Anasayfa Rehber Terra (LUNA) Nedir, Nasıl Alınır?

Terra (LUNA) Nedir, Nasıl Alınır?

Rehber

Terra (LUNA) Nedir? Terra (LUNA) Nasıl Alınır? Terra (LUNA) hakkında tüm merak edilenler şimdi Koinbox'ta...

Terra (LUNA) Nedir, Nasıl Alınır?

Terra Nedir? LUNA Nedir? Terra itibari para birimlerinin değerine eşitlenmiş stablecoin’leri kullanarak fiyat açısından istikrarlı küresel ödeme sistemlerini güçlendiren bir blok zinciri protokolüdür. White paper belgesine göre protokol fiyat istikrarını ve itibari para birimlerinin genel olarak benimsenmesini Bitcoin (BTC) kripto para biriminin sansür direnci ile birleştirerek hızlı ve uygun ödeme imkanı sunar.

Protokolün geliştirilmesi 2018 Ocak ayında başladı ve ana ağı 2019 Nisan ayında resmi olarak yayınlandı. 2019 yılı ile 2022 yılı arasında ağ büyük gelişmeler ve ortaklıklar gördü. Ancak, 2022 Mayıs ayının başlarında platformun Bitcoin (BTC) destekli en bilinen stablecoin varlığı olan TerraUSD (UST) 1 ABD dolarına sabitliğini kaybetti. Projenin geliştiricileri ellerinden geleni yapsa da UST hiçbir zaman eski eşitlik seviyelerinde gelemedi. Ayrıca UST, TerraLuna basımı yaparak ve UST eşitliğini geri getirmeye sağlama çalışmaları nedeni ile LUNA token fiyatının da düşmesine neden oldu. Tüm bunlar kripto para piyasasında büyük bir düşüş hareketi başlattı.

2022 Mayıs ayının sonlarına doğru Terra blok zinciri ağının kurucusu Do Kwon, protokolü kurtarmak için ağı bir hard fork ile ikiye bölme önerisinde bulundu. 25 Mayıs 2022’de kripto paranın topluluğu bu öneriyi kabul etti ve böylece bir hard fork ile yeni LUNA 2.0 28 Mayıs 2022’de piyasaya sürüldü. Terra2.0 ana varlığı LUNA coin olarak ve orijinal blockchain ve kripto para LUNA Classic ya da LUNC olarak adlandırıldı. Şu anda iki blok zincirde mevcuttur ve birbirinden bağımsız olarak çalışmaktadır.

Terra Nedir? LUNA Nedir?

LUNA2.0 ya da Terra2.0 Terra blockchain ağının stablecoin UST çöküşünün ardından bir hard fork ile Terra LUNA coin ekosistemini ayırması ile ortaya çıkan kripto para birimidir. TerraForm Labs kurucusu Kwon tarafından paylaşılan bir teklife göre, yeni zincir ve LUNA coin , stablecoin UST ile tüm bağları kopararak eski Terra ağı ve orijinal LUNA kripto para biriminin yerine geçti.

Terra Nedir? LUNA Nedir?

Bunlara ek olarak yeni blok zincire eski ağdaki bulunan çoğu merkeziyetsiz uygulama (dApps) ve diğer özellikler aktarıldı. Yine de orijinal LUNA blok zinciri ve tokenler halen kullanıma açıktır. LUNA2.0 token varlığının borsa kodu LUNA şeklindedir. Eski kripto para biriminin borsa kodu ise LUNC olarak değiştirilmiştir. Topluluğun kayıplarını birazda olsa azaltmak için yeni zincir açıldığında Terra Classic (LUNC), UST Classic (USTC) ve UST stake (USTa) tutan kişiler için düzenlenen bir airdrop’da LUNA coin dağıtıldı.

Terra Classic LUNC Nedir?

Terra Classic (LUNC) yeniden adlandırılmış eski blok zincir ağının orijinal kripto para birimidir. Bir hard fork ile yeni blockchain ağının oluşturulduğu 28 Mayıs 2022’de yayınlanmıştır. İlk adı LUNA ve şimdiki adı LUNC olan token orijinal TerraLuna coin varlığının tüm özelliklerini devam ettirmektedir. Ayrıca, TerraClassicUSD (UST) stablecoin varlığı için değer eşitleme mekanizmasında kullanılan ana varlık olarak hareket etmektedir.

Terra LUNA ve Terra Classic LUNC Nedir? Farkları Nelerdir?

Terra Ekosistem Canlanma Planı 2 adlı bir teklifin uygulanmasına dayanarak Terra2.0 ve Terra Classic tokenleri aynı anda var olabilir. Bu plan esasen ilk blok zincir ağını bir hard fork ile birbirinden ayırdı, bu eski versiyonu aynı şekilde bırakarak ekosistem için yeni bir blockchain ağını ortaya çıkardı. Toparlanma planına göre ilk ağ ve bu ağın yerel varlığı Terra Classic (LUNC) olarak yeniden markalaştı.

Yeni tokenler, UST’nin 1 ABD dolarına sabitliğini kaybetmesinden ve LUNA coin fiyatındaki çöküşten önce elinde bu varlığı bulunduran kişilere bir airdrop ile dağıtıldı.

Terra LUNA Nedir? Nasıl Çalışır?

Terra, aynı adlı blockchain ağında TerraUSD (UST) adlı başarısız olmuş algoritmik stablecoin projesini destekleyen kripto para birimidir. LUNA coin varlığının eski versiyonu, yani şu anda Terra Classic (LUNC) UST değerinin 1 ABD dolarına eşitliğini sağlamakta kullanılıyordu. Prokenin coini, bu eşitliği sağlamak için arbitraj kullanıyordu. Örneğin UST 1 fiyatı 1 doların altına düşerse yeni LUNA tokenleri basılıyordu, UST fiyatı 1 doların üzerine çıkarsa LUNA token yakımı yapılıyordu. Böylece fiyat farkından faydalanmak isteyen arbitrajcılar teşvik ediliyordu.

Ancak ne projenin yerel coin varlığı nede UST çöküşünden biraz önce LunaFoundationGuard (LFG) tarafından UST’nin eşitliğini korumak için alınan birkaç milyon dolar değerindeki Bitcoin (BTC) hariç başka bir varlık tarafından desteklenmiyordu. Mayıs 2022’de UST ani bir piyasa gerilemesinden ABD dolarına sabitliğini kaybetti. LUNA coin varlığının arbitraj mekanizması başarısız oldu ve böylece iki kripto para birimi çöküş yaşadı. LFG kurumunun Bitcoin (BTC) varlıkları ya da topluluğunda 1.3 milyon adet UST coin yok etme kararı bile 1 ABD dolarına eşitliği geri getiremedi. Mayıs ayının başlarında LUNA coin fiyatı 84 dolardayken 3 Haziran’da 0.00009592 dolara düştü. aynı zaman diliminde UST fiyatı 1 dolardan 0.02 dolara düştü.

Terra LUNA Nedir? Nasıl Çalışır?

Güney Kore merkezli Terra LUNA kurucusu Do Kwon, ağı yeni bir isim olan Terra2.0 ile yeniden başlatmaya karar verdi. Terra2.0 blok zincir ağı Cosmos ağında oluşturulan başka bir Proof of Stake yani Hisse Kanıtları (PoS) ağıdır. Bu ağ kısaca orijinal ağ olan Terra Classic gibidir, tek farkı başarısız stablecoin UST bu ağda bulunmamaktadır. TerraClassic (LUNC) gibi Terra2.0 ağı merkeziyetsiz yönetişime sahip bir ağdır. Terra2.0 eski Terra blockchain ağından Terraswap ve Astroport gibi merkezi olmayan borsalar (DEX), türev staking platformu Lido ve ödünç verme verme piyasası Mars gibi birkaç merkeziyetsiz uygulamaya (dApps) ev sahipliği yapmaktadır.

Terra LUNA Nedir? Kim Tarafından Kuruldu?

Terra LUNA 2018 Ocak ayında Daniel Shin ve Do Kwon tarafından Güney Kore merkezli olarak Terraform Labs şirketi altında kurulmuştur. İkili protokolü fiyat istikrarı ve genel kullanılabilirliğe odaklanarak blockchain teknolojisinin ve kriptoların hızlı bir şekilde benimsenmesini sağlamak için tasarladı. Kwon, daha sonra protokolün arkasındaki Terraform Labs kuruluşunun CEO’luğunu yapmaya başladı.

Bu altcoin'in ağını geliştirmeden önce Daniel Shin TMON olarak bilinen Güney Kore merkezli e-ticaret şirketi Ticket Monster’ı kurdu. Daniel Shin bundan sonra tamamen işlevsel şirketler kurmak için girişimcilerle çalışan bir startup inkübatörü Fast Track Asia’nın kurulmasında yer aldı.

Do Kwon ise daha önce merkeziyetsiz kablosuz ağ çözüm şirketi Anyfi’nin kuruculuğunu ve CEO’luğunu yaptı. Bundan sonra Microsoft ve Apple için yazılım mühendisi olarak görevlerde bulundu.

İlk blockchain ağının 2022'deki çöküşünden sonra Kwon ağı canlandırma planı yayınladı. Bu ağın bir hard fork ile ikiye ayrılmasına neden oldu. Bu plan UST yatırımcılarına ek olarak Binance kurucusu Changpeng Zhao ve Ethereum (ETH) kurucusu Vitalik Buterin tarafından yoğun bir şekilde eleştirildi. Teklifi coin topluluğu tarafından oylanarak kabul edildi ve Terra Classic (LUNC) ağı 27 Mayıs 2022’de Terra blok zincir ağına hard forklandı.

Terra LUNA Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İnsanları Terra LUNA blok zincir ağını kullanmaya teşvik etmek için bu ağın çeşitli avantajları vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Sorunları çözmek: Kripto para dünyasının gelişmekte olduğu bir sır değildir ve bu süreçte proje tüm sorunları çözebilme kapasitesine sahiptir. Ağ white paper belgesinde belirtilen en büyük sorunlara çözüm sunmaktadır.
  2. Kullanıcı yanlısı uygulama: Ağın masaüstü ve mobil uygulamaları kullanıcı yanlısıdır.
  3. Cüzdan desteği: Altcoin piyasa üzerinde bulunan ve kripto paraların kullanımını kolaylaştıran birçok coin cüzdanı tarafından desteklenmektedir.
  4. Borsa desteği: Birçok coin borsası hem eski hem de yeni coin varlıklarını listelemiştir.

Terra LUNA Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Bu avantaj yönlerine rağmen her coin projesinde olduğu gibi bu ağında bazı dezavantajları vardır. Bunlardan birkaçı aşağıdaki gibidir:

  1. Ücretler: Ağın işlem ücretleri yüksektir ve çoğu kullanıcı bundan şikayet etmektedir.
  2. Kripto regülasyonu: Bazı kişiler kripto düzenlemelerinin bu blok zinciri ağının sunduğu alternatif finansal sistemin benimsenmesini olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmektedir.
  3. LUNA çöküşü: Projenin ilk kripto para birimi olan ve şu anda LUNC olarak adlandırılan varlık 2022’de büyük bir çöküş yaşamıştır. Proje kurucuları ilk olarak yapmak istedikleri düşünceyi günümüze uyduramamıştır. Bundan dolayı Terra ve kurucularına olan güven kripto piyasasından eksiye dönmüştür.
Terra (LUNA) Nedir, Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)