Solana Cüzdanları: Hangisini Kullanmalısınız?
RehberSOL varlıklarınızı hangi cüzdanlarda güvenli bir şekilde saklayabilirsiniz? İşte bunun için tercih edebileceğiniz en iyi cüzdanlar...

Solana, 2017 yılında hayata geçirilmiş bir blockchain ağıdır. Kurulduğu tarihten bu yana kayda değer bir büyüme kaydeden Solana, düşük işlem ücretlerinden ve Ethereum blockchain'ine kıyasla çok daha çevre dostu olmasından dolayı en iyi Ethereum alternatifi olarak görülüyor. Solana, aynı zamanda saniyede 65.000 işlemi işleme kabiliyeti ile ön plana çıkıyor.

Solana cüzdanı; kripto sahiplerinin SOL tokenlerini saklamalarına, göndermelerine ve almalarına olanak sağlayan donanım ya da yazılımdır.
Ledger gibi donanım cüzdanları, aslında kripto para birimini saklamıyor. Söz konusu kripto para birimi daima blockchain'de tutuluyor. Donanım cüzdanları, SOL tokenlerinizin bulunduğu blockchain'deki kilidi açan özel anahtarları saklıyor. Bu cüzdanları edinebilmek için para ödemek gerekiyor.
Phantom ve Solflare gibi yazılım cüzdanları ise özel anahtarlarınızı çevrim içi tutan uygulamalar ya da programlardır. Bu yazılım cüzdanları, SOL tokenlerinize erişmenizi sağlayan anahtarları saklıyor. Yazılım cüzdanları tamamen ücretsiz olarak edinilebiliyor.
Solana cüzdanı, özel anahtarlarınızı ve genel adreslerinizi saklayarak çalışıyor. Özel anahtarlarınız, SOL tokenlerinize erişmenizi sağlayan şey iken genel adresiniz ise SOL tokenlerini almak için kullandığınız şeydir.
Peki, SOL tokenlerinizi güvende tutabileceğiniz ve kazançlarınızı en üst düzeye çıkarabileceğiniz en ideal yer neresidir? Bu rehberimizde en güvenilir Solana cüzdanı listesine yer vereceğiz.
Phantom
Phantom cüzdanı, Solana ekosistemi için özel olarak tasarlanmış yerel bir cüzdan olarak karşımıza çıkıyor. Gözetimsiz cüzdanlardan biri olarak kendi varlıklarınızı korumanıza ve kendi bankanız olmanıza imkân tanıyor.
Chrome, Brave, Firefox ve Microsoft Edge gibi tarayıcılarda çalışmasının yanı sıra kullanıcı dostu, net ve basit bir tasarıma sahip olan Phantom, çok sayıda özelliği de bir araya getiriyor.
Raydium ile entegrasyonu sayesinde tokenleri anlık fiyatlar ve düşük gas ücretleri ile takas edebilirsiniz. Desteklenen tokenler arasında SOL, USDT, BTC, USDC, ETH ve renBTC vardır. İşlem ücreti yüzde 0.85'dir.
NFT'lerinizi ve koleksiyon öğelerinizi cüzdanın ayrı bir bölümünde saklayabilirsiniz. Bir pazar yerinde listelenen NFT'lerin burada görünmeyeceğini hatırlatalım. Söz konusu NFT'ler, satılana ya da delist edilene kadar bir emanet hesabına yerleştiriliyor.
Phantom, SOL tokenleriniz için ekstra bir koruma sağlamak amacıyla Ledger soğuk cüzdanı ile entegre oluyor. Android için mobil uygulamasını başlatan Phantom, böylece iOS sürümünü hayata geçirmesinden kısa bir süre sonra Android kullanıcıları ile de buluşmuştur.
Öte yandan, bir doğrulayıcı seçerek Phantom içerisinde SOL stake edebilirsiniz. Yıllık faiz getirisi, çoğu için genel olarak yüzde 5-6 arasında değişiklik gösterirken çok az bir kısmı yüzde 5'in altına düşüyor.
Phantom, Solana'nın DeFi uygulamalarında kullanılan SPL tokenlerini destekliyor. Bu tokenler, Ethereum blockchain'indeki ERC20 tokenleri gibidir.
Solflare
Solflare, Solana Labs tarafından geliştirilmiştir. Solana ekosistemi için oluşturulan ilk cüzdanlardan biri olarak Solflare'in popülaritesi, Phantom'ın popülaritesi ile başa baş gidiyor. Solflare, daha fazla platformu desteklemesi bakımından Phantom'ı geride bırakıyor.
Solflare, tarayıcı uzantısı ile birlikte kendi web ve mobil uygulamalarına da sahiptir. Bu da hareket halindekiler için daha fazla kolaylık sağlamaktadır.
Token takas etme, görsel ve işitsel NFT'leri depolama, ekstra güvenlik için Ledger ile entegrasyon ve SOL staking söz konusu olduğunda Phantom ile aynı işlevselliğe sahip olan Solflare, bununla birlikte kendine has birkaç özelliği de barındırıyor.
Token takası, tarayıcı uzantısında ve web uygulamasında çalışıyor. Bunun mobil uygulamada çalışması ise sadece gelecekte mümkün olabilecek bir şeydir. Solrise yatırım platformu ile entegrasyon, kullanıcıların yatırım fonlarını Solflare vasıtasıyla yönetmelerine olanak sağlıyor.
Staking işlevi; kaçınılmaz işlem ücretleri göz önünde bulundurulduğunda, kullanıcılar tarafından tokenlerinin yüzde 100'ünün stake edilmesini engelliyor. Solflare, 24 kelimeden oluşan bir anımsatıcı ifade kullandığı için Phantom'a kıyasla daha güvenli bir seçenek olarak kabul ediliyor.
Exodus Wallet
Yeni başlayanlar için uygun olan Exodus Wallet, popüler bir üçüncü taraf cüzdanıdır. SOL staking söz konusu olduğunda doğrulayıcıları seçebileceğiniz diğer cüzdanların aksine Exodus, Everstake olarak bilinen ve yüzde 6.1 APY ödülü veren kendi doğrulayıcısını kullanıyor. SOL staking ile birlikte gelen bir ısınma ve soğuma süresi de bulunuyor.
Masaüstü (Linux, Windows, Mac) ve mobil cihazlar için çeşitli platformlarda kullanılan Exodus Wallet, donanım cüzdanı entegrasyonu bakımından Ledger yerine Trezor ile entegre oluyor. Bu, soğuk cüzdanları ile birlikte çalışacak sıcak cüzdan arayışında olan Trezor kullanıcıları için iyi bir haberdir.
Shapeshift borsası ile entegrasyonu yoluyla kullanıcıların tokenlerini takas etmelerine imkân tanıyan Exodus Wallet; çok işlevli ve çok coinli bir cüzdan arayan herkes için ideal bir seçenektir.
Exodus Wallet, 12 kelimelik bir kurtarma ifadesi kullanıyor. Bu, 24 kelimelik bir kurtarma ifadesi kadar güvenli değildir. Bunun yanı sıra Exodus Wallet, iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) gerektirmiyor. Kullanıcıların daha fazla güvenlik için cüzdan anahtarlarını yedeklemeleri tavsiye ediliyor.
Atomic Wallet
Atomic Wallet, en köklü üçüncü taraf cüzdanlardan biridir. 300'ün üstünde dijital para birimi için destek sunan Atomic Wallet, SOL tokenleri dâhil olmak üzere bunların birçoğu için staking seçeneklerine de sahiptir.
Bir doğrulayıcı seçmeniz ve SOL tokenlerinizi stake etmeniz mümkündür. Bununla birlikte Atomic doğrulayıcı düğümü ile stake etmeyi tercih ederseniz ödül olarak yüzde 7 alabilirsiniz. Bu, genellikle doğrulayıcılarla elde edilen yüzde 5-6'ya kıyasla daha yüksektir.
Atomic Wallet gibi üçüncü taraf cüzdanlar da on-ramp kabiliyetlerine sahiptir. Bu, kredi kartı ya da banka havalesi kullanarak cüzdandan kripto para satın alabileceğiniz ve oraya gönderilmesini sağlayabileceğiniz anlamına geliyor.
SOL dâhil olmak üzere bütün tokenler, doğrudan itibari para ile satın alınamıyor. SOL'u Atomic Wallet'a dâhil etmek istiyorsanız kredi kartınızı kullanarak BTC ya da ETH gibi farklı bir token satın almanız ve daha sonra Atomic Wallet içerisinde SOL ile takas etmeniz gerekiyor.
Atomic Wallet; PC, Mac ve hatta Linuz (Ubuntu vasıtasıyla) için masaüstü uygulamalardan mobil uygulamalara kadar çeşitli platformlar sunuyor. Cüzdanın herkes için bir sürümü bulunuyor.
Math Wallet
Math Wallet, 86'dan fazla blockchain için zincirler arası desteğe sahip olan çok platformlu bir cüzdan (mobil, masaüstü, tarayıcı uzantısı, Ledger ile donanım entegrasyonu) olarak ön plana çıkıyor. Math Wallet, aynı zamanda şunlara sahiptir:
- Math Dapp; kullanıcıların, Math Wallet vasıtasıyla ana zincirler üzerine kurulu hizmetler ile etkileşimde bulunmalarını mümkün kılan bir DApp mağazasıdır.
- MathVault, SOL staking dâhil olmak üzere staking ve merkeziyetsiz finans (DeFi) faaliyetlerinin gerçekleştiği yerdir. Genel yıllık yüzde oranlarının (APR) yüzde 30'a kadar çıkabileceği ifade ediliyor. Ayrıca, şu yöntemlerle katılım teşvik ediliyor:
1) MATH tokenleri ödül olarak veriliyor. Bu tokenler, MATH ekosistemi içerisinde kullanılabiliyor.
2) Referans programı; tavsiye eden kişiye, arkadaşının kazancından ekstra yüzde 20 kazandırıyor.
- MATHGas: Bu uygulama vasıtasıyla büyük zincirlerin gas ücretleri takip edilebiliyor.
Ledger
Ledger'ı ana cüzdanınız olarak kullanabilir ve mevcut uzantılar vasıtasıyla staking yapabilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak da sıcak cüzdanınızı, ekstra güvenlik sağlayan Ledger ile kullanabilirsiniz.
Ledger; kripto varlıklarınızı çevrim dışı olarak saklamanıza imkân tanıyan, tamamen gözetimsiz bir donanım cüzdanıdır. Ledger Nano X'i 149 dolar ya da Ledger Nano S Plus'ı 79 dolar karşılığında satın alabilirsiniz. Donanım cüzdanınızda yer alan SOL varlıklarınızı yönetmek için Ledger Live uygulamasını da kullanabilirsiniz.
Ledger, 24 kelimelik kurtarma ifadesi ve koruma için düzenli bir şifre ile güvenlik bakımından piyasadaki en iyilerden biridir. Staking seçimi için Solana doğrulayıcılarının listesi de vardır.
Kripto para dünyası gelişmeye devam ederken hem güvenilir hem de yeni başlayanlar için uygun cüzdanların önemi de giderek artıyor. Kendine has özelliklere sahip birçok Solana cüzdanı bulunuyor.
Kişisel ihtiyaçlarınızı ve kullanım amaçlarınızı hesaba katarak ekosistemdeki yolculuğunuzu destekleyecek bir Solana cüzdanı seçebilirsiniz. Dijital finansın geleceğini şekillendirmede kritik bir rol üstlenen bu cüzdanlar ile söz konusu ekosistemin bütün potansiyelinden faydalanabilirsiniz.
Diğer yandan, Solana'nın yapay zekâ trendine ayak uydurmaya başladığı fark ediliyor. Kullanıcıların ChatGPT olarak bilinen yapay zekâ sohbet robotundaki bir eklenti aracılığıyla ağ ile etkileşimde bulunabilecekleri bildiriliyor. Yapay zekâ sohbet robotundaki bu eklenti ile kullanıcıların cüzdan bakiyelerini kontrol edebilecekleri söyleniyor. Yapay zekâ özelliklerini entegre eden kripto para projelerinin sayısında zamanla bir artış görebiliriz.






