Anasayfa Rehber Solana Blockchain: Kripto Para Dünyasında Öne Çıkan Bir Varlık

Solana Blockchain: Kripto Para Dünyasında Öne Çıkan Bir Varlık

Rehber

Solana blockchain'in teknolojisini keşfetmeye hazır mısınız? Solana'yı Ethereum ile karşılaştıralım ve yatırım stratejilerini inceleyelim.

Solana Blockchain: Kripto Para Dünyasında Öne Çıkan Bir Varlık

Blockchain teknolojisi, 2009 yılında ilk merkeziyetsiz Bitcoin ağının piyasaya sürülmesinden bu yana büyük bir hızla ilerlemiştir. Bir zamanlar dijital para birimlerinin takası için güvenli bir bilgisayar ağı olan blockchain, artık bütün sanal ekosistemlerin inşa edildiği ve sürdürüldüğü bir alan haline gelmiştir. 

Solana, Bitcoin ağından büyük ölçüde farklı olan modern bir blockchain'dir. Solana, hızlı ve ölçeklenebilir bir blockchain yaratmak için değiştirilmiş kriptografik algoritmalardan faydalanmaktadır.

Solana Blockchain: Kripto Para Dünyasında Öne Çıkan Bir Varlık

Kripto Dünyasında Devrim Yaratan Blockchain: Solana

Solana; merkeziyetsiz, ölçeklenebilir uygulamalara ev sahipliği yapmak amacıyla hayata geçirilmiş bir blockchain platformudur. Solana blockchain'in akıllı sözleşme kabiliyetine sahip olmasından dolayı geliştiriciler, söz konusu blockchain'i merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmak amacıyla kullanabiliyorlar.

2017'de piyasaya sürülen Solana, şu anda Cenevre merkezli Solana Vakfı'nın yürüttüğü açık kaynaklı bir proje olarak karşımıza çıkıyor. Blockchain'in ise San Francisco merkezli Solana Labs tarafından oluşturulduğu biliniyor. Ethereum gibi rakip blockchain'lere kıyasla Solana, işleyebileceği işlem sayısı bakımından çok daha hızlıdır ve önemli ölçüde daha düşük işlem ücretlerine sahiptir.

Qualcomm ve Dropbox'ta çalışmış bir yazılım mühendisi olan Anatoly Yakovenko, 2017 yılının Kasım ayında geçmiş kanıtı (PoH) konseptini açıklayan bir whitepaper yayınlamıştır. Blockchain işlemlerinin sırasını ve bu işlemler arasındaki zaman akışını doğrulamaya yönelik bir kanıt olan PoH, güven gerektirmeyen zaman akışını bir deftere kodlamak amacıyla kullanılıyor.

Solana Blockchain'in Yerel Tokeni: SOL

Solana blockchain'in üzerinde çalışan kripto para birimi SOL olarak adlandırılıyor. Solana'nın utility tokeni olarak ön plana çıkan SOL, staking aracılığıyla blockchain'in güvenliğini sağlıyor. SOL, aynı zamanda değer transfer etmenin de bir yolunu sunuyor. 2020 yılının Mart ayında kullanıma sunulan SOL, piyasa değeri bakımından ilk 10 kripto para birimi arasında yer almaya çalışmıştır.

SOL sahipleri, hisse kanıtı (PoS) denilen konsensüs mekanizması vasıtasıyla işlemleri doğrulamak için tokenlerini stake ediyorlar. Ödülleri almak ve işlem ücretlerini ödemek amacıyla kullanılan SOL, ayrıca token sahiplerinin yönetişime katılmalarını da sağlıyor.

SOL, önde gelen kripto para borsaları üzerinden alınıp satılabiliyor. Söz konusu kripto para borsaları arasında Binance, Coinbase, KuCoin, Kraken vs. yer alıyor. SOL; Paribu, BtcTurk ve Bitci gibi Türk kripto para borsalarında da listeleniyor.

Solana Blockchain: Kripto Para Dünyasında Öne Çıkan Bir Varlık

Solana'nın Teknolojisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Solana'nın mimarisi, blockchain ile bir araya getirildiğinde yazılımı performans engeli olarak ortadan kaldıran birtakım yazılım algoritmasını göstermeyi hedefliyor. Bu kombinasyon; işlem hacminin, ağın bant genişliği ile orantılı olarak ölçeklenmesine imkân tanıyor.

"Ölçeklenebilirlik", "güvenlik" ve "merkeziyetsizlik" özelliklerini karşılayan Solana'nın mimarisi, herhangi bir ölçeklendirme çözümüne gerek olmadan teorik olarak saniyede 710,000 işlem gerçekleştirme kapasitesine ve 40 gigabitlik bir ağ ile saniyede 28,4 milyon işlem gerçekleştirme kapasitesine sahip olabiliyor.

Solana blockchain, hem geçmiş kanıtı (PoH) hem de hisse kanıtı (PoS) denilen konsensüs mekanizmaları ile çalışıyor. PoS; doğrulayıcıların, sahip oldukları coin ya da token sayısı doğrultusunda işlemleri doğrulamalarına olanak sağlarken PoH ise söz konusu işlemlerin zaman damgalı olmasına ve oldukça hızlı bir şekilde doğrulanmasına izin veriyor.

Hisse Kanıtı (PoS)

Solana; işlemlerin daha hızlı ve daha etkili bir şekilde gerçekleştirilmesine katkıda bulunmak için kullanıcıların, SOL tokenlerini stake etmelerine imkân tanıyor. Bunlar, işlemleri güvenli bir şekilde işlemek amacıyla birkaç dâhili işlemi yürüten doğrulayıcı düğümlerle yapılıyor. Staking algoritması; kullanıcıların, Solana geliştirici topluluğunun üyeleri tarafından teklif edilen blockchain değişiklikleri için oy kullanmalarına da olanak sağlıyor.

Solana Blockchain: Kripto Para Dünyasında Öne Çıkan Bir Varlık

Geçmiş Kanıtı (PoH)

PoH, bir işlemin zamanını alan ve söz konusu işlemi yürütmek için onu PoS ile birleştiren bir konsensüs yöntemidir. Bu durumda zaman, işlemin gerçekleştiği blok numarası olan blok yüksekliğine bağlı oluyor. Doğrulanabilir Gecikme İşlevlerini kullanan PoH, zaman akışını ve olayların bu zaman akışında nerede olduğunu kriptografik olarak kanıtlamanın bir yolunu sunuyor. Solana, PoH sayesinde tüm blockchain için senkronize bir saat kullanıyor. PoH, blockchain'deki olayların tekrarını almak için bir doğrulayıcı tarafından kullanılabiliyor.

Solana Blockchain: Kripto Para Dünyasında Öne Çıkan Bir Varlık

Solana'ya Yatırım Yapmak için Hangi Adımlar Takip Edilmeli?

Solana'ya yatırım yapmak için ilk olarak kendi araştırmanızı yapmanız ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Kaybetmeyi göze alabileceğiniz miktar kadar yatırım yapmanız ise önem arz ediyor. 

Bunun için ilk olarak Solana'nın işlem gördüğü itibarlı bir kripto para borsası seçmelisiniz. Bu borsada bir hesap oluşturmalı ve söz konusu hesabınızı finanse etmelisiniz. Bir sonraki aşamada ise dilediğiniz bir işlem çiftini seçerek SOL alımı gerçekleştirebilirsiniz.

SOL alımı yaptıktan sonra tokenlerinizi uzun bir süre boyunca elinizde tutarak kripto para biriminin değerindeki uzun vadeli artıştan kâr elde edebilirsiniz. Dilerseniz dolar-maliyet ortalaması stratejisi ile Solana'ya yapacağınız bütün yatırımı birkaç parçaya bölerek belirli aralıklarla bu kripto para birimine yatırım yapabilirsiniz. 

SOL varlıklarınızı güvenli bir şekilde saklamak için uygun bir kripto para cüzdanı seçmenizde de fayda var. Bunun için özel anahtarlarınızı çevrim dışı olarak saklayan donanım cüzdanlarını tercih edebilirsiniz.

Solana ile Ethereum Arasındaki Benzerlikler ve Farklılıklar Nelerdir?

Solana ile Ethereum arasında bulunan benzerlikler ve farklılıklar şu şekildedir:

  • Akıllı Sözleşmeler: Solana ve Ethereum, merkeziyetsiz finans (DeFi) ve takas edilemeyen tokenler (NFT'ler) gibi gelişmiş teknolojileri çalıştırmak için çok önemli olan akıllı sözleşme özelliklerine sahiptir.
  • Konsensüs: Solana ve Ethereum, doğrulayıcıların blockchain'i desteklemeleri karşılığında ödül kazanma ayrıcalığı elde etmek için kripto para birimlerini teminat olarak stake ettikleri hisse kanıtı (PoS) konsensüs mekanizmasını kullanıyor. Solana, aynı zamanda geçmiş kanıtı (PoS) ile birlikte bu mekanizmayı geliştiriyor.
  • Hız: Solana, saniyede 50,000 kadar çok işlem gerçekleştirebiliyor. İşlem başına ortalama maliyeti ise 0,00025 dolar olarak belirtiliyor. Ethereum ise saniyede yaklaşık 15 işlem gerçekleştirebiliyor. Ethereum'un, yükseltmeleri tamamladıktan sonra saniyede 100,000'e kadar işlem gerçekleştirebileceği bildiriliyor.

Solana Blockchain: Kripto Para Dünyasında Öne Çıkan Bir Varlık

Solana'nın Geleceği Parlak mı?

Solana'nın geleceği heyecan verici bir potansiyele sahiptir. Solana'nın şu anda inovasyon alanında büyük bir ilerleme kaydettiği açıkça fark ediliyor. 

Solana Vakfı tarafından yapılan açıklamaya göre; Solana, ChatGPT adlı yapay zekâ motorunu blockchain'ine entegre etmiştir. Bu eklentinin; token ticareti, işlem incelemesi ve taban fiyata göre NFT koleksiyonu bulma gibi amaçlarla kullanılabileceği duyurulmuştur. Diğer yandan, Solana'nın Web3 tabanlı akıllı telefonu Saga ise bazı ülkelerde satışa sunulmuştur.

Solana'nın bu hamlelerinin devam etmesi halinde SOL fiyatının zaman içerisinde artması bekleniyor. Digital Coin Price tarafından yapılan tahminlere göre; SOL fiyatının, 2032 yılında ortalama 358,36 dolardan işlem görmesi bekleniyor. 

SOL fiyatının önümüzdeki 10 yıl içerisinde 1,000 dolar seviyesine ulaşıp ulaşmayacağı merak ediliyor. Uzman tahminleri göz önünde bulundurulduğunda bunun gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor. Yine de yüksek performansa sahip bir blockchain teknolojisi ile Solana'nın cazip bir yatırım fırsatı sunduğunu söyleyebiliriz. 

Solana Blockchain: Kripto Para Dünyasında Öne Çıkan Bir Varlık içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)