Anasayfa Rehber The Graph (GRT) Nedir Nasıl Alınır?

The Graph (GRT) Nedir Nasıl Alınır?

Rehber

Blok zincirlerinden veri indekslemek için kullanılan ve geliştiricilere büyük faydalar sağlayan The Graph nedir? GRT nedir? Nasıl satın alınır?

The Graph (GRT) Nedir Nasıl Alınır?

Bitcoin (BTC) başlangıcından beri, kripto para piyasası çeşitli faydalar, blockchain projeleri ve kripto varlıklar ile oldukça kazançlı bir sektör haline gelmiş durumda. Bugün konuşacağımız The Graph ise merkeziyetsiz finans (DeFi) ve Web3 ekosistemlerindeki uygulamalara güç kaynağı olarak tasarlanmış bir indeksleme protokolüdür. Web3, egemen bir dijital kimlik sunarak merkeziyetsiz ve birey odaklı internet sürümüdür. Herhangi bir varlık tarafından kontrol edilmesi mümkün olmayan Web3, herkesin güvenebileceği fikir birliği mekanizmalarını kullanan platformlardan oluşur.

The Graph, Ethereum (ETH) ağında sorgulamayı etkinleştirmek için tasarlanmıştır. Bu ağ, geliştiricilerin ayrı sorgular için Subgraph olarak bilinen çeşitli API'ler oluşturmasına olanak tanır. Bu protokol, sorgu güvenliği sorunu, mülkiyetin kesinliği ve zincirin yeniden düzenlenmesi gibi bütün sorunları ele alır.

Bu tarz projeler ile ilgileniyor fakat yeterince bilgi sahibi hissetmiyorsanız, bu yazıda The Graph nedir GRT nedir sorularına yalın bir cevap bulabilir ve proje hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenebilirsiniz.

Bilgi Erişimini Kolaylaştıran Proje: The Graph Nedir?

The Graph nedir? The Graph (GRT), Ethereum’dan (ETH) başlayarak blockchain teknolojilerinden veri indekslemek ve sorgulamak için var olan, merkezi olmayan bir protokol olarak bilinir. Nihai amacı; doğrudan sorgulanması zor olan verileri sorgulamayı mümkün kılmaktır. Yani, bilgi erişimini kolaylaştırmak amacıyla çeşitli blok zinciri uygulamalarından veri toplamak, işlemek ve depolamak için kullanılan açık kaynaklı bir yazılımdır. Protokol, böylelikle geliştiricilere oldukça yardımcı olmaktadır. Geliştiricilerin, merkezi olmayan uygulamaların verimliliğini artırmasına yardımcı olur.

The Graph, üçüncü tarafların dahil olmadığı blok zinciri verilerini toplamak için merkeziyetsizlik ilkesiyle tasarlanan, dağıtılmış defter teknolojisine (DLT) dayalı açık kaynaklı bir protokoldür. Esasen, GraphQL programlama dili aracılığıyla işlenen verilerin endekslenmesi, düzenlenmesi ve sorgulanması için bir API'yi temsil eder. Altgrafikler (Subgraphs) adı verilen açık ve genel API'lerle, binlerce dApp ağ üzerinde çalışabilir. AAVE, Aragon, Uniswap, Balancer ve Synethix gibi DeFi projeleri, The Graph'ın çözümlerini kullanır.

Bilgi Erişimini Kolaylaştıran Proje: The Graph Nedir?

The Graph’ın avantajları:

  • Kullanışlı: Tüm blok zinciri verilerinin altgrafik kullanımıyla sorunsuz bir şekilde sorgulanmasını sağlar.
  • Daha az maliyetli: The Graph'tan önce, geliştiricilerin ya özel sorgu hizmetleri oluşturması ya da tamamı maliyetli olan üçüncü taraf verilerine güvenmeleri gerekiyordu fakat artık bu durum söz konusu değil.
  • Potansiyelli: Proje, endeksini genişletmek için daha fazla platform, dApp ve akıllı sözleşme eklemeye devam ettikçe katlanarak büyüme potansiyeline sahiptir.

Tabii avantajları olduğu kadar dezavantajları da mevcuttur.

The Graph’ın dezavantajları:

  • Her blok zincirini desteklememe: Yeni bir ağ olarak, birçok blok zincirini desteklemez ancak Polygon gibi birçok büyük blok zincirini zaten desteklemektedir.
  • Tamamen merkezi değil: Altgrafiklerin çoğu, barındırılan hizmet tarafından desteklendiğinden, proje tamamen merkezi değildir. İlgili ekip, bu durum için çalışmalarını sürdürüyor.

The Graph’ın Kurucuları ve Tarihi

The Graph, 2018 yılında kurucuları Yaniv Tal, Brandon Ramirez ve Jannis Pohlmann olduğu Graph Vakfı tarafından kurulan eşi benzeri olmayan bir yardımcı program ile piyasaya katılan kripto varlıklardan biridir. Tal, Ethereum'da (ETH) yeni dApp'ler yaratmanın ne kadar zor olabileceğine dair kişisel deneyimini hesaba katarak, ekibiyle birlikte piyasada eşi benzeri olmayan ilk merkezi olmayan indeksleme ve sorgulama uygulamasını tasarlama ve başlatma fikriyle The Graph'ı yarattı.

Ağdaki altgrafik oluşturma hacmini artıran dApp'lerin kullanımını tamamen merkezden uzaklaştırmak için bir adım olarak 2020 yılında ana ağı başlattı. Projenin asıl amacı; Web3'ü herkes için erişilebilir kılmaktır. Aynı zamanda, sunuculara veya merkezi bir otoriteye ihtiyaç duymadan dApp'lerin oluşturulmasını sağlamaktır. The Graph nedir biraz aşina olduktan sonra, çalışma mantığına daha ayrıntılı göz atalım.

The Graph Projesi Nasıl Çalışır?

Merkeziyetsiz finans (DeFi) ilgi kazandıkça, bu proje de daha geniş bir kripto para dünyasına hitap eder hale geldi. Bilgi erişimini kolaylaştıran bu proje, geliştiricilerin ve ağ katılımcılarının çeşitli dApp'ler için Subsgraphs oluşturmak, verileri sorgulamak, indekslemek ve toplamak için genel ve açık API'leri kullanmasını sağlar.

Proje verileri indekslerken, Subgraph olarak adlandırılan veri taleplerindeki tanımlamaları dikkate alır ve Ethereum (ETH) üzerindeki hangi verileri, nasıl sınıflandıracağını öğrenir. Supgraphs, akıllı sözleşmenin neyi arayacağını, bu sözleşmelerin dikkate alacağı olayları ve veritabanında bu verileri ne şekilde haritalandıracağını belirler. İndekslenecek veriler belirlendikten sonra, Komut Satırı Arayüzü (CLI) kullanılarak, tanımlama ağa kaydedilir. Bu hizmet, 2021 yılının yalnızca Nisan ayında 20 milyar sorgu işlemiştir.

Command Line Interface (CLI) yani Komut Satırı Arayüzü, kullanıcıların bilgisayarlara belirli görevleri yapmaları için metin komutları girmelerini sağlayan bir programdır. Oldukça güçlü olmasına rağmen her zaman tercih edilmeyebilir.

The Graph’ın ağı ile geliştiriciler, merkezi sunuculardan bağımsız uygulama geliştirebilirler. Ayrıca kullanıcılar da ağda rol alabilir.

Ağda dört temel rol bulunur:

  • Dizin oluşturucu (Indexer): Dizin oluşturucular, oluşturulan Subgraph'larda yer alan sorguları kullanarak, blok zincirinde ve IPFS üzerinde arama ve indeksleme yaparlar. Dizin oluşturucular, yaptıkları aramalar ve indekslemeler karşılığında ödül olarak Graph coin kazanır. Bu hizmetleri sağlamak için GRT’yi stake etmek zorundadırlar.

Staking, Türkçe'de kilitlemek anlamına gelen finansal bir terimdir. Kripto para piyasasında stake etmek, bir kripto para birimini belirli bir zaman aralığında kripto para cüzdanlarında kilitli tutmayı ifade etmektedir.

  • Kuratör (Curator): Kuratörler, hangi Subgraph’ların yüksek kalitede olduğunu ve proje tarafından indekslenmesi gerektiğini değerlendirir. Subgraph'lar, indekslenecek veriler için tüm temel bilgileri içerir. Dizin oluşturucular, bu bilgileri kullanarak sorgulama yapar ve veri toplar. Kuratörler, Subgraphs oluşturabilmek için Graph coin ile ödeme yapar.
  • Atayıcı (Delegator): Atayıcılar, bir düğüm (node) çalıştırmadan ağdaki dizin oluşturucu destekleyen kullanıcılardır. Sahip oldukları GRT varlıklarını, dizin oluşturuculara atayarak daha verimli çalışmasına katkı sağlarlar. Atayıcılar, katkıları karşılığında dizin oluşturucularının, sorgu ücretlerinden elde ettikleri GRT gelirlerinin bir kısmını almaya hak kazanır.
  • Tüketici (Consumer): Tüketiciler, Subgraph'ları kullanarak sorgular gerçekleştiren ve The Graph’ın ağından veri alan kullanıcılardır. Tüketiciler, yaptıkları sorgulamalar için Graph coin ile ödeme yapar. Sorgulardan elde edilen gelirler, doğrudan dizin oluşturucular ve atayıcılara aktarılır.

The Graph Projesi Nasıl Çalışır?

Tüm kullanıcılar, rollerine bağlı olarak çalışmaları için ağ ücretlerinin bir kısmını alırlar. Daha sonradan bu verilere, yazılımlarını çalıştırmalarına yardımcı olacak bilgileri arayan uygulamalar tarafından kolayca erişilebilir. Peki tüm bu temel rollerin ihtiyaç duyduğu grt nedir? Gelin birlikte bakalım.

GRT Nedir? Nasıl Satın Alınır?

Kripto para birimine yatırım yapmak isteyenler tarafından “GRT nedir? Nasıl satın alınır?” sorusunun cevabı, oldukça merak edilir. Peki, GRT nedir? Bir GRT coin satın almak istiyorsak, "Graph coin nedir?" cevabını kesinlikle bilmemiz gereken oldukça önemli bir sorudur.

GRT nedir? GRT token, The Graph'ın yerel kripto para birimidir. Ağı içinde güvence altına alınan verilerin bütünlüğünü sağlamak için kullanılır. Dizin oluşturucular, küratörler veya atayıcılardan herhangi bir kullanıcı, rollerini yerine getirmek için GRT coin stake etmeli ve karşılık olarak ağdan ücret almalıdır.

GRT coin ilk çıktığındaki fiyatı 0.03 dolar ile ön satışa çıkmıştır ve en yüksek fiyatını 12 Şubat 2021 tarihinde, 2.88 dolar ile yakalamıştır. Dolaşan arzı 1.245.666.867 GRT olan kripto paranın toplam arzı, 10.000.000.000 GRT’dir. Bu coin, özellikle Bitcoin (BTC) fiyat hareketlerinden ve kripto piyasasındaki genel havadan etkilenebilir. Konusu açılmışken; maksimum Bitcoin (BTC) arzı, 21.000.000 BTC üst sınırında sabitlenmiştir. Ayrıca Bitcoin (BTC), tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68.789,63 USD seviyesine Kasım 2021 tarihinde ulaşmıştır.

Şunu belirtmekte fayda var; piyasa bazen çok dalgalı olabilir. Bir yatırım yapmadan önce, araştırmalarımızı iyi yapmak ve doğru kararlar vermek gerekir.

GRT Nedir? Nasıl Satın Alınır?

GRT nedir öğrendik. Peki satın almak istersek ne yapmamız gerekir? Bunun için özel olarak oluşturulmuş kripto para borsalarını kullanmak gerekir çünkü madenciliği yapılabilen bir kripto varlık değildir. Türk Lirası ile Graph token satın almak sanıldığının aksine oldukça kolay ve hızlıdır. Graph token, başta Binance olmak üzere Coinbase, Huobi, FTX, Bithumb, Gate.io, Bybit, Kraken, Gemini gibi büyük kripto borsalarından alınıp satılabilir.

Graph coin satın almak ve kullanmak için bir sanal cüzdan oluşturmanız gerekir. Bu cüzdanların adresleri sayesinde kripto takası ve alışveriş yapabilirsiniz. GRT coin transfer işlemi asimetrik şifreleme ile imzalanarak gönderilir. İşlemlerin her biri ağda duyurulur ve zincire dahil olur. Bu sayede aynı The Graph'ın birden fazla kullanılmasının önüne geçilmiş olur. Örneğin bir Graph token satın almak için, Binance borsasını kullanabilirsiniz.

Takip etmeniz gereken adımlar ise şöyle:

  • Eğer bir Binance borsası hesabınız yoksa kimliğinizi doğrulayarak bir hesap oluşturun.
  • Borsa ana sayfasında bulunan “Kripto Al” seçeneğine tıklayın.
  • Burada sizden bir ödeme yöntemi seçmeniz istenir. Size en uygun olan ödeme yöntemini (Kredi/Banka Kartı vb.) seçin.
  • Kaç Türk Lirası ile işlem gerçekleştirmek istediğinizi belirleyin.
  • Türk Lirası karşılığında USDT satın almak için kripto para birimlerinin yer aldığı kısımdan “USDT” seçimini yapın.
  • USDT satın aldıktan sonra arama çubuğuna “GRT” yazın. Karşınıza çıkan işlem çiftlerinden “GRT/USDT”yi seçin.
  • “GRT Al” bölümüne gidin. Ne kadar GRT satın almak istediğinizi yazın.
  • Tüm kontrolleri yaptıktan sonra, işleminizi onaylayın. Tebrikler, Graph token satın aldınız.

ERC-20 tabanlı olması sebebiyle GRT, ERC-20 varlıklarını destekleyen Ethereum (ETH) cüzdanlarında saklanabilir. Bakiyenizi yönetmek ve GRT yatırma veya çekme işlemlerinizde de bu cüzdanları kullanabilirsiniz. Ayrıca, Web3 tarayıcı eklentisi cüzdanları, masaüstü, web, mobil ya da çevrim içi cüzdanlar ile GRT yatırma veya çekme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ethereum (ETH) ağını destekleyen donanım cüzdanlarında da GRT saklanabilir.

The Graph (GRT) Nedir Nasıl Alınır? içeriğimizle alakalı tüm SORULARINIZI aşağıda yer alan yorum alanından bizlere iletebilirsiniz. Alanında uzman analistlerimiz ve editörlerimiz, sizlerin sorularını cevaplayacaktır.
Yorumlar(0)