Anasayfa Rehber Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?

Rehber

Poloniex nedir? Poloniex güvenilir mi? Platformun kurucusu, çalışma sistemi, kullanımı ve daha fazlası burada…

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?

Poloniex Nedir?

Poloniex nedir? sorusunun yanıtı en basit haliyle şöyledir: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve TRON (TRX) gibi çok sayıda dijital varlık satın almanıza ya da satmanıza imkân tanıyan bir kripto para borsasıdır. Altcoin listelemeleriyle dikkat çeken platform, kullanıcıların güvenli bir şekilde alım satım yapmalarını garanti ediyor. 

İnternet sitesinin ana sayfasında kendisini “efsanevi kripto varlık borsası” olarak nitelendiren ve başlangıçta ABD’den işletilen Seyşeller merkezli dijital varlık platformu, giderek artan sayıda kripto para birimini sunuyor. Ödeme şirketi Circle tarafından 2018 yılında satın alınan kripto para platformu, aynı zamanda TRON’un kurucusu Justin Sun’ı yatırımcılarından biri olarak görüyor. Poloniex nedir? sorusunu yanıtladıktan sonra konunun derinliklerine inebiliriz. 

Poloniex Kime Aittir?

Kripto para platformu Poloniex, 2014 yılında kullanıma sunulmuştur. İlk olarak merkezi ABD’nin Delaware eyaleti olan Poloniex, Tristan D’Agosta tarafından kurulmuştur. 

2014 yılının Mart ayında önemli bir güvenlik ihlâline maruz kalan kripto para platformu, yönetim ekibinin saldırıdan zarar görenleri tazmin etmek için gerekli adımları hızlı bir şekilde atmasından dolayı saldırıya rağmen çok fazla övgü almıştır. 

Poloniex, 2016 yılında Ethereum’u (ETH) ilk listeleyen platform olarak varlığını iyice hissettirmeye başlamıştır. Likiditesi büyük ölçüde iyileşmiş, Bitcoin’in (BTC) 20,000 dolardan el değiştirmeye başlamasından önceki aylarda en popüler platformlardan biri haline gelmiştir. Ödeme şirketi Circle, platformu 400,000 dolar karşılığında satın almıştır. Bunun üzerine platform, Amerika Birleşik Devletleri’nde tam düzenleyici statü elde eden ilk kripto para borsası olmayı hedeflemiştir. Kripto para birimlerinin çoğu, düzenleyici gerekliliklere uymak amacıyla delist edilmiştir. Sıkı KYC (Müşterini Tanı) doğrulama kontrolleri de beraberinde gelmiştir.

2019 yılının Temmuz ayında 60’tan fazla ülkede yer alan kullanıcılar için kredi kartı ödemeleri aktif gale getirilmiş, söz konusu kullanıcıların bu yöntemle dijital varlık satın almalarına izin verilmiştir. Bu özellik, Simplex ile kurulan ortaklık sayesinde mümkün olmuştur.

Ana şirket Circle, 2019 yılının Kasım ayında Asya’dan bir yatırım grubunun platformu satın aldığını duyurmuştur. Yatırımcılar arasında TRON’un kurucusu Justin Sun’ın yer aldığı ortaya çıkmıştır. Liderlik değişikliğiyle birlikte platformu denetleyecek bir şirket olarak Polo Digital Assets Ltd. kurulmuştur. 

Polo Digital, şu anda merkezi Seyşeller'de bulunan platformu Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayanlar için kullanılamaz hale getirilmiştir. Şirket, ayrıca hem web'de hem de mobil uygulamalarda kullanıcı ara yüzünü tekrar tasarlamıştır. 

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?

Poloniex Nasıl Çalışır?

Kripto para borsası Poloniex, itibari-kripto ticaretinin olmaması haricinde kullanıcıları için çok yönlü bir alım satım deneyimi sunuyor. Bununla birlikte kullanıcılar, kredi kartı ile kripto para satın alabiliyorlar ve itibari paraya sabitlenmiş olan birkaç stablecoin ile alım satım gerçekleştirebiliyorlar. 

Kullanıcılar, hesaplarına masaüstünde ve mobilde giriş yapabiliyor. Yani kullanıcılara çoklu platform erişimi sunuluyor. Mobil uygulama, Anroid ve iOS'ta kullanılabiliyor.

Web sitesi ve alım satım platformu, 2019 yılında bir yükseltme ile revizyondan geçirilmiştir. Yükseltme, platformun son derece hızlı bir hale gelmesini sağlamıştır. Sonuç olarak daha önce 5-10 dakika süren para çekme operasyonları artık yalnızca 1-2 dakika sürüyor. 

Hızda yaşanan 5 kat iyileşme, kullanıcıların gelişmiş para yatırma ve para çekme operasyonlarından yararlanabilecekleri anlamına gelmiştir. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), EOS (EOS), Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin SV (BSV), Litecoin (LTC), Monero (XMR) ve USD Coin (USDC) yatıran ve çeken kullanıcıların ilk yararlananlar olduğunu belirtmekte fayda var. Platformun sunduğu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

LaunchBase

LaunchBase, 2020 yılının Mayıs ayında tanıtılmıştır. Böylece IEO (İlk Borsa Arzı) ile ilgilenen birçok kullanıcıyı kendine çekmeyi başarmıştır. Burada kullanıcılar, kripto alanına tümüyle yeni bir yatırım yöntemi getiren geniş bir IEO projesi havuzuna erişim sağlayabiliyorlar. Siz de bunun bir parçası olmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken şey hesap açmak ve bu hesabı doğrulamak olacaktır. 

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?

Kurumsal Benimsenme

Kripto varlıkların kurumsal olarak benimsenmesi, sektörün yaygın hale getirilmesi için büyük bir önem arz ediyor. Bunun farkında olan platform, her tür kurumun belirli kripto para birimlerine ve paritelere erişebilmesini sağlıyor. Öte yandan, bir API dâhil olmak üzere özel bir müşteri destek hizmeti de sunuluyor. 

SunSwap

SunSwap, TRC20 tokenları arasındaki takaslar için TRON üzerine inşa edilmiş bir değişim protokolüdür. Sistem fiyatına bağlı olarak herhangi iki TRC20 tokenı arasında kolay bir şekilde dönüşüm yapılabiliyor. Toplanan bütün ücretler, protokolün kendisinden ziyade direkt olarak protokolün likidite sağlayıcılarına gidiyor. Bu da tam bir merkeziyetsizlik ve güvenlik sağlıyor.

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?

Tavsiye Programı

Platform, blockchain endüstrisinde topluluğu büyütmek amacıyla güçlerini birleştirmek için aynı değerleri paylaşan ortaklar aradığını ifade ediyor. Bu hedef doğrultusunda başlatılan programın adı “Uzay Gezgini”dir. Söz konusu program, eşsiz bir tavsiye bağlantısı oluşturmanıza ve topluluğunuzla paylaşmanıza imkân tanıyor. Bağlantıya tıklayıp kaydı tamamlayanlar sayesinde spot, marjin ve vadeli olmak üzere ağınız tarafından tamamlanan bütün işlemlerden komisyon alıyorsunuz. 

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?

Diğer Özellikler

Bunun dışında platformun kampanyalarına ve promosyonlarına katılmak için LeaderBoard özelliğini kullanabilirsiniz. Görevleri tamamlayıp tek tıkla ödüller kazanmak için kullanabileceğiniz bir Ödül Merkezi de bulunuyor. 

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?

Alım Satım Platformu

Alım satım platformu hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey profesyoneller dâhil olmak üzere kullanıcıların gezinmelerini kolaylaştıran ve işlemlerin hızlı bir şekilde yürütülüp takip edilmesini sağlayan düzgün bir tasarıma sahiptir. Gösterge paneli; alım satım için uygun varlık paritelerini ve temel para birimlerini gösteriyor. 

Platform, önemli teknik göstergelerin çoğuyla birlikte TradingView destekli grafiklere sahip olmasıyla ön plana çıkıyor. Kullanıcılar tarafından alım, satım ve stop-limit emirlerinin görüntülenmesine izin veren Poloniex, “Maker Depth” ve alım satım geçmişi gibi özelliklerle beraber web ve mobil üzerindeki platformlarda kullanılabiliyor.

Diğer yandan, şirket tarafından hızlı bir şekilde mobil destek ve API işlevselliği eklenmeden önce kullanıcıların sadece demo hesaplarına eriştiği vadeli işlemler 2020 yılının Temmuz ayında kullanıma sunulmuştur. 5 Ağustos’ta ise vadeli işlemler için beta lansmanı gerçekleştirilmiştir. Kullanıcılar hesap oluşturmaya ve 100 kata kadar kaldıraç ile işlem yapmaya başlamışlardır.

Poloniex, spot ticarete izin veren bir kripto para borsası sunuyor. Fiyat en uygun olduğunda kripto varlıkları satın alabilir ve satabilirsiniz. Spot alım satım dışında marjin ticaret ve marjin lending de sunan platform, ekstra özelliklerden sadece doğrulanmış hesap kullanıcılarının faydalanmalarına imkân tanıyor. En iyi kripto para birimlerinin çoğu için marjin lending destekleniyor ve sürekli olarak yeni coinler için destek ekleniyor. 

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?

NFT

Popüler bir NFT pazaryeri olarak bilinen APENFT ile önemli bir ortaklığa imza atılmıştır. Kullanıcılar, APENFT vasıtasıyla platform üzerinden NFT’lere erişebiliyor ve ticaret yapabiliyor. APENFT, TRON ağının ana teknolojisi tarafından destekleniyor. APENFT’nin minimum gas ücretleriyle entegrasyonu sayesinde NFT’lerin kitlesel olarak benimsenmesine katkıda bulunuluyor. 

Peki, Poloniex güvenilir mi? Güvenilirlik, aslında platformun pek de güçlü bir yanı değildir. Her şey endüstri standartlarına ulaştırılmış gibi görünüyor ancak şirketin güvenlik ve düzenleme konusunda yaşamış olduğu bazı sorunlar var. 2014 yılında saldırıya uğrayan platform, bilgisayar korsanlarının yaklaşık 4 milyon dolar değerinde varlık çalmasıyla sarsılmıştır. Bunun üzerine platform, müşteri hesap bakiyelerini yüzde 12,3 oranında azaltmıştır. Bunun ciddi bir problem olduğunu söyleyebiliriz. 2020 yılına gelindiğinde ise platform yeniden hacklenmiştir. 

SEC, 2021 yılının Ağustos ayında “kayıtsız dijital varlık platformu” olmakla suçladığı Poloniex’in 10 milyon doların üstünde ödeme yapmasını sağlamıştır. Geçmişte kalmış olsa bile bu problemleri tehlike işareti olarak görebiliriz. Bu yüzden, Poloniex güvenilir mi? sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir.  

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?

Poloniex Nasıl Kullanılır?

Platform, doğrulama seviyenizin daha yüksek limitlere ve daha düşük ücretlere imkân tanıdığı bir kademeli hesap sistemini destekliyor. Hesap açtığınız zaman doğrulama talebi olmayan ancak faaliyetlerinizi sınırlayan Seviye 1’den başlıyorsunuz. 

Normal kullanıcılar, üç hesaba erişim sağlayabiliyor: borsa hesabı, marj ticareti hesabı ve lending (borç verme hesabı). Borç alınan fonlar için teminat olarak marj hesabınızdaki fonları kullanırsınız. Lending hesabı ise başkalarına faiz karşılığında borç vermenize izin verir. 

Kurumsal yatırımcılar ve diğer büyük yatırımcılar ise özel hesapları talep etme seçeneğine sahip oluyor. Bunlar Plus Silver, Plus Gold ve Market Maker olarak adlandırılıyor. Söz konusu hesaplar; artırılmış limitler, hesap yöneticileri ve düşük ücretler gibi avantajlar sunuyor.

30 günde 50,000 dolardan az alım satım yapmanız halinde ücretler piyasa yapıcı için yüzde 0,0145 ve piyasa alıcı için yüzde 0,155 oluyor. Tron ile ödeme yapmanız halinde ücret indirimlerinden de faydalanabiliyorsunuz. Yeterli Tron bakiyesine sahip olmanız halinde (49 dolar veya daha fazla) daha düşük bir ücret katmanına hak kazanıyorsunuz. Kıyaslama yapacak olursak Coinbase’de ticaret hacmine bağlı olarak ücretler yüzde 0,00 ila yüzde 0,60 arasında değişiklik gösteriyor. 

Poloniex; lending, marj ve vadeli işlem ürünleri sunarken Coinbase sadece mevcut piyasa oranlarında spot ticaret sunuyor. Güvenlik ve mevzuata uygunluk hususunda daha iyi bir itibara sahip olan Coinbase, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayanlar tarafından kullanılabiliyor. Poloniex ise daha önce de belirttiğimiz üzere kullanılamıyor. 

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi?  

Platformun kullanımı için aşağıda yer alan adımları takip etmelisiniz:

  • Adım 1: Kaydolun ve şifrenizi doğrulayın.

Kaydolmak için e-posta adresiniz ve şifreniz gerekiyor. Bunun için Kullanıcı Sözleşmesi kutusunu işaretleyin ve Kaydol simgesine tıklayın. E-posta adresinize yollanan bağlantı vasıtasıyla hesabınızı aktif hale getirin. Hesabınızın Seviye 1 olarak kurulduğunu göreceksiniz. Seviye 2’ye geçmek için kimliğinizi doğrulamalısınız.

  • Adım 2: Para yatırın.

Hesabınızı oluşturduktan sonra yapmanız gereken şey ise para yatırmaktır. Balances (Bakiyeler) sayfasına gidin ve Deposit (Para Yatırma) seçeneğine tıklayın. Yatırılacak coini ve miktarı belirleyin. Henüz coininiz yoksa kredi kartı ya da banka havalesi vasıtasıyla coin satın alın. Platformdaki hesabınıza para yatırmak için ekranda yer alan talimatları yerine getirin.

  • Adım 3: Kriptonuzu satın alın.

Kripto para satın almak için cüzdanınıza gidin ve Buy with Card (Kartla Satın Al) seçeneğine tıklayın. İtibari değer birimini ve kripto varlığı seçip satın alınacak tutarı girin. Karşınıza ücretler gelecek. Devam etmek için Buy Now (Şimdi Satın Al) seçeneğine tıklayın. Cüzdan adresinizi girmek ve süreci onaylamak için adımları takip edin. 

  • Adım 4: Kriptonuzu harici cüzdana gönderin. 

Kripto varlıklarınızı harici bir cüzdana gönderebilirsiniz. Diyelim ki Bitcoin (BTC) varlıklarınızı Polkadot (DOT) ile takas etmek için Poloniex kullanıyorsunuz. Yeni Polkadot (DOT) varlıklarınızı borsadan çıkarmak isteyecekseniz çünkü borsanın saldırıya uğraması halinde ilk olarak sıcak cüzdan boşaltılıyor. Yani varlıklarınızı kendi cüzdanınıza taşımak için önce bir cüzdana ihtiyacınız olacak. 

İlk kez Bitcoin (BTC) satın aldıysanız ve diğer kriptolarla ticaret yapmak için Poloniex kullanıyorsanız mutlaka bunu yapmanız gerekiyor. Kullanmayı planladığınınız cüzdanın, borsadan çekmek istediğiniz kriptoyu desteklediğinden emin olun. Cüzdan hazır olduğunda para çekmeye hazırsınız demektir. 

Cüzdan butonuna basın ve ardından çekmek istediğiniz kriptoyu seçin. Orijinal blockchain olacak doğru zinciri seçin. Varlıklarınızı göndermek istediğiniz adresi yazın ya da yapıştırın. Daha sonra adresi iki defa kontrol edin. Son olarak da miktarı girin ve Withdraw (Para Çekme) butonuna basın.

Varlıklarınızın tercih ettiğiniz cüzdana ulaşması için onayı beklemeniz yeterli olacak. Cüzdan tercihinizi dikkatli bir şekilde yapmanızda fayda var. Cüzdan tercihi, bu tarz işlemlerde önemli bir yere sahiptir. Kripto para borsalarının son dönemlerde saldırıya uğraması ve iflas etmesi önemli gelişmelerdir. Bu bakımdan yatırımcıların varlıklarını saklamak için soğuk cüzdan kullanmalarında fayda var.

Varlıklarınızı elbette ki Poloniex cüzdanında saklayabilirsiniz. Fakat bu cüzdan, borsanın herhangi bir saldırıya uğraması halinde kripto paralarınızı güvence altına almayacaktır. Cüzdan, varlıklarınızı güvenli bir şekilde saklayabileceğiniz bir yer olmalıdır. Bu nedenle soğuk cüzdan daima güvenlik bakımından oldukça öndedir. Cüzdan seçimi, yatırımcıların mutlaka göz önünde bulundurmaları gereken bir konudur. Eğer içiniz rahat bir şekilde birikimlerinizi tutmak istiyorsanız saldırılardan uzak bir cüzdan yani soğuk cüzdan tercih etmelisiniz.  

Poloniex Nedir? Poloniex Güvenilir mi? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)