Serum (SRM) Nedir, Nasıl Alınır?
RehberSRM coin nedir? Kripto para projesi ile ilgili merak edilen bütün ayrıntıları rehberimizde bulabilirsiniz.

SRM Coin Nedir?
Serum; Solana blockchain üzerine inşa edilmiş merkeziyetsiz vadeli işlemler borsası (DEX), kripto para birimi ve merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosistemi olarak karşımıza çıkıyor. Protokol, eşsiz piyasa stratejisi vasıtasıyla DEX oluşumunu ve DeFi benimseyişini kolaylaştırıyor.

Serum kullanıcıları, çok sayıda geliştirici kaynağının ve daha fazlasının kullanımı ile dinamik ve yüksek seviyede duyarlı merkeziyetsiz borsalar oluşturabiliyorlar.
SRM Coin Kurucusu Kimdir?
Serum whitepaper, resmî olarak 2020 yılının Temmuz ayında yayınlanmıştır. Bu, Sam Bankman-Fried tarafından ortaya atılan parlak bir fikir olmuştur.
Meslektaşlarıyla beraber merkeziyetsiz borsanın özerk olduğu bir DeFi protokolü geliştiren Bankman-Fried, iflas eden kripto para borsası FTX ile Alameda Research şirketinin kurucusu olarak da biliniyor. Bankman-Fried, günümüzde dolandırıcılık ve kara para aklama dâhil olmak üzere 8 suçtan yargılanırken kendisinin neredeyse 700 milyon dolar değerindeki varlığına da el konulmuştur.
FTX, Alameda Research ve Solana Vakfı gibi ortaklardan meydana gelen bir konsorsiyumun yarattığı Serum, açık kaynaklı bir proje olmakla birlikte gelişimi Serum Vakfı tarafından destekleniyor. Ağın hedeflerini ilerletmeye katkıda bulunmak için geliştirilmiş, kâr amacı gütmeyen kuruluşun arkasında kripto para birimi, alım satım ve DeFi alanlarından bir grup uzman yer alıyor.
Tasarım ve fikir liderliğinin önemli bir kısmını kripto para birimi ve finans sektörlerindeki çok sayıda şirketten alan Serum, birçok merkezi platform tarafından da destekleniyor. Serum, Chainlink (LINK) dâhil olmak üzere kayda değer iş birliklerine imza atmıştır. Bu iş birliği kapsamında Chainlink, ekosistem içerisinde merkeziyetsiz borsa için fiyatlandırma oracle'ları sağlamıştır.
Compound Labs kurucusu Robert Leshner ile TomoChain kurucusu ve CEO'su Long Vuong, projenin önde gelen danışmanları arasında yer alıyor. SRM coin nedir? sorusuna yanıt ararken kripto para projesinin çalışma sistemi ile devam ediyoruz.
SRM Coin Nasıl Çalışır?
Serum, sistemin temel süreçlerinden bütün insan müdahalesini kaldırmak amacıyla gelişmiş akıllı sözleşmelerden faydalanıyor. Ağ, destek ve topluluk girişimleri vasıtasıyla geliştiricilere güç kazandırıyor. Kullanıcılar, Serum ekosistemine katılım gösterdikleri zaman alım satımlarından tasarruf ederken merkeziyetsiz finansın benimsenmesini de teşvik edebiliyorlar.
Solana blockchain, ağın belkemiği olarak ön plana çıkıyor. Söz konusu blockchain, Ethereum tabanlı borsalara kıyasla Serum'a çok büyük bir avantaj sunuyor. 400 milisaniye blok süreleriyle daha fazla ölçeklenebilirlik sağlayan ağ, aynı zamanda bir akıllı sözleşmeye programlanabiliyor. Solana, bu yüksek performans sayesinde küresel DeFi ekonomisinin ihtiyaçlarını yerine getirecek şekilde ölçeklenebiliyor.
Herkes, Serum'a katılarak staking düğümü olabiliyor. Buna hak kazanmak için bazı token gerekliliklerini karşılamanız önem arz ediyor. Özellikle en az 10 milyon SRM ve bir MegaSerum (MSRM) bulundurmanız gerekiyor. Staking düğümleri, ağ üzerindeki çeşitli görevlerden sorumlu oluyorlar. Bu düğümler, ilk olarak zincirler arası yerleşim doğrulaması için blockchain geçmişleri sağlıyorlar. Düğümler, çabalarının karşılığında performanslarına dayalı olarak ödüller alıyorlar.
Serum tarafından sağlanan en ileri düzey özelliklerden biri de tam limit emir defterlerini merkeziyetsiz borsalara entegre edebilme kabiliyetidir. Bu emir defterlerinin, geleneksel traderlar ile Binance ya da Coinbase gibi büyük merkeziyetsiz borsalardan geçiş yapanlar tarafından iyi bilindiğini söyleyebiliriz. Serum DEX kullanıcıları; coinleri fiyat, boyut ve alım satım yönü doğrultusunda sıralama kabiliyeti gibi seçenekler elde ediyorlar.
Serum yerel kripto para birimi SRM, Solana blok zinciri üzerinde bulunan bir SPL token olarak nitelendiriliyor. SRM, aynı zamanda Ethereum blok zinciri üzerinde ERC 20 token olarak çapraz listelenmiştir. SRM, Serum faaliyetlerinde kritik bir rol üstleniyor. Kullanıcılar; bu token ile değer gönderebiliyor, ücret ödeyebiliyor ve platformun yönetişim süreçlerine dâhil olabiliyorlar.
Geliştiriciler, 10 milyar tokenlik projeye bir üst limit koymuşlardır. İlk arz 1 milyar SRM token iken şu anda dolaşımda 50 milyon token bulunuyor. Kalan tokenler, zamanlanmış bir likidite kilidi vasıtasıyla gecikmeli sürüm için planlanmıştır. Serum geliştiricileri, proje gelişim gösterirken merkeziyetsizliği sağlamak amacıyla bütün tokenlerin yüzde 91,25'ini uzun vadeli kilit açma dönemlerinde tutmayı tercih etmişlerdir.
MegaSerum konsepti ise ağa getirilen başka bir yenilik olmuştur. Kullanıcılar, 1 MSRM yaratmak amacıyla 1 milyon SRM'yi birlikte kilitleyebiliyorlar. Bu kıt varlık, ekosisteme artırılmış bir kullanılabilirlik getiriyor. Kullanıcılar, 1 MSRM'yi herhangi bir zamanda 1 milyon SRM karşılığında itfa edebiliyorlar.
SRM stake edenler, ağın oylama sistemine giriş hakkı elde ediyorlar. Söz konusu oylar, platformun gidişatı üzerinde etkili oluyor. Kullanıcılar; getiriler, alım ve yakımlar, yardımlar ve diğer değişiklikler ile ilgili teklifler sunabiliyorlar.
Ağın topluluk öncülüğünde kalmasını sağlayan bu strateji, merkezileşmenin de önüne geçiyor. Bunun dışında topluluk, platformun ürettiği bütün gelirler üzerinde direkt olarak kontrol sahibi oluyor. Şimdi de kripto para projesinin kullanım alanlarına bir göz atalım.
SRM Coin Kullanım Alanları Nelerdir?
Serum projesi, yukarıda da ifade ettiğimiz üzere yönetişim tokeni SRM tarafından destekleniyor. Bu, Solana blok zinciri üzerine inşa edilmiş olan Serum ekosisteminin yerel utility tokenidir.
SRM coin, Serum DEX üzerinde bir değişim için maruz kalınan masraflarda yüzde 50 indirim sağlıyor. Merkeziyetsiz borsa üzerinde gerçekleştirilen işlemlerden sağlanan aracılık komisyonlarının yüzde 80'e varan bölümü, SRM sahibi olan kullanıcılara geri dönüyor. Bu sayede geliri kripto sahiplerine dağıtan ekosistem, sürekli gelir elde etmenin de önünü açıyor.
Kullanıcılar, SRM coin ile staking imkânına da sahip oluyorlar. Bu, sadece elinde 1 milyon SRM bulunduran ve ana düğümleri çalıştıracak teknik kapasiteye sahip olan kullanıcılar için tahsis edilmiştir. Serum, bu ücretleri yakarak ekosisteme katkıda bulunuyor. Ücretlerin geri kalanı (yüzde 20) ise SRM coin kilitleyen kullanıcılara yani stakerlara dağıtılıyor.
SRM coin sahipleri, ekosistemin yönetişimi üzerinde oy kullanma hakkı elde ediyorlar. Kullanıcılar, bu şekilde ağ ücretlerini düzenleme gibi herhangi bir güncellemenin gerekli olup olmadığını kararlaştırıyorlar.
SRM satın almak için Binance, KuCoin, Kraken, Uniswap ve SushiSwap gibi platformları tercih edebilirsiniz. Örneğin, Binance borsasında Binance USD (BUSD) veya KuCoin borsasında Tether (USDT) ve Bitcoin (BTC) karşılığında SRM satın alabilirsiniz. Bu şekilde yolunuza alım satım veya yatırım ile devam edebilirsiniz.
Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) kullanıma sunulduktan sonra birçok kripto para birimi ortaya çıkmıştır. Artık sadece Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) değil birçok popüler kripto varlık bulunuyor. Bu nedenle Bitcoin ve Ethereum dâhil olmak üzere herhangi bir kripto varlık ile ilgili yatırım kararı almadan önce kapsamlı bir araştırma yapmanız ve risk yönetiminizi belirlemeniz gerekiyor. Kripto para piyasası yüksek volatiliteye sahip olduğu için adımlarınızı dikkatli bir şekilde atmanız önem arz ediyor.
SRM Coin Avantajları Nelerdir?
SRM coin avantajları şu şekildedir:
- Ölçeklenebilirlik
Serum DEX, rakiplerinden daha hızlı sonuçlandırma süreleri sağlamak amacıyla inşa edilmiştir. Kullanıcılar, 65,000 tps (saniye başına işlem sayısı) ile karşılaşıyorlar. Bunun, Visa ve MasterCard gibi büyük ödeme işlemcilerinin tps'lerinin iki katından fazla olduğunu ifade edebiliriz.
Geliştiriciler, Serum kullanımı ile daha hızlı yanıt veren hiper hızlı merkeziyetsiz borsalar oluşturabiliyorlar. Ağ, aynı zamanda Solana blok zinciri vasıtasıyla diğer popüler DeFi seçeneklerinin entegrasyonuna da destek veriyor. Söz konusu protokoller, geleneksel merkeziyetsiz borsa düzenini büyük ölçüde geliştiriyor.
- Düşük maliyetler
Ağın teknik yapısı, Bitcoin gibi proof of work (PoW) ağlarına kıyasla daha düşük ücretler sunmasına imkân tanıyor. Kullanıcılar, protokol kullanımı ile herhangi bir miktarda değeri küresel olarak birkaç kuruş karşılığında saniyeler içerisinde transfer edebiliyorlar. Düşük ücret yapısı, ekosistemi karmaşık merkeziyetsiz uygulamalar (Dapps) ve hesaplama bakımdan ağır olan diğer sistemler için ideal bir seçenek haline getiriyor.
- Zincirler arası alım satım
Serum, zincirler arası alım satımı da destekliyor. Zincirler arası işlemler, gözetimli borsa gibi üçüncü bir taraf vasıtasıyla gerçekleştirilen alım satımdan daha uygun maliyetli ve daha güvenli oluyor. Kullanıcılar, izin gerektirmeyen ve şeffaf bir ağlar arası alım satım deneyimine tanıklık ediyorlar.
- Deflasyonist
Serum, deflasyonist taktikleriyle de dikkat çekiyor. Ağ, bütün merkeziyetsiz borsa ücretlerinin yüzde 80'ini alırken onları agresif bir alım ve yakım stratejisine yönlendiriyor. Alım ve yakım işlemlerinin popülaritesinin arttığını biliyoruz. Her alım ile birlikte piyasa değeri artıyor. Yakım özelliği de DeFi ağları için önemli bir endişe kaynağı haline gelen enflasyon ile mücadeleye katkıda bulunuyor.






