Anasayfa Rehber Tether (USDT) Nedir?

Tether (USDT) Nedir?

Rehber

Tether nedir? USDT nedir? Kripto para projesi ile ilgili önemli ayrıntıları mercek altına alıyoruz.

Tether (USDT) Nedir?

Tether Nedir?

Tether (USDT), dünyadaki en popüler stablecoin olarak karşımıza çıkıyor. Piyasada çeşitli amaçlara hizmet eden Tether, böylece çok sayıda yatırımcı stratejisinde temel bir kripto para birimi haline geliyor. Kripto para piyasasını söz konusu stablecoin olmadan hayal etmek imkânsız olsa da bunun her zaman böyle olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Bu proje, en üst noktaya varmak için birçok tartışma ile başa çıkmıştır.  

Tether, şu anda bir yandan likidite sunulmasına diğer yandan da piyasa volatilitesine karşı koruma sağlanmasına katkıda bulunuyor. USDT, stablecoin olduğu için bu görevi yerine getirebiliyor. Peki, stablecoin nedir?

Stablecoin, değerleri harici emtialara sabitlenmiş olan blockchain araçlarıdır. Bu coinlerin kripto para piyasasına getirdiği faydaları inkâr edemeyiz. Stablecoinlerin istikrarı, bir bütün olarak kripto para birimleri ile ilgili volatilitenin azaltılmasına yardımcı oluyor. Yatırımcılar, fonları itibari para birimlerine çevirmeden ayı piyasalarından kaçmanın bir yöntemi olarak stablecoinlere güveniyorlar.

Pek çok stablecoin senaryosunda token değeri, bir itibari para birimine sabitleniyor. USDT, değerini ABD Doları (USD) ile paylaşıyor. 1 USDT, esas itibarıyla 1 dolar değerindedir. Herkesin herhangi bir zamanda 1 dolar değerindeki itibari para birimini itfa etmeyi seçmesi de mümkündür.  

Tether, ilginç bir şekilde yeni bir stablecoin sınıfının doğmasına katkıda bulunmuştur. Günümüzde itibari para birimlerine sabitlenmiş olan çeşitli stablecoinler bulunuyor. Bunun yanı sıra neredeyse her büyük emtiaya sabitlenmiş olan stablecoinler de bulunuyor. Altın, elmas ve hatta petrolün değerine sabitlenmiş olan coinlerden söz edebiliriz. Tether nedir? sorusuna yanıt ararken kripto projesinin kurucuları ile devam ediyoruz.  

Tether Kime Aittir?

Tether (USDT) Nedir?

USDT; 2014'te Craig Sellars, Reeve Collins ve Brock Pierce tarafından "Realcoin" adıyla kullanıma sunulmuştur.  

Craig Sellars; iki yıl boyunca Tether baş teknoloji sorumlusu olarak çalışmıştır. Sellars; daha önce MaidSafe Vakfı, Synereo, Factom ve Bitfinex gibi çeşitli kripto para şirketleri ve kuruluşlarında görev yürütmüştür.  

Reeve Collins, iki yıl boyunca Tether CEO'su olarak görev yürütmüştür. Daha önce Pala Interactive isimli bahis sitesi, RedLever isimli eğlence stüdyosu ve Traffic Marketplace gibi çevrim içi reklam ağı gibi çok sayıda başarılı şirketin kurucu ortağı olarak yer almıştır. Collins, 2019 yılının Ocak ayında ise SmartMedia Technologies şirketinin kurucu ortaklığını üstlenmiştir.  

Brock Pierce, 2013 yılında risk sermayesi şirketi Blockchain Capital'ı kurmuştur. Bu şirket, 2017'ye kadar 80 milyon dolardan fazla fon toplamıştır. Kripto ve eğlence sektörlerinde çoğu kişi tarafından bilinen projelerin kurucu ortaklarından biri olan Pierce, Bitcoin gelişimine ve tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Bitcoin Vakfının direktörü olmuştur. Pierce, EOS'un arkasında bulunan Block.one şirketinin de kurucu ortağıdır.

USDT nedir? sorusuna yanıt ararken kripto para projesinin çalışma sistemine bir göz atalım.  

Tether Nasıl Çalışır?

Tether (USDT) Nedir?

Herhangi bir kripto para biriminin bir gerçek dünya varlığının fiyatına sabitlenmesi kulağınıza basit geliyor olabilir ancak bunun birçok sebepten dolayı zor olduğunu ifade edebiliriz. Hong Kong merkezli Tether Limited, söz konusu görevi yerine getirmek amacıyla aslında piyasaya sürülen her USDT için şirketin yedekte bekletilen eşdeğer miktarda doları tuttuğunu ileri sürmüştür.  

USDT ihracının milyarlara ulaşmasıyla birlikte bu iddiaların yoğun bir inceleme altına alındığı görülmüştür. Şirket; 2019 yılının Mart ayında USDT'nin karşılığını, bağlı şirketlere verilen kredileri içerecek şekilde değiştirmiştir. USDT, değişime rağmen dünyanın en iyi stablecoini olarak konumunu muhafaza ediyor.

Tether, Omni blockchain protokolü üzerinde çalışması açısından eşsizdir. Bu protokol, genellikle Bitcoin anchoring kabiliyetleri ile bilinen çok yönlü bir platform olmakla birlikte söz konusu hizmeti çeşitli firmalara sunuyor. İlk günlerinde her Omni işlemi, ikili bir kayıt stratejisine sahip olmuştur. Bu, girişi Omni sistemine yerleştiren ve onu aynı işlem hash'ini paylaşan bir Bitcoin işlemine kaydeden bir stratejidir.

Günümüzde ise Omni varlıkları çeşitli blockchainler üzerinde peg'lere (fiyat sabitleme) sahiptir. Özellikle Litecoin, bir Omni layer ile ön plana çıkıyor. Geliştiriciler, yakın zamanda tokenlerin ek ERC 20 varyantlarını ortaya koymuştur. Tüm bu varyantlar, Tether'in daha da güvenli hale getirilmesine ve piyasadaki uyarlanabilirliğinin gösterilmesine katkıda bulunuyor.

Stablecoin, kripto para borsası Binance'de Bitcoin (BTC), Binance USD (BUSD) ve Ethereum (ETH) gibi kripto para birimlerinin karşısında işlem görüyor. Eğer alım satım yapmak istiyorsanız elinizde bulunan Ethereum (ETH) gibi varlıkları Binance, KuCoin, Kraken veya Coinbase gibi borsalar üzerinden USDT coin ile takas edebilirsiniz. Böylece dilediğiniz gibi alım satım ve yatırım gerçekleştirebilirsiniz.

Tether wallet, USDT fonlarınıza erişim sağlamak için ihtiyaç duyduğunuz verileri depolayan bir yazılım parçasıdır. Her cüzdan, hesap numarasına benzer bir genel anahtara ve parola olarak düşünebileceğiniz bir özel anahtara sahiptir. Bu anahtarlar, şifrelenmiş cüzdan yazılımınıza karşılık gelen harf ve sayı dizileridir.  USDT nedir? sorusunun yanıtı kapsamında şimdi de kripto projesinin güvenilirliğini inceleyelim.  

Tether Güvenilir mi?

Tether (USDT) Nedir?

Tether, USDT'nin değerinin ABD Doları'na sabitlenmesini güvence altına alıyor. Tether, her yeni USDT token piyasaya sürdüğünde aynı miktarda USD'yi rezervlerine ayırıyor. USDT, bu şekilde cash (nakit) ve nakit benzeri değerler ile destekleniyor.

Kripto para piyasası, yüksek volatilitesi ile biliniyor. Bir gün içerisinde yüzde 10 ila yüzde 20 oranında yükselebilen ya da düşebilen kripto para birimleri, bir değer deposu olarak güvenilmez duruma geliyor. USDT ise bahsedilen dalgalanmalardan korunuyor. USDT, böylece kripto yatırımcıları için güvenli bir limana dönüşüyor. Yatırım yapan kişiler, volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde portföylerini tümüyle USD'ye çevirmek zorunda olmadan Tether'e bırakabiliyorlar.  

Ayılar piyasayı ele geçirmeye başladığında yatırımcıların göz önünde bulundurabilecekleri birkaç seçenek mevcut oluyor. Yatırımcılar, varlıklarını satabiliyor ve bu varlıkları yeniden itibari paraya dönüştürebiliyorlar ancak bunun zaman alıcı olduğunu ve mümkün olan en fazla ücretleri içerdiğini hatırlatalım. Bunun dışında yatırımcılar, ayı piyasasının karşısında dayanabiliyor ve kayıpları alabiliyorlar. Tether ise denkleme üçüncü bir seçenek ilave ediyor: USDT coin ile hem ücretlerden hem de volatiliteden uzak durabiliyorsunuz.  

Stablecoin; blockchain vasıtasıyla bölgeler, ülkeler ve kıtalar arasında bir USD eşdeğeri ile işlem gerçekleştirmenin kolay bir yolunu sağlıyor. Bu sayede bir banka ya da finansal hizmetler sağlayıcısı gibi yüksek maliyetli ve yavaş bir aracıya güvenmek zorunda kalınmıyor. Stablecoin, fonları dönüştürmeye ya da ekstra transfer ücreti ödemeye gerek kalmadan dünyanın herhangi bir yerine gönderilebiliyor.  

Borsalara artan bir likidite sunan Tether, söz konusu borsaların direkt olarak itibari para birimi ile işlem gerçekleştirmekten vazgeçmelerine izin veriyor. Herhangi bir borsa böylece platform tarafından uyulması gereken KYC (Müşterinizi Tanıyın) ve AML (Kara Para Aklanmasının Önlenmesi) düzenlemelerini azaltabiliyor.  

Öte yandan, projenin USD rezervleri ile ilgili iddialarının doğruluğu ile ilgili çeşitli tartışmalar ortaya çıkarken söz konusu tartışmalar bazen USDT coin fiyatının bozulmasına yol açmıştır. Bağımsız bir üçüncü tarafın hiçbir zaman Tether rezervlerini tamamen denetlemediği gerçeğine ilişkin kaygılarını ortaya koyanlar da olmuştur.

Tether (USDT) Nedir? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)