Orta Doğu'da Bitcoin Madenciliği Yapılabilecek En İyi Ülkeler!
BitcoinOrta Doğu'da Bitcoin madenciliği yapılabilecek en iyi ülkeler hangileridir? İşte o ülkelerin bir listesi...

Bitcoin madenciliği, 14 yıllık tarihinde uzun bir yol kat etti. Masaüstü bilgisayarlar tarafından desteklenen basit bir görev olarak başlayan şey, şimdi birçok yüksek teknolojili makineye sahip bir sektöre dönüştü. BTC madenciliğinin popülerliği ile birlikte elektrik maliyeti de zaman içinde artmıştır. Bu da faaliyetin gerçekleştirilmesini daha da pahalı hale getirmiştir.

Tek bir Bitcoin'in madenciliği, yaklaşık 266.000 kilovat-saat (kWh) elektrik gerektirir. Bu da aylık 143 kWh enerji tüketimiyle neredeyse yedi yıllık kesintisiz madencilik anlamına geliyor. Artan elektrik maliyeti göz önüne alındığında, BTC madenciliğinin kârlı olabileceği yalnızca birkaç ülke var. Orta Doğu'da bulunan bazılarına bir göz atalım.
Lübnan
Lübnan'da kripto ticareti resmî olarak yasaklanmış olsa da, bu konuda herhangi bir yaptırım bulunmamaktadır. Dahası bir iş olarak madencilik, ülkedeki birçok kripto meraklısının dikkatini çekmiş gibi görünüyor.
The Underfloor Heating Store tarafından Nisan ayında yayınlanan bir rapora göre, bölgedeki elektrik maliyetleri kWh başına yaklaşık 0,002 dolar ile en ucuz maliyetler arasında yer alıyor.
Ülkedeki ortalama elektrik maliyeti aylık yaklaşık 266,02 dolar. Bu da ülkede Bitcoin madenciliğini oldukça kârlı hale getiriyor. Chouf Dağları çevresindeki bölge, sürekli elektrik bulunması nedeniyle madencilik için özellikle popülerdir.
Libya
Libya, kWh başına yaklaşık 0,004 dolar elektrik maliyeti ile ikinci sırada yer alıyor. Kripto madenciliği, Libya'da yasaklanmış bir faaliyettir. Bununla birlikte 2021 yılında yapılan bir araştırmaya göre; ülke, küresel madencilik gücünün yüzde 0,6'sını oluşturduğu için popülaritesinde bir artış görülmüştür. Ülke, ayrıca tüm Afrika'da en yüksek Bitcoin yüzdesine sahip.
İran
İran, kWh başına yaklaşık 0,005 dolar ortalama elektrik maliyeti ile üçüncü sırada yer alıyor. Dahası ülke, kripto madenciliğini yasal bir ekonomik faaliyet olarak kabul ediyor. İran, ayrıca Batı yaptırımlarından kaçmanın bir yolu olarak ithalat ve ihracat için ödeme yapmak üzere rezervlerinde kripto kullanan ilk ülke oldu.
Sudan
Sudan da kWh başına 0,008 dolar ile çok ucuz enerji maliyetlerine sahiptir. Sudan merkez bankası kripto para birimlerinin kullanımına karşı uyarıda bulunmuş olsa da henüz somut bir yasa yok. Ucuz elektrik maliyeti, burayı Bitcoin madenciliği operasyonları için kazançlı bir yer haline getirebilir. Fakat yasaların eksikliği, bu tür faaliyetler için risk oluşturabilir.
Orta Doğu, yavaş yavaş kripto ile ilgili işletmeler için bir merkeze dönüşüyor. Özellikle Dubai, büyüyen sektöre hitap etmek için önemli gelişmeler kaydetti. Birçok şirket, kripto dostu yasaları nedeniyle üslerini bölgeye taşımaya karar verdi. Fakat Dubai, BTC madenciliği için ucuz bir yer değil.
Kaynak: Watcher Guru