Siacoin (SC) Nedir, Nasıl Alınır?
RehberGeleneksel bulut depolama hizmetlerine rakip bir blockchain teknolojisi olan Sia nedir? Nasıl çalışır? SiaCoin nasıl alınır? İşte tüm detaylar..

Günümüzde, depolama hizmeti sektörü Amazon ve Google gibi dev teknoloji şirketleri tarafından domine edilmiş durumdadır. Bu şirketler tarafından sunulan tüm hizmetler merkezidir, dolayısıyla işlem ücretleri yüksek ve çeşitli hack, veri ihlali gibi güvenlik problemlerine daha açık olabilir.

Peki bu hizmeti tamamen merkeziyetsiz şekilde ve Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) gibi kripto para birimi yatırımcısı olarak gerçekleştirebilir miyiz? Cevabı merak ediyorsanız Siacoin nedir? Nasıl çalışır? SC token nasıl satın alınır? gibi soruların da cevabını öğrenmekte fayda var.
Siacoin (SC) Nedir?
Siacoin (SC), blockchain tabanlı, açık kaynak kodlu ve merkeziyetsiz bulut depolama platformu Sia'nın yerel tokenidir. Sia, kullanıcıların veri depolama alanı kiralamak, kullanılmayan sabit disk alanından yararlanmasını sağlayan bir blockchain tabanlı merkezi olmayan bulut depolama ekosistemidir. Ağa katkı sağlayanlar ve kullanıcılar, Sia ağında depolama alanı kiralayarak veya çeşitli aktivitelerde SC coin ödülleri kazanabilir.
Siacoin, İş Kanıtı (Proof of Work, PoW) konsensüs mekanizmasına dayanır ve bu, Siacoin kripto para birimi madenciler tarafından blok ödülleri olarak kazanıldığı anlamına gelir. Bununla birlikte Siacoin kullanıcıları; ağı çalıştırmak için, tüm Sia ağının bir kopyasını indirmeli ve bir tam düğüm (node) çalıştırabilecek kadar makul düzeyde teknik bilgiye sahip olmalıdır. Ayrıca tüm bu işlemleri başlatmak için Siacoin kripto para birimini kullanmalıdır.
Sia blok zinciri ağlarının gücünden yararlanarak, kullanıcılar için maliyetleri düşürmeye ve bulut hizmetlerinin esnekliğini artırmaya çalışır. Ağ ayakta kalmak için kendi sunucularına bağımlı değildir; güncellemeleri otomatik olarak ağa göndermez. Yani kullanıcıların bunları manuel olarak yüklemesi gerekir.
Google, Amazon, Apple ve Microsoft gibi geleneksel bulut depolama hizmeti rakiplerine oranla; Sia ağının çekirdek yazılımı merkezi mimariden kaçınır.
Siacoin Nasıl Çalışır?
Az önce de belirtiğim gibi Siacoin, Sia ağının yerel kripto para birimidir ve ağın işlevinin merkezinde yer alır. Depolama alanından yararlanmak isteyen kiracılar, sabit disk alanlarını kullanmak için sunucuya Siacoin ile ödeme yapar. Ardından sunuculara, yalnızca söz konusu dosyayı depoladıklarını kanıtladıktan sonra ödeme yapılır.
Depolama sağlayıcıları ve müşteriler, akıllı sözleşme teknolojisi yardımıyla, hangi verilerin depolanacağını, ne kadar süreyle ve hangi fiyattan depolanacağını tanımlar. Dosya sözleşmeleri adı verilen akıllı sözleşme türleri, daha sonra Sia ağında saklanıp uygulanır. Bu sözleşmeler genellikle 90 gün sürer ve ağ tarafından otomatik olarak uygulanır.
Sağlayıcılar ve kiracılar arasındaki sözleşmeler, sağlayıcının kararlaştırılan veri depolama gerekliliklerini düzenli aralıklarla desteklediğini kanıtlamasını gerektirir. Sağlayıcılar, bu kanıtı her sunduğunda eksik varsa telafi edilir ve eksik kanıtlar için cezalandırılır.
Sia ağında gerçekleşen tüm süreç, blok zinciri teknolojisinin sağladığı değişmezlik ve şeffaflıktan yararlanır. Bu durum, ağın müşteri verilerini saklamadığını ve blok zincirinin yalnızca eşler arası (P2P) akıllı sözleşmeleri depolamaktan sorumlu olduğunu ifade eder.
Siacoin Güvenli midir?
Merkezi sistemlerin savunmasız yapısından korumak için Sia ağındaki tüm veriler şifrelenir ve merkezi olmayan bir ağ vasıtasıyla işlenir. Sia platformu, depolanacak dosyalar yüklenmeden ve sunuculara dağıtılmadan önce, her birini şifrelenmiş 30 parçaya ayırır. Böylelikle, ağın tek bir arıza noktasına maruz kalmaması sağlanır. Hem merkeziyetsiz yapısı hem de kurulu sistematiği, ağı yeterince güvenli kılar.
Sia ağının yazılımı, bir kullanıcının 30 sunucudan 20'si çevrim dışı olsa bile dosyalarına her zaman erişebilmesini sağlamak için fazlalıklar oluşturan silme kodlaması (erasure coding) adı verilen bir teknoloji kullanır.
Siacoin Kim Tarafından ve Ne Zaman Kurulmuştur?
Sia, 2013 yılında, kurucuları David Vorick ve Luke Champine tarafından New York'taki Rensselaer Polytechnic Institute'ta bilgisayar bilimleri öğrencisiyken kuruldu. David Vorick, Sia’daki çalışmalarına ek olarak Bitcoin ağında düğüm oluşturmak ve Bitcoin depolamak gibi çeşitli işlemleri gerçekleştirebileceğiniz bir yazılım olan Bitcoin Core'a da katkıda bulunmuştur.
İkili, merkeziyetsiz dosya depolama ağı fikrine ilk olarak 2013 yılında MIT'de düzenlenen bir hackathon'da sahip oldular. Sonraki yıl, Vorick ve Champine, Xiaolai Li ve Procyon Ventures gibi destekçilerin sağladığı 750.000 dolarlık yatırım fonuyla desteklenen Nebulous şirketini kurdu.
Sia'nın herkese açık beta sürümü ilk olarak Mart 2015 tarihinde başlatıldı ve ana ağ aynı yılın Haziran ayında halka açıldı. O zamandan beri ekip, yaklaşık 6,4 milyon dolar yatırım topladı ve günümüzde, Nebulous, Raptor Group, First Star Ventures, Fenbushi Capital ve IN Blockchain tarafından finanse edilmektedir.
Siacoin Avantajları
- Siacoin kripto para birimi, Binance gibi dev Bitcoin borsalarında işlem görür.
- Ağda, geniş oranda serbest piyasa imkanı sunulur.
- Sağlayıcılar, kiracı verilerinin yapısından rahatsız olurlarsa, depolamayı reddedebilirler.
- Sağlayıcılar, kendi fiyatlarını belirleyebilir ve ne kadar güvenilir olduklarına dair reklam yapabilir.
- Kiracılar, veri güvenliği sağlama ve geri kurtarma için, verilerin kopyalarını çeşitli sağlayıcılara bölebilir.
- Her iki taraf da, ortaya çıkabilecek problemler için ceza standartları oluşturabilir.
- Ağ, müşterilerine depolama ücretleri üzerinde çalışma süresi teşviki için ödüllendirme seçenekleri de sunar.
- Müşteriler altcoin ödemesi yaparak, verilerin daha hızlı yüklenmesi gibi ek imkanlar sağlayabilir.
Siacoin Nasıl Satın Alınır?
Peki bu binbir çeşit avantaj sağlayan Siacoin kripto para birimine yatırım yapmak istersek ne yapmalıyız? Siacoin (SC), Binance, Kraken, OKX, Gate.io, Bybit gibi işlem hacmi yüksek borsalarda işlem görür. Siacoin ile işlem yapmak için Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT) gibi kripto para birimlerini veya dolar, euro gibi itibari para birimlerini kullanabilirsiniz.
Örneğin popüler Bitcoin (BTC) borsalarından biri olan Binance üzerinden SC coin satın almak istiyorsunuz, takip etmeniz gereken adımlar şöyle olacak:
- Kripto para borsası Binance’ın web sitesi veya mobil uygulamasına girin.
- Hali hazırda bir üyeliğiniz varsa giriş yapın yoksa “Kayıt Ol”a basarak üye olun.
- Gerekli bilgileri girin ve güvenlik için doğrulamalarını tamamlayın.
- Tüm bu adımları tamamladıktan sonra, sol üstte bulunan “Kripto Al”a tıklayın ve size en uygun olan ödeme yöntemini seçin.
- Bu noktada bir hesabınız var ise; cüzdanınıza bakiye yüklemesi gerçekleştirebilir ya da bu adımları takip etmeye devam edebilirsiniz.
- Açılan pencerede, hızlı ve kolay alım satım yapabileceğiniz bir panel bulunuyor.
- Kripto para birimi olarak SC coin seçildikten sonra; ticaret çiftini seçin, ardından da almak istediğiniz altcoin miktarını yazın.
- Devam edin ve ödeme bilgilerinizi girin. Bilgilerin doğruluğundan emin olun.
- Güvenlik adımlarını geçtikten sonra, işleminiz onaylanacaktır.
- Tebrikler! Artık bir SC coin yatırımcısısınız.
CoinMarketCap verilerine göre Siacoin kripto para birimi, tüm zamanların en yüksek seviyesini 6 Ocak 2018 tarihinde 2.10 Türk lirası ile, tüm zamanların en düşük seviyesini ise 1 Aralık 2015 tarihinde 0.000213 Türk lirası ile görmüştür. Şu anda dolaşımda toplam 53.302.252.991 SC coin var.
Siacoin (SC) nedir? yazımızın sonuna geldik. Siacoin ekibi hala çalışıyor ve gelişmeye devam ediyor. Ağ, piyasa üzerindeki diğer geleneksel bulut depolama sağlayıcılarıyla kıyaslandığında daha esnek ve geniş depolama seçenekleri sunar. Bu hizmetin nihai hedefi; merkeziyetsizlik ilkesi sayesinde mahremiyet ve ihtiyaçtan fazlasını sağlayarak merkezi olmayan internetin depolama tabakası haline gelmektir.
Siz de yeterli araştırma ve teknik analiz bilgisiyle bir Siacoin kripto para birimi yatırımcısısı olabilir, ihtiyaç halinde fazlalık olan depolama alanlarından birini kiralayabilirsiniz.





