Uniswap (UNI) Nedir, Nasıl Alınır?
RehberGeleneksel borsalara rakip bir protokolün yerel tokeni olan Uniswap (UNI) nedir? UNI nasıl alınır? Avantajları nelerdir? İşte tüm detaylar..

Kripto para birimleri merkezi olmayan bir blockchain teknolojisine dayansa da, bazı özerklik endişeleri ve dış etkenler, merkezi olmayan borsaların (DEX’ler) gelişimini tetikleyebilir. Tam da bu noktada, kendini merkeziyetsizlik ilkesine adamış olan coin ve protokoller devreye giriyor. Eğer bu paragraf dikkatinizi çektiyse, Uniswap UNI coin nedir? Nasıl çalışır? Nasıl satın alınır? gibi soruların cevaplarını öğrenmekte fayda var.

Uniswap (UNI) Nedir?
UNI coin nedir? UNI, tüm kripto para birimlerinin alınıp satılabildiği bir borsayı sürdürmek için küresel kullanıcı ağını teşvik etmeyi amaçlayan, Ethereum (ETH) ağı üzerinde çalışan Uniswap’in yerel tokenidir. Uniswap, merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerinin öncülerinden biridir ve geleneksel borsa mantığına benzer bir hizmet sağlamak için yerel token de dahil olmak üzere birden çok dijital varlıktan yararlanır.
Başlangıç aşamasında 1 milyar UNI çıkarılmıştır. Bu tokenlerin %60'lık kısmı, mevcut Uniswap’in topluluk üyelerine dağıtılmış, kalan %40’lık dilim ise dört yıl içinde ekip üyeleri, yatırımcılar ve danışmanlara dağıtılacak şekilde ayarlanmıştır.
Projenin ekibi, UNI’yi, protokolün kendi kendine sürdürülebilir bir modele dönüşmesine yardımcı olacağı ve kullanıcılara ait olacağı fikriyle yaratmıştır. Uniswap Protocol Token olarak bilinen UNI coin nedir? tam anlamıyla anlamak istiyorsak, çalışma mantığına da hakim olmamız gerekir.
Uniswap (UNI) Nasıl Çalışır?
Yerel token, ağın sürdürülmesinde ve işletilmesinde merkezi bir rol oynar. UNI'ye sahip olan kullanıcılar, Uniswap'in uzun vadeli gelişimini ilerletebilecek ve ekosistemini iyileştirebilecek teklifleri oylayarak protokolün yönetilmesine yardımcı olur. Uniswap’de, eşler arası (P2P) alım satım ve ticareti kolaylaştırmak için otomatikleştirilmiş piyasa yapıcıları (AMM) ve likidite madenciliği sistemini kullanılır.
Likidite madenciliği, yatırımcıların kripto paralarını farklı likidite havuzlarına ekledikleri ve bunun karşılığında ödüller kazandıkları merkezi olmayan finans (DeFi) sistemidir.
Bu madencilik sisteminde; likidite havuzları, likidite sağlayıcıları tarafından fonlanır. Sağlayıcılar, eşit miktarda iki tokeni akıllı sözleşmeye kilitleyerek Uniswap’in havuzlarına katkıda bulunur. Daha sonra sağlayıcılar, bu havuzlardaki likiditeyi sürdürme karşılığında, yeni basılan UNI’yle ödüllendirilir.
Örneğin, ETH’yi Tether (USDT) ile takas etmek isteyen biri, işlemi gerçekleştirmek için ETH/USDT likidite havuzuna erişmeyi talep eder. Havuzdan ETH’yi alan kullanıcı, aslında havuzdaki ETH’nin USDT arzını azaltmış olur, dolayısıyla ETH’nin fiyatını USDT’ye karşı yükseltir.
Bu havuzlardaki depozitolar, Uniswap'in operasyonları için çok önemlidir, çünkü kullanıcılar daha sonra likidite havuzundan kripto para birimleri alıp satabilir ve bir tokeni diğeriyle değiştirebilir. Tüccarlar için bir likidite havuzu olduğu sürece herkes protokol üzerinde bir token listeleyebilir. Şunu da belirtmekte fayda var; neredeyse tüm ERC-20 tokenleri Uniswap’te değiştirilebilir.
UNI hakkında bilinmesi gereken en önemli şey; Uniswap’e teklif göndermek isteyen kullanıcıların toplam UNI arzının en az %1'ine sahip olmaları gerektiğidir.
UNI Kim Tarafından ve Ne Zaman Kurulmuştur?
Uniswap, Ethereum geliştiricisi Hayden Adams tarafından 2018 yılında piyasaya sürüldü. Ardından Eylül 2020 tarihinde, daha fazla topluluk katılımını ve gözetimini kolaylaştıran yerel yönetişim tokeni UNI’yi tanıttı. Uniswap, lansmandan önce 1 Eylül 2020 tarihinde, kullanıcılarına 400 UNI’yi airdrop ile dağıttı.
Tüm bunlar olurken Mayıs 2020 tarihinde, Ethereum’da herhangi bir dijital varlık arasında doğrudan işlem yapılmasını sağlayan Uniswap v2 piyasaya sürüldü. Yeni versiyonda, takas ücretleri işlemdeki miktarın %0,30'u olarak belirlendi.
Uniswap’in V3 versiyonu ise ilk sürümün yayınlanmasından yaklaşık 2,5 yıl sonra yani 2021 yılının Mayıs ayında piyasaya sürüldü. Bu sürüm, toplam DEX işlem hacminin %46,5'inden fazlasını destekler ve protokol, Mayıs 2022 tarihinde 1 trilyon dolarlık işlem hacmine ulaşmıştır.
Şunu da belirtelim; bu protokolün hayata geçirilmesine ilham veren teknoloji, ilk olarak Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin tarafından ortaya çıkarılmıştır.
Uniswap Güvenli midir?
Uniswap, Ethereum (ETH) ağının vizyonundan esinlenir ve ağın izinsiz erişim, güvenlik ve değişmezlik ideallerine bağlıdır. Dünyadaki herhangi birinin, güvenilir finansal hizmetlere erişebileceği bir geleceği hedefler. Blockchain protokolünün en büyük farkı; geleneksel borsaların aksine tek bir merkezi operatörü veya yöneticisi olmamasıdır. Dolayısıyla, hem merkeziyetsizlik ilkesi hem de Ethereum ağında çalışması ile yeterince güvenilirdir.
Uniswap ve UNI Coin Avantajları
- Uniswap, geleneksel borsalarda bulunmayan yeni kripto para birimlerine erişim sağlar.
- Sahipler, UNI’yi, likidite madenciliği havuzları, ortaklıklar ve Uniswap’in erişimini genişleten tüm büyüme odaklı girişimleri finanse etmek için kullanabilir.
- Her ne kadar bir yönetişim tokeni olsa da; yatırımcılar, UNI’yle borsalarda ticaret yapabilir ve bir yatırım olarak değerlendirebilir.
UNI Coin Nasıl Satın Alınır?
UNI coin nedir öğrendik, peki yatırım nasıl yapacağız? UNI’yle ticaret yapmak için; Uniswap, Binance, Coinbase, Kucoin, Kraken, Bitfinex gibi popüler kripto para borsalarını ve Bitcoin (BTC), Tether (USDT), Binance USD (BUSD), Wrapped Ethereum (wETH) gibi kripto para birimlerini kullanabilirsiniz.
Türk lirası ile işlem yapmak isteyen kullanıcılar, Gate.io, BtcTurk | Pro, Paribu, BitTurk, Narkasa ve Bitay borsalarını kullanabilir. Bir diğer yöntem de; protokol üzerinden anlaşmalı olduğu Coinbase Wallet, MetaMask ve Wallet Connect ile cüzdanınızı bağlayabilir ve takas işlemini gerçekleştirerek UNI’ye sahip olabilirsiniz.
Örneğin Paribu borsasından UNI’yi satın almak istiyorsunuz. Takip edeceğini adımlar şöyle olmalıdır:
- Paribu mobil uygulamasına veya web sitesine giriş yapın.
- Giriş yaptıktan sonra kaydolun ve gerekli doğrulama adımlarını gerçekleştirin.
- Cüzdanınıza bakiye yüklemeniz gerekiyor; anlaşmalı bankalar aracılığıyla bakiyenizi yükleyin.
- Ardından, “Piyasalar” kısmına geçiş yapın; önünüze hızlı bir alım satım paneli çıkacak.
- Sağ tarafta bulunan arama kısmından “UNI-TL” ticaret çiftini bulun ve tıklayın.
- Artık almak istediğiniz miktarı yazabilirsiniz; ücret otomatik olarak hesaplanacaktır.
- Alış emri verin ve tebrikler! Artık UNI’ye sahipsiniz.
CoinMarketCap verilerine göre UNI coin, tüm zamanların en yüksek değerini 3 Mayıs 2021 tarihinde 846.60 Türk lirası ile, tüm zamanların en düşük değerini ise 17 Eylül 2020 tarihinde 7.89 Türk lirası ile görmüştür. Şu anda dolaşımda toplam 762.209.327 UNI vardır ve maksimum arzı 1.000.000.000 olarak belirlenmiştir.
Uniswap nedir? UNI coin nedir? yazımızın sonuna geldik. Uniswap protocol token, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiş çeşitli projelere erişmek isteyen yatırımcıların ilgisini çekebilir. Siz de yeterli araştırma ve bilgiyle UNI token yatırımcısı olabilirsiniz.






