QuickSwap Nedir?
RehberQuickSwap nedir? QuickSwap çalışma sistemi, kullanım alanları, kurucuları ile ilgili bilgiler ve daha fazlası burada…

QuickSwap Nedir?
QuickSwap nedir? sorusunun yanıtı birçok kripto para kullanıcısı tarafından merak ediliyor. QuickSwap, Polygon ağı üzerine inşa edilmiş bir Layer 2 merkeziyetsiz borsa ve otomatik piyasa yapıcı (AMM) olarak karşımıza çıkıyor. 2020 yılında hayata geçirilen QuickSwap, kullanıcıların likidite sağlamaları ve likidite havuzlarından token takas ettiklerinde işlem ücreti kazanmaları bakımından Uniswap’a benzer şekilde çalışıyor.

QuickSwap, emir defterleri olmadan kullanıcıların token takas ettikleri bir AMM modeli kullanıyor. DEX olmasından dolayı KYC (Müşterini Tanı) gerekli olmuyor. İşlem yapmak üzere platforma bağlanmak için sadece bir cüzdana ve işlem ücretlerini ödemek için de MATIC tokenlarına ihtiyacınız var.
QuickSwap, Ethereum blok zinciri ve Polygon arasında bir köprü sunuyor. Kullanıcılar, böylece platform üzerinde ERC-20 tokenlarını takas edebiliyor ve alıp satabiliyor. Söz konusu platformun yerel kripto para birimi QUICK olarak adlandırılıyor. dQUICK kazanmak için bahsedilen kripto para birimini stake edebilir ya da platformda farklı bir parite ile takas edebilirsiniz. QuickSwap nedir? sorusuna yanıt verdikten sonra konunun ayrıntılarına girebiliriz.
QuickSwap Hangi Ağı Kullanıyor?
QuickSwap, yukarıda da belirtildiği üzere Polygon ağı üzerine inşa edilmiştir. Eski adı Matic Network olan Polygon, Ethereum blockchaini için önde gelen Layer 2 ölçeklendirme çözümüdür. Ethereum uyumlu blockchainler oluşturmak için bir altyapı sunarak ölçeklenebilirliğin geliştirilmesine katkıda bulunan Polygon’un gelişen ekosistemi, birbirine bağlı blockchainleri çalıştırmak amacıyla hisse kanıtı (PoS) denilen konsensüs mekanizmasını kullanıyor.
Kripto topluluğu arasında Polygon ağının yaygın olarak benimsenmesi, Ethereum blok zincirine kıyasla yıldırım hızında bir işlem hızına ve düşük ücretlere sahip olmasından kaynaklanıyor. Söz konusu ağın yerel kripto para birimi ise işlemler için ödeme yapmak üzere kullanılan MATIC olarak ön plana çıkıyor.
Bir yan zincir olarak ağın, Ethereum Sanal Makinesi (EVM) ile uyumlu olduğu söylenebilir. Bu yüzden açık kaynak kodlu olmasının yanı sıra geliştiriciler tarafından ölçeklenebilir, kullanıcı dostu ve güvenli merkeziyetsiz uygulamalar (Dapps) oluşturulmasına imkân tanıyor.
QuickSwap Nasıl Çalışır?
QuickSwap, kullanıcıların takasta bulunmalarına, staking yapmalarına, farming yapmalarına ve likidite sağlamalarına imkân tanıyor. Platformun geleneksel mimariyi oldukça geride bırakmasının temel sebebi emir defterinin olmamasıdır. QuickSwap, kullanıcıların kripto alım satım emirlerini göndermelerine olanak sağlayan bir akıllı sözleşme setidir.
Akıllı sözleşmeler, platformdaki tüm token takaslarını otomatik olarak düzenleyip işliyor. Bu yüzden kullanıcılar, herhangi bir tarayıcı uzantısı vasıtasıyla takaslara erişim sağlayabiliyor. Kayıt olmalarına ya da herhangi bir kimlik belgesi sunmalarına gerek olmuyor.
Zincir dışı bir yönetişim modeli kullanan platformun ayırt edici özellikleri şu şekildedir:
Likidite Havuzları
Herkes, bir otomatik piyasa yapıcı (AMM) modeli kullanarak diğer kullanıcıların takas edebileceği tokenlarla bir likidite havuzu oluşturabilir. Bu durumda yapıcılar ya da alıcılar ile geleneksel bir emir defteri bulunmuyor. Kullanıcılar, bunun yerine pariteleri takas etmek için gereken likiditeyi sağlayan eşit değerde tokenlar yatırıyor.
Herhangi bir kullanıcı havuza para yatırdığı zaman Likidite Havuzu (LP) tokenlarını alıyor. Bunlar, kullanıcının havuzdaki payını temsil ediyor. Böylece likidite sağlayıcılar, havuz tarafından kazanılan ücretlerden pay alabiliyor.
QuickSwap’taki sağlayıcılar, havuzdaki paylarıyla orantılı olarak işlemlerden elde edilen ücretlerin yüzde 0,25’ini kazanıyor. Sağlayıcılar, aynı zamanda likidite madenciliği vasıtasıyla ek ödüller olarak dQUICK tokenları kazanmak için LP tokenlarını yatırabiliyor.
Örnek olarak ETH/USDT havuzuna bir göz atalım. Havuzun ETH bölümünün “x” ve USDT bölümünün “y” olduğunu düşünün. QuickSwap, havuzdaki toplam likiditeyi hesaplamak amacıyla her iki değeri de çarpıyor. Sonuç k faktörü oluyor. Platformun arkasındaki temel düşünce “k”nin sabit kalması gerektiğidir yani havuzdaki toplam likidite sabittir.
Bu durumda formül X * Y = K oluyor. (X ilk token, Y ikinci token ve K ise havuzun sabitidir.)
Diyelim ki ETH/USD havuzunu kullanarak 4,500 USDT karşılığında 1 ETH satın aldınız. Bunu yaparak havuzun USDT payını artırıp ETH havuzunun payını azaltmış oluyorsunuz. Toplam likiditenin (k) sabit kalması gerektiğini düşünerek ETH fiyatının birden artacağı sonucuna varabiliriz. İşlemin ardından havuzda daha az ETH kaldığı için ETH fiyatı artar. Fiyatı belirleyen mekanizmadır. ETH fiyatı, bu işlemin X/Y oranını ne kadar değiştirdiğine bağlı oluyor.
Model, doğrusal olarak ölçeklenmiyor. Daha büyük emirler, daha küçük emirlere kıyasla katlanarak daha pahalı hale geliyor. Havuz ne kadar büyük olursa yüksek üst limite sahip emirleri işlemek o kadar kolay oluyor. Bu yüzden büyük ölçekli işlemler aracılığıyla yatırım yapan kişiler, 1inch gibi DEX aggregator’ları kullanıyorlar.
Dragon’s Lair
QuickSwap’ın en popüler özelliklerinden biri de Dragon’s Lair olarak bilinen uzun vadeli staking ürünüdür. Platformda QUICK token tutmayı ve uzun süre likidite sağlamayı hedefleyen kullanıcılar, onları Dragon’s Lair’de stake edebiliyor. Bu seçenek, geçici kayıp riski olmadan QUICK Coin cinsinden ödül kazanmanın güvenli ve hızlı bir yolunu sunuyor. (Geçici kayıp riski, herhangi bir havuza likidite sağlayan herkes için muhtemel bir risktir. Protokole kilitlediğiniz tokenın değerinin staking sürecinde değişim yaşaması geçici kayba yol açıyor.)
Dragon’s Lair’de QUICK tokenlarını stake edebilir, ödül olarak dQUICK tokenları kazanabilir ve süresiz olarak QuickSwap’taki bütün işlem ücretlerinden yüzde 0,04’lük bir pay sahibi olabilirsiniz. Diğer yandan, Syrup havuzlarında QUICK token stake ederek pasif gelir elde edebilirsiniz.
Token Takasları
Yüzde 0,3 gibi küçük bir işlem ücreti olsa bile QuickSwap, ERC-20 tokenlarını hızlı bir şekilde ve sıfıra yakın bir gas ücreti karşılığında takas edebiliyor. Ortaya çıkan ücretler, likidite sağlayıcılarına ödeniyor.
Söz konusu platform, merkezi bir borsadan farklı olarak kullanıcılardan ücret talep ederek para kazanmıyor. İşlem ücreti kazananlar esasen likidite sağlayıcıları oluyor. Havuz kullanımı ile gerçekleştirilen herhangi bir takas için yüzde 0,3 ücret alınıyor. Kazanılan işlem ücretlerini dilediğiniz zaman isteyebilir ve hatta onları tekrar yatırabilirsiniz. Toplam likidite oranınıza eşit ücretler alacağınızı da hatırlatalım.
KYC gerekli olmadığından takası gerçekleştirmek için kullanıcıların cüzdanlarında sadece MATIC bulunması yeterli oluyor. QuickSwap, Uniswap’ınkine benzer bir kullanıcı dostu ve basit tasarım ile tokenları takas etmek için izin gerektirmeyen bir yol sunuyor.
QuickSwap Kullanım Alanları Neler?
QuickSwap Coin, iki temel kullanım alanına sahiptir.
Yönetişim: Coin için ilk kullanım alanı yönetişimdir. QUICK Coin sahipleri, protokol ile ilgili çeşitli faktörler hakkında teklifler oluşturabiliyor ve oy kullanabiliyor. Platform, en sonunda tümüyle topluluk tarafından çalıştırılacaktır.
Staking: Coin için diğer kullanım alanı ise stakingdir. Likidite sağlayıcıları, likidite madenciliği fırsatları ile teşvik ediliyor. QuickSwap’ta pariteler için likidite sağlayan kullanıcılar, platformun yüzde 0,3’lük işlem ücretlerinin bir yüzdesini alırken katılımları karşılığında da QUICK Coin kazanıyorlar.
QUICK Coin kullanım alanları özetle aşağıdaki gibidir:
- Likidite sağlamak
- Ödül olarak dQUICK tokenlarını kazanmak için likidite madenciliği yapmak
- Token sahiplerinin oy haklarına sahip olduğu yönetişim
- Ekstra ödüller için staking yapmak
- IDO’lara (Initial Dex Offerings) katılmak
- Kripto para borsalarında işlem yapmak (Binance borsasında Bitcoin, Binance USD ve USDT karşılığında QUICK satın alabilirsiniz.)
QuickSwap Kime Ait?
QuickSwap, Nick Mudge ve Sameep Singhania tarafından hayata geçirildi. Singhania, DeFi borsası ParaSwap’ın baş geliştiricisi olan Yeni Delhi merkezli bir bilgisayar programcısıdır.
Ethereum blok zincirindeki Uniswap DEX’in bir forku olan QuickSwap, merkeziyetsiz finans (DeFi) endüstrisinin ortaya çıkmasıyla beraber 2020 yılının sonlarında kullanıma sunuldu.






