UMA (UMA) Nedir, Nasıl Alınır?
RehberUMA (UMA) Nedir, UMA Coin Nedir? UMA Nasıl Çalışır? UMA Nasıl Alınır? UMA Kim Tarafından Kuruldu? UMA Güvenilir mi?

UMA nedir? sorusunu cevaplamadan önce ilk olarak iki kripto para teknolojisine açıklama getirmemiz gerekiyor. Bunlar şu şekildedir;

- Oracle nedir? Oracle, blockchain ağlarını dış dünyaya bağlayan varlıklardır.
- Optimistic Oracle nedir? Optimistic Oracle, gerçek dünya verilerini merkezi olmayan bir sisteme besleyen bir Oracle türüdür; veriler hakkında herhangi bir anlaşmazlık yoksa doğru olduğu varsayılır. "İnsan gücüyle çalışan yalan makinesi" olarak adlandırılan Optimistic Oracle, küresel pazarları evrensel olarak adil, erişilebilir, güvenli ve merkezi olmayan hale getirme hedefiyle esneklik sunmayı ve Web 3'ün sınırsız potansiyelini ortaya çıkarmayı amaçlıyor.
UMA blockchain platformu ise her türlü gerçeği blockchain ağına kaydetmek için tasarlanmış bir Optimistic Oracle (OO) projesidir. Şimdi detaylı bir şekilde UMA nedir? sorusunu cevaplayabiliriz.
UMA Nedir?
Açılımı Universal Market Access şeklinde olan UMA token, kendi kendini yürüten sözleşmelerle tokene dönüştürülmüş finansal türevler oluşturulmasına olanak sağlayan Ethereum (ETH) temelli bir protokoldür. Finansal türevler, küresel finans piyasaların büyük bir bölümünü oluşturur ve bir varlığın kendisi yerine varlığın ölçülebilir özelliklerine karşı ticaret yapmak için kullanılır. En yaygın türev türleri, ham petrol, altın veya soya fasulyesi gibi bir varlığın belirli bir tarihteki fiyatıyla ticaret yapmak için yapılan bir anlaşma olan vadeli işlem sözleşmeleridir. Bu türev ürünleri, risk lehinde veya riske karşı korunmak, portföyleri çeşitlendirmek ve daha derin, daha olgun finansal piyasalar oluşturmak açısından kullanışlıdır. Bunların hepsi herhangi bir mal veya sermaye olmadan yapılır. Aslında sadece değiş tokuş yapar.
Bununla birlikte, bir finansal araç olarak türevlerin dikkate değer esnekliği her zaman iyi bir şey değildir. 2008'in küresel mali çöküşü, büyük riskli yüksek faizli ipotek paketlerini temsil eden bir menkul kıymetler balonu patladığında tetiklendi. Türev ticaretinin etkileri dünyanın her yerinden insanlar tarafından hissedilmiş olsa da, geleneksel türev piyasalarına erişim bankalar, hedge fonlar ve kurumlarla sınırlıdır. Universal Market Access (UMA), geleneksel türevlerle ilgili önemli sorunları ele alırken Ethereum ağını (ETH) kullanan herkes için bu güçlü finansal araçlara erişim sunar.
UMA'nın türev ürünleri tokene dönüştürmesi, üzerinde işlem yapılabilecek varlıkların kapsamını önemli ölçüde artırır. Ayrıca, blockchain'in paylaşılan defterlerinin sağladığı şeffaflık, potansiyel olarak riskli piyasa eğilimleri hakkında eşi benzeri görülmemiş bir iç görü sunar. Ethereum (ETH) akıllı sözleşmeleri tarafından mümkün kılınan otomasyon, borç temerrütlerini ve ödememe durumlarını neredeyse tamamen ortadan kaldırır. Türev piyasaları için bir blockchain güncellemesinin değer önerisi çok yüksektir ve UMA, Synthetix (SNX) gibi projeler ile birlikte bu sektörde önde gelen katılımcılardan biridir.
UMA Coin Nedir?
UMA bir ERC-20 tokenidir ve UMA güvenlik modelinin temelidir. Token sahipleri tartışmalı verilerle ilgili topluluk oylamasına katılabilir. UMA sahipleri, oylamaya katıldıklarında ödül kazanırlar. Mevcut UMA arzının %0,05'ine eşit bir enflasyonist ödül, ağ her oylamaya gittiğinde aktif seçmenlere dağıtılır. Universal Market Access (UMA) sahipleri ayrıca yönetişim, protokol yükseltmeleri ve sistem değişikliklerine de dahil olur.
UMA coin’in ilk arzı 100 milyondu. Nisan 2021'de UMA, Uniswap'te 0,26 ABD doları başlangıç fiyatıyla ilk merkezi olmayan borsa teklifine ev sahipliği yaptı. Geriye kalan 98 milyon tokenin 48,5 milyonu projenin kurucularına ayrıldı, 35 milyon token ağın geliştiricilerine tahsis edildi ve 14,5 milyonu gelecekteki satışlara ayrıldı. 2021'de UMA'yı başlatan vakıf olan Risk Labs, UMA DAO'ya 35 milyon token aktardı ve UMA token sahiplerinin ekosistemin büyümesi için bu fonları ne zaman ve nerede kullanacakları konusunda oy kullanmasına olanak sağladı.
UMA Nasıl Çalışır?
Diyelim ki bir tüccar, dayanak varlık olarak gümüş için bir vadeli işlem sözleşmesi oluşturmak için UMA'yı kullanmak istiyor. Genellikle CME Group borsası aracılığıyla alınıp satılan bu tür sözleşmeler, emtiaları ve menkul kıymetleri gelecekte belirli bir fiyattan satmak veya satın almak için bağlayıcı anlaşmalardır. Vadeli işlemlerin son kullanma tarihleri olduğundan, yatırım yapanlar bunları, tüccarın fiyatı satış veya satın alma için kilitleyip kilitlemediğine bağlı olarak, amortisman veya değer kazanmaya karşı kullanır. Örneğin, çiftçiler satacakları ürünlerinin fiyatlarını önceden sabitlemek için vadeli işlem sözleşmelerini kullanırlar. Piyasada değer kaybına neden olan beklenmedik bir şey olursa, çiftçiler ürünlerini mevcut piyasa değerinin üzerinde satabilirler.
UMA'nın Paha Biçilemez Finansal Sözleşme Tasarımları (PFCD), geleneksel türevleri temsil eden sentetik varlıklar üreterek bu tür sözleşmeleri kullanıcı dostu bir şekilde oluşturmayı mümkün kılar. PFCD, her iki tarafı da bağlamak ve koşullar karşılanana kadar serbest bırakılan veya tasfiye edilen fonları kilitlemek için akıllı sözleşmeler kullanır. Aave gibi ödünç verme platformlarda olduğu gibi, tasfiyeyi önlemek için sentetik tokenler, kripto para piyasası oynaklığına karşı korunmak için aşırı teminatlandırılır. Kullanıcılar aşağıdaki adımlarda sentetik token çıkarabilir:
- Yeni bir sentetik token, tipik olarak ETH veya DAI için bir teminat yatırmak için çıkarılı.
- Dayanak varlığın fiyatını izlemek için UMA token sahipleri tarafından belirlenen bir fiyat tanımlayıcısı oluşturmak için çıkarılır.
- Sözleşmenin sona erme tarihini ayarlamak için çıkarılır.
- Ethereum'un ERC-20 standardını takip eden diğer sentetik tokenlerden yapmak için çıkarılır.
Oluşturulduktan sonra, sentetik tokenler ticaret için bir dizi merkezi olmayan uygulamada (dApp) dolaşıma sokulabilir. Universal Market Access (UMA), Ethereum ekosistemindeki düzinelerce olmayan uygulamada (dApp) tarafından desteklenir. Sentetik tokenin teminatı tasfiye eşiğinin üzerinde tutulursa süresi dolar. Ardından, bu token, takip ettiği temel varlık için, süresi dolduğunda belirli bir fiyattan itfa edilebilir hale gelir.
Dayanak varlık, Bitcoin (BTC) veya altın gibi bir emtia ya da Tesla (TSLA) hisse senedi gibi bir menkul kıymet veya bir futbol maçı gibi bir etkinliğin spekülasyonu olabilir. Ayrıca, bir sentetik token dayanak varlıktan daha değerli olursa, tüccar bu tokeni güzel bir kârla satabilir. Aksi takdirde, tüccar zarara uğrar.
UMA Nasıl Alınır?
Binance, Coinbase, Bithumb, KuCoin, Kraken, Bitstamp, Gemini, Bittrex gibi merkezi borsaları kullanarak UMA coin satın alabilirsiniz. UMA coin ayrıca Uniswap, SushiSwap ve Bancor gibi merkezi olmayan borsalarından alınıp satılabilir. Bu borsaların herhangi birin yeni bir hesap açıp, bu hesaba para aktardıktan sonra ticaret panellerinden UMA coin satın alabilirsiniz. Merkezi borsalar sizden KYC doğrulamaları isteyebilir. Merkezi olmayan borsalardan satın alım yapmak için ise Metamask gibi bir kripto para birimi cüzdanını borsaya bağlamanız gerekebilir.
UMA Kim Tarafından Kuruldu?
UMA, küresel piyasaları evrensel olarak adil, erişilebilir, güvenli ve merkezi olmayan hale getirmek amacıyla iki eski Goldman Sachs tüccarı olan Allison Lu ve Hart Lambur tarafından 2018 yılında kuruldu. Ekip, herkesin, her yerde güvene dayalı finansal sözleşmeler tasarlamasına ve oluşturmasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir protokol tanımlamak için geleneksel finans türevlerinden ilham aldı.
UMA Güvenilir mi?
Uma diğer tüm kripto para birimleri gibi internette olduğu için hacklenebilir ya da kullandığınız borsa hacklenebilir. Çalınan kripto paraların izini sürmekte bir o kadar zordur. Ancak Uma'nın kendisi ve ağı güvenlidir. Diğer tüm yatırımlarda olduğu gibi, Uma token yatırımlarını güvence altına almak bir öncelik olmalıdır. Uma coinleri kullandığınız cüzdan ya da borsa kadar güvenlidir.






