Anasayfa Rehber Nem (XEM) Nedir, Nasıl Alınır?

Nem (XEM) Nedir, Nasıl Alınır?

Rehber

NEM nedir? XEM nedir? Kripto para projesi ile ilgili merak edilen her şey rehberimizde!

Nem (XEM) Nedir, Nasıl Alınır?

XEM Coin Nedir?

Açılımı New Economy Movement (Yeni Ekonomi Hareketi) olan NEM, kurumsal seviyedeki müşterilerine blockchain varlıklarını doğrulamaları ve taşımaları için daha etkili bir yöntem sunmayı hedefliyor. Bu düşünceyle özel ve genel blockchainler arasında bütünleyici parça işlevini gören şirket, kullanılabilirliği genişletecek şekilde söz konusu ağları bağlıyor.

NEM, bir yandan eşsiz iş stratejisi ve diğer yandan çok yönlülüğü dolayısıyla giderek daha fazla ilgiye tanıklık ediyor. Kullanıcılar, bu yeni dönem blockchainin kullanımı ile verileri ve varlıkları daha etkili bir şekilde kolayca yönetebiliyorlar. Tepeden tırnağa büyük işletmelerin gereksinimleri dikkate alınarak oluşturulan NEM, piyasanın gereksinimlerini yerine getirme arzusundan dolayı "Akıllı Varlık Blockchaini" olarak anılmaya başlamıştır.

NEM, günümüzde kripto para piyasasını rahatsız eden birtakım problemlerin üzerine eğiliyor. Söz konusu platform, özel blockchain ağları arasında birlikte çalışabilirliğin artırılması için çaba harcıyor. Özel blockchain sektöründe süregelen bir patlamanın olduğunu ve şirketler tarafından bu teknolojiye yönelik milyarlarca yatırım gerçekleştirildiğini ancak şu anda blockchainlerin her birinin bir ada işlevini gördüğünü ve dijital varlıkları birbirleri arasında iletemediklerini biliyoruz.

NEM söz konusu olduğunda ise çeşitli yöntemlerle iletişim devreye giriyor. Protokol; tokenler, dosyalar ya da sözleşmeler dâhil olmak üzere herhangi bir dijital varlığın kolay bir şekilde transfer edilmesine imkân tanıyor. Blockchain, aynı zamanda genel bir blockchain vasıtasıyla yönlendirilen özel bir dâhili girişim ağından başka bir işletmenin özel ağına veri gönderebilecek biçimde kurulmuştur.

NEM, ayrıca lojistik sektöründe mevcut iş sistemleri ile ilgili köklü değişiklik yapmak üzere kurulmuştur. Tedarik zinciri yönetim sistemlerinin artık hantal, etkisiz ve çağdışı olduğunu görüyoruz. NEM; bu sistemler yerine hızlı, güvenli ve açık sistemler getiriyor. Platform; çeşitli erişim kontrolleri vasıtasıyla şirketler tarafından doğrulanmış verilere erişim sağlanmasını, bu verilerin yönetilmesini ve paylaşılmasını daha kolay bir hale getiriyor. NEM nedir? XEM nedir? sorularına yanıt ararken projenin kime ait olduğu ile devam ediyoruz.  

XEM Coin Kime Aittir?

Nem (XEM) Nedir, Nasıl Alınır?

NEM projesinin geçmişi aslında 2015 yılına dayanıyor. Bütün konsept; UtopianFuture olarak bilinen bir Bitcoin Talk Forumu kullanıcısının, NXT kripto para biriminin kendisine yeni bir proje ortaya koyması için nasıl ilham verdiğini anlatması ile başlamıştır.  

Singapur merkezli kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan NEM.io Foundation, 2015 yılının Mart ayında NXT çatalı (fork) olarak NEM'in lansmanını duyurmuştur. NEM, orijinal kodu ile NXT'den farklı olmuştur. NEM projesinin eşsiz kod tabanının geliştirilmesinin bir sonucu olarak XEM (yerel token) ortaya çıkmıştır.

Geliştiricilerin NEM projesini her yönüyle yeniden inşa etmeye yönelik bir karar alması üzerine NEM, kendi kod tabanını almış ve bu iyileştirmeler neticesinde platform, NXT'den daha hızlı ve daha ölçeklenebilir bir hale gelmiştir. NEM.io Foundation; iş birlikleri, eğitim, pazarlama ve marka bilinirliği dâhil olmak üzere projenin daha fazla benimsenmesini sağlamanın yöntemlerine yoğunlaşıyor.  

NEM, diğer birçok kripto para projesine benzer şekilde gelecek hedefleri için bir yol haritası oluşturmuştur. Bunun yalnızca bir ödeme aracı olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Ekip, küresel finans ile beraber diğer birçok finans ve iş alanını da ele alabileceğini düşünüyor. Bunlar arasında akıllı sözleşmeler, tedarik zincirleri, yasal belgeler, kitle fonlaması, oyun verileri vb. yer alıyor. NEM nedir? sorusuna yanıt ararken projenin çalışma sistemine bir göz atalım.

XEM Coin Nasıl Çalışır?

Nem (XEM) Nedir, Nasıl Alınır?

NEM, çeşitli yeni teknolojilerin entegrasyonu aracılığıyla yukarıda ifade ettiğimiz görevleri yerine getirebiliyor. Bu çok yönlü blockchain, piyasaya proof of importance (PoI) yani önem kanıtı denilen bir konsensüs mekanizması getiriyor. Önem kanıtı, çeşitli şekillerde Bitcoin ağının temelindeki proof of work (PoW) yani iş kanıtı gibi diğer konsensüs mekanizmalarından farklı bir yere sahip oluyor. Önem kanıtı mekanizmasında ilk olarak birinin NEM ağına kazandırdığı zaman ve miktar göz önünde tutuluyor.

Önem kanıtı algoritması, yeni bloklar üretmeye hak kazanmak için sistem içerisinde kazanılmış minimum 10,000 XEM sahibi olmanızı gerektiriyor. Kullanıcılar, blockchaine yeni bloklar eklemelerinin karşılığında ödülleri ve işlem ücretlerinin bir bölümünü alıyorlar. XEM varlıklarınızı "normal"den "kazanılmış"a almak için söz konusu varlıklarınızı ağın cüzdanında tutmanız gerekiyor. Yeni varlıklarınız günde yüzde 10 oranında daha fazla kazanılmış oluyor.  

Önem kanıtı ile ilgili bir diğer kayda değer özellik ise ağda yer alan diğer kişilerle işlem gerçekleştiren kullanıcıları ödüllendirmesidir. İşlem tutarlarını değerlendiren sistem, PoI puanınızı yükseltmek amacıyla bu bilgileri kullanıyor. Önem kanıtı kullanıcıları, katılımlarına ve genel katkılarına bağlı olarak bir PoI puanına sahip oluyorlar. Söz konusu puan, en iyi ağ düğümlerinin kazanç elde etmek için en fazla fırsata ulaşmalarına imkân tanıyor.  

Konsensüs sisteminin bir diğer kritik unsuru ise harvesting (hasat) protokolü olarak kabul ediliyor. Bu kodlama, hesabınızı var olan bir süper düğüme bağlıyor. Süper düğümler ise NEM ekosisteminin belkemiğini meydana getiriyor. Bağlantılı hesaplar, süper düğümlerin güçlendirilmiş bir PoI puanı kullanmalarına olanak sağlıyor. Süper düğümlerin bu şekilde kendi lehlerine blok oluşturma şansı artırılmış oluyor.

Süper düğümler, esas itibarıyla bir hesabın PoI puanını ödünç alarak onun adına blokları tamamlıyor. NEM blockchain, bahsedilen strateji sayesinde kullanıcıların büyük miktarda bilişimsel çaba harcamadan güvence altında kalmalarını sağlıyor. NEM, bu sebepten dolayı Bitcoin gibi PoW sistemlerine kıyasla çok daha fazla enerji tasarruflu oluyor.  

Enerji tasarrufu, iş planlarında sürdürülebilirliğe yer veren şirketler için önemli bir avantaj olarak görülüyor. NEM, bu konuda kullanıcılara eşsiz bir verimlilik sunuyor. Bunu bir örnek ile açıklayacak olursak hasat işlemini yerine getirmek için NEM düğümlerinin bilgisayarlarının ya da madencilik teçhizatlarının çalışır durumda olması gerekmiyor. Yüksek maliyetli madencilik teçhizatlarını gerektirmeyen hasat, blockchain sektörünü daha da demokratikleştiriyor.

NEM blockchain, önem kanıtı itibar mimarisini sürdürmek amacıyla Eigentrust++ algoritmasını entegre ediyor. Protokol, sadece kaliteye yardım eden düğümlerin konsensüs sisteminin bir parçası haline gelmelerini sağlamak amacıyla ağ düğümlerini tam olarak takip ediyor. Sistem, yardım etmeyen düğümler gibi gereksiz yükü otomatik olarak ağdan kaldırıyor.

Sistem, eşsiz bir şekilde güvenlik kümeleme algoritmasına sahiptir. Bu algoritma, ağda yer alan düğümlerin geçmiş davranışlarını takip etmekle birlikte bu düğümlerin kümelerdeki komşularına itibar puanları ödünç vermelerine olanak sağlıyor. NEM, böylece birinci ve ikinci nesil blockhainler ile kıyaslandığı zaman etkili kalıyor.

NEM, aynı zamanda blok zinciri sektörüne ad alanları konseptini getirmiştir. Ad alanları, internette bulunan alan adları gibi faaliyette bulunuyor. NEM blok zinciri üzerinde kendi alan adlarınızı yaratıp yönetebiliyorsunuz. Kullanıcılar, bir alan adını üç seviye derinlikte çalıştırabiliyorlar. Bu da kullanıcılar ve işletmeler için daha fazla esneklik anlamına geliyor.  

Son olarak çoklu imza işlemleri, kurumsal seviyedeki müşteriler için önemli bir avantajdır. İşletmelerin, şirketin ihtiyaçlarını yerine getirmek için yöneticilere ağı takip etme ve genişletme kabiliyeti sunması gerekiyor. Şirketlerin bir hesabın etkinliğini takip etmesini kolaylaştıran NEM, ayrıca bu şirketlerin bir hesaptan veya diğer mozaiklerden XEM gibi varlıkları kontrol etmesini ve yeni tokenler yaratmasını da basit hale getiriyor.  

Bütün çoklu imza akıllı sözleşmeleri, şirketin güvenlik taahhüdüne göre direkt olarak NEM blok zinciri üzerinde bulunuyor. Piyasadaki rekabetin büyük bölümü, bu görevi gerçekleştirmek amacıyla üçüncü taraf zincir dışı sistemlerden faydalanıyor. NEM ise doğrudan çoklu imza işlevsellikleri ile sektördeki çıtayı yükseltmeyi başarıyor. NEM nedir? XEM nedir? sorularına yanıt ararken kripto para biriminin kullanım alanlarını mercek altına almakta fayda var.  

XEM Coin Kullanım Alanları Nelerdir?

Nem (XEM) Nedir, Nasıl Alınır?

Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) piyasaya sürüldükten sonra çok sayıda kripto para birimi ortaya çıktı. Günümüzde Türkiye dâhil olmak üzere Bitcoin (BTC) veya Ethereum (ETH) dışında farklı kripto para birimlerini alıp satan çok sayıda insan bulunuyor.  

Önceden sadece Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) popülerken artık XEM coin gibi farklı kripto para birimleri de bilinir hale gelmiştir. NEM nedir? XEM nedir? sorularına yanıt ararken kripto para biriminin kullanım alanlarına bakalım.  

XEM coin, NEM blok zinciri için yerel utility token olarak ön plana çıkıyor. XEM coin, ekosistemde bazı kritik rollere hizmet ediyor. Kullanıcılar, oylama haklarını kazanmak ve onay haklarını bloke etmek amacıyla XEM kullanıyorlar.  

XEM coin, yıldırım hızında işlem sürelerine sahip bir kripto para birimi işlevini de görebiliyor. XEM coin, bunun dışında akıllı sözleşmelere olanak sağlamayı da hedefliyor.  

NEM coin sahibi olmak için Binance, KuCoin, OKX veya Huobi gibi çeşitli kripto para borsalarını kullanabilirsiniz. Binance borsasında Tether (USDT) karşılığında, KuCoin borsasında ise Tether (USDT) veya piyasa değeri bakımından en büyük kripto para birimi olan Bitcoin (BTC) karşılığında NEM coin satın alabilir, bu şekilde dilerseniz alım satım işlemlerinize devam edebilir ya da yatırım yapabilirsiniz.

NEM coin, yazının hazırlandığı sırada piyasa değeri bakımından 115'inci sırada yer alıyor. Kripto para dünyası ile yeni ilgilenmeye başlasanız bile rahat bir şekilde borsa hesabı oluşturabilir ve NEM coin satın alabilirsiniz. Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) gibi kripto para birimlerinde olduğu gibi risk yönetiminize ve araştırmalarınıza göre NEM coin ile ilgili de dilediğiniz adımı atabilirsiniz.

Nem (XEM) Nedir, Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)