Tellor (TRB) Nedir? Nasıl Alınır?
RehberTellor (TRB) Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Alınır? Hepsi ve daha fazlası için tüm merak edilenler şimdi Koinbox'ta...

Kripto para piyasası hayatımıza giriş yaptığından itibaren, pek çok dijital varlık nedir, nasıl alınır, güvenilir mi gibi bazı sorularla karşı karşıya kalmıştır. Ancak kripto para birimleri, uzun yıllar içerisinde sayısız kez kabuk değiştirmeyi başararak kendisine güvenmeyenleri oldukça fazla fırsattan maruz bırakmıştır.

Özellikle merkeziyetsiz finans (DeFi) sektöründeki giderek artan benimsenme oranı, bu alanda verilere kesinlikle öncülük ediyor denilebilir.
Peki Tellor (TRB) nedir? Nasıl Alınır? Nasıl Çalışır? Kurucusu kim? Gelin şimdi bunların tamamına hep birlikte bir bakalım.
Tellor (TRB) Nedir?
Tellor, Ethereum üzerindeki akıllı sözleşmeleri harici verilere bağlayan, blok zincir tabanlı merkezi olmayan bir oracle ağıdır. Güvenli ve şeffaf olarak tasarlanan Tellor, Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler için zincir dışı veriler sağlayarak tüm veri akışlarını kararlı bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Normalde kripto para kullanıcıları, canlı piyasa verilerini ve piyasa metrikleriyle ilgili bilgileri kontrol etmek için bir kripto para borsasına gitmeleri gerekir; çünkü borsalar, kullanıcıların güvenilir veri akışlarını takip etmelerine izin veren API'lere sahiptir. Ancak Tellor, oracle veritabanının desteği ve Ethereum tabanlı akıllı sözleşmelerinin aracılığıyla kullanıcıların ihtiyaç duydukları tüm verilere tek bir yerde sahip olmalarını sağlar.
Ethereum ağındaki akıllı sözleşmelerin normal şartlarda zincir dışı verilere erişimi yoktur, yalnızca sözleşmede yer alan bilgilerle sınırlıdır. Ancak Tellor, akıllı sözleşmelerin staking yapan madenciler tarafından oluşturulan ve desteklenen zincir üstü veri bankalarına bağlanmasına izin vererek bunu daha kullanışlı bir hale getirmektedir. Tellor Oracle’ları, kullanıcıların Ethereum'da barındırılan DeFi dApps içinde kullanıma sunulan güvenilir ve gerçekçi bilgilere erişebilecekleri bir ekosistem oluşturur.
Projenin yerel kripto para birimi TRB coin şeklindedir.
TRB Nasıl Çalışır?
Tellor, Ethereum ağında çalışmaktadır ve Ethereum tabanlı akıllı sözleşmelere zincir dışı verileri besleyen bir oracle ağıdır. Tellor, Ethereum ağındaki akıllı sözleşmelerin zincir dışı verilerle bağlanmasına olanak tanıyarak adeta bir köprü görevi görür. Bu işlev, oracle ve ademi merkeziyetçilik sayesinde üçüncü taraflara olan ihtiyaçları ortadan kaldırır.
Tellor, güvenli bir şekilde bilgi akışı sağlamak, talep edilen veri türlerinin bilgi akışlarını doğrulamak ve matematiksel denklemleri çözmek için madenci ağına güvenir. Bu mekanizmanın temelini oluşturan protokol, Proof of Work yani PoW konsensüsüdür.
Veri akışları, Tellor'un akıllı sözleşmeleri tarafından her 5 dakikada bir yenilenir ve zincir dışı kaynaklı verilerin olası manipülasyonu bu şekilde önlenir. Madencilerin teşvik edilme şekli ise, normalden biraz daha farklıdır. Sistem, madencilere yanlış bilgi aktarımı halinde stake ettikleri tokenlerin silineceğini belirtmektedir. Bu durum, ortaya daha güvenilir, daha sağlıklı ve daha istikrarlı bir akışı ortaya çıkarmaktadır diyebiliriz.
Tributes olarak da bilinen TRB, Ethereum tabanlı bir ERC-20 tokenidir. TRB, madenciler tarafından stake edildiğinden ve aynı zamanda ödüllendirmek için kullanıldığından, teşvik sisteminde kullanılır.
Oracle Nedir?
Oracle, merkezi olmayan Web 3 ekosisteminin mevcut veri kaynaklarına, eski sistemlere ve gelişmiş hesaplamalara erişmesi için bir zemin oluşturur.
Merkezi olmayan oracle ağları (DON), gerçek dünyadaki olaylara tepki veren ve geleneksel sistemlerle birlikte çalışan gelişmiş merkezi olmayan uygulamaları (dApps) desteklemek için zincir üstü kod ve zincir dışı altyapının birleştirildiği hibrit akıllı sözleşmelerin oluşturulmasını sağlar.
TRB Nasıl Alınır?
Tellor (TRB) nedir, nasıl alınır sorusunun yanıtı oldukça basittir. TRB token, sektörün en önemli platformlarından olan Binance, Coinbase, KuCoin, Huobi, Gate.io ve OKX gibi pek çok borsada listelenmektedir. 10 Mayıs 2021 tarihinde oldukça yüksek değerli bir şekilde işlem gören TRB coin, bu dönemde ATH (en yüksek seviye) yaparak 163.76 dolara ulaşmıştır. Popüler kripto para, 19 Kasım 2019’da ise 1.11 dolar ile en düşük değerini gerçekleştirmiştir diyebiliriz.
Ayrıca, bu tarz projelerde işlem hacmi veya arz oldukça önemlidir. Tellor coinin dolaşımdaki arzı, mevcut olarak 1.703.442 TRB olarak gözükürken, toplam arzı ise 2.441.539 TRB’dir. Projenin maksimum arzı ile ilgili ise net bir veri yoktur.
Tellor (TRB) Kurucusu Kim?
Tellor, Michael Zemrose ve Brenda Loya ikilisi tarafından kurulan ABD merkezli bir platformdur. İlk olarak 2019 yılında piyasaya sürülen Tellor projesi, zincir dışı veri akışlarının hızı ve maliyeti olan oracle sorunlarına çözüm getirmek amacıyla üretilmiş bir teknoloji harikasıdır. Tellor’un CEO’su Brenda Loya, blok zinciri ve veri bilimi sektöründeki deneyiminden ötürü piyasada oldukça dikkat çeken bir isimdir.
Ayrıca, Tellor projesini yaratan geliştirme ekibi, türevler için bir protokol olan ve aynı zamanda Ethereum ağında barındırılan Daxia’nın da yaratırıcısıdır.
TRB Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Tellor (TRB) nedir sorusuna en doğru yanıtı bulmak için, proje ayrıntılarından avantajlar ve dezavantajlara bakılabilir. Başarılı platform, güvenlikten yönetişim sistemine kadar her şeyi içeren bir dizi özellikle donatılmıştır.
Avantajları
Madencilik: Tüm platformun güvenli olduğundan emin olunması için madencilik kullanılır. ‘’Madencilik nedir’’ sorusunun Tellor cephesindeki yanıtı, diğer Proof of Work (PoW) kullanan sistemlerden biraz farklıdır. Madenciler, Tellor coin stake ederek tevşik usulüyle çalışırlar. İpuçlarının doğru takibi ve matematiksel denklemlerin başarılı çözümü gibi devamında gerçekleşecek birkaç adım, onları ödüllendirir. Ayrıca, 100 TRB veya daha fazla Tellor coin sahibi olan kullanıcılar veri aktarıcısı olarak madencilik yapabilir. Bu sistem, Tellor (TRB) sistemini diğerlerinden ayıran önemli bir unsurdur diyebiliriz.
Basitlik: Tellor coin (TRB), oldukça güvenilir olmasının yanı sıra, Ethereum akıllı sözleşme kullanıcılarına ciddi bir kolaylık sağlamaktadır. Tellor ekibinin amacı, kullanımı kolay olan bu platformun erişilebilirliğini en yüksek seviyeye kadar çıkartmaktır. Son teknoloji güvenliğine ek olarak Tellor, blok başına 1.000 TRB ekleyerek saldırı maliyetinin artmasını sağlar. Ayrıca TRB, piyasa değeri bakımından sektörün en büyüğü olan Bitcoin’in güvenlik sistemine benzer bir yapıya sahiptir.
Dezavantajları
Topluluk: Tellor ile ilgili ana sorun, henüz tam bir ivmeye ulaşamamış olmasıdır. Tellor'un ne kadar yararlı olduğu kanıtlanmış olsa da, topluluğu hala istenilen seviyeye ulaşabilmiş değildir. Uzmanların veya yetkililerin yeni hamleleri, bu yolda önemli bir adım olacaktır diyebiliriz.
Çok Yönlülük: Tellor coin, borç verme veya akıllı sözleşme uygulamalarında kullanılabilirken, bulut depolama platformlarında ödeme yöntemi olarak kullanılamaz. Bu, popüler bir proje olan TRB coinin diğer tokenlere göre daha az kullanışlı yaparak çok yönlülüğünü azaltan önemli bir unsurdur denilebilir.






