Anasayfa Rehber Ocean Protocol (OCEAN) Nedir, Nasıl Alınır?

Ocean Protocol (OCEAN) Nedir, Nasıl Alınır?

Rehber

Ocean Protocol nedir? OCEAN nedir? Kripto para projesinin özellikleri, çalışma sistemi, avantajları ve kullanım alanları burada!

Ocean Protocol (OCEAN) Nedir, Nasıl Alınır?

Ocean Protocol Nedir?

Ocean Protocol, merkeziyetsiz bir veri paylaşım ağı olarak işliyor. Hem işletmeler hem de kullanıcılar tarafından veri varlıklarının problemsiz bir şekilde yayınlanmasına, keşfedilmesine, satılmasına ve tüketilmesine olanak sağlamak amacıyla şifreleme teknolojisini, veri tokenlerini ve özel bir pazar yerini bir araya getiren platform, eşsiz bir şekilde ilk olarak startup'lara ve araştırmacılara hizmet sunmaya yoğunlaşıyor.  

Platformun çözüm getirmeye çalıştığı çok sayıda farklı problem bulunuyor. Mevcut iş modelinde endüstrinin bölümlere ayrılmış yapısından dolayı değerli verilerin kilitli kaldığını görüyoruz. Geliştiriciler, her şeyden önce verilerin değerini yeni yöntemlerle ortaya çıkarmaya çalışıyorlar.  

Tümüyle yeni bir piyasa oluşturmak amacıyla blockchain teknolojisinin eşsiz teknik özelliklerinden faydalanan platform, böylece kullanıcıların ve veri sağlayıcılarının daha fazla bilgiye erişim sağlamalarına ve ödül kazanma fırsatı elde etmelerine imkân tanıyor.  

Yapay zeka araştırmacısı Bruce Pon ve blockchain geliştiricisi Trent McConaghy tarafından 2017 yılında hayata geçirilen Ocean Protocol, Web3 veri ekonomisinde bir öncü olarak verilerin kilidini açma vizyonunu paylaşırken blockchain teknolojisi ile veri bilimcileri arasında bulunan boşluğu kapatmayı hedefliyor.

Web2 aracılar vasıtasıyla bir bilgi takası sunarken Web3 ise iki taraf arasında güven gerektirmeyen bir değer takasına izin veriyor. Platform; önemli ölçüde veri girişlerine ve sağlam, güvenilir bir veri piyasasına dayanan bir teknoloji olan sürekli yapay zeka inovasyonunu teşvik etmeyi amaçlıyor. Ocean Protocol nedir? ve OCEAN nedir? sorularına yanıt ararken projenin çalışma sistemi ile devam ediyoruz.  

Ocean Protocol Nasıl Çalışır?

Ocean Protocol (OCEAN) Nedir, Nasıl Alınır?

Ocean Protocol, dünyanın en büyük ikinci blok zinciri olarak bilinen Ethereum üzerine inşa edilmiştir. Merkeziyetsiz uygulamaları içerisinde işler durumda kalırken her bir veri tokeninin takas edilebilirliğini güvence altına almak için akıllı sözleşmelere dayanan platform, bu görevi yerine getirmek amacıyla üç temel bileşeni bir araya getiriyor.

Ekosistemde kritik bir rol üstlenen birinci düğüm olan "sağlayıcılar", yerel olarak depolanan veri kümelerini tutuyor. Sağlayıcılar, söz konusu kümelerin parçalarını belirli gruplara satma ya da belirli kullanım alanları için erişim sağlama seçeneğine sahip oluyorlar. Bu görevlerin bir parçası olarak sağlayıcılar, aynı zamanda veri tokenleri basıyorlar ve zincir dışı veri kümelerine erişim hakkı satıyorlar.

Platformdaki ikinci düğüm olan "tüketiciler", Ocean Market'ten veri tokenleri satın alıyorlar. Tüketiciler, sağlayıcının sunucularında depolanan veri kümelerine erişim kazanmak amacıyla bu tokenleri kullanıyorlar.

Üçüncü bileşen ise "pazar yerleri" olarak ön plana çıkıyor. Alıcıları ve satıcıları eşler arası bir şekilde birbirlerine bağlayan pazar yerleri, bu şekilde işlemleri kolay hale getirmeyi hedefliyor. Sağlayıcılar, verilerinin alıcılara sunulma şeklini ihtiyaca göre düzenlemek amacıyla kendi pazar yerlerini kurabiliyorlar.  

Ağ, sağlayıcıların ve tüketicilerin bir araya gelmeleri için temel konum olarak Ocean Market'i sağlıyor. Veri tokenlerinin basımını ve takasını yöneten Ocean Market, otomatik piyasa yapıcı (AMM) olarak emir defterini ortadan kaldırıyor. Kullanıcılar, bunun yerine direkt olarak akıllı sözleşmeler ile ticaret yapıyorlar. Burası hem işletmelerin hem de bireylerin yeni yöntemlerle verileri ve veri tabanlı hizmetleri takas etmelerine ve bunlardan para kazanmalarına olanak sağlıyor.  

Ağın ana işlevlerinden biri olan veri tokenleri, veri kümelerine ve hizmetlerine erişim sağlamak amacıyla kullanılıyor. Tüketiciler, tuttukları bilgilere erişim sağlamak için ERC 20 tokenleri olan veri tokenlerini sağlayıcılarla kullanıyorlar.

Ocean Protocol, veri paylaşımını kolaylaştırmak üzere sıfırdan inşa edilmiştir. Ağ, veri tokenleri stratejisi ile bu düşünce tarzını takip ediyor. Bir veri tokeni basmak için çeşitli bilgi alanlarını belirlemeniz yeterli oluyor. Söz konusu veriler, tüketicilere ürününüz ile ilgili olarak bilgi vermek için kullanılan veriler oluyor. Başlık, açıklama, fiyat ve verilerin bulunduğu URL'yi sağlıyorsunuz. Bilgi şifrelenip blockchain üzerinde depolanıyor. Daha sonra kullanıcılar, pazar yerindeki bu bilgilere erişim satın alabiliyorlar.  

Compute-to-data hizmeti, kullanıcıların veri kümelerinden faydalanmalarını ve bilişimsel görevlerini güvenli bir şekilde yerine getirmelerine imkân tanıyor. Platform, geliştiricilerin gerektiğinde gizliliği muhafaza ederken hizmet sunabilmeleri için izinler sağlıyor.

Singapur merkezli Ocean Protocol Vakfı; ağın erişimini genişletmekten sorumlu, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Benimsemeyi artırma potansiyeline sahip yeni ürünlere, özelliklere, merkeziyetsiz uygulamalara ve iş birliklerine yoğunlaşan kuruluş, birkaç tur token teklifi vasıtasıyla 26,8 milyon doların üstünde fon toplamıştır. Bu eylemler, neredeyse 160 milyon OCEAN coin piyasaya sürülmesine katkıda bulunuyor. Ocean Protocol nedir? ve OCEAN nedir? sorularının yanıtı için şimdi de kripto para birimi ile ilgili kullanım alanlarına göz atalım.  

Ocean Protocol Kullanım Alanları Nelerdir?

Ocean Protocol (OCEAN) Nedir, Nasıl Alınır?

Ocean Protocol yerel kripto para birimi olan OCEAN coin, platformun temel yönetişim ve hizmet tokenidir. Ethereum ekosisteminde tamamen birlikte çalışabilirliğe sahip bir ERC 20 token olan OCEAN coin, ağda çeşitli roller üstleniyor. OCEAN coin stake edip ödüller kazanabilir ve ağın yönetişim modeline dâhil olabilirsiniz.  

Platform, en iyi veri tokenlerini doğrulamak üzere OCEAN varlıklarına güveniyor. Platformun özellikleriyle etkileşimde bulunmak için OCEAN token sahibi olmanız önem arz ediyor. OCEAN token, sonuç olarak platformun işlevleri için kayda değer bir öneme sahip oluyor.

Ödül elde etmek için OCEAN token stake edebilirsiniz. Bu ödüllerin kaynağı, likidite havuzlarını kullanan traderların ödedikleri işlem ücretlerinin bir yüzdesidir. En popüler merkeziyetsiz finans (DeFi) özelliklerinden biri olan staking, çok az araştırma gerektirmesi ve ödüllerin alım satıma kıyasla daha tutarlı olmasından dolayı dikkat çekiyor.

Platform gelişmeleri, OCEANDAO vasıtasıyla topluluk tarafından yönlendiriliyor. Kullanıcılar, OCEAN token stake ederek platform içerisinde oy hakkına sahip olabiliyorlar. Bu kullanıcılar; ayrıca ücret yapısındaki değişiklikler, yeni özellikler ya da teknik değişiklikler hakkında teklif ortaya koyabiliyorlar.

OCEAN coin satın almak için borsa olarak Binance'i tercih edebilirsiniz. Burada Tether (USDT), Binance USD (BUSD), Bitcoin (BTC) ve BNB karşılığında OCEAN coin satın alabilirsiniz. Bunun dışında borsa olarak KuCoin'i de kullanabilirsiniz. Burada ise Tether (USDT), Ethereum (ETH) ve Bitcoin (BTC) karşılığında OCEAN coin alımı yapabilirsiniz. İster piyasa ile yeni ilgilenmeye başlayan biri olun ister coin ticareti ve yatırımı konusunda tecrübeli bir kişi olun Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimleri karşılığında rahatlıkla OCEAN coin alabilirsiniz. OCEAN nedir? sorusuna yanıt ararken son olarak kripto para projesinin avantajlarına bakalım.  

Ocean Protocol Avantajları Nelerdir?

Ocean Protocol (OCEAN) Nedir, Nasıl Alınır?

Ocean Protocol, veri sektörüne yönelik çok sayıda avantaj sunuyor. Platform, kullanıcılara pasif gelir elde etmeleri için çok sayıda yöntem sunuyor. Herkesin verileri üzerinden para kazanmasını sağlayan platform, aynı zamanda staking özelliklerini de destekliyor.  

En büyük avantaj ise güvenlik olarak kendisini gösteriyor. Mevcut duruma merkeziyetsiz ve açık kaynaklı bir alternatif sunan platform, kullanıcı gizliliğini muhafaza ederken veri paylaşımına izin veriyor. Veri barınakları, depoladıkları hiçbir bilgiye erişim sağlayamıyorlar. Bunun yerine verilerin şifresi çözülüyor. Sadece kullanıcıların veri tokenlerini kullanarak bilgi talep etmeleri halinde veriler indirilebilir hale getiriliyor.  

Ocean Protocol, özetle aşağıdaki üç avantaja sahiptir:

  • Yapay zeka modellerinizi geliştirmek amacıyla daha fazla veri bulmak için Ocean Market'e ya da diğer Ocean destekli piyasalara göz atabilirsiniz. AI modelleme algoritmalarınızı çalıştırmak için özel verilere bile erişebilirsiniz.
  • Veri yayınlama, veri satın alma ve veri tüketme faaliyetlerinin tümü, kurcalamaya karşı bir denetim izi oluşturmak amacıyla blok zinciri üzerine kaydediliyor.
  • Verileri ve modelleri satarak ve staking yaparak kazanç elde edebilirsiniz.
Ocean Protocol (OCEAN) Nedir, Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)