Stellar (XLM) Nedir, Nasıl Alınır?
RehberStellar nedir? XLM nedir? Stellar Lumens olarak da bilinen kripto para projesinin özellikleri ile ilgili tüm bilgiler burada!

Bitcoin ve Ethereum gibi varlıkların piyasaya sürülmesi, birçok kripto para biriminin önünü açmıştır. Günümüzde yalnızca Bitcoin ve Ethereum değil aklımızda tutamayacağımız kadar çok kripto varlık bulunuyor. O varlıklardan biri de Stellar XLM olmuştur.

XLM Coin Nedir?
Stellar XLM, ödemeler ve varlık ihracı için en uygun hale getirilmiş açık kaynaklı bir ağ olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu ağ üzerinde her türlü değerin dijital temsillerini oluşturabilir, gönderebilir ve alıp satabilirsiniz. Stellar, dünyanın bütün finansal sistemlerinin tek bir ağ üzerinde serbest bir şekilde beraber çalışabilmesi amacıyla hayata geçirilmiştir.
Herkese açık bir ağ olarak Stellar'ın sahibi bulunmuyor yani ne varsa topluluğa ait oluyor. Yazılım; merkeziyetsiz, açık bir ağda çalışırken her gün milyonlarca işlemi yürütüyor. Bitcoin ve Ethereum gibi Stellar da ağı senkronize edilmiş halde tutmak için blockchaine güveniyor. Bununla birlikte son kullanıcı deneyimi daha çok nakit gibi oluyor. Stellar, tipik blockchain tabanlı sistemlere kıyasla çok daha hızlı, daha uygun maliyetli ve daha enerji tasarrufludur.
Stellar Geliştirme Vakfı ya da Stellar.org tarafından 2014'te eşler arası (P2P) merkeziyetsiz bir ağ olarak yaratılan Stellar, dünyanın finansal sistemleri arasında bağlantı kurmak ve hem finansal kurumlar hem de ödeme sağlayıcıları için bir protokol sunmak için 2015'te resmî olarak kullanıma sunulmuştur.
Stellar ağı finansal kaynakları en az maliyetle güvenilir ve hızlı bir biçimde taşımak amacıyla geliştirilmiştir. İnsanlar, banka ve ödeme işlemcileri arasında iletişim sağlayan Stellar, kullanıcılar tarafından çeşitli türlerde kripto yaratılmasına, gönderilmesine ve alınıp satılmasına imkân tanıyor.
Stellar, herhangi bir para biriminin dijital temsillerini desteklemek için tasarlanmış olsa da XLM (Lumens) denilen kendi yerel kripto para birimine sahiptir. Proje bu nedenle sık sık Stellar Lumens olarak anılmaktadır. Stellar platformun kendisi iken Lumens ise platformun kullandığı kripto para birimidir.
İşlem ücretlerini ödemek amacıyla kullanılan XLM, işlemler için bir ara para birimi işlevini de görüyor. Stellar protokolü; birkaç saniye içerisinde parayı ilk olarak XLM'ye, daha sonra da talep edilen para birimine çeviriyor.
Stellar ağı yüksek seviyede güvenlik sağlıyor. Lumens sahiplerinin ağda aktif kalabilmeleri için en az bir token sahibi olmaları gerekiyor. Böylece ağ işlemlerinin etkili bir şekilde ve en az zaman maliyeti ile gerçekleştirilmesine yönelik global bir hedef yerine getiriliyor.
Lumens, bilgisayar korsanları için mikro işlemleri oldukça pahalı hale getirirken flood saldırılarına karşı koruma sağlıyor. Bu da ağı önemli tehditlere karşı güvence altına alıyor. Stellar nedir? ve XLM nedir? sorularına yanıt ararken projenin kurucusu ile devam ediyoruz.
XLM Coin Kime Aittir?
Stellar XLM, kripto alanında önemli bir kişi olan Jed McCaleb tarafından kurulmuştur. McCaleb, aslında artık kullanılmayan Mt.Gox borsasını kurmasıyla biliniyor. Mt.Gox, bir noktada dünyanın Bitcoin (BTC) işlem hacminin yüzde 70'ini kontrol etmiş fakat büyük bir hack nedeniyle o dönemde 450 milyon dolarlık değere sahip olan 850 bin Bitcoin (BTC) çaldırmış ve feshedilmiştir. McCaleb ise şirketten çoktan ayrılmış ve saldırı öncesi hissesini satmıştır.
Ripple (XRP) kuruculuğunu da üstlenen McCaleb, 2013'te şirketin gidişatındaki uzlaştırılamaz farklılıklara işaret ederek Ripple (XRP) projesinden ayrılmıştır. Stellar ve Ripple (XRP), esasen sınır ötesi ödemelere daha elverişli bir şekilde olanak sağlanması da dâhil olmak üzere çok sayıda ortak yöne sahip görünüyor.
Stellar yönetim kurulu, endüstrideki en önemli isimlerden bazılarını barındırıyor. Şirketin AngelList kurucusu Naval Ravikant, WordPress kurucusu Matt Mullenweg ve Stripe CEO'su Patrick Collison tarafından güvence altına alınmayı başardığı da fark ediliyor.
Peki, Stellar protokolü nasıl bir mantığa sahiptir? McCaleb, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Stellar'ın orijinal tasarımının tümü hem birbirleriyle hem de kripto varlıklarla paralel bir şekilde işleyen itibari para birimlerine ve diğer değer türlerine sahip olabilmenizdir." demiştir.
Stellar'ın itibari para birimlerini kripto para birimlerine taşımaları için insanlara bir yöntem sunabilmesini sağlamayı hedefleyen McCaleb, ayrıca normal koşullarda insanların dünya genelinde para gönderirken tanıklık ettikleri friksiyona son vermek istiyor.
McCaleb, Stellar baş teknoloji sorumlusu ve Stellar Geliştirme Vakfı kurucu ortağıdır. Stellar Geliştirme Vakfı; dünyanın ekonomik potansiyelini ortaya çıkarmayı ve bunu da insanları daha güçlü, piyasaları daha açık ve parayı daha akıcı duruma getirerek yapmayı amaçlıyor. Stellar nedir? ve XLM nedir? sorularına yanıt ararken şimdi de projenin çalışma sistemine göz atabiliriz.
XLM Coin Nasıl Çalışır?
Stellar, en temelde sahiplik takibi için bir sistem olmakla birlikte yüzyıllardır muhasebecilerin yaptığı gibi bunu gerçekleştirmek için değişmez bir defter kullanıyor. Buradaki yenilik ise gerçek bir muhasebecinin bulunmamasıdır. Bunun yerine her birinin, diğerlerinin çalışmalarını kontrol ettiği ve yeniden kontrol ettiği bağımsız bilgisayarlardan meydana gelen bir ağ söz konusudur.
Stellar, merkezi bir otoriteye sahip olmayan bir sistemdir. Hiç kimsenin ağı durdurması ya da sayıları kendi beğenisine göre gizli bir şekilde uyarlaması mümkün değildir. Stellar defteri, merkezi bir otorite bulunmasa da her beş saniyede bir doğrulanıp güncelleniyor. Bu, proof of agreement (PoA) vasıtasıyla her şeyi senkronize edilmiş halde tutan Stellar Konsensüs Protokolü (SCP) adlı eşsiz bir algoritma ile gerçekleşiyor.
Merkeziyetsiz bir sistemde anlaşma sağlamanın ya da konsensüse ulaşmanın çok sayıda yöntemi bulunuyor. Bitcoin tarafından kullanılan vizyoner proof of work (PoW) yönteminin ilk ve en ünlüsü olduğunu ancak bu yöntemin de iyileştirme için alan bıraktığını ifade edebiliriz. PoA ve SCP; yüksek seviyede enerji tasarruflu, hızlı ve yapılandırılabilir olarak daha iyi hale gelmeye çalışıyor.
Her hesap sahibi için Stellar defteri tarafından iki önemli şey saklanıyor: Birincisi hesap sahibinin elinde tuttuğu şeyler iken ikincisi ise hesap sahibinin elinde tuttuğu şeyle ne yapmayı hedeflediğidir. Bütün bakiyeler ve işlemler tüm ağa yayılırken her beş saniyede bir olmak üzere çözümleniyor. Düğüm denilen bilgisayarlar, bunu başarmak amacıyla Stellar çekirdek yazılımını çalıştırıyor ve dolayısıyla da defteri yayınlayıp kontrol ediyor.
Stellar tarafından inşa edilmiş bir uygulama üzerinde birine bir euro token gönderildiği zaman düğümler, doğru bakiyelerin borç kaydedildiğini ve hesaba geçirildiğini kontrol ediyor. Her düğüm, daha sonra diğer bütün düğümlerin işlemi gördüğünden ve kabul ettiğinden emin oluyor. Konsensüs sağlanmasının ardından işlemin ayrıntıları defterde yayınlanıyor.
Stellar, günümüzde dünya genelinde yüzlerce düğüm tarafından doğrulanıyor. Düğümler ve iletişim kurma yöntemleri herkese açıkk bilgilerdir. Herkes, konsensüs sürecine dâhil olmak amacıyla bir SCP uygulaması olan Stellar Core'u yükleyebiliyor. Bu, bir otoritenin tek taraflı olarak neyin aşağı yukarı gizli olacağı ile ilgili karar aldığı merkezi bir kurumda muhasebenin çalışma şeklinden farklı oluyor.
Çekirdek katmanın hemen üstünde Horizen denilen güçlü bir API yer alıyor yani Stellar üzerine inşa etmek için SCP'nin detaylarını anlamak zorunda kalmıyorsunuz. Basit, iyi belgelenmiş işlevler, alışık olduğunuz modelleri kullanarak dijital varlıkları taşımanıza olanak sağlıyor. Hesaplar arasında işlem gerçekleştirmek, piyasa oluşturmak ve varlık piyasaya sürmek oldukça kolay oluyor.
Ağın temelinde XLM ya da Lumens olarak bilinen yerel kripto para birimi yer alıyor. Siz de bu proje ve piyasa ile ilgileniyorsanız güvenilir bir borsa seçerek XLM Coin satın alabilirsiniz. Bunun için Coinbase, Binance, KuCoin ve Kraken gibi platformları kullanabilir ve alım satım ya da yatırım yapabilirsiniz. Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) veya Tether (USDT) gibi kripto para birimleri karşılığında kolay bir şekilde XLM Coin satın alabilirsiniz. XLM Coin, yazının hazırlandığı sırada piyasa değeri bakımından 28'inci sırada yer alıyor.
Projenin hedefinde gelişmekte olan ülkelerde yaşayan sıradan kullanıcılar yer alıyor. Stellar protokolü, canlı aktarım ortaya koymak ve çeşitli para birimlerinde nakit göndermek için geniş çaplı olarak Lumens kullanıyor. Para biriminin bir eşten gönderildiğini ve alıcının da tutarı başka bir para biriminde alabildiğini görüyoruz. Bu nitelik, geniş bir alanda işlem gören çiftler olmaksızın para birimleri arasında bir alım satım gerçekleştirildiği zaman yararlı oluyor. Stellar nedir? ve XLM nedir? sorularına yanıt aradığımız bu yazıda projenin güvenilir olup olmadığından da bahsedeceğiz.
XLM Coin Güvenilir mi?
Geleneksel ödeme işlemcisi MoneyGram ile Stellar arasında kurulan ortaklık önemli bir gelişme olmuştur. MoneyGram, bu ortaklık kapsamında kullanıcılar tarafından stablecoin gönderilebileceğini ve stablecoinin nakde çevrilebileceğini bildirmiştir.
MoneyGram kullanıcıları, stablecoin olan USDC'ye Stellar blockchain ve Stellar cüzdanları vasıtasıyla erişim sağlamaya başlamışlardır. Bu kullanıcılar, geleneksel ödeme işlemcisi üzerinden her an USDC gönderme ve USDC'yi nakde çevirme imkânını elde etmişlerdir.
Stellar ve MoneyGram, aynı zamanda Techstars ile bir iş birliği de yapmıştır. Techstars; girişimciler için kişiselleştirilmiş programlama, birebir mentorluk ve sermayeye erişim sunan global bir yatırım şirketidir.
Techstars ödemeleri, Stellar ve MoneyGram tarafından desteklenmeye başlamıştır. Latin Amerika'ya ve Latin Amerika'dan para hareketine olanak sağlayan teknolojiler geliştiren startup'lara danışmanlık yapacak bir hızlandırıcı projeyi birlikte hayata geçirmeyi planlamışlardır.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHRC), Rus işgalinden etkilenen Ukraynalılara nakit dağıtmak amacıyla bir blockchain çözümü başlatmıştır. Program; ilk olarak Kiev, Lviv ve Vinnitsya'da uygulanmıştır. Kullanıcıların, dolara sabitlenmiş bir stablecoin olan USDC'de fonları tutmaları ve taşımaları için güvenli bir yer sunan ve "Vibrant" olarak adlandırılan, Stellar tabanlı gözetimsiz bir mobil dijital cüzdanı indirmelerinin gerekli olduğu ifade edilmiştir.
Stellar Geliştirme Vakfı; aynı zamanda OKCoin, Mercado Bitcoin, Coinme, WhiteBIT, Nium ve Flutterwave dâhil olmak üzere çok sayıda ortaklığa imza atmıştır. Kuruluş; bir yandan Endonezya, Ukrayna ve Brezilya merkez bankaları ve diğer yandan da Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) gibi hükûmet kurumlarıyla iş birliği yapmıştır.
Söz konusu iş birlikleri ve ortaklıklar, geleneksel sınır ötesi ödeme çevrelerinde kripto varlıkların global olarak benimsenmesini artırmak üzere belirlenen yol haritası ile uyumlu olmuştur. Bu sebeplerden dolayı projenin güvenilir olduğunu ifade edebiliriz. Stellar nedir? ve XLM nedir? sorularına bu şekilde ayrıntılı bir yanıt vermiş olduk.






