Anasayfa Rehber SafeMoon Nedir? Nasıl Alınır?

SafeMoon Nedir? Nasıl Alınır?

Rehber

SafeMoon nedir, nasıl alınır? SafeMoon ponzi mi? Fiyat tahminleri, yorumlar, analizler ve daha fazlası burada...

SafeMoon Nedir? Nasıl Alınır?

SafeMoon Nedir?

SafeMoon, 2021 yılının Mart ayında Binance Smart Chain üzerinde oluşturulmuş bir kripto para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Kendi blockchain teknolojisine sahip olmayan SafeMoon’un arzı, Binance’in dâhili blockchainindeki akıllı sözleşmeler ile yönetiliyor. SafeMoon, Binance Smart Chain’e dayalı BEP-20 standardını kullanıyor.

Eski ABD Savunma Bakanlığı analisti John Caron tarafından merkeziyetsiz finans (DeFi) tokenı olarak piyasaya sürülen SafeMoon, insanları tokenlarını ellerinde tutmaya ve yatırımlarının değerinin büyümesini (en azından teorik olarak) izlemeye teşvik etmek amacıyla tasarlanmıştır. SafeMoon varlıklarını satan herkes yüzde 10 satış vergisine tabi tutuluyor. 

Sonuç olarak insanlar, SafeMoon tutmaya teşvik ediliyor. Böylece söz konusu kripto para birimi, volatiliteye direnen bir değer deposu işlevi görüyor. Bu, kripto para sahiplerine oldukça garip bir paradigma ile bir tür ters temettü veriyor. Yani elinizde SafeMoon tutmanız halinde onu satan diğer insanlara kıyasla biraz fazla para kazanıyorsunuz. Teoride, SafeMoon fiyatı düşerken kâr sahibi olabilirsiniz. 

SafeMoon Nedir? Nasıl Alınır?

Peki, SafeMoon’un adı nereden geliyor? Aslında bu sözcük iki kavramın birleşimidir. Bunlardan biri, piyasa volatilitesine dayanacak şekilde tasarlanmasından dolayı kriptonun temelde güvenli olduğu düşüncesidir. Diğeri ise genel olarak bir kripto para biriminin potansiyel olarak yatırımcılara çok para kazandırabileceğini ortaya atmak için kullanılan “to the moon” tabirinden geliyor. 

Topluluk tarafından yönlendirilen protokol; “statik ödüller” (yansıma), “otomatik likidite havuzu”, “manuel yakım” ve “ekosistem büyüme fonuna katkı” olmak üzere dört temel işleve dayanıyor. SafeMoon’un Amerika Birleşik Devletleri’nde çok sayıda davaya maruz kaldığını hatırlatmakta fayda var. Davalar, projenin yatırımcılara yüz milyonlarca dolara mal olduğunu ve yasa dışı olarak faaliyet gösterdiğini ileri sürüyor. 

SafeMoon, kaynaklarını insanlara fayda sağlamak için kullanan bir program haline gelmeyi hedeflediğini belirtiyor. Projenin internet sitesinde, “Artık misyonumuzun ikinci bölümünü ele alıyoruz: Yenilikleri iyiye yönlendirmek için teknolojimizin genişletilip kanalize edilmesi ve söz konusu yenilikleri dünyanın her yerine yaymak için Girişimci Hayırseverlik Modeli’nin benimsenmesi.” ifadeleri yer alıyor. SafeMoon nedir? sorusuna yanıt verdikten sonra projenin derinliklerine inelim. 

SafeMoon Nedir? Nasıl Alınır?

SafeMoon Ne İşe Yarar?

Kripto para piyasasının yüksek kazanç vadeden çok sayıda projeye ev sahipliği yaptığı biliyoruz. Sektörde yüzde 300, hatta yüzde 500 APY (Yıllık Faiz Getirisi) özelliğine sahip platformlar ile sık sık karşılaşıyoruz. Buna rağmen volatilitenin hala baskın olduğunu ve mevcut DeFi platformlarının büyük bir bölümünün rug pull dâhil olmak üzere doğal zorluklarla sınırlandırıldığını fark ediyoruz. Diğer zorluklar da hatalı akıllı sözleşmeleri içeriyor.

SafeMoon, DeFi sürecini kolay hale getiren bir çözüm sunuyor. Bütün likidite madenciliği sürecine eşsiz bir güvenlik seviyesi ekliyor. Bu, otomatik likidite üretimi ve token yakım süreci ile yatırımcılar için uygun bir APY üretmeyi hedefleyen topluluk odaklı bir protokoldür. Protokolün akıllı sözleşmeleri ise CertiK tarafından inceleniyor. Bu da kullanıcıların gönül rahatlığına katkıda bulunuyor. 

Kullanıcıların varlıklarını ellerinde tutmalarının teşvik edilmesiyle bir yandan SafeMoon Coin’in sabit bir fiyata sahip olmasına diğer yandan da söz konusu kullanıcıların pasif gelir elde etmelerine yardımcı olunuyor. Proje, böylece uzun vadeli fiyat istikrarının oluşmasında önemli bir rol üstleniyor. Ani olarak yaşanan fiyat düşüşlerinin ve piyasa çöküşlerinin önüne geçmeye çalışan SafeMoon, bu sayede yatırımcıları korumaya yönelik bir yaklaşım benimsediğini gösteriyor. 

SafeMoon Nedir? Nasıl Alınır?

SafeMoon Ne Projesi?

Varlıklarını ellerinde tuttukları için yatırımcıları ödüllendirerek volatiliteye direnmeyi hedefleyen SafeMoon projesinin; “statik ödüller” (yansıma), “otomatik likidite havuzu”, “manuel yakım” ve “ekosistem büyüme fonuna katkı” olmak üzere dört temel işleve dayandığını ifade etmiştik. 

Statik Ödüller (Yansıma): Statik ödüller, madencilik ödüllerine ilişkin problemleri düzeltmeye çalışıyor. Bunu iki şekilde yapıyor.

  • Ödül miktarı, işlem hacmine bağlı oluyor. Bu, ilk yatırımcıların varlıklarını satmalarından kaynaklanan satış baskısını azaltıyor. 
  • Varlıklarını ellerinde tutanlar, sahip olunan toplam sayıya bağlı olarak daha yüksek ödemeler toplamaya teşvik ediliyor.

Statik yaklaşım, geleneksel madencilik ödüllerine göre farklılık gösteriyor. Mesela Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine baktığımız zaman ilk yatırımcılar, madencilik çabalarından dolayı geç yatırımcılara göre daha fazla ödül kazandılar çünkü ödül değeri zaman içerisinde azaldı. Bu, ilk yatırımcıların genel olarak yeni alıcılardan daha fazla kriptoya sahip olduğu manasına geliyor. SafeMoon’un statik ödül yaklaşımı, ilk yatırımcıların varlıklarını toplu halde satmalarına yönelik problemi hafifletmeye çalışıyor. 

Otomatik Likidite Havuzu: Resmî whitepaper; otomatik likidite havuzunu SafeMoon’un “gizli sosu” olarak tanımlıyor. Söz konusu işlev hem alıcılar hem de satıcılar için sağlam bir fiyat tabanı oluşturuyor. 

Tasarımın uzun vadeli istikrar için olduğu söylenebilir. Projenin sıra dışı özelliği, token satmanın cezasıdır. Akıllı sözleşme, her işlem için yüzde 10 ücret alıyor. Böylece balinaların ilerleyen süreçte varlıklarını satmaya karar vermeleri halinde daha büyük düşüşlerin önüne geçilmesi hedefleniyor. 

Manuel Yakım: Birçok kripto para birimi, token yakımı denilen bir süreçten geçiyor. Böylece tokenlar kalıcı olarak dolaşımdan kaldırılıyor. Bu süreç, artırılmış kıtlık ve dolayısıyla da değer yaratma girişimi olarak görülüyor. Bazı kripto projeleri, başlangıçtan itibaren sürekli olarak token yakımı gerçekleştiriyor. 

Fakat SafeMoon, sürekli yakım yerine manuel yakım kullanıyor. Bunun arkasındaki fikir, uzun vadeli yatırımcılar için faydalı bir yakım stratejisi uygulanabilmesidir. Aynı zamanda, yakımların açıkça duyurulmasına ve takip edilmesine imkân tanınarak şeffaflığın artırılmasıdır. 

SafeMoon Nedir? Nasıl Alınır?

SafeMoon Nasıl Çalışır?

Protokol, BEP-20 uyumlu SafeMoon Coin ile çalışıyor. Kullanıcılar, SafeMoon varlıklarını satmaya karar vermeleri halinde yüzde 10 satış vergisine tabi oluyorlar. Başlangıçta söz konusu verginin yarısı token sahiplerine dağıtılırken geri kalanı yakılıyordu. 

Şimdi ise vergilendirilmiş paranın yüzde 40’ı tokenı elinde tutan kişilere tekrar dağıtılıyor. Yüzde 30’u likidite havuzuna verilirken yüzde 20’si yakılıyor ve yüzde 10’u da büyüme fonuna gönderiliyor.

İşlemlerin vergilendirilme ve paranın tekrar dağıtılma şekli, teorik olarak elinizde tuttuğunuz SafeMoon Coin miktarının arttığını görebileceğiniz anlamına geliyor. Aynı zamanda toplam fiyat düşerken varlığınıza bağlı kalarak da kâr elde edebilirsiniz. 

SafeMoon Nasıl Alınır?

SafeMoon cüzdanı vasıtasıyla herhangi bir sorun yaşamadan SafeMoon Coin satın alabilirsiniz. Bunun için BNB satın almanız ve daha sonra SafeMoon Coin ile takas etmeniz gerekiyor. Cüzdan uygulamasını Google Play ve App Store üzerinden indirebilirsiniz.

SafeMoon V2 yükseltmesi, 2021 yılının Aralık ayında gerçekleştirildi. Bu yükseltmenin sahip olduğu en büyük özelliklerden biri eski SAFEMOON tokenlarının yeni SFM tokenlarına konsolide edilmesiydi. SAFEMOON desteği geri çekilmiş olsa bile token hala kripto para borsalarında bulunuyor. Yani iki kripto para birimi de belirli borsalarda bir arada var olabilir. 

Bunlardan hangisini satın almak istediğinizden emin olmanız önemlidir. İki ayrı SafeMoon olmasının sebebi ise SAFEMOON’u SFM’ye dönüştürme sürecinin otomatik olmamasıdır. Yani isteyenler kriptonun eski sürümünü tutabilirler. Piyasa değeri oldukça düşük olan SafeMoon V2 (SFM) şu anda Gate.io, MEXC, PancakeSwap ve Bitrue gibi kripto para borsalarında listelenmiş durumdadır. Henüz Binance borsasında listelenebilmiş değil. SafeMoon, gelecekte kendi kripto para borsasını kurmayı amaçladığını belirterek genişlemeyi planlıyor. 

SafeMoon Nedir? Nasıl Alınır?

SafeMoon Sahibi Kim?

SafeMoon projesinin kurucusu eski ABD Savunma Bakanlığı analisti John Karony’dir. Karony, şu anda projenin CEO’su olarak görev yürütüyor. Charles Karony operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı; Ryan Arriaga küresel ürün başkanı, David B. Smith içerik direktörü ve Jacob Engel ise Mooncraft lideri olarak çalışıyor.  

SafeMoon Güvenli mi?

SafeMoon Coin ile ilgili bazı endişelerin var olduğu söylenebilir. Bazıları, kripto para birimini uzun süre elinde tutan kullanıcıları ödüllendirmesinden dolayı projenin “ponzi şeması” olabileceği konusunda endişeleniyor. Sistemden asıl faydalananların ilk yatırımcılar olduğu ileri sürülürken diğer yatırımcılara ise yalnızca artıkların kalacağına dair çarpıcı iddialar ortaya atılıyor. 

Popüler kripto para analisti Lark Davis’in “Ponziden kazanç sağlamanız, onun ponzi olduğu gerçeğini değiştirmiyor.” şeklindeki açıklamasının yankıları hala sürüyor. Barstool Sports kurucusu Dave Portnoy, reklam yaparak yatırımcıları aldattığı gerekçesiyle SafeMoon yatırımcılarının kendisini dava ettiğini söyledi. SafeMoon’dan bir kuruş bile almadığını belirten Portnoy, yatırım yapmadan önce projenin “scam” olabileceğini söylediğini aktardı. 

Kullanıcıları satıştan caydırmak amacıyla tasarlanan SafeMoon, bazı analistlere göre pump ve dump şeması olabilir. Bu da ilk alım yapanların SafeMoon Coin fiyatını şişirecekleri ve başkalarını satın almaya teşvik edecekleri, daha sonra da bunları şüphelenmeyen topluluğa satacakları ve sonuç olarak coin fiyatının geri çekileceği anlamına geliyor.  

ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 17 Şubat 2022’de SafeMoon aleyhine toplu dava açıldığını hatırlayalım. Dava dilekçesinde; projenin, gerçek dışı kazanç vaatleriyle yatırımcıları alıma teşvik ettiği ve reklam için Lil Yachty, Nick Carter ve Soulja Boy gibi ünlüler ile anlaştığı ileri sürülmüştü. SafeMoon’un o zamanki operasyon direktörü Jack Haines-Davies; ünlüler ile anlaşma yapmak, kripto para biriminin tanıtımını yapmaları için onlara ödeme yapmak ve böylece coin fiyatını şişirmek ile suçlandı.

SafeMoon Nedir? Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)