Play-to-Earn vs Move-to-Earn: Kripto Sektörünün Dev Rekabeti!
RehberKripto sektörünün iki önemli trendi haline gelen play-to-earn ve move-to-earn arasındaki farklılıklar ve benzerlikler nelerdir? İşte ayrıntılar…

Play-to-earn (P2E), GameFi ekosisteminin önemli bir bileşeni olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcılar, normal şartlarda Minecraft ve Roblox gibi uygulamaları veya web sitelerini kullanırken çevrim içi oyun oynuyorlar ancak play-to-earn trendinin bunu biraz daha ileri taşıdığını söyleyebiliriz.

Blockchain teknolojisinin kullanımı sayesinde oyunları kripto para birimlerinin avantajlarıyla bir araya getirmek mümkündür. Geleneksel oyunlar; katılımcıların rahatlamalarına, grafiklerin tadını çıkarmalarına ve arkadaşlarıyla biraz zaman geçirmelerine imkân tanıyordu. Bundan böyle play-to-earn trendi sayesinde oyun oynayarak para kazanmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
P2E oyunları, katılımcıların yalnızca oyun oynayarak sürekli bir gelir akışı elde etmelerini sağlıyor. Mekanikler, oyunlar arasında farklılık gösterebiliyor ancak ödüller, genel olarak "staking", "farming" ya da "ticareti yapılabilir NFT öğelerini edinme" gibi faaliyetlerden geliyor. Kâr elde etmek için şansa dayanan eski blockchain oyunlarının aksine P2E oyunları, katılımcıların gelir elde etmelerini sağlayan oyun içi ekonomiler ve iş modelleri yaratıyor.
Move-to-earn (M2E) ise teknolojiyi kullanırken ayağa kalkıp hareket etmeye başlayan kullanıcıları ödüllendirmenin yeni bir yolu olarak ön plana çıkıyor. Bu trend sayesinde yaptığınız her hareketle kripto para kazanabilirsiniz.
Move-to-earn uygulamaları, kullanıcıların fitness ve spor tabanlı etkinliklere katılarak kripto para ödülleri kazanmalarını sağlıyor. Bu uygulamalar, katılımcıları katkıları ve becerileri karşılığında ödüllendiriyor. Bununla birlikte M2E, katılımcıların oyun cihazlarının arkasında oturmak yerine aktif kalmalarını ve fiziksel egzersizlere ve etkinliklere dâhil olmalarını gerektiriyor.
M2E uygulamalarının büyük çoğunluğu, katılımcıları ödüllendirmek ve onlara oyunda görünüm kazandırmak amacıyla merkeziyetsiz finans (DeFi) özelliklerini uyguluyor. Hem konseptin potansiyeli hem de koronavirüsle beraber gelen sağlık sorunlarının insanlarda yarattığı sağlıklı olma ve aktif kalma isteği dolayısıyla M2E trendi, yıllar içerisinde GameFi yerine FitnessFi'ye dönüşebilir.
Play-to-Earn ve Move-to-Earn Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?
Play-to-earn (P2E) ve move-to-earn (M2E), blockchain oyunları alanında kullanıcılara ödül kazanma fırsatları sunan iki farklı modeldir. İşte play-to-earn (P2E) ve move-to-earn (M2E) arasındaki temel farklılıklar:
Play-to-earn (P2E):
- Kullanıcılar, kripto para birimleri ile takas edilebilen oyun içi varlıklar kazanırlar.
- Kullanıcılar, ödül kazanmak için çevrim içi oyunlar oynar veya uygulamalar/web siteleri ile etkileşim kurarlar.
- Ödüller, genellikle görevleri tamamlayarak, diğer oyuncularla savaşarak veya oyun seviyelerinde ilerleyerek kazanılır.
- P2E, GameFi ekosisteminin oyunlara ve sanal dünyalara odaklanan bir bileşenidir.
- Kullanıcılar, sanal oyun ortamında ödüller kazanırlar.
Move-to-earn (M2E):
- Kullanıcılar, fiziksel aktivitede bulunarak kripto para kazanırlar.
- Kullanıcılar, ödül kazanmak için fiziksel hareketi oyun ve teknoloji ile birleştirirler.
- Ödüller; yürüme, koşma veya diğer egzersiz türleri gibi fiziksel hareketlerin takip edilmesi ve doğrulanması ile kazanılır.
- M2E, insanların evde daha fazla zaman geçirdiği ve aktif kalmanın yollarını aradığı COVID-19 pandemisi sırasında popülerlik kazanmıştır.
- M2E, kullanıcıları fiziksel aktivite karşılığında ödüllendirerek onları daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürmeye teşvik eder.
Play-to-Earn ve Move-to-Earn Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?
Play-to-earn (P2E) ve move-to-earn (M2E) arasında bulunan benzerlikler şu şekildedir:
- Blockchain teknolojisi:
Hem play-to-earn hem de move-to-earn oyunları, oyuncuya ait bir ekonomi oluşturmak ve oyun içi öğelerin ve para birimlerinin doğrulanabilir sahipliğini mümkün kılmak için blockchain teknolojisini kullanır.
- Gerçek dünya değerine sahip ödüller:
Hem play-to-earn hem de move-to-earn oyunları; kripto paralar, sanal öğeler ve NFT'ler gibi gerçek dünya değerine sahip ödüller sunar.
- Kullanıcıların teşviki:
Bu kazanç stratejilerinin her ikisi de kullanıcı açısından bakıldığında aynı görünebilir. Kullanıcılar, eğlenceli uğraşlara katılmalı ve çok çalışmadan para kazanmalıdırlar.
- Gelişen trendler:
Hem play-to-earn hem de move-to-earn, blockchain oyunları alanında ortaya çıkan trendlerdir. Bunlar, video oyunları aracılığıyla bağlantı kurma şeklimizde devrim yaratmayı vadetmektedir.
Play-to-Earn Tokenleri Nelerdir?
İşte piyasa değeri bakımından en iyi play-to-earn tokenlerinden bazıları:
- Axie Infinity (AXS)
- The Sandbox (SAND)
- Decentraland (MANA)
- Gala (GALA)
- Merit Circle (MC)
- FLOKI (FLOKI)
- Illuvium (ILV)
- WAX (WAXP)
- WEMIX (WEMIX)
- Yield Guild Games (YGG)
- Smooth Love Potion (SLP)
- MOBOX (MBOX)
- MyNeighborAlice (ALICE)
- Gods Unchained (GODS)
- Nakamoto Games (NAKA)
- Aavegotchi (GHST)
- XYO (XYO)
- Alien Worlds (TLM)
- Mines of Dalarnia (DAR)
- RACA (RACA)
Çeşitli play-to-earn oyunlarında kullanılan bu tokenler; görevleri tamamlayarak, maçları kazanarak ve turnuvalarda oynayarak kazanılabilir.
Move-to-Earn Tokenleri Nelerdir?
İşte piyasa değeri bakımından en iyi move-to-earn tokenlerinden bazıları:
- STEPN (GMT)
- Sweat Economy (SWEAT)
- Step App (FITFI)
- Green Satoshi Token (SOL) (GST)
- Genopets (GENE)
- MOVEZ (MOVEZ)
- Walken (WLKN)
- Dotmoovs (MOOV)
- Digital Fitness (DEFIT)
- DOSE (DOSE)
- PUMLx (PUMLX)
- Step (STEP)
- SPRINT (SWP)
- beFITTER (FIU)
- Super Athletes Token (SAT)
- Carmin (CARMIN)
- Menzy (MNZ)
- GAMI World (GAMI)
- EZZY GAME (EZY)
- Galvan (IZE)
Çeşitli move-to-earn oyunlarında kullanılan bu tokenler; yürüyüş, koşu veya diğer egzersiz türleri gibi fiziksel aktivitelerde bulunarak kazanılabilir.
Geleneksel oyunlarda oyuncuların önce ödeme yapmak zorunda olmaları, oyunun seviyelerinde ilerlemek isteyen katılımcıların oyun içi ödülleri ararken ve ödüllerin kilidini açarken saatlerce uğraşmaları, oyuncuların biriktirdikleri varlıkları satmalarına ve hatta ellerinde tutmalarına izin verilmemesi ve oyun firmasının dilediği zaman oyuncuların ödüllendirilmesine son verme hakkına sahip olması gibi nedenlerden dolayı merkeziyetsiz ve demokratik bir oyun türüne yönelik ihtiyaç ortaya çıkmıştır. Oyunculara daha fazla kontrol imkânı sunan ve onları çabaları karşılığında ödüllendiren bu oyun türü, play-to-earn ve move-to-earn gibi teknikler sayesinde evrimsel bir adım teşkil etmiştir.






