiri ile uyumlu olacaktır, insanların bir platformdan aldığı araba, kıyafet ve diğer eşyaları bir diğerine göndermesine olanak tanıyacaktır. Tabi, şimdiye kadar böyle bir altyapı hiçbir şirket tarafından gerçekleştirilememiştir. Yine de bazı kişiler nitelikli fikri tapu (NFT) bu dijital varlıkların aktarımına olanak sağlayacağını düşünmektedir. Ancak böyle bir şey mümkün değildir.
Metaverse Nereden Çıktı?
Metaverse nedir? ve nerede çıktı? Bu kavram aslında ilk olarak 1992’de bilim kurgu romanı Snow Crash yazarı Neal Stephenson tarafından ortaya atılmıştır. Bu yeni teknolojinin atası Neal Stephenson olsa da sanal gerçeklik dünyası ABD’li sosyal medya devi Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesi ve şirketin amacını bu yöne çevirmesi ile genel olarak benimsenmiştir. Şu anda teknoloji devleri Microsoft ve Meta gibi şirketler sanal dünyalar ile etkileşime girmek için yeni ürünler üzerinde çalışmaktadır. Microsoft ve Meta gibi şirketlerin dışında Nvidia, Unity, Roblox, Epic ve hatta Snap bile benzer girişimlerde bulunmaktadır.
Facebook’un adını ve amacını değiştirdiği ilk aylarda Metaverse terimi eski teknolojiyi yeniden ortaya çıkarma akımına yol açtı. Böylece şirketler en yeni ürünlerini çok daha yüksek fiyatlardan satmak için fırsat buldu ve böylece spekülatif yatırımcıların ilgisini de çektiler. Ancak yeni ve gelişmekte olan bir alana milyarca dolar aktarmak bu alanın başarılı olacağının bir kanıtı değildir. Bu tarz başarısızlıklara en yeni ve en iyi örnekler, 3 boyutlu televizyonlar, Amazon’un paket teslimat dronları, Google Glass şeklindedir. Ancak bir noktaya kadar yeni şeyler üretmek geleceğe odaklanmadan yapılamaz. Bir telefon ya da televizyon satmak kolaydır ancak geleceği satmak çok daha kârlıdır. Gerçekte tam bir Metaverse, Zoom aramlarında yer alan avatarlar ve basit bir VR oyun karışımından daha fazlasıdır, tüm internet alanının yer aldığı adeta bilim kurgu romanlarından çıkmış hem yapay hem de artırılmış sanal gerçeklik dünyasıdır.
Metaverse’de Neler Yapılabilir?
- Bir sanal evren oyununda arsa alıp bu arsa üzerinden kazanç elde edilebilirsiniz.
- Yeni senaryolar oluşturabilir ve VR deneyimleri edinebilirsiniz.
- Avatar kullanarak kendinizi ifade edebilirsiniz.
- Uzak yerlerde bulunan arkadaşlarınız ile görüşebilirsiniz.
- Sosyalleşerek yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.
- Alışveriş yaparak gerçek ve sanal ürünler alabilirsiniz.
- Konserlere ve çeşitli diğer etkinliklere gidilebilirsiniz.
- VR ile oyun oynayabilirsiniz.
- Sanal evren içinde bulunan varlıkları satarak kripto para elde edebilirsiniz.
- Nitelikli fikri tapular ile dijital sanata yatırım yapabilirsiniz.
- İş bulabilirsiniz.
- Beyin fırtınası yapılarak 3 boyutlu ürünler tasarlayabilirsiniz.
Metaverse NFT Nedir?
Metaverse hala yeni bir konsept olduğundan dolayı birçok şirket bunların üzerinden çalışmaktadır. Bu çalışmalardan biri de NFT’lerin (değiştirilemez token) uygulanmasıdır. Nitelikli fikri tapular genellikle internet tarayıcıları aracılığıyla yapılan ticari işlemler ile ilişkilendirilmektedir. Sanal dünyalar genellikle VR temelli olduklarından dolayı değiştirilemez tokenleri bu alanda ne yaptığına dair kafa karışıklığı bulunmaktadır. Bu iki yenilikçi konsept birbirinden farklı olsa da bazı şirketler ikisini de aynı yerde kullanmanın yöntemlerini bulmuştur. Bu 3 yöntem aşağıdaki gibidir:
- Pazar Yerleri: VR Chat gibi uygulamalar sayesinden insanlar değiştirilemez token ticareti yapabilmektedir. Buna daha iyi bir diğer örnek Nike’ın değiştirilemez token oluşturma stüdyosu RTFKT’yi satın almasıdır. Belki de ilerleyen yıllarda Nike kendi Metaverse dünyasını tanıtabilir.
- Sanat Galerileri: Günümüz dünyasında çok büyük ihtimalle VR sanata bakılabilecek en iyi yöntemdir. Bu şekilde bir resmi en ince detayına kadar her türlü açıdan inceleyebilirsiniz. Örneğin artık birçok müze sergiledikleri sayısız sanatı değiştirilemez tokene dönüştürerek sanal dünyada sunmaktadır.
- Arsa ve Emlak: Mülk sahibi olmak gerçek dünyada olduğu gibi artırılmış sanal gerçeklik evrenlerinde de kazançı bir yatırım olabilir. Bu dünyalarda satışa sunulan arsalar temelinde değiştirilemez tokendir ve bu arsalar sadece 1 hesap tarafından sahip olabilir. Örneğin Decentraland sanal evreninde arsalar büyük ilgi görmektedir.






