Anasayfa Rehber OKEx Nedir? OKEx Güvenilir mi?

OKEx Nedir? OKEx Güvenilir mi?

Rehber

OKEx nedir? OKEx güvenilir mi? Kripto para alım satım platformunun kurucusu, kullanım alanları ve çalışma sistemi ile ilgili tüm bilgiler burada.

OKEx Nedir? OKEx Güvenilir mi?

Binance, kripto dünyasında en büyük borsa haline gelmiştir. Türkiye dâhil olmak üzere dünya genelinde en popüler kripto para platformlarından biri haline gelmeyi başaran Binance, bu alanda yatırım yapan kişileri kendisine çekmeyi başarmıştır. Binance, yerel coin projesi olarak BNB'yi kullanıma sunmuştur. Sadece Binance değil çok sayıda kripto para platformunun popülaritesi zamanla artmıştır. Bunlardan biri de Malta merkezli borsa OKEx olmuştur. Hatta OKEx de yerel coin projesi olarak OKB'yi piyasaya sürmüştür.  

OKEx Nedir? 

OKEx Nedir? OKEx Güvenilir mi?

OKEx nedir? sorusuna şöyle yanıt verebiliriz: OKEx; kripto para birimleri satın almayı, satmayı ya da takas etmeyi kolaylaştıran yenilikçi bir kripto para borsası olarak karşımıza çıkıyor. 

Kripto dünyasına yeni adım atan herkes için harika başlangıçların yanı sıra gelişmiş finansal hizmetler de sunan OKEx, esnek borç alma ve stake edilen tokenlerden faiz kazanma yöntemlerini içeren etkileyici bir hizmet listesi ile ön plana çıkmayı başarıyor.  

OKEx kripto para borsası, hem basit ve karmaşık ticaret araçları hem de iş kanıtı (PoW) kripto madenciliğine ve merkeziyetsiz finans (DeFi) likidite madenciliğine yönelik bir geçiş sunuyor.  

2017'den beri kripto alanında borsa olarak faaliyet gösteren OKEx, 2022'de adını OKX olarak değiştirmiştir. Borsa, bu gelişmeyi "Kripto endüstrisinin ve Web3'ün ilerlemesine yönelik bağlılığımızı devam ettirmek amacıyla OKX olarak yeniden markalaştık. Dünyanın önde gelen kripto ekosisteminde bize katılın." paylaşımı ile duyurmuştur.  

OKEx Kurucusu Kimdir? 

OKEx borsası, Çin'de Star Xu tarafından hayata geçirilmiştir. Programlama dünyasından gelen Star Xu, OKEx kripto platformunu kurmadan önce Yahoo ve Alibaba'da çalışmıştır. Başarılı isim, aynı zamanda kripto para alım satım platformu OKCoin'in de kurucusu olmuştur. Jay Hao ise şu anda CEO olarak görev yürütmektedir. 

OKEx Kullanım Alanları Nelerdir?  

OKEx Nedir? OKEx Güvenilir mi?

OKEx kripto platformu; alım satım, yatırım ve öğrenme kaynakları sunmak amacıyla blockchain teknolojisi üzerine inşa edilmiş, gelişmiş finansal hizmetlere sahip olan yenilikçi bir kripto para borsası olarak nitelendiriliyor. 

İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto borsalarından biri haline gelen OKEx, 100'ün üstünde ülkede milyonlarca kullanıcıya yönelik hizmet veriyor. Borsa, bir yandan yüzlerce token ve işlem çiftine erişim fırsatı sunarken diğer yandan vadeli işlem ticareti dâhil olmak üzere çok sayıda hizmet sağlıyor. İşte o hizmetler: 

  • Spot ticaret 
  • Marj ticareti 
  • Opsiyonlar 
  • Sürekli swaplar
  • DeFi 
  • Borç verme 
  • Kripto madenciliği hizmetleri 

OKEx nedir? ve OKEx güvenilir mi? sorularına yanıt ararken platformun çalışma sisteminden de mutlaka söz etmemiz gerekiyor.  

OKEx Nasıl Çalışır? 

OKEx Nedir? OKEx Güvenilir mi?

Ticaret 

Ana sayfadan spot ve basit opsiyon ticaretine imkân tanıyan "Basic Trading"i seçebilirsiniz. Bunun dışında "Margin Trading" seçimini de yapabilirsiniz. Bu; vadeli işlemlerde, gelişmiş opsiyonlarda ve sürekli swaplarda ticaret yaparken getirileri artırmaya çalışmak amacıyla kaldıraç kullanmanıza imkân tanıyor.  

Gelişmiş hizmet, profesyonel traderların kârlarını en üst seviyeye çıkarmak için birçok para birimini içeren karmaşık işlemler ile uğraşmalarına olanak sağlıyor. Gelişmiş işlevleri kullanmak istiyorsanız başvuru yapmanız ve onaylanmanız gerekiyor.  

Böylece yeni başlayanlardan biriyseniz maliyetli bir hata yapma ile ilgili olarak kaygılanmanıza gerek kalmıyor. Deneyimsiz kişilerin risk almadan alım satım yapmalarını sağlayan bir "demo ticaret" özelliği de bulunuyor.  

Kripto Stake Etme 

OKEx borsası, 100'ün üstünde farklı token ve proje için faiz getiren staking hesapları sağlıyor. Sabit ya da esnek tutma süresi seçmenize dayalı olarak her biri kendi yıllık faiz getirisine (APY) sahip oluyor.  

Bazı kripto para birimlerinin, 0,02 ETH'den daha az stake yapmanıza izin vermeyen Ethereum gibi minimum staking gerekliliklerine sahip olduğu görülüyor.  

Cüzdan 

OKEx, yerel bir cüzdan özelliğini barındırıyor. Cüzdan uygulamasının ayrı olarak indirilmesiyle bu özelliğe erişim sağlanabiliyor. 36 dijital varlığı ve çok sayıda kasayı destekleyen cüzdan, herhangi bir sorun yaşanmadan ana OKEx ticaret uygulaması ile entegre olabiliyor.  

Kripto Madenciliği Havuzları

OKEx borsası, aynı zamanda kullanıcıların bir madenci havuzuna dâhil olarak kripto madenciliğinde şanslarını denemelerine olanak sağlıyor. Dünyanın farklı noktalarından bireysel madencileri birbirine bağlayan bir madenci havuzu, hash oranlarını bir araya getiriyor. 

Böylece bireysel madenciler, daha yüksek bir seviyede madencilik yapıyorlar. Bu da onlara bir iş kanıtı blokunu çözme hususunda anlamlı bir olasılık veriyor. Bireysel madencinin bir bloku kendi başına çözme ihtimalinin yok denecek kadar az olmasından dolayı havuzlama gerekli oluyor.  

OKEx'te bir blokun çözülmesi durumunda ödüller, her birinin bilişimsel güce ne kadar katkıda bulunduğuna bağlı olarak madencilik havuzu üyeleri arasında paylaştırılıyor. OKEx borsası; Bitcoin, Ethereum ve Litecoin dâhil olmak üzere aralarından seçim yapabileceğiniz 11 iş kanıtı madenciliği havuzu sunuyor. Bu madencilik havuzlarından her birine nasıl katılabileceğinize dair eğitimler de veriliyor.  

Esnek Borç Verme Seçenekleri 

OKEx, 29 kripto para birimini kapsayan farklı merkeziyetsiz finansman türlerine imkân tanıyor. Platform; Aave, Compound, Maker, dYdX ve DDEX kullanarak geleneksel DeFi seçenekleri sunuyor. Bunlar, platforma ve borç almak istediğiniz token türüne göre ortaya konan değişken faiz oranlarına sahip oluyor. OKEx, aynı zamanda esnek koşullarda eşler arası borç verme hizmetleri de sağlıyor. 

Ücretler 

OKEx Nedir? OKEx Güvenilir mi?

OKEx'in karmaşık ücret akışı, her birinde birden fazla seviye olacak şekilde iki katmana ayrılıyor. Aşağıda sadece spot ticaret için katmanlara yer vereceğiz.  

Normal bir kullanıcı olarak ücretleriniz, sahip olduğunuz OKB sayısına bağlı oluyor. Borsa, OKB olarak bilinen bir yerel kripto para birimine sahiptir. OKEx ekosisteminde ne kadar fazla OKB tutarsanız ücretleriniz o kadar az oluyor.   

Genel olarak piyasa yapıcı ücreti, alış ya da satış emrini başlatan kişi tarafından ödeniyor. Tamamlayıcı işlemi yerine getiren diğer taraf ise piyasa alıcı ücreti ödüyor.  

OKEx komisyon ücretleri şu şekilde:

  • Seviye 1: 30 günlük işlem hacminin 5 milyon doların altında olması ve toplam OKB varlığının 500'ün altında olması halinde piyasa yapıcı olarak yüzde 0,080 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,100 komisyon ödüyorsunuz. 
  • Seviye 2: 30 günlük işlem hacminin 5 milyon doların altında olması ve toplam OKB varlığının 500 ve üstünde olması halinde piyasa yapıcı olarak yüzde 0,075 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,095 komisyon ödüyorsunuz. 
  • Seviye 3: 30 günlük işlem hacminin 5 milyon doların altında olması ve toplam OKB varlığının 1,000 ve üstünde olması halinde piyasa yapıcı olarak yüzde 0,070 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,090 komisyon ödüyorsunuz. 
  • Seviye 4: 30 günlük işlem hacminin 5 milyon doların altında olması ve toplam OKB varlığının 1,500 ve üstünde olması halinde piyasa yapıcı olarak yüzde 0,065 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,085 komisyon ödüyorsunuz 
  • Seviye 5: 30 günlük işlem hacminin 5 milyon doların altında olması ve toplam OKB varlığının 2,000 ve üstünde olması halinde piyasa yapıcı olarak yüzde 0,060 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,080 komisyon ödüyorsunuz 

Yukarıda yer alan tüm seviyelerde 24 saatlik para çekme limiti 500 Bitcoin oluyor.  

VIP kullanıcılar için ise ücretler, 30 günlük işlem hacimlerine odaklanılarak farklı kriterler doğrultusunda ortaya konuyor.  

  • VIP 1: 30 günlük işlem hacminin 5 milyon dolar ve üstünde olması halinde komisyon ücreti piyasa yapıcı olarak yüzde 0,060 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,080 oluyor. 24 saatlik para çekme limiti 600 Bitcoin oluyor.   
  • VIP 2: 30 günlük işlem hacminin 10 milyon dolar ve üstünde olması halinde komisyon ücreti piyasa yapıcı olarak yüzde 0,040 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,075 oluyor. 24 saatlik para çekme limiti 800 Bitcoin oluyor. 
  • VIP 3: 30 günlük işlem hacminin 50 milyon dolar ve üstünde olması halinde komisyon ücreti piyasa yapıcı olarak yüzde 0,020 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,070 oluyor. 24 saatlik para çekme limiti 1,000 Bitcoin oluyor. 
  • VIP 4: 30 günlük işlem hacminin 100 milyon dolar ve üstünde olması halinde komisyon ücreti piyasa yapıcı olarak yüzde 0,000 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,060 oluyor. 24 saatlik para çekme limiti 1,200 Bitcoin oluyor. 
  • VIP 5: 30 günlük işlem hacminin 200 milyon dolar ve üstünde olması halinde komisyon ücreti piyasa yapıcı olarak yüzde -0,002 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,050 oluyor. 24 saatlik para çekme limiti 1,500 Bitcoin oluyor. 
  • VIP 6: 30 günlük işlem hacminin 500 milyon dolar ve üstünde olması halinde komisyon ücreti piyasa yapıcı olarak yüzde -0,005 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,040 oluyor. 24 saatlik para çekme limiti 1,800 Bitcoin oluyor. 
  • VIP 7: 30 günlük işlem hacminin 1 milyar dolar ve üstünde olması halinde komisyon ücreti piyasa yapıcı olarak yüzde -0,010 ve piyasa alıcı olarak yüzde 0,030 oluyor. 24 saatlik para çekme limiti 2,000 Bitcoin oluyor.  

Her iki ücret tablosunun da vadeli işlemler, sürekli swaplar ve opsiyon işlemleri için farklı olduğunu hatırlatalım. 

Kripto Para Seçimi 

OKEx, kaldıraç ya da kendi zincir üstü portföyünüzü kullanarak satın almanız, satmanız ya da takas etmeniz için ticaret sitesinde yüzlerce token ve işlem çiftini destekliyor.  

En popüler kripto para birimleri için herhangi bir tablo, grafik ya da emir defteri içermeyen "anlık" bir alım/satım kutusu bulunuyor. 

Bitcoin, Ethereum, Tether, Litecoin, XRP, Bitcoin Cash, Dogecoin, Cardano, Polkadot ve Polygon gibi dijital varlıklar için kullanımı kolay oluyor.  

OKEx Güvenilir Midir? 

OKEx Nedir? OKEx Güvenilir mi?

Binance dâhil olmak üzere tüm kripto para platformlarının güvenilirliği önemli bir tartışma konusudur. OKEx'in sıcak cüzdan sistemi, müşterilerinin özel anahtarlarını güvence altına almak amacıyla çevrim içi ve yarı çevrim dışı risk yönetimi sistemleri, yarı çevrim dışı çoklu imza hizmetleri ve büyük veri risk azaltma sistemleri de dâhil olmak üzere çok sayıda koruma seviyesi kullanıyor.  

Bütün kullanıcı varlığı yatırma ve çekme işlemleri, onay için blockchaine gönderilmeden önce katmanlı risk yönetimi mekanizmaları gerektiriyor.  

Platforma göre; yarı çevrim dışı sunucular, fiziksel olarak saldırıya uğraması durumunda bile risk altına giremiyor. Bu da bir kullanıcının özel anahtarının kalıcı bir sabit sürücüde değil sunucunun geçici bellek dosyasında saklanmasından kaynaklanıyor. Böylece bilgisayar korsanlarının erişim sağlamaları neredeyse imkânsız hale geliyor. 

OKEx, dijital bilgisayarların uzun mesafelerde iletişim kurmalarına imkân tanıyan sıradan bir İletim Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü (TCP/IP) kullanmıyor. Söz konusu iletişim; bunun yerine çevrim içi bir saldırının önüne geçen tescilli, kısmen çevrim dışı bir hizmet olan özel bir ağ iletişim protokolü vasıtasıyla gerçekleştiriliyor. Öte yandan, farklı konumlarda yedek özel anahtar aktivasyonu için çeşitli acil durum planları da bulunuyor.  

Yukarıda yer alan sebeplerden dolayı kripto para varlıklarınızın OKEx ile güvende olduğunu söyleyebiliriz ancak kripto dünyasında her an beklenmedik olaylar gelişebiliyor. En popüler kripto para platformlarından biri olan FTX'in iflası da beklenmedik gelişmelerden biri olmuştur.  

Bu nedenle finansal işlemlerde her an her şeye hazırlıklı olmanız ve yatırım için risk yönetiminizi en uygun şekilde yapmanız gerekiyor. Sonuç olarak OKEx güvenilir mi? sorusuna net bir şekilde yanıt verebilmemiz ne yazık ki mümkün değil. 

OKEx Nedir? OKEx Güvenilir mi? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)