Anasayfa Rehber Pasif Gelir Nedir? Kriptoyla Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

Pasif Gelir Nedir? Kriptoyla Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

Rehber

Pasif gelir nedir? Kriptoyla pasif gelir nasıl elde edilir? Kriptoyla pasif gelir elde etmenin 8 yöntemi, avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Pasif Gelir Nedir? Kriptoyla Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

Kripto para birimlerinden pasif gelir elde etmek neredeyse bu alanda olan herkesin hayalidir. Ancak kriptoyla pasif gelir nasıl elde edilir? Aşağıdaki dahiyane kripto para pasif gelir yöntemleri ile sizde dijital varlıklarınız ile pasif gelir elde etmeyi başlayabilir ve böylece kripto paralar ile sağlam bir gelir akışı oluşturabilirsiniz.

Pasif Gelir Nedir?

Pasif gelir, bir bireyin aktif olarak dahil olmadığı girişimlerden elde edilen para olarak tanımlanmaktadır. Çoğunlukla, tek yapmanız gereken paranızı veya dijital varlıklarınızı belirli bir kripto yatırım stratejisine veya platformuna yatırmak ve bunun kâr elde etmesini izlemektir. Bazı durumlarda, kazançlar sabittir ve tahmin edilebilirdir. Diğerlerinde, kontrolünüz dışındaki çeşitli faktörler devreye girebilir.

Not: Kriptoyla pasif gelir nasıl elde edilir makalemize başlamadan önce, kripto paralar ile pasif gelir elde edebileceğinizi belirtmek isteriz. Ancak burada bilmesi gereken nokta aşağıdaki yöntemlerin başarılı olacağının garantisi olmadığıdır. Kripto para birimlerinin ne kadar değişken olduğunu artık herkes biliyor. Oynak bir piyasa olmasa bile, enflasyon ve aşağı yönlü piyasalar, yatırımınızın %100'ünü kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle, herhangi bir stratejiye yatırım yapmadan önce, ilgili risklerin değip değmeyeceğini yatırım yapmadan önce düşünmelisiniz.

Kriptoyla Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

Kriptoyla pasif gelir elde etmenin en iyi yollarını bulmak için net hedefler ve planlarla bu yola başlamanız gerekir. Para ve zaman açısından ne kadar taahhütte bulunabileceğinizi belirlemeniz gerekecek. Uzun vadeli hedeflerinize ulaşmak için kısa vadeli fedakarlıklar yapmaya hazırlıklı olmanız gerekecek.

Kripto ile pasif gelir elde etmenin potansiyel yollarının çoğu, borç vermeyi ve borç almayı içerir. Düğüm çalıştırma, madencilik veya coin staking gibi diğer yöntemler daha tekniktir.

İşte hemen hemen herkesin yararlanabileceği en iyi kripto para pasif gelir yöntemlerinden bazıları:

1. Staking

Hisse kanıtları (PoS), ağ katılımcılarının yeni işlemlere entegre edilmesi konusunda karşılıklı anlaşmaya varmalarını sağlayan bir blok zinciri konsensüs yöntemidir. Genellikle staking, kripto ile pasif gelir elde etmede akla gelen ilk yoldur. Kripto para madenciliğine enerji açısından verimli bir alternatiftir ve sürdürülebilir pasif gelir elde etmenizi sağlar.

Ethereum gibi PoS blok zincirleri, yerel token sahiplerinin doğrulama sürecine, özellikle de işlemleri onaylamasına katılmalarına olanak tanır. Temel olarak, token sahipleri coinlerini doğrulayıcı olarak stake eder veya staking ödülleri kazanmak için tokenlerini borsalar gibi güvenilir doğrulayacılar aracılığıyla stake eder. İş kanıtları (PoW) kullanan Bitcoin madencilerinin aksine, PoS sistemlerinde doğrulayıcıların pahalı madencilik teçhizatlarına ihtiyacı yoktur. Ödül kazanmaya başlamak için sadece ağın yerel tokenini stake etmeleri yeterlidir.

Kriptoyla Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

Stake yapmaktan kazanacağınız miktar esas olarak varlığın kendisine bağlıdır. Ayrıca, stake ettiğiniz tokenlerin değeri staking süresi boyunca artabilir veya düşebilir. Token değeri düşerse, kazancınız da düşer ve bunun tersi de geçerlidir. Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM), Tezos (XTZ) ve Cardano (ADA) gibi kripto paralar stake etmeyi düşünebileceğiniz popüler dijital para birimlerinden bazılarıdır. Bu şekilde ödül kazanmanın yanı sıra, favori blockchain projenizi güvence altına almaya da katkıda bulunmuş olursunuz.

2. Verim Çiftliği

Merkezi olmayan borsaların (DEX), çıkışı ile popüler bir kripto pasif gelir fırsatı olarak verim çiftçiliği ortaya çıktı. Likidite sağlamak için emir defterlerine dayanan merkezi borsaların (CEX'ler) aksine, DEX'ler tüccarlara likidite sağlamak için likidite havuzlarını kullanır. Verim çiftçiliği yapanlar, bir protokolün havuzunda tokenlerini kilitleyerek likidite sağlayıcıları (LP'ler) olarak hareket eder. Bir LP olarak, oluşturulan ücretlerin bir yüzdesini almaya hak kazanırsınız.

Tüccarlar çok ihtiyaç duyulan likiditenin tadını çıkaracağından, LP’ler havuz kullanıldığı sürece ödüller kazanır. Temel olarak, tüccarlar diğer tüccarlarla eşleşmek yerine bir likidite havuzunda sizin kilitlediğiniz fonlara karşı ticaret yaparlar. Bu süreçte LP’lerin yani sizin kazandığınız ödüller, tüccarların havuzları kullanmak için ödedikleri işlem ücretlerinin bir parçasıdır. Ödüller, kilitlenen miktar da dahil olmak üzere çeşitli faktörlere göre değişir. Ayrıca, daha fazla likiditeye sahip olmak isteyen düşük piyasa değeri tokenlerde ödüller daha yüksek olabilir.

Ancak verim çiftçiliği riskli bir girişimdir. Örneğin, özellikle düşük piyasa değeri tokenler için fiyat oynaklığını ve verimi toplarken rug pull dolandırıcılıklarını düşünmelisiniz. Ayrıca geçici kayıplar (bir varlığın fiyatı dalgalandığında yani havuzdaki yatırımınızın değerinin düşmesi) verim çiftçiliğini yeni başlayanlar için zorlu bir görev haline getirebilir. Bunu akılda tutarak, verim çiftçiliği, dikkate alınması gereken basit ve sürdürülebilir bir pasif gelir kripto stratejisidir.

3. Bulut Madenciliği

Kripto para madenciliğinde madenciler yeni kripto paralar basar, mevcut işlemleri onaylar ve bunları blok zincirine ekler. Karşılığında, ağa hesaplama gücü sağladıkları için ödüller alırlar. Ancak madenci sayısı arttıkça, madencilik zorluğu ve böylece bir işlemin çözülmesi de zorlaşıyor. Ayrıca, bu süreç daha fazla enerji tüketir ve katılımcıların madencilik zorluğuna ayak uydurmak için madencilik teçhizatlarını düzenli olarak yükseltmeleri gerekir.

Bulut madenciliği, madenciliğe giriş engellerini azaltır. Burada, üçüncü taraf hizmet sağlayıcıları bilgi işlem güçlerini madencilere ödünç verir. Bu sistem sayesinde madenciler, madencilik teçhizatı satın almak için önemli miktarda sermaye harcamaktan kaçınır. Ayrıca, teçhizatlarını düzenli olarak yükseltme maliyetini ortadan kaldırır. Hizmet sağlayıcılar hash güçlerini madencilik ödüllerini kendileriyle paylaşan madencilere ödünç verir. Her yeni blok çıkarıldığında, işlemler onaylanır ve ödüller madencinin hesabına gönderilir.

Bulut madenciliğinde hesaplamalar, veri depolama, sunucu ve işleme bulut veya internet üzerinden gerçekleştirilir. Bulut madenciliği hizmet sağlayıcıları, işlemin hesaplama gücü veya teknik uzmanlığının kullanımına göre ücret alır. Bulut madenciliğinin standart türü, ana bilgisayar (hosted) madenciliğidir. Bu, ilgili tarafların bir madenciden madencilik donanımı kiralamasına veya satın almasına olanak tanır. Madenci, donanımı korur ve çalışır durumda olmasını sağlar. Ayrıca, müşteriler bu sistemde ödüllerine doğrudan erişebilirler. Ölçeklendirme mekanizması sayesinde bu ve bulut madenciliği, madenciliğin önündeki temel giriş engelleri olan güç ve depolamayı en aza indirir.

Kriptoyla Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

4. Kripto Faiz Hesapları

Faiz hesapları, kripto ile pasif gelir elde etmenin bir başka popüler yoludur. Bir tasarruf hesabı oluşturarak kripto para mevduatlarınızdan faiz kazanırsınız. Hesap, geleneksel finanstaki finansal faiz ürünlerine benzer. Bu pasif gelir stratejisi, uzun süre tutmayı planladığınız varlıklara yatırım yapmak için idealdir.

Kripto para faiz hesapları yeni bir kripto para girişimidir ve daha fazla kullanıcı çekmek için getiri oranları genellikle geleneksel faiz hesaplarından çok daha yüksektir. Yıllık yüzde getiri (APY), sabit veya esnek bir planınız olmasına bağlı olarak değişir. Getiriler, kripto para birimi kullanılarak tahmin edilmektedir. Kripto para birimleri oldukça değişken olduğundan, birikimlerinizin değeri kilitlenme döneminde azalabilir veya artabilir ve bu da yıllık veriminizi etkileyebilir. Bu nedenle, stablecoin USDT ve USDC gibi varlıklarla APY'lerinizi değerlendirmek daha mantıklıdır.

Kripto para faiz hesaplarının çalışma şekli kendi kendini açıklıyor. Burada dikkat etmeniz gereken şey, desteklenen para çekme seçenekleridir. Faiz hesaplarından nakde geçmek için esnek ve sabit vadeler mevcuttur. Sabit vadeler, daha yüksek bir faiz elde etmek için paranızı belirli bir süreye kilitlemenizi gerektirir. Aksine, esnek koşullar, birikimlerinizi ve faizinizi istediğiniz zaman, ancak genellikle daha düşük bir oranda çekmenizi sağlar.

Kripto faiz hesapları, düşük teknik zorlukları ve düşük risk algısı nedeniyle, yeni başlayanların kriptoya yatırım yapmaları için kolay bir geçittir. Ancak, Celsius ve diğer kripto para faiz getirisi sunan merkezi kurumlar örneğinde görüldüğü gibi, bu aracıların iflas edebileceğini unutmayın.

5. Kripto Borç Verme (Lending)

Kripto para borç verme, merkezi (CeFi) ve merkezi olmayan finans (DeFi) piyasasında en popüler pasif gelir faaliyetlerinden biri olarak ortaya çıkmıştır. Getiri elde etmek için kripto paranızı borç alanlara borç verebilirsiniz. Şu anda, dikkate alınması gereken dört ana kripto para borç verme verme stratejisi vardır:

5.1 Eşler Arası (P2P) Borç Verme

Eşler arası borç vermeyi ve kredi almayı destekleyen protokoller, borç verenlerin kredi şartlarını belirlemelerine ve borç vermeye istekli oldukları miktarı ve almayı planladıkları faizi seçmelerine izin verir. Protokoller borç verenleri alanlarla eşleştirir. Özellikle bunu yapan platformlar borç verenler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Ancak parayı önceden protokolün akıllı sözleşme kasasına aktarmanız gerekir.

5.2 Merkezi Borç Verme

Merkezi borç vermede, yalnızca borç verme sisteminin aracılarına güvenirsiniz. P2P borç vermenin aksine, merkezi borç vermede faiz oranları ve kilitlenme süreleri sabittir. Ayrıca pasif gelir elde etmeye başlamak için parayı platformun hesabına aktarmanız gerekir.

5.3 Merkezi Olmayan Finans (DeFi) Borç Verme

P2P ve merkezi borç verme yöntemlerinin aksine, merkezi olmayan borç vermede emanetçiler veya üçüncü taraflar yoktur. Bunun yerine katılımcılar, otomatikleştirilmiş ve kendi kendini yürüten akıllı sözleşmeler ile borç verir ve borç alır.

5.4 Teminat Borç Verme

Teminat kredisi, alım satım pozisyonlarını yükseltmekle ilgilenen borçlulara borç vermektir. Kriptonuzu borç verdikten sonra, ödünç verdiğiniz tutarı ve faizini belirtilen sürenin sonunda alırsınız. Merkezi borsalar esas olarak marj ticaretinde marj kredisi sunar.

Kriptoyla Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir?

6. Temettü Getiren Tokenler

Temettü, işletmelerin hissedarlarına ödediği kârın belirli bir yüzdesidir. Başka bir deyişle, bir işletmenin büyümesini desteklemenin ödülüdür. İşletmeler nakit veya hisse şeklinde temettü öderler. Bazı kripto para projeleri de buna benzer şekilde çalışır; kullanıcılar projenin yerel tokenlerini satın alarak projeyi destekler. Bu tokenler, hissedarları ödüllendirmek gibi birçok işlevi yerine getirir.

Çoğu kripto para projesi, destekçilerine pasif gelire benzer bir şey vaat ediyor. Destekçiler, çoğunlukla erken aşamalarında, projenin tokenlerini satın alarak projeyi destekler. Bu, projelere iş geliştirmeleri için çok ihtiyaç duyulan fonları sağlar. Destekçiler, daha sonra kârla satmak için tokenlerinin değer kazanmasını bekler.

Bazı projeler, gelirlerinin bir yüzdesini token sahipleriyle paylaşır. Bir yatırımcı olarak, kriptoyu elinizde tutabilir ve sahip olduğunuz token miktarına göre proje gelirinden payınızı alabilirsiniz. Örnek olarak KuCoin Shares (KCS) sahiplerine günlük KuCoin blockchain işlem ücretlerinden bir pay verir. Şirketin KCS tokeni iyi gidiyorsa, gerekli düşük teknik bilgi veya risk ile oldukça bu yöntem sürdürülebilir.

7. Sert Çatallar ve Airdrop'lar

Kripto para alanı tanıtım arayan projelerle doludur. Bu projelerden bazıları ilk kullanıcılarını ödüllendirerek kendilerini halka tanıtırken, bazıları da tavsiye programları aracılığıyla ödüller sunmaktadır. Bu stratejiler ve diğerleri, kriptoyla pasif gelir elde etmenin harika yollarıdır. Airdroplar sert çatallara göre daha fazla katılım gerektirir katılımcıların bir gönderiyi yeniden tweetleme, belirli bir cüzdan kullanarak belirli bir platformda işlem yapma veya haber bültenleri ve düzenli güncellemeler almak için bir hesap oluşturmak gibi belirli kriterleri karşılamasını gerekir.

Sert çatallar ise bir blockchain ağının madencilileri arasındaki anlaşmalı nedeniyle ikiye bölünmesidir. Bunda, kripto haberlerini takip etmek ve ağın bölünmeden önce yerel varlığını almaktan başka yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Örneğin, son Ethereum çatalında Ethereum (ETH), EthereumPoW (ETHW) ve EthereumFair (ETHF) ile sonuçlandı. Birleşme öncesinde Ethereum'a sahip olan kişiler, eşdeğer miktarda ETHW aldılar. Böylece, çatal öncesinde ETH sahipleri ETH tutarak ücretsiz token aldı.

8. Referans (Affiliate) Programları

Referans (affiliate) programları, yıllarca projelerin pazarlama stratejilerinin temel unsurlarından biri oldu ve dijital ekonomi tarafından önemli ölçüde desteklendi. Şu anda, birden fazla proje bu referans sisteminden yararlanmaktadır. Bu projelere yeni bir kullanıcıyı yönlendirdiğinizde kripto para ödülleri alırsınız. Alternatif olarak, platforma katılmak ve karşılığında ödül almak için bir kuruluşun size özel verdiği bağlantıları arkadaşlarınızla veya takipçilerinizle paylaşmanız gerekir.

Aktif bir blogunuz varsa veya çok büyük bir sosyal medya takipçiniz varsa, kripto para referans programlarını pasif gelir elde etmek için kullanabilirsiniz. Referans programları genellikle hatırı sayılır bir takip gerektirse de, satış yapacak bir kitleniz varsa kripto para ile pasif gelir elde etmenin en kolay, düşük riskli ve sürdürülebilir yollarından biridir.

Kriptoyla Pasif Gelir Elde Etmenin Avantajları

Kripto para birimleri ile pasif gelir elde etmenin öne çıkan avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Pasif olarak gelir elde etmek, yatırım yapıldıktan sonra kullanıcı tarafından çok az gözetim gerektiren basit bir süreç olabilir.
  • Sizin için en uygun çözümü bulabileceğiniz, aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç platform vardır.
  • Bazılarındaki yatırımınız bir token fiyatındaki vahşi dalgalanmalardan ciddi şekilde etkilenmediği için, bu tür yöntemlerde oynaklık çok daha düşüktür.
  • Yatırım riskinin dağılmasını sağlamak için yukarıdaki ya da diğer yöntemlerden birkaçını kullanarak yatırımlarınızı çeşitlendirebilirsiniz.

 

Kriptoyla Pasif Gelir Elde Etmenin Dezavantajları

Kriptoyla pasif gelir elde etmenin bazı dezavantajları aşağıdaki gibidir:

  • Değişmezliği olumlu olsa da, pasif olarak para kazanmak, bazen bir tokenin fiyatındaki hızlı artıştan yararlanamayacağınız anlamına gelebilir.
  • Kripto para birimleri yeni ve hızla genişleyen bir endüstri olduğundan, yalnızca kullanıcılarını dolandırmak veya paralarını çalmak için var olan birçok proje vardır. Bir kripto projesine yatırım yapmaya karar vermeden önce kendi araştırmanızı yapmanız gerekir.
  • Merkezi olmayan projeler, borç verme veya getiri elde etme gibi süreçleri otomatikleştirmek için kendi protokollerine güvenir. Herhangi bir hata veya güvenlik açığı, bilgisayar korsanlarının bu sistemleri istismar etmesine ve paranızı veya verilerinizi çalmasına neden olabilir. Seçtiğiniz projenin düzenli olarak yazılım güvenlik kontrollerinden geçtiğinden emin olmanız gerekir.

Özet

Kriptoyla pasif olarak gelir elde etmek, önümüzdeki yıllarda daha da büyümeye potansiyeli sahip bir getiri seçeneğidir. Aralarından seçim yapabileceğiniz yüzlerce platform ve yöntem vardır, ancak dikkatli olmak ve yatırım yapmadan önce araştırma yapmak çok önemlidir. Fonlarınızı çeşitlendirir ve gerçekten güvenilir bir proje ya da yöntem bulursanız pasif getiri geri dönüşleri kesinlikle mantıklıdır.

Pasif Gelir Nedir? Kriptoyla Pasif Gelir Nasıl Elde Edilir? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)