Popüler DEX, Bakım Moduna Geçti! Neler Oluyor?
SektörelPopüler merkeziyetsiz borsa THORSwap bakım moduna geçti. Peki, bunun sebebi ne?

Zincirler arası likidite protokolü THORchain üzerinde çalışan çok zincirli bir merkeziyetsiz borsa (DEX) olan THORSwap, platformda fonların daha fazla yasa dışı hareketini önlemek için "bakım" moduna geçti.

6 Ekim'de THORSwap, kötü aktörlerin platform üzerinden yasa dışı fonları taşıdığı yönündeki endişeler nedeniyle geçici olarak bakım moduna geçeceğini açıkladı.
DEX, platformun güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak için "daha kalıcı ve sağlam bir çözüm" bulana kadar bakım modunda kalacak. Bu arada stake etme, ödünç alma ve ödünç verme gibi diğer hizmetler de faaliyetlerine devam edecek.
THORSwap'ın X hesabından yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
Dün durumun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesinin ve danışmanlar, hukuk müşavirleri ve kolluk kuvvetleri ile yapılan istişarelerin ardından THORSwap arayüzünün geçici olarak bakım moduna geçirilmesine karar verildi. Bu adım, olası yasa dışı faaliyetlerin hızlı bir şekilde engellenmesi amacıyla atılmıştır.
Son gelişme, Lookonchain'in "FTX hacker'ının hafta sonu boyunca öncelikle Railgun ve THORChain kullanarak toplam 38 milyon dolar değerinde Ethereum (ETH) taşıdığını ve hacker'ın ilk transfer hamlesini 30 Eylül'de yaptığını" açıklamasından kısa bir süre sonra geldi.
Kısa bir süre önce MetaMask geliştiricisi Taylor, Rus ve Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının operasyonları için THORChain'i tercih ettiklerini iddia etti. THORSwap yönlendiricisi aracılığıyla Ethereum - Bitcoin transferlerinin yüzde 50'sinden fazlasının çalıntı fonlar olduğunu iddia etti.
Bu arada THORSwap'in takasları devre dışı bırakma kararı, yaptırım uygulanmasını önlemek için önleyici bir eylem olabilir. Ağustos 2022'de ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC); kripto karıştırma hizmetinin, Kuzey Koreli bilgisayar korsanları Lazarus Group tarafından çalınan 455 milyon dolar değerindeki kripto da dâhil olmak üzere çalıntı kripto işlemlerini kolaylaştırdığını iddia ederek Tornado Cash'e yaptırım uyguladı.
Tornado Cash geliştiricisi Roman Storm, geçtiğimiz günlerde suçluların çalıntı kripto fonlarında 1 milyar doların üzerinde para aklamasına yardımcı oldukları iddiasıyla kendisine ve diğer kurucu ortaklar Roman Semenov ve Alexey Prestev'e yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.
Çapraz Zincir Yoluyla 7 Milyar Dolarlık Yasa Dışı Kripto Aklandı
Blockchain analitik firması Elliptic tarafından kısa süre önce yayınlanan bir rapor, dolandırıcı aktörlerin Temmuz 2023 itibariyle çapraz zincir ve çapraz varlık hizmetleri aracılığıyla 7 milyar dolar değerinde kötü kazanılmış kripto varlığı akladığını ortaya koydu. Elliptic, zincirler arası suçlardaki artışın önceki tahminleri aştığını belirtiyor.
Bu artış, anonimlik ve istikrar sunan çeşitli kripto para birimlerinin mevcudiyetine ve suçluların KYC prosedürlerindeki boşluklardan faydalanmasına bağlanıyor. Uyumlu olmayan borsalara yönelik yaptırım eylemleri, kötü aktörlerin zincirler arası protokollere geçmesine yol açtı.
Rapor; Lazarus Group'un, çalınan fonların yaklaşık 1 milyar dolarını kanalize eden birincil aklayıcı olduğunu vurguladı.
Elliptic raporunda şu ifadelere yer verildi:
Kuzey Koreli bir siber korsanlık örgütü olan Lazarus Group, zincirler arası köprüler aracılığıyla aklanan tüm yasa dışı fonların tek başına en büyük kaynağı ve zincirler arası yöntemlerle 900 milyon doların üzerinde para aklayarak tüm zincirler arası suçların üçüncü en büyük kaynağıdır.
Kaynak: crypto.news